Τρίτη 24 Ιανουαρίου 2017

Παζάρια γύρω από το «είδος» και το ύψος των νέων αντιλαϊκών μέτρων

ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΚΟΥΑΡΤΕΤΟ

Ο Δ. Παπαδημητρίου προανήγγειλε ουσιαστικά προχτές το νέο πετσόκομμα του αφορολόγητου
Eurokinissi
Ο Δ. Παπαδημητρίου προανήγγειλε ουσιαστικά προχτές το νέο πετσόκομμα του αφορολόγητου
Το νέο «κούρεμα» στο αφορολόγητο όριο των μισθωτών και συνταξιούχων, οι παρεμβάσεις στα προνοιακά επιδόματα, σε συνδυασμό και με την αναβάθμιση του «δημοσιονομικού κόφτη», αποτελούν ορισμένες πτυχές των αντιλαϊκών παζαριών και των συνεννοήσεων της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ με τους «θεσμούς» του κουαρτέτου. Ηδη ο υπουργός Οικονομικών, Ευ. Τσακαλώτος, με επιστολή του προς το κουαρτέτο «ενημέρωσε τους θεσμούς ότι θα προσέλθει στο Γιούρογκρουπ της 26ης Ιανουαρίου με συγκεκριμένες θέσεις σε όλα τα εκκρεμή ζητήματα», επισημαίνουν κυβερνητικές πηγές.
 Ταυτόχρονα, πηγές της Ευρωζώνης, αναφορικά με τη νέα επιστολή Τσακαλώτου, το περιεχόμενο της οποίας μέχρι την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές δεν είχε γίνει γνωστό, επισημαίνουν πως αποτελεί «καλή αφετηρία», ωστόσο θα χρειαστούν «περισσότερες διαπραγματεύσεις» προκειμένου να επιτευχθεί η τελική συμφωνία.

Χαρακτηριστική είναι και η επίσημη «ενημέρωση» από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία, μέσω δηλώσεων του εκπροσώπου της, Μ. Σχοινά, επισήμανε πως «τέτοια ζητήματα συζητούνται στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων και μεταξύ των μελών του Γιούρογκρουπ». Ο εκπρόσωπος της Επιτροπής εξέφρασε την προσήλωση της Κομισιόν στις «εποικοδομητικές συζητήσεις» προκειμένου, όπως είπε, να συνεχίσει τη συνεργασία με την ελληνική κυβέρνηση και να διευκολύνει την «περαιτέρω πρόοδο»...

Μας εξαφανίζουν





Ένα έγκλημα εθνοτικών διαστάσεων συντελείται. Ένα νέο ολοκαύτωμα. Εξαφανίζουν έναν ολόκληρο λαό. Αργά αλλά σταθερά, με κάθε μέσο, σε κάθε τομέα της κοινωνικής ζωής, κλέβουν ασύστολα, ξεπουλάνε, δολοφονούν κατά συρροή, εξαφανίζουν το παρόν μας, υποθηκεύουν το μέλλον των παιδιών μας. Οι απόμαχοι δουλειάς χρόνων καλούνται να ζήσουν με το φιλοδώρημα που τους απένειμαν για σύνταξη. Εξαθλιωμένοι, ξεκολλάνε απ’ το πετσί τους την όποια αξιοπρέπεια τους απέμεινε και την οποία έχτιζαν με τα χρόνια, έστω και λαθεμένα, για ένα κομμάτι ψωμί, που τους πετάνε ξεδιάντροπα, ένα κεραμίδι που καλούνται να υπερασπιστούν ως εμπράγματη απόδειξη της ζωής που τους πήραν και μια ταπεινή θεσούλα του παιδιού. Τις αποταμιεύσεις τους τόσων χρόνων,  χρήματα της εργασίας τους και των κόπων τους τα εξαφάνισαν. Άλωσαν τα αποθεματικά των συνταξιοδοτικών ταμείων, τα τζογάρισαν στο χρηματιστήριο των αφεντικών τους, τα έκλεψαν, τα έφαγαν. Και τώρα τρώνε τις σάρκες των γερόντων. Και των παιδιών τους. Και των παιδιών των παιδιών τους.

Ανάμεσά μας, ενάμισι εκατομμύριο άνεργοι, εκατοντάδες χιλιάδες υποαπασχολούμενοι, χιλιάδες ανήμποροι, καταθλιμμένοι, ψυχολογικά ράκη, ξοφλημένοι, ετοιμοθάνατοι, οδηγούνται πειθήνια σ’ ένα ιδιότυπο πρόγραμμα ευγονικής από την τάξη των αφεντικών, που τόσα χρόνια μας διαφεντεύει και διαμορφώνει τη συνείδησή μας. Λαοί που έχουν προγραφεί από τον παγκόσμιο καπιταλισμό κι οδηγούνται άγρια στον όλεθρο και στην εξαφάνιση. Άνευ δικαιώματος στα πανανθρώπινα δικαιώματα, χωρίς παρόν, ζωή, ελπίδα, προοπτική. Κι όσοι δουλεύουμε ακόμη, δουλειά με την ώρα, τη μέρα, την ανάγκη του αφεντικού, όλο και λιγότερα χρήματα – ένα χαρτζιλίκι, χωρίς ανάσα, δίχως προοπτική ή μάλλον με τη δυστυχία του διπλανού μας να προβάλει ως η μέλλουσα θέση μας κι ας μην το αντιλαμβανόμαστε πολλοί.

«Κανονική» χώρα...



«Αν πέσουμε, δεν θα πέσουμε από το μνημόνιο (...) Εξάλλου, αν δεν τολμήσουμε να κάνουμε εμείς τις δομικές μεταρρυθμίσεις, που οι λαϊκές τάξεις και ο κόσμος προσβλέπει σε εμάς, δεν θα τις κάνει κανένας».
Οι παραπάνω κουβέντες, από συνέντευξη του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Μ. Μπαλαούρα στην «Αυγή», όσο κι αν διανθίστηκαν από τις γνωστές ατάκες περί «ταξικής μάχης» που δίνει η κυβέρνηση, είναι αρκετά αποκαλυπτικές για τις στοχεύσεις τους. Η απαρέγκλιτη υλοποίηση του μνημονίου είναι «ένα το κρατούμενο» και σίγουρα σε πολλούς θυμίζουν παλιότερες τοποθετήσεις στελεχών της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, ότι μέτρα που προβλέπονταν στα μνημόνια έπρεπε έτσι κι αλλιώς να παρθούν «με θάρρος και αποφασιστικότητα» από τις κυβερνήσεις, πριν ακόμα ξεσπάσει η κρίση.