Τετάρτη 11 Ιανουαρίου 2023

Έργα και ημέρες του Κωνσταντίνου Γλίξμπουργκ

 

 

Ο Κωνσταντίνος Γλίξμπουργκ υπήρξε ο τελευταίος εκπρόσωπος του θεσμού της βασιλείας στην χώρα μας.

Η βασιλεία στην Ελλάδα δεν προέκυψε όπως σε άλλα κράτη, ως κατάλοιπο της μετάβασης από τη φεουδαρχία στον καπιταλισμό, αλλά εισήχθη μετά την Επανάσταση του 1821 ως αποτέλεσμα της άμεσης παρέμβασης των “μεγάλων δυνάμεων” της εποχής (Βρετανία, Γαλλία, Ρωσία) σε σύμπραξη με μερίδα της εγχώριας αστικής τάξης. Ως θεσμός, δεν μετεξελίχθηκε σε “διακοσμητική κορυφή” (όπως σε άλλα καπιταλιστικά κράτη), αλλά διατήρησε σε μεγάλο βαθμό την ισχύ του ως κέντρο εξουσίας, πάντοτε βέβαια ενσωματωμένος στο πλαίσιο του αστικού κράτους, με άμεσες διασυνδέσεις με διεθνή καπιταλιστικά κέντρα.

Διαχρονικά, ο θεσμός της βασιλείας βρέθηκε πολλές φορές στο επίκεντρο των ενδοαστικών συγκρούσεων για την πορεία του ελληνικού καπιταλιστικού κράτους, για τις “ισορροπίες” ανάμεσα στα αστικά κέντρα εξουσίας εντός του (π.χ. γύρω από τον έλεγχο του στρατού) και για τις διεθνείς συμμαχίες του. Διαχρονικά επίσης έπαιξε καθοριστικό ρόλο σε αντιδραστικά αντιλαϊκά σενάρια στηρίζοντας ενεργά την καταστολή του εργατικού-λαϊκού κινήματος πραξικοπήματα, δικτατορίες κλπ.

Διαβεβαιώσεις

 

Σενάρια «σημαντικής» αύξησης του κατώτατου μισθού μέσα στο 2023 διακινεί η κυβέρνηση, καλλιεργώντας φρούδες προσδοκίες για τους επόμενους προεκλογικούς μήνες, την ώρα που οι εργατικοί μισθοί συνεχίζουν να εξανεμίζονται, εξαιτίας και της μεγάλης ακρίβειας. Η προπαγάνδα τους «μπάζει από παντού», αφού ο κατώτατος μισθός βρίσκεται ακόμα και σήμερα 38 ευρώ χαμηλότερα απ' αυτόν που ίσχυε στις αρχές του 2012. Αλλά και ο μέσος μισθός ήταν κατά 21,7% χαμηλότερος τον Δεκέμβρη του 2021, σε σύγκριση με τον ίδιο μήνα του 2011. Η εκτίναξη του πληθωρισμού τον προηγούμενο χρόνο έδωσε νέο χτύπημα στους μισθούς και εξανέμισε «εν ριπή οφθαλμού» τις όποιες ονομαστικές αυξήσεις. Στην πράξη, τόσο ο κατώτερος όσο και το σύνολο των μισθών έχασαν, αντί να αυξήσουν, την αγοραστική τους δύναμη μέσα στο 2022. Γι' αυτό, η κουβέντα περί «σημαντικής αύξησης» είναι ύπουλη και προκλητική ταυτόχρονα. Ενίσχυση του λαϊκού εισοδήματος σημαίνει ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς και υπογραφή ΣΣΕ. Σημαίνει επαναφορά των τριετιών, που στερούν από τους εργαζόμενους από 10% έως και 30% του μισθού τους. Σημαίνει κατάργηση των ελαστικών μορφών εργασίας και συνολικά του αντεργατικού πλαισίου. Για όλα αυτά, κυβέρνηση, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ «κάνουν την πάπια» και την ίδια ώρα ο υπουργός Εργασίας διαβεβαιώνει ότι η διαμόρφωση του κατώτερου μισθού θα γίνει με τρόπο που «θα λαμβάνει υπόψη και τις ανάγκες των επιχειρήσεων»! Φροντίζει άλλωστε γι' αυτό ο νόμος Βρούτση - Αχτσιόγλου, που εφαρμόζουν συναινετικά ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ.

Για τα σκουπίδια…

 

 

Η είδηση από τη Γερμανία, όπου ο Υπουργός Γεωργίας Cem Ozdemir των Πρασίνων και ο Υπουργός Δικαιοσύνης Marco Buschmann, του κόμματος FDP, έχουν ξεκινήσει μια κοινή πρωτοβουλία με σκοπό να αποποινικοποιηθεί η συγκομιδή τροφίμων από τους κάδους απορριμμάτων, κάτι που στη χώρα αποτελεί μέχρι σήμερα ποινικό αδίκημα για λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας.

Το σκεπτικό πίσω από την προωθούμενη αλλαγή είναι ότι θα συμβάλει στη μείωση του όγκου του φαγητού που απορρίπτεται ενώ είναι ακόμα βρώσιμο και κατά συνέπεια θα μειώσει την… επιβάρυνση του περιβάλλοντος.

Δεν έχουμε υπόψη μας αν οι συγκεκριμένοι ευαίσθητοι περιβαλλοντιστές σκέφτονται να δώσουν πρώτοι οι ίδιοι το θετικό παράδειγμα και να αρχίσουν να προτιμούν τους κάδους απορριμμάτων του τοπικού super market για τα γεύματά τους. Υποψιαζόμαστε πως όχι…

ΕΝΩΣΗ ΕΜΠΟΡΟΫΠΑΛΛΗΛΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ Συγκέντρωση στα Δικαστήρια την Πέμπτη ενάντια στις διώξεις εργαζομένων

 

Φωτο αρχειου
Φωτο αρχειου

 

Να σταματήσουν τώρα οι συνδικαλιστικές διώξεις, απαιτεί η Ενωση Εμποροϋπαλλήλων Θεσσαλονίκης, καθώς για άλλη μια φορά εμποροϋπάλληλοι σέρνονται στα δικαστήρια επειδή υπερασπίστηκαν τις δουλειές και τους μισθούς των συναδέλφων τους.

Αύριο Πέμπτη, δικάζονται 5 άτομα με τις κατηγορίες της «παράνομης βίας» και της «συκοφαντικής δυσφήμησης», για την κινητοποίηση που έγινε στις 6/3/2017 έξω από κατάστημα της εταιρείας «Discount Market», στο πλαίσιο 4ωρης στάσης εργασίας.

Η Ενωση Εμποροϋπαλλήλων προγραμματίζει συγκέντρωση συμπαράστασης στους διωκόμενους, έξω από τα δικαστήρια της Θεσσαλονίκης στις 8.30 το πρωί και καλεί σωματεία και φορείς με τη συμμετοχή τους να καταδικάσουν την ένταση της καταστολής και της τρομοκρατίας.

ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΚΑΤΑΝΟΗΣΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ - ΟΟΣΑ Για παραπέρα «προσαρμογή» των εργασιακών δικαιωμάτων στις ανάγκες του κεφαλαίου

 

...την ώρα που η τακτική έκθεση του Οργανισμού δείχνει επιτάχυνση των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων και «μεταρρυθμίσεων»

 


 

Μνημόνιο κατανόησης για την ίδρυση κέντρου του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης στην Κρήτη υπογράφτηκε χτες το μεσημέρι στο Μέγαρο Μαξίμου, στη συνάντηση του Κυρ. Μητσοτάκη με τον γγ του ΟΟΣΑ, Ματίας Κόρμαν, στο πλαίσιο του στόχου της γεωστρατηγικής και πολιτικής αναβάθμισης της χώρας προς όφελος της αστικής τάξης, μέσω της συμμετοχής και της εμπλοκής σε διεθνείς ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς.

Το μνημόνιο κατανόησης υπέγραψαν μαζί με τον Κόρμαν, εκ μέρους της κυβέρνησης, ο υπουργός Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρας και ο υπουργός Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυρ. Πιερρακάκης. Η ίδρυση του κέντρου «έχει ως στόχο την ανάδειξη και την ανάλυση πολιτικών για το δημογραφικό και τη μετανάστευση, ζητημάτων που αφορούν τη Διασπορά, καθώς και την αντιμετώπιση των επιμέρους προκλήσεων που αφορούν στην αγορά εργασίας και τον πληθυσμό». Ουσιαστικά αφορά έρευνα για την εξεύρεση πολιτικών σχετικά με την εργασία και τη μετανάστευση, προς όφελος της κερδοφορίας των μονοπωλιακών ομίλων, όπως τα αντιλαϊκά - αντεργατικά μέτρα, το «ανοιγοκλείσιμο της κάνουλας» των ξεριζωμένων, ανάλογα με τις ανάγκες για φτηνό εργατικό δυναμικό και την εργαλειοποίησή τους για γεωπολιτικούς στόχους, με τον Κόρμαν να λέει πως «η μετανάστευση, εάν διαχειριστεί σωστά, μπορεί να είναι επωφελής για τις χώρες προέλευσης και προορισμού των μεταναστών. Τα δεδομένα του ΟΟΣΑ δείχνουν ότι οι μετανάστες συνεισφέρουν περισσότερο στους φόρους και τις κοινωνικές εισφορές από ό,τι λαμβάνουν σε ατομικά επιδόματα».

ΜΑΝΩΛΗΣ ΣΥΝΤΥΧΑΚΗΣ Ο λαός μας έχει καταργήσει τη μοναρχία οριστικά και αμετάκλητα (VIDEO)

 

 
 

«Τον Δεκέμβρη του '74 ο λαός κατάργησε τη μοναρχία, οριστικά και αμετάκλητα. Δηλαδή έβαλε το στέμμα στα σκουπίδια», τόνισε ο βουλευτής του ΚΚΕ Μανώλης Συντυχάκης, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό «ΑΝΤ1».

Όπως είπε , ο Κωνσταντίνος Γλίξμπουργκ και η οικογένειά του «ταυτίστηκαν με τις πιο μαύρες και σκοτεινές σελίδες της ελληνικής ιστορίας, που για το ΚΚΕ και χιλιάδες αγωνιστές αυτά είναι ακόμα στις μνήμες, δεν φεύγουν. Και μιλάμε για παρανομίες, διωγμούς, εξορίες και εκτελέσεις. Και από αυτή την άποψη θεωρούμε: Ούτε να το σκέφτονται για τιμές και δημόσιες δαπάνες. Αρκετά πλήρωσε εν ζωή ο λαός, δεν θα πληρώσει και τώρα».

Οταν η κυβέρνηση αγωνιά για ... «ισχυρά συνδικάτα»

 

«Τα ισχυρά συνδικάτα δεν νομοθετούνται»: Με τον προκλητικό αυτό τίτλο αρθρογραφούσε χτες ο υπουργός Εργασίας Κ. Χατζηδάκης στα «Νέα», σε ένα δισέλιδο αφιέρωμα στον συνδικαλισμό. Η εφημερίδα μέσα από το αφιέρωμα, μαζί και με άρθρο του προέδρου της ΓΣΕΕ, έκανε λόγο για «ελληνική εξαίρεση», ισχυριζόμενη ότι στην Ελλάδα δεν γίνεται αυτό που γίνεται σε άλλες χώρες της Ευρώπης (Αγγλία, Γαλλία, Γερμανία), εννοώντας τους μεγάλους αγώνες που διεξάγονται τους τελευταίους μήνες, σημειώνοντας ότι εκεί «τα συνδικάτα ξανακερδίζουν τη χαμένη τους δύναμη» κ.ο.κ.

Το αφιέρωμα, βέβαια, στο διά ταύτα δεν αφήνει παρερμηνείες. Ομολογεί ότι αυτό που θέλει είναι σωματεία και συνδικαλιστές που υιοθετούν τον «κοινωνικό εταιρισμό», που επιζητούν την «ισορροπία δυνάμεων» με την εργοδοσία, γιατί όπως αναφέρει «δεν υπάρχουν ικανοποιημένοι εργαζόμενοι χωρίς επιτυχημένες επιχειρήσεις».

Δεν κρύβεται λοιπόν η ανησυχία των αστικών επιτελείων για τους εργατικούς αγώνες, η αγωνία για την εξασφάλιση της «συνοχής», για να προληφθούν κοινωνικές εκρήξεις κόντρα στη γενικευμένη επίθεση στη ζωή του λαού και των παιδιών του.

Η ίδια άλλωστε εφημερίδα, που «συγκινείται» από τους μεγάλους αγώνες σε χώρες της Ευρώπης, δεν υπάρχει εργατική κινητοποίηση ειδικά τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα, που να μην την έχει συκοφαντήσει. Δεν υπάρχει απεργία ούτε σε έναν κλάδο ή χώρο δουλειάς (π.χ. συγκοινωνίες, λιμάνι κ.α.), που από τις σελίδες της να μην έχει καλέσει την κυβέρνηση να παρέμβει για να «εφαρμοστεί ο νόμος», δηλαδή για να κατασταλεί.

«Εκπλήξεις»


Πηγή: Eurokinissi

 

Στις «θετικές εκπλήξεις» της Ευρώπης κατατάσσει ο ΟΟΣΑ την Ελλάδα, με βάση την έκθεση που παρουσιάστηκε στη χτεσινή φιέστα με τον πρωθυπουργό. Καμία έκπληξη όμως - πόσο μάλλον θετική για τον λαό - δεν υπάρχει στην έκθεση, που καταγράφει το τι έγινε τα προηγούμενα χρόνια στην οικονομία και τι βρίσκεται μπροστά.

Η «βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος» και η «προσέλκυση επενδύσεων» που «εξαίρει» ο ΟΟΣΑ ήρθαν ως αποτέλεσμα νέων αντεργατικών - αντιλαϊκών μέτρων, πρόσθετα σ' αυτά που νομοθέτησαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις, όπως ο νόμος Χατζηδάκη, αλλά και νέων φοροαπαλλαγών και προνομίων στο κεφάλαιο, που πληρώνει βέβαια ο λαός.

Η «εντυπωσιακή μείωση» των «κόκκινων» δανείων στο τραπεζικό σύστημα έγινε με δεκάδες χιλιάδες εξώσεις και πλειστηριασμούς, όπως και με κάθε είδους εκβιασμούς στα λαϊκά σπίτια, εφαρμόζοντας τους άθλιους νόμους των ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ.