Σάββατο 30 Ιουνίου 2018

Η αστική τάξη επανασχεδιάζει το πολιτικό σκηνικό



"Η κυβέρνηση μιλάει για σενάρια «αποστασίας» και «αποστάτες», παραβλέποντας το γεγονός ότι η Βουλή και η ίδια η κυβέρνηση, είναι στο εσωτερικό τους γεμάτες αποστάτες από κόμματα, ιδεολογίες, τάξεις!" 


Η δήλωση του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά, με ένα tweet, για «οργανωμένο σχέδιο πολιτικής ανωμαλίας σε εξέλιξη με τα λεφτά ολιγαρχών και τρίτων παραγόντων…», δεν είναι ούτε τυχαία, ούτε χωρίς περιεχόμενο.

Ανεξάρτητα αν ο κ. Κοτζιάς αποσκοπεί στο να προλάβει εξελίξεις που θα ανατρέψουν την κυβέρνηση με τη μέθοδο του ξηλώματος της δεδηλωμένης από τη φυγή βουλευτών, αλλού είναι η ουσία.


Ένα σχέδιο, ένα σενάριο


Η υπόθεση φανερώνει ότι  ένα ισχυρό τμήμα της μονοπωλιακής αστικής τάξης, με διεθνή διάσταση, έβαλε σε εφαρμογή σχέδιο αλλαγής του πολιτικού σκηνικού.  Μια νέα κυβερνητική ομάδα ετοιμάζεται, εν όψη εκλογών, όποτε και αν γίνουν. Τώρα, είναι ακόμη στο στάδιο της μηδενιστικής συκοφάντησης και της παραγωγής τυφλού μίσους κατά της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ. Άρμα είναι η παραπλανητική αντίθεση στο μακεδονικό με καθοριστική βοήθεια της ακροδεξιάς και των μέσων ενημέρωσης.

Νέες «εμπορικές ευκαιρίες» βλέπουν τα μονοπώλια στη χρήση της τεχνολογίας από τις γυναίκες



Το παράδειγμα μεγάλου πολυεθνικού ομίλου των Τηλεπικοινωνιών, που κάνει χρυσές δουλειές στην Κένυα και την υποσαχάρια Αφρική

Η συμμετοχή των γυναικών στην «ψηφιακή εποχή», το «ψηφιακό χάσμα» ανάμεσα στα δύο φύλα και οι στόχοι για να γεφυρωθεί, είναι ζητήματα σοβαρού προβληματισμού στους σχεδιασμούς των επιχειρηματικών ομίλων, όχι βέβαια από τη σκοπιά της ικανοποίησης των λαϊκών αναγκών, αλλά ως παράγοντες που επιδρούν στην κερδοφορία τους.Δίπλα στα γνωστά σχέδια για την αύξηση του αριθμού των εργαζόμενων γυναικών στις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον κλάδο των Τηλεπικοινωνιών και της Πληροφορικής, υπάρχει και το ενδιαφέρον για τις γυναίκες ως ένα σημαντικό μέρος της «αγοράς» προς την οποία κατευθύνονται οι σχετικές ψηφιακές υπηρεσίες και τα προϊόντα.

Σε αυτό το πλαίσιο, οι μονοπωλιακοί όμιλοι έχουν στρέψει την προσοχή τους στις λεγόμενες «αναδυόμενες» οικονομίες και στις γυναίκες των χωρών αυτών. Επιχειρηματικά σχέδια και επενδυτικές δράσεις παρουσιάζονται με τον μανδύα της «βιώσιμης ανάπτυξης» και της «προσφοράς» των επιχειρήσεων στην προώθηση της ...ισότητας των φύλων.

«Εμπορικές ευκαιρίες» με στόχο τις γυναίκες
 
«Ενδυναμώνοντας τις γυναίκες και προωθώντας την ισότητα των φύλων, μπορούμε να διευκολύνουμε τις κοινότητες, τις οικονομίες και τις επιχειρήσεις - συμπεριλαμβανομένης και της δικής μας - να ευημερήσουν».

Ενα ολόκληρο κεφάλαιο, αφιερωμένο στους τρόπους με τους οποίους προωθεί την «ενδυνάμωση» των γυναικών, περιλαμβάνει η έκδοση μεγάλου επιχειρηματικού ομίλου που δραστηριοποιείται στις Τηλεπικοινωνίες, με την οποία παρουσιάζει τη «βιώσιμη επιχειρηματική στρατηγική» του (Sustainable Business Report 2018).

Ο όμιλος έχει θέσει στόχο από το 2016 έως το 2025 να συνδέσει στο δίκτυο της κινητής του τηλεφωνίας 50 εκατομμύρια επιπλέον γυναίκες, με επέκταση στην «αγορά» των λεγόμενων «αναδυόμενων» οικονομιών.

Οικογενειακή ιατρική στην Κούβα, ένα επίτευγμα της επανάστασης






Από Panos

  Γράφει ο Πάνος Αλεπλιώτης //

Το 2017 τα 10.851 ιατρεία οικογενειακής ιατρικής δέχτηκαν 83.534.085 επισκέψεις ή διαβουλεύσεις, όπως θέλουν να τις ονομάζουν οι Κουβανοί. 50 χρόνια κλείνουν φέτος από την θέσπιση του συστήματος δημόσιας υγείας στην Κούβα. Στόχος του συστήματος εξακολουθεί να είναι η παροχή ιατρικής φροντίδας σε όλον τον πληθυσμό και ιδιαίτερα η αντιμετώπιση λοιμωδών και μολυσματικών νόσων, του υποσιτισμού, της αναιμίας και άλλων ασθενειών. 

Συνέχεια, αλλά και σπουδαίο επίτευγμα της Επανάστασης είναι η ίδρυση των οικογενειακών ιατρείων και ο θεσμός του οικογενειακού γιατρού το 1984 ως μέρος των αναγκαίων μετασχηματισμών σε μια κοινωνία που αντιμετωπίζει νέες προκλήσεις. Στόχος εξακολουθεί να είναι “Ένας γιατρός για 120 οικογένειες” και τα ιατρεία να γίνουν 12.000. Εξασφαλίζεται η αμεσότητα και λιγότερη γραφειοκρατία, αποφεύγεται ο κατακερματισμός σε πολλές ειδικότητες και μόνο σε περιπτώσεις που χρειάζονται απολύτως ειδικές παρεμβάσεις υπάρχει συντονισμός με τα 450 πολυϊατρεία, τις πολυκλινικές και τα Νοσοκομεία. 

Πρώτη τελεσίδικη καταδίκη για τα φασιστοειδή του Αγ. Παντελεήμονα




Το Ε' Τριμελές Πλημμελειοδικείο καταδίκασε την Πέμπτη 28/6 τρεις από τους πέντε κατηγορούμενους που είχαν παραπεμφθεί για την οργανωμένη επίθεση σε μετανάστες στις 22/10/2010, στην πλατεία του Αγίου Παντελεήμονα, μέλη και υποψήφιοι του αυτοδιοικητικού συνδυασμού «Ελεύθερη Αττική», στη διάρκεια προεκλογικής περιοδείας. Οι τρεις καταδικάστηκαν για το ίδιο αδίκημα, της απρόκλητης έμπρακτης εξύβρισης από κοινού και κατά συρροή και δεν αναγνωρίστηκαν ελαφρυντικά. Η 12μηνη ποινή φυλάκισης είναι με αναστολή.

Ανάμεσα στους καταδικασθέντες είναι η γνωστή υπόδικη χρυσαυγίτισσα στη δίκη της ναζιστικής εγκληματικής οργάνωσης Χρυσή Αυγή Θέμις Σκορδέλη, υποψήφια βουλευτής της, στις εκλογές του 2012 και υποψήφια δημοτική σύμβουλος της «Ελληνικής Αυγής για την Αθήνα» το 2014. Ο φάκελος της υπόθεσης, όπως επισημάνθηκε από την συνήγορο πολιτικής αγωγής, παρέμεινε στα συρτάρια της αστυνομίας από τον Οκτώβρη του 2010 μέχρι και τη δολοφονία του Π. Φύσσα και την αποκάλυψη της σχέσης της υπόθεσης εκείνης με τη Χρυσή Αυγή. Το κατηγορητήριο της υπόθεσης συντάχθηκε μόλις το 2014, περιλαμβάνοντας μεταξύ άλλων, όπως ειπώθηκε, κατηγορίες εντελώς αναντίστοιχες με τα γεγονότα. Η υπόθεση έφτασε στο ακροατήριο με τις μισές κατηγορίες παραγραμμένες μόλις στα 7 χρόνια μετά τα γεγονότα, ενώ η απόφαση του δευτεροβάθμιου δικαστηρίου εκδίδεται μόλις 3 μήνες πριν από την οκταετή παραγραφή....

Ριζοσπάστης Σάββατο 30 Ιούνη 2018 - Κυριακή 1 Ιούλη 2018


Ποιο τέλος ήρθε;


Copyright 2018 The Associated
Η πρόσφατη συμφωνία του Γιούρογκρουπ για το κλείσιμο της 4ης «αξιολόγησης» και την προσωρινή διευκόλυνση για την αποπληρωμή του κρατικού χρέους έγινε στο φόντο της όξυνσης των ενδοαστικών αντιθέσεων.
 Εκφραση των οποίων είναι ο «εμπορικός πόλεμος» ανάμεσα στις ΗΠΑ και την ΕΕ. Αντιθέσεις που οξύνονται και στο εσωτερικό της ΕΕ λόγω της ανισόμετρης ανάπτυξης και ενισχύουν τις φυγόκεντρες τάσεις, προκαλώντας ανησυχία για την πορεία στην οικονομία της Ευρωζώνης.

Εκφραση των αντιθέσεων αποτελεί και η διαπάλη για τη διαχείριση του χρέους των κρατών - μελών της ΕΕ, ως τμήμα της μοιρασιάς των ζημιών από την κρίση και των κερδών από την ανάπτυξη. Η πορεία του δημόσιου χρέους αποτελεί αντανάκλαση της ανισομετρίας, με τη Γερμανία να βλέπει το δημόσιο χρέος της να μειώνεται και να φτάνει στα προς κρίσης επίπεδα, στο 64,1%, ενώ αντίθετα τα χρέη της Γαλλίας και της Ιταλίας να εκτοξεύονται στο 97% και 131,8%, αντίστοιχα. Διαπάλη στην οποία παρεμβαίνουν και οι ΗΠΑ μέσω του ΔΝΤ απέναντι στη Γερμανία.

Στο Γιούρογκρουπ επήλθε ένας προσωρινός συμβιβασμός για να μην ανοίξει συνολικά το ζήτημα του χρέους και της διαχείρισής του σε επίπεδο Ευρωζώνης αλλά και για να καθησυχαστούν οι όποιες ανησυχίες για την πορεία της αποπληρωμής του ελληνικού κρατικού χρέους. Γι' αυτό και «θωράκισαν» την ομαλή πορεία αποπληρωμής του με ασφαλιστικές δικλίδες τα τεράστια πρωτογενή πλεονάσματα και με ένα αυστηρό πλαίσιο «μεταμνημονιακών δεσμεύσεων».

Πυθία


Με τη... σιβυλλική παραπομπή στην απόφαση του Γιούρογκρουπ είπε να απαντήσει ο πρωθυπουργός σε ερώτηση που του έγινε σχετικά με το αν προτίθεται να υλοποιήσει την απόφαση για παραπέρα περικοπή των συντάξεων από το Γενάρη του 2019. Εμείς πάλι, επειδή δεν μασάμε τα φύλλα της Πυθίας, είπαμε να ανατρέξουμε στην απόφαση του Γιούρογκρουπ και αντιγράφουμε ενδεικτικά: Το Γιούρογκρουπ «χαιρετίζει τη δέσμευση των ελληνικών αρχών να συνεχίσουν και να ολοκληρώσουν όλες τις βασικές μεταρρυθμίσεις που υιοθετήθηκαν με βάση το πρόγραμμα του ESM και να διασφαλίσουν ότι οι στόχοι των σημαντικών μεταρρυθμίσεων που υιοθετήθηκαν είναι ασφαλείς». Επίσης, στο παράρτημα της συμφωνίας με τον χαρακτηριστικό τίτλο «Οι ειδικές δεσμεύσεις της Ελλάδας που θα διασφαλίσουν τη συνέχιση και ολοκλήρωση των συμφωνημένων μεταρρυθμίσεων τη μεταπρογραμματική περίοδο», το οποίο αποτελεί και τον «οδικό χάρτη» για την περίοδο μέχρι το 2022, διαβάζουμε: «Η Ελλάδα θα σεβαστεί πλήρως τη δέσμευσή της να εξασφαλίσει ότι οι ετήσιοι προϋπολογισμοί θα επιτύχουν μεσοπρόθεσμα πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ». Τι σημαίνουν όλα αυτά; Οτι η κυβέρνηση όχι μόνο έχει δεσμευτεί να μην πάρει ούτε «τρίχα» πίσω από τα αντιλαϊκά της μέτρα, αλλά θα τα επεκτείνει, ανεξάρτητα από ελιγμούς που θα επιχειρήσει για να ενσωματώσει τη λαϊκή δυσαρέσκεια. Ολα τα άλλα είναι επικοινωνιακά παιχνιδάκια για την κοροϊδία του λαού, που πρέπει να ξεμπερδεύει γρήγορα με τις αυταπάτες και να δυναμώσει τον αγώνα για αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις, σύγχρονα δικαιώματα, κατάργηση όλων των αντεργατικών - αντιλαϊκών νόμων.