Παρασκευή 14 Αυγούστου 2020

Η κυβέρνηση επιμένει στην ατομική ευθύνη, για να πετάξει την ευθύνη από πάνω της, που δεν παίρνει μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας



Σε σχόλιό του το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ για την αύξηση των κρουσμάτων του κορονοϊού και τα νέα μέτρα της κυβέρνησης, αναφέρει: 

«Για να πετάξει από πάνω της την ευθύνη για τη μεγάλη αύξηση των κρουσμάτων -αποτέλεσμα κυρίως των όρων που επέβαλαν οι μεγαλοεπιχειρηματίες με το "άνοιγμα" του τουρισμού- η κυβέρνηση επιμένει να τα ρίχνει όλα στην ατομική ευθύνη, η οποία όμως δεν εμπεδώνεται όσο αρνείται να πάρει μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας, να θωρακίσει το δημόσιο σύστημα υγείας.

Τα αποσπασματικά και ανεπαρκή μέτρα δεν μπορούν να αποτρέψουν η πανδημία να πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις. Για να γίνει αυτό απαιτούνται μέτρα αποφασιστικής στήριξης του δημόσιου συστήματος υγείας, με μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, μέτρα και μέσα προστασίας στους τόπους δουλειάς, μαζικά επαναλαμβανόμενα τεστ στους εργαζόμενους στην υγεία και την πρόνοια, στους περιθαλπόμενους στα ιδρύματα και τους χρόνια πάσχοντες, στα ΜΜΜ, στην εστίαση, στον τουρισμό, στο εμπόριο, στους μεγάλους χώρους δουλείας, προσλήψεις στα ΜΜΜ για να αυξηθούν τα δρομολόγια, για να μειωθεί ο συγχρωτισμός, με ταυτόχρονη μείωση στην πληρότητα των πλοίων και των αεροπλάνων».

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΗ ΛΑΡΚΟ Τα ... «καλά» της ιδιωτικής ασφάλισης


Παρέμβαση του Συνδικάτου Μετάλλου Φθιώτιδας σχετικά με το ομαδικό ιδιωτικό ασφαλιστήριο συμβόλαιο που είχαν οι εργαζόμενοι

Από κινητοποίηση των εργαζομένων στη ΛΑΡΚΟ
Από κινητοποίηση των εργαζομένων στη ΛΑΡΚΟ
Την πραγματικότητα, πίσω από τις παχιές υποσχέσεις για τα «καλά» της ιδιωτικής ασφάλισης που στηρίζουν οι κυβερνήσεις, ο ΣΕΒ και η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ, αναδεικνύει με παρέμβασή του το Συνδικάτο Μετάλλου Φθιώτιδας, σε σχέση με το ομαδικό ιδιωτικό ασφαλιστήριο συμβόλαιο που είχαν οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ και τα παιχνίδια που παίζονται σε βάρος τους.
 
Οπως υπογραμμίζει το Συνδικάτο, «οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ "κάηκαν με το κουρκούτι" της "Ασπίς", "κάηκαν και με το γιαούρτι" της "Generali"» και καταγγέλλει πως «η κυβέρνηση, η ειδική διαχείριση και η "Generali" παίζουν με τα χρήματα και τον ιδρώτα των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ. Κοροϊδεύουν για την καταβολή τους».

Παραθέτοντας το ιστορικό της υπόθεσης, το Συνδικάτο Μετάλλου αναφέρει μεταξύ άλλων:

«Οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ είχαν ομαδικό ασφαλιστήριο συμβόλαιο στην "Ασπίς Πρόνοια" και όπως χιλιάδες ασφαλισμένοι στην "Ασπίς", έφαγαν "κανόνι". Ολες οι κυβερνήσεις έκαναν πλάτες σε αυτήν την κλοπή. Μετά την πτώχευση του "κολοσσού" της "Ασπίς", οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ, ομαδικά, πήγαν σε άλλον "κολοσσό" ιδιωτικής ασφάλισης, στην "Generali".

«Τιμή μου εγώ πάνω απ' όλα έχω την τιμή του Κόμματος»


Σαν σήμερα, πριν από 66 χρόνια, εκτελέστηκε ο Νίκος Πλουμπίδης

Σαν σήμερα, στις 14 Αυγούστου 1954, στις 5.25 τα χαράματα, στην Αγία Μαρίνα στο Δαφνί, ο Νίκος Πλουμπίδης έπεσε νεκρός από τις σφαίρες του εκτελεστικού αποσπάσματος. 
«Εξετελέσθη ζητωκραυγάζων υπέρ του ΚΚΕ», έγραψαν την επόμενη μέρα οι εφημερίδες της εποχής, «αντιμετωπίζοντας με απόλυτον ψυχραιμίαν τας σφαίρας του αποσπάσματος... Δεν εδέχθη ούτε να κοινωνήση ούτε να του δέσουν τους οφθαλμούς του».
 
 Ο Ν. Πλουμπίδης γεννήθηκε στο χωριό Λαγκάδια της Αρκαδίας στις 31 Δεκέμβρη 1902, από φτωχή αγροτική οικογένεια. Κατάφερε με πολλές στερήσεις να τελειώσει το Διδασκαλείο Πύργου, τον Ιούλη του 1924, και τον ίδιο χρόνο διορίστηκε δάσκαλος σε χωριό της Ελασσόνας.

Το 1926 έγινε μέλος του ΚΚΕ. Υπήρξε μέλος της αντιπροσωπείας του ΚΚΕ στο 7ο Συνέδριο της Κομμουνιστικής Διεθνούς, το 1935, ενώ κατά το 6ο Συνέδριο του Κόμματος, το Δεκέμβρη του ίδιου έτους, αναδείχθηκε αναπληρωματικό μέλος της Κεντρικής του Επιτροπής. Τον Ιούνη του 1938, σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα, εξελέγη μέλος του ΠΓ της ΚΕ, αναλαμβάνοντας την καθοδήγηση του Γραφείου Περιοχής Μακεδονίας - Θράκης.

Την περίοδο της ΕΑΜικής Εθνικής Αντίστασης υπήρξε Γραμματέας της Κομματικής Οργάνωσης Αθήνας του ΚΚΕ, ενώ στη συνέχεια διετέλεσε και πρώτος καθοδηγητής της Οργάνωσης Προστασίας Λαϊκού Αγώνα (ΟΠΛΑ). Είχε σημαντικό ρόλο στη μεγάλη διαδήλωση στις 5 Μάρτη 1943 ενάντια στην επιστράτευση.

Ποιοι αισχροί μιλάνε για το “τείχος του αίσχους”;



Μα πέστε μου, αξίζουν μια δεκάρα, οι δεκάρικοι λόγοι για το τείχος του αίσχους;
Σε αυτόν τον κόσμο της εκμετάλλευσης, που στα δυο έχει σχιστεί, τους έχω βαρεθεί.





Ανάμεσά μας το τείχος του αίσχους Άντε και οι γούνες της Τσαουσέσκου…

Έγινε φράση του συρμού, έγινε και στίχος του Πανούση, ακόμα και του Μπίρμαν, πριν περάσει μια και καλή στο απέναντι στρατόπεδο

Σε αυτή την πόλη που στα δυο έχει σχιστεί
  Τους έχω βαρεθεί…

Μα πέστε μου, αξίζουν μια δεκάρα, οι δεκάρικοι λόγοι για το τείχος του αίσχους;
Το πρώτο που πρέπει να καταλάβει κανείς είναι πως το Τείχος του Βερολίνου ήταν καθαρά αμυντική κίνηση, σε αντίθεση με όσα φοβερά και τρομερά έχουν συνδεθεί με την ύπαρξή του. Τον αμυντικό του χαρακτήρα μπορεί να τον αντιληφθεί οποιοσδήποτε έχει δει στη ζωή του ένα κάστρο, ακόμα και ένας φίλος του ποδοσφαίρου, με απλοϊκή πολιτική σκέψη, που ξέρει πως το τείχος το στήνουν οι αμυνόμενοι κι όχι αυτός που επιτίθεται. Μπορεί να το καταλάβει κι όποιος κοιτάξει έναν παλιό χάρτη και δει πού ακριβώς βρισκόταν το Δυτικό Βερολίνο. Όχι πάνω στα σύνορα, αλλά στην καρδιά της ΓΛΔ, πιο κοντά στα σύνορά της με την Πολωνία, παρά σε αυτά με τον ΟΔΓ.

Αποκαλυπτικές απαντήσεις



Καθώς οι κυβερνώντες στην Αθήνα, διαδοχικά ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ, επαίρονται για την οικοδόμηση «στρατηγικής συνεργασίας» με το Ισραήλ - τελευταίο παράδειγμα η προχτεσινή ανακοίνωση της ισραηλινής πρεσβείας - τo ισραηλινό «think tank» BESA (διεξάγει έρευνες για «την πολιτική σχετικά με τη Μέση Ανατολή και τις παγκόσμιες στρατηγικές υποθέσεις», αυτοπροβάλλεται ότι «έχει αναπτύξει σχέσεις συνεργασίας με κορυφαία στρατηγικά ερευνητικά ινστιτούτα σε όλο τον κόσμο, από την Αγκυρα έως την Ουάσιγκτον», διεξάγοντας έρευνες και για το ΝΑΤΟ), αρχές Αυγούστου έβαλε ανοικτά το ερώτημα: «Πόσο σοβαρή είναι η προσέγγιση Ισραήλ - Τουρκίας;». Είχε ως βάση παρεμβάσεις όπως αυτή του Roey Gilad, Ισραηλινού διπλωμάτη στην Αγκυρα, ότι οι δύο χώρες θα μπορούσαν να συνεργαστούν στη Συρία ή στον αγώνα κατά του Covid-19, όπως και δημοσιεύματα στον Ισραηλινό Τύπο με αντίστοιχη κατεύθυνση. Το ερώτημα του BESA απάντησαν Ισραηλινοί και Τούρκοι εμπειρογνώμονες.

* * *
 
Ο Amikam Nachmani, καθηγητής στο ισραηλινό πανεπιστήμιο Bar-Ilan, δείχνοντας την αξία της Τουρκίας για τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ, θυμίζει τοποθέτηση του Μάθιου Μπράιζα, αναπ. υφυπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, αρμόδιου για Ευρωπαϊκές και Ευρασιατικές Υποθέσεις (2005 - '09), ο οποίος «καθόρισε την αλλαγή του στάτους της Τουρκίας και τις επιπτώσεις αυτής της αλλαγής για τα έθνη της Ανατολικής Μεσογείου. Η Τουρκία, είπε, είχε γίνει μια υπερδύναμη στην περιοχή και οι ΗΠΑ δεν μπορούν ούτε να την αγνοήσουν ούτε να την πιέσουν».

«Ασφάλεια» και «σταθερότητα»



Προετοιμασία εδάφους για επικίνδυνα σενάρια σε ολόκληρη την περιοχή σηματοδοτεί η παρέμβαση των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ, που στήνουν τραπέζι διαλόγου για λογαριασμό των αστικών τάξεων Ελλάδας και Τουρκίας, «σπρώχνοντας» τη συνεκμετάλλευση στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο. Οι διεργασίες αυτές εντείνονται τις τελευταίες μέρες, στο όνομα της «ασφάλειας» και της «σταθερότητας» στην περιοχή, με αφορμή την κλιμάκωση των αμφισβητήσεων στην Ανατ. Μεσόγειο από την τουρκική κυβέρνηση.

Από τις ίδιες τις εξελίξεις επιβεβαιώνεται όμως ότι η αμερικανοΝΑΤΟική «ασφάλεια» και «σταθερότητα», που άλλοτε επιβάλλεται με μπαρούτι και αίμα, και άλλοτε με το πιστόλι στον κρόταφο των λαών, καμιά σχέση δεν έχει με τα πραγματικά συμφέροντα και τις ανάγκες τους, ούτε μπορεί βέβαια να διασφαλίσει την ειρήνη και τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας.