Παρασκευή 2 Σεπτεμβρίου 2022

Ούτε μονόστηλο

 

Οσο κι αν ψάξαμε στη χτεσινή «Αυγή», δεν βρήκαμε ούτε 50 λέξεις για την ψήφιση από ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ του εγκληματικού νομοσχεδίου για τα Ναυπηγεία Ελευσίνας. Θυμίζουμε ότι η συζήτηση που είχε ξεκινήσει στη Βουλή από τον περασμένο Ιούλη, ολοκληρώθηκε προχτές με τη συμφωνία της κυβέρνησης και του ΣΥΡΙΖΑ να παραδώσουν τα Ναυπηγεία στην αμερικανική ΟΝΕΧ. Ετσι, το εφοπλιστικό κεφάλαιο τρίβει τα χέρια του, τα αμερικανικά συμφέροντα βάζουν στο χέρι μια ακόμα στρατηγικής σημασίας υποδομή, ενώ το ΝΑΤΟ αποκτά άλλη μια επισκευαστική βάση για τα πολεμοκάπηλα σχέδιά του. Στον αντίποδα, οι εργαζόμενοι, οι θέσεις εργασίας και τα δεδουλευμένα τους βρίσκονται στον αέρα, ενώ όσοι συνεχίσουν να δουλεύουν, θα έχουν την τύχη των συναδέλφων τους στο Νεώριο της Σύρου, όπου επίσης η σύμπραξη ΝΔ - ΠΑΣΟΚ καθάρισε το πεδίο από εργασιακά δικαιώματα για τον νέο ιδιοκτήτη, ο οποίος (τι σύμπτωση!!!) είναι κι εδώ η ΟΝΕΧ. Ολα αυτά λοιπόν εξηγούν τη «φτώχεια» στις σελίδες της «Αυγής» ύστερα από τον «πλούτο» της εποικοδομητικής συζήτησης, των φιλοφρονήσεων και της συναίνεσης ανάμεσα σε ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΟΝΕΧ για την εκποίηση της Ναυπηγικής Βιομηχανίας.

ΟΔΗΓΙΑ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ Νέο σοκ για τα νοικοκυριά με αύξηση φόρων στα καύσιμα από 1/1/2023

 

  • Αποκαλύπτεται ξανά ο ρόλος της «πράσινης ανάπτυξης» στο χαράτσωμα του λαού
 
  • Απαλλάσσονται από φόρους μονοπώλια των ΑΠΕ, εφοπλιστές και αεροπορικές εταιρείες!
 

Καταιγίδα αυξήσεων στους φόρους αλλά και επιβολή νέων φόρων στην Ενέργεια από 1.1.2023 περιλαμβάνει Οδηγία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που αναμένεται να συζητηθεί στην αρμόδια επιτροπή του Ευρωκοινοβουλίου, στις 26 Σεπτέμβρη, την οποία φέρνει σήμερα στη δημοσιότητα ο «Ριζοσπάστης».

Πρόκειται κυριολεκτικά για ένα τερατούργημα, που έρχεται μέσα σε συνθήκες έντασης της ενεργειακής φτώχειας και εκτόξευσης του κόστους της Ενέργειας, να αυξήσει τη φορολογία σε ενεργειακά προϊόντα, όπως για παράδειγμα στο φυσικό αέριο, στη βενζίνη, στο πετρέλαιο, στο υγραέριο κ.λπ., ενώ την ίδια στιγμή απαλλάσσει προκλητικά από τη φορολογία τα μονοπώλια των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, τους εφοπλιστές, τις αεροπορικές εταιρείες αλλά και άλλες κατηγορίες!

Η Κομισιόν, με την πρότασή της, τροποποιεί και αναδιατυπώνει την Οδηγία 2003/96/ΕΚ, σχετικά με την αναδιάρθρωση του κοινοτικού πλαισίου φορολογίας των ενεργειακών προϊόντων και της ηλεκτρικής ενέργειας (Οδηγία Φορολόγησης της Ενέργειας - ΟΦΕ). Η επιλογή αυτή εντάσσεται στη στρατηγική της «πράσινης» ανάπτυξης στην ΕΕ, την «Πράσινη Συμφωνία» και το πακέτο «Fit for 55», αφού πρόσχημα γι' αυτή την παρέμβαση είναι να υπηρετήσει τη Στρατηγική της ΕΕ για μείωση των καθαρών εκπομπών κατά τουλάχιστον 55%, προκειμένου στο πλαίσιο της «πράσινης μετάβασης» να ενισχυθούν οι επιχειρηματικοί όμιλοι και τα μονοπώλια της «πράσινης ανάπτυξης», με τραγικές επιπτώσεις για τον λαό.

«Κόφτες» ... στην Υγεία

 

 

Με την ενεργοποίηση του «προσωπικού γιατρού» από χτες για την Αττική και το Νότιο Αιγαίο, γράφεται ένα ακόμα επεισόδιο στην «κανονικότητα» της υποβαθμισμένης Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας. Αποτελώντας συμπλήρωμα της επιχειρηματικής δράσης στην Υγεία, η ρύθμιση αυτή, που υπό άλλες συνθήκες θα μπορούσε να έχει αποφασιστική συμβολή στην πρόληψη, σήμερα μετατρέπεται στο ακριβώς αντίθετό της, στο πλαίσιο της πολιτικής εμπορευματοποίησης και ιδιωτικοποίησης της Υγείας, που και η ίδια υπηρετεί.

Από τη μία αξιοποιείται εκβιαστικά, με τα πρόστιμα που τη συνοδεύουν για όποιον δεν εγγραφεί στη σχετική πλατφόρμα. Και από την άλλη, οι στοιχειώδεις υπηρεσίες που θα παρέχονται μέσα από αυτόν τον θεσμό θα αξιοποιούνται ως ένας καλοακονισμένος «κόφτης» για την πρόσβαση του λαού σε όλες τις αναγκαίες ιατρικές πράξεις, πάντα στο όνομα του «εξορθολογισμού» και της «μείωσης του κόστους».

ΣΥΣΚΕΨΗ ΠΑΜΕ ΚΑΙ ΣΥΝΔΙΚΑΤΩΝ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ Να δυναμώσει ο διεκδικητικός αγώνας - Απεργιακός ξεσηκωμός παντού και όλοι στο συλλαλητήριο στη ΔΕΘ (VIDEO - ΦΩΤΟ)

 

Αυξήσεις στους μισθούς και τις συντάξεις πάνω από το ύψος του πληθωρισμού, για την κάλυψη όλων των σύγχρονων αναγκών

 

 
 

Η απόφαση το συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ και των εργατικών σωματείων στη ΔΕΘ, το Σάββατο 10 Σεπτέμβρη, στις 6 το απόγευμα στην πλατεία ΧΑΝΘ να αποτελέσει σταθμό στην κλιμάκωση της πάλης των εργαζομένων, ώστε με νέα ορμή να προετοιμαστεί απεργιακός ξεσηκωμός τον Οκτώβρη, εκφράστηκε μέσα από την πλατιά σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη, με τη συμμετοχή περισσοτέρων από 70 σωματείων από μια σειρά χώρους και κλάδους δουλειάς του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα, από τη Θεσσαλονίκη και τη Μακεδονία, αλλά και με μαζική συμμετοχή των απεργών της «Μαλαματίνα».

Μέσα από τη σύσκεψη δόθηκε μαχητικό μήνυμα αντεπίθεσης, γιατί η ζωή των εργατών δεν χωράει σε voucher και pass. Στάλθηκε μήνυμα οργάνωσης και αγώνα για αυξήσεις στους μισθούς, για ρεύμα και καύσιμο φτηνό για τον λαό. Ενώ εκφράστηκε ακόμα μια φορά, η στήριξη στον αγώνα των απεργών της «Μαλαματίνα».