Σάββατο 17 Σεπτεμβρίου 2022

Οι κυβερνήσεις στην «εποχή των τεράτων»

 

Πηγή: Eurokinissi

 

Του Γιάννη Γκιόκα*

«Ο παλιός κόσμος πεθαίνει και ο νέος παλεύει για να γεννηθεί, ζούμε την εποχή των τεράτων».

Φυσικά ο κ. Μητσοτάκης δεν είχε στο μυαλό του την ιστορική αυτή φράση του Αντόνιο Γκράμσι για τον καπιταλισμό που πεθαίνει, όταν κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου στη ΔΕΘ μίλησε για «πολιτικές τερατογενέσεις», αναφερόμενος σε ανυπόστατα σενάρια κυβερνήσεων συνεργασίας του ΣΥΡΙΖΑ, του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ, του ΜέΡΑ25, με τη συμμετοχή ή ανοχή του ΚΚΕ. Διαφορετικά θα έπρεπε να συμπεριλάβει και τη δική του κυβέρνηση σε αυτή την κατηγορία. Για παράδειγμα, τι άλλο παρά «πολιτική τερατογένεση» ήταν ο κυνισμός και ο «κοινωνικός δαρβινισμός» που εξέπεμψε η δήλωση του αναπληρωτή υπουργού Εσωτερικών με αφορμή την ενεργειακή φτώχεια, ότι «όποιος δεν προσαρμόζεται, πεθαίνει»;

Κύμα συνδικαλιστικής οργάνωσης στις ΗΠΑ

 


Σύμφωνα με τον τίτλο του άρθρου του Christopher R. Martin στο Jacobin, οι εργαζόμενοι σε μεγάλες επωνυμίες όπως τα Starbucks δεν είναι οι μόνοι που συνδικαλίζονται.

Φωτό: Καλλιτέχνες στην εταιρεία Medieval Times στο Buena Park, Καλιφόρνια, πριν από την ψηφοφορία του συνδικάτου τους στις 15 Ιουλίου 2022. (Medieval Times Performers United / Facbook)

Τα καλά νέα από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού είχαν φτάσει στ’ αυτιά μας μέσα από τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων σε μονοπώλια όπως η Amazon και τα Starbucks. Σύμφωνα όμως με τον τίτλο του άρθρου του Christopher R. Martin στο Jacobin, οι εργαζόμενοι σε μεγάλες επωνυμίες όπως τα Starbucks δεν είναι οι μόνοι που συνδικαλίζονται.

Το άρθρο επισημαίνει εισαγωγικά ότι “η άνοδος της οργάνωσης των συνδικάτων σε επωνυμίες όπως η Amazon και τα Starbucks δικαίως έχει τραβήξει την προσοχή από τα κύρια μέσα ενημέρωσης. Αλλά η οργάνωση εργαζομένων βρίσκεται σε εξέλιξη σε εταιρείες για τις οποίες δεν έχετε ακούσει ποτέ – και δεν τραβάνε την προσοχή από μέσα όπως οι New York Times.”

40 χρόνια από τον Πρώτο Διαγωνισμό Εντεχνου Λαϊκού Τραγουδιού

 

8ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΝΕ - «ΟΔΗΓΗΤΗ» (16 - 19 ΣΕΠΤΕΜΒΡΗ 1982)

Ο πρωτοποριακός δίσκος 33 στροφών «14 Νέα Τραγούδια» που «κοκκίνισε» την ελληνική μουσική σκηνή

 

Ο κομμουνιστής ποιητής Γιάννης Ρίτσος, κεντρικό πρόσωπο της κριτικής επιτροπής έντεχνου λαϊκού τραγουδιού, που προκήρυξε, το 1982, η Οργανωτική Επιτροπή του 8ου Φεστιβάλ ΚΝΕ-«Οδηγητή». Δημοσίευμα του «Ριζοσπάστη» (20 Σεπτέμβρη 1977), με το αφηγηματικό ποίημα του «Τα παιδιά της ΚΝΕ», που διάβασε ο δημιουργός στο πλαίσιο του 3ου Φεστιβάλ (Αρχείο ΚΝΕ-«Οδηγητή»)
Ο κομμουνιστής ποιητής Γιάννης Ρίτσος, κεντρικό πρόσωπο της κριτικής επιτροπής έντεχνου λαϊκού τραγουδιού, που προκήρυξε, το 1982, η Οργανωτική Επιτροπή του 8ου Φεστιβάλ ΚΝΕ-«Οδηγητή». Δημοσίευμα του «Ριζοσπάστη» (20 Σεπτέμβρη 1977), με το αφηγηματικό ποίημα του «Τα παιδιά της ΚΝΕ», που διάβασε ο δημιουργός στο πλαίσιο του 3ου Φεστιβάλ (Αρχείο ΚΝΕ-«Οδηγητή»)
Σήμερα, γυρίζουμε σαράντα χρόνια πίσω, και εστιάζουμε στο 8ο Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή», που απλώνεται από τις 16 έως τις 19 Σεπτέμβρη 1982, στο Αλσος Περιστερίου. Η δεύτερη μέρα του σφραγίζεται από τον θάνατο του μόλις 45χρονου λαϊκού τραγουδοποιού Μάνου Λοΐζου (22 Οκτώβρη 1937 - 17 Σεπτέμβρη 1982), που χάνει τη μάχη με τον καρκίνο, στη Μόσχα, όπου έχει ταξιδέψει για τη νοσηλεία του.

Πέντε χρόνια πριν από τον πρόωρο κι άδικο χαμό του, έχει μιλήσει στον «Ριζοσπάστη» (14 Σεπτέμβρη 1977) γι' αυτή την κορυφαία πολιτική - πολιτιστική έκφραση της Κομμουνιστικής Νεολαίας, η οποία διανύει την τρίτη χρονιά της:

«Πιστεύω ότι το Φεστιβάλ είναι αναγκαίο πάνω απ' όλα για πολιτικούς λόγους. Ο λαός και ιδιαίτερα οι νέοι έχουν υποχρέωση να γνωρίσουν σε βάθος την Ιστορία του ΚΚΕ και την πορεία του. Να μάθουν την Ιστορία του πιο βασανισμένου ελληνικού κόμματος.

»(...) Αλλος σημαντικός λόγος είναι το πολιτιστικό πανόραμα των προοδευτικών δημιουργών που το Φεστιβάλ μας δίνει την ευκαιρία να το καλύψουμε. Εξάλλου βλέπω ότι έχει μεγάλη σημασία η παρουσία ενός τόσο πολυπληθούς κοινού στο χώρο του (...), κάτι που συσφίγγει και στεριώνει νέες σχέσεις μεταξύ των ανθρώπων».

Με τη σκιά του Αιγυπτιώτη συνθέτη να πέφτει βαριά στους κομμουνιστές νεολαίους, η Οργανωτική Επιτροπή του Φεστιβάλ προκηρύσσει τρεις διαγωνισμούς, που δίνουν βήμα κυρίως σε νέους και νέες δημιουργούς: έντεχνου λαϊκού τραγουδιού, ποιήματος - διηγήματος και θεατρικού έργου.

Παίρνουν μέρος 56 συνθέτες με 140 τραγούδια. Τελικώς επιλέγονται 38 από αυτά, που ακούγονται μπροστά σε πολυπληθές κι ενθουσιώδες κοινό, καθ' όλη τη διάρκεια του 8ου Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή». Αξίζει να σημειώσουμε ότι αυτά τα φυντάνια του μελοποιημένου στίχου δίνουν μουσική σε έργα ποιητών που έχουν περάσει από το καμίνι της Αντίστασης μέσα από τις τάξεις του ΕΑΜ και των ασυμβίβαστων αγώνων υπέρ της Λαοκρατίας, όπως του Γιάννη Ρίτσου και του Νικηφόρου Βρεττάκου.

Νέες μειώσεις και όχι αυξήσεις τα ποσά που εξαγγέλθηκαν από τον πρωθυπουργό στη ΔΕΘ

 

Φωτό αρχείου

 

ΣΥΝΕΡΓΑΖΟΜΕΝΕΣ   ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΙΚΕΣ   ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ

ΔΗΜΟΣΙΟΥ – OAEE – ΙΚΑ – ΠΟΣΕ ΟΑΕΕ – ΕΛΤΑ – ΟΣΕ –– ΠΕΣ ΝΑΤ– ΠΣΣ ΔΙΚΗΓΟΡΩΝ –ΠΟΣΕΑ ΕΤΕΑΠ – ΕΣΤΑΜΕΔΕ  

Σωκράτους 23 – Αθήνα ΤΗΛ. (210) 52 01 573 -  52 29 442 –ΦΑΞ.52 29 907

E-mailosika@otenet.gr

Αθήνα 14/9/2022

Δελτίο τύπου της ΣΕΑ

Για τις εξαγγελίες του Πρωθυπουργού στην ΔΕΘ για τους συνταξιούχους.

Οι Συνεργαζόμενες Συνταξιουχικές Οργανώσεις συνταξιουχικών οργανώσεων σχολιάζοντας τα όσα είπε ο Πρωθυπουργός στην ομιλία του στην ΔΕΘ, για τα ζητήματα που αφορούν τους συνταξιούχους, έχουν να παρατηρήσουν τα εξής:

Οι συνταξιούχοι δεν μπορούν να δεχθούν και να ονομάσουν αυξήσεις, τα ποσά που εξαγγέλθηκαν από τον Πρωθυπουργό στην ΔΕΘ,  αλλά αντίθετα ως νέες μειώσεις και αυτό γιατί:

1)     Τα ποσά των λεγόμενων αυξήσεων που ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός προβλέπονταν από  τον νόμο που ψηφίσθηκε από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ το 2017 και οι αυξήσεις στους συνταξιούχους απαγορεύθηκαν μέχρι το 2022. Στην συνέχεια  η απαγόρευση μετατέθηκε για την 1/1/23. Αυτό  υιοθετήθηκε από την σημερινή κυβέρνηση και το υλοποιεί. 
Η κυβέρνηση της ΝΔ που είχε αναλάβει την δέσμευση για την κατάργηση του νόμου Κατρούγκαλου, τον διατηρεί  και με βάση αυτόν τον νόμο είχαμε τις χθεσινές εξαγγελίες.

«Εξοικονόμηση» στις λαϊκές ανάγκες, νέες πολύμορφες ενισχύσεις στα μονοπώλια

 

ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑ

Κομμένες και ραμμένες στα συμφέροντα των επιχειρηματικών ομίλων οι προτάσεις που παρουσίασε η Κομισιόν

 

Copyright 2022 The Associated

Νέες περικοπές στις ανάγκες των λαϊκών οικογενειών για θέρμανση και ηλεκτρικό ρεύμα, σε σπίτια, χώρους δουλειάς, δημόσιες υπηρεσίες, χώρους άθλησης κ.ά. προαναγγέλλουν οι προτάσεις για «εξοικονόμηση» Ενέργειας και υποχρεωτική μείωση της κατανάλωσης τις «ώρες αιχμής» που παρουσίασε την περασμένη Τετάρτη η Κομισιόν.

Ταυτόχρονα, στο ίδιο πακέτο περιλαμβάνονται μέτρα για μια «ανακατανομή» ανάμεσα στους ομίλους των τεράστιων κερδών των παραγωγών ηλεκτρικής ενέργειας και των εισαγωγέων ορυκτών καυσίμων, με «ενισχύσεις» για να θωρακιστεί η «πράσινη μετάβαση», «διευκολύνσεις» για την «ενεργοβόρα» βιομηχανία και κάποια κονδύλια για τη διασφάλιση της περιβόητης «κοινωνικής συνοχής» σε συνθήκες παραπέρα «απογείωσης» των τιμολογίων Ενέργειας.

Με δεδομένο τον αντιλαϊκό χαρακτήρα των μέτρων, το ενδοκαπιταλιστικό παζάρι για πτυχές τους ανάλογα με τα ιδιαίτερα συμφέροντα κάθε τμήματος των μονοπωλίων θα ενταθεί, καθώς οι προτάσεις της Κομισιόν θα συζητηθούν στις 30 Σεπτέμβρη σε Σύνοδο των υπουργών Ενέργειας της ΕΕ.

Μεταξύ άλλων, οι προτάσεις της Κομισιόν προβλέπουν: Υποχρέωση μείωσης της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας κατά τουλάχιστον 5% στη διάρκεια επιλεγμένων ωρών αιχμής. Επιδίωξη μείωσης της συνολικής ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας κατά τουλάχιστον 10% έως τις 31/3/2023. Οπως αναφέρεται χαρακτηριστικά, «τα κατάλληλα μέτρα για την επίτευξη αυτής της μείωσης της ζήτησης (...) μπορεί να περιλαμβάνουν οικονομική αντιστάθμιση», παραπέμποντας μεταξύ άλλων σε σύνδεση των όποιων επιδοτήσεων στα πανάκριβα τιμολόγια Ενέργειας με τη μείωση της κατανάλωσης.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ Επίθεση των ΜΑΤ σε συναυλία στο ΑΠΘ - Σχόλιο της ΚΟ Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ


 

Σε άλλη μια ενέργεια που αποδεικνύει ότι η κυβέρνηση έχει σχέδιο να κλιμακώσει περαιτέρω τον αυταρχισμό και την καταστολή επιδόθηκαν χτες δυνάμεις των ΜΑΤ και της Αστυνομίας στο χώρο του ΑΠΘ. Κατά τη διάρκεια συναυλίας σε φεστιβάλ αναρχοαυτονομων ομάδων τα ΜΑΤ πέταξαν χημικά μέσα στον κόσμο που παρακολουθούσε τη συναυλία, ενέργεια απαράδεκτη και εξαιρετικά επικίνδυνη. Σύμφωνα με μαρτυρίες κόσμος πανικοβλήθηκε στην προσπάθειά του να διαφύγει με κίνδυνο για τους θεατές να ποδοπατηθούν, αφού η αστυνομία ουσιαστικά τους εγκλώβισε σε σημεία του ΑΠΘ. 

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ έχουν πραγματοποιηθεί προσαγωγές καθώς και μια σύλληψη. Στη συνέχεια η αστυνομία επιχείρησε και με την αύρα στους δρόμους της Θεσσαλονίκης, σε κόσμο που αποχωρούσε από τη συναυλία.

Την επίθεση αστυνομικών δυνάμεων και ΜΑΤ σε φοιτητές και νεολαία σε συναυλία στο ΑΠΘ καταδικάζει η ΚΟ Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ.

Διαβάστε στον «Ριζοσπάστη του Σαββατοκύριακου» 17-18 Σεπτέμβρη

 

 

Διαβάστε στον «Ριζοσπάστη του Σαββατοκύριακου» 17-18 Σεπτέμβρη:

  • Ομιλία του Δημήτρη Κουτσούμπα στη Θεσσαλονίκη για τις οικονομικές και πολιτικές εξελίξεις: Οι υποσχέσεις των άλλων κομμάτων, όλα αυτά τα χρόνια, «για την ανάπτυξη που έρχεται» και «θα οδηγήσει σε λαϊκή ευημερία», θρυμματίζονται απ' την πραγματικότητα. Το σύστημα της καπιταλιστικής εκμετάλλευσης δείχνει το πραγματικό, αντιδραστικό και σάπιο πρόσωπό του. Το πακέτο μέτρων για την Ενέργεια ελάχιστα μπορεί να ανακουφίσει τους εργαζόμενους, να αντιμετωπίσει τις συνέπειες μιας τερατώδους αύξησης του κόστους ζωής. Δεν είναι τίποτα άλλο παρά μια νέα αναδιανομή της φτώχειας και της μιζέριας ανάμεσα στα λαϊκά στρώματα. Αυτό που επείγει είναι να ενισχυθεί το αγωνιστικό πνεύμα μέσα στην εργατική τάξη και όλο τον λαό, σε συμπόρευση με το ΚΚΕ, παντού, σε όλες τις μάχες και στις εκλογές. Γιατί μόνο ο λαός μπορεί να σώσει τον λαό και γι' αυτό χρειάζεται ΚΚΕ πολύ πιο δυνατό.