Τετάρτη 3 Απριλίου 2013

«Θορυβώδης μειοψηφία» ο λαός.



Αποφασισμένη να μείνει στην Ελλάδα και να ξεκινήσει την μεταλλουργία χρυσού σε Χαλκιδική και Θράκη, μέσω των θυγατρικών της, είναι η «Eldorado» που έχει εξασφαλίσει το πράσινο φως από την κυβέρνηση και την στήριξη όλων των μηχανισμών του κράτους. 

Στη διάρκεια συνέντευξης τύπου που έδωσαν σήμερα στη Θεσσαλονίκη οι εκπρόσωποι της εταιρείας, ανακοίνωσαν ότι «δεν αναθεωρεί και δεν σκέφτεται να αποχωρήσει, συνεχίζει με βάση το σχεδιασμό» και όπως είπαν, αποδεικτικό στοιχείο αποτελούν οι επενδύσεις που έκανε μέσα στους τελευταίους 12 μήνες. Μάλιστα έχει ήδη ξεκινήσει να φέρνει εξοπλισμό για τη λειτουργία της μεταλλουργίας χρυσού στη Χαλκιδική. Μάλιστα, ο διευθύνων σύμβουλος της «Ελληνικός Χρυσός», Πέτρος Στρατουδάκης, εμφανίστηκε σχεδόν βέβαιος ότι «το θέμα της διαχείρισης της επένδυσης θα λυθεί με «διαπολιτική σφραγίδα».

Δίνοντας μια γεύση των όσων προσδοκά από την εκμετάλλευση του ορυκτού πλούτου της χώρας και ειδικότερα του χρυσού, ο Εντουάρντο Μούρα, αντιπρόεδρος και γενικός διευθυντής της ELDORADO Ελλάς, σημείωσε ότι η «Eldorado διαθέτει αποθέματα βεβαιωμένα και δυνητικά τα οποία πλησιάζουν τα 8,6 εκ ουγγιές χρυσού στην Ελλάδα». Δηλαδή, υπολογίζοντας με την τιμή του χρυσού σήμερα στα 1700 δολάρια η ουγγιά, έβαλε στο χέρι χρυσό αξίας 14,64 δις δολαρίων.

«Θορυβώδης μειοψηφία» ο λαός

Αναφερόμενος στις κινητοποιήσεις των κατοίκων που αντιδρούν στην επένδυση, είπε πως «αυτή η θορυβώδης μειοψηφία δεν είναι σε θέση να προβάλει τον ισχυρισμό ότι εκπροσωπεί την πλειοψηφία της τοπικής κοινωνίας. Η πλειονότητα των πολιτών του Δήμου Αριστοτέλη υποστηρίζει τη μεταλλευτική δραστηριότητα». Πρόσθεσε πως «η εταιρεία είναι ανοιχτή σε έναν ορθολογικό διάλογο με οποιονδήποτε ακόμη και με εκπροσώπους αυτής της ηχηρής μειοψηφίας» και δήλωσε ότι «θα καταβάλλουμε κάθε προσπάθεια προκειμένου να κερδίσουμε την εμπιστοσύνη όλων εκείνων που αντιτάσσονται στη μεταλλευτική δραστηριότητα».

Στο πλαίσιο αυτό, πιθανά εντάσσεται και η υπογραφή Σύμβασης με αυξήσεις στους μισθούς των εργαζομένων που προανήγγειλε από το βήμα της συνέντευξης ο διευθύνων σύμβουλος της «Ελληνικός Χρυσός», Πέτρος Στρατουδάκης, αλλά και τα προγράμματα χορηγιών που διαρκώς βαίνουν αυξανόμενα και αποτελούν επίσημη πολιτική της εταιρείας (π.χ. 500.000 ευρώ ετησίως στον 'Εβρο).

Προβάλλοντας τα «οφέλη» της τοπικής κοινωνίας, στο πλαίσιο της πολιτικής εταιρικής κοινωνικής ευθύνης, αναφέρθηκε ότι ο Δήμος Αριστοτέλη στη Χαλκιδική, έχει εισπράξει 3 εκ. ευρώ μέσα στο 2012 και άλλα 3 εκ. ευρώ θα εισπράξει μέσα στο τρέχον έτος. 

Διαμαρτυρία κατοίκων 

Σε όλη της διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, έξω από το χώρο, βρίσκονταν συγκεντρωμένοι κάτοικοι της Χαλκιδικής και της Θεσσαλονίκης, καταγγέλλοντας τη δραστηριότητα της «Ελληνικός Χρυσός» και τις καταστροφικές επιπτώσεις που θα έχει στο περιβάλλον και την οικονομία της περιοχής, η μεταλλουργία χρυσού. Η αστυνομία για άλλη μια φορά, με ισχυρές και πάνοπλες δυνάμεις των ΜΑΤ, βρέθηκε στο πλευρό της πολυεθνικής, και προσπάθησε να απομακρύνει τους διαδηλωτές.

Από το 902.gr