Άμα έχεις τέτοια «αντιπολίτευση», τι να την κάνεις τη συμπολίτευση - Το αποκαλυπτικό παράδειγμα του ν. Χατζηδάκη
Συμπολίτευση διά της ...αντιπολίτευσης έκαναν ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ την τετραετία που πέρασε, σε κεντρικά ζητήματα και νόμους που έφερε η κυβέρνηση ΝΔ. Οχι μόνο ψηφίζοντας πολλούς απ' αυτούς, αλλά στηρίζοντας επί της ουσίας τις επιλογές του κεφαλαίου και προσπαθώντας να κρύψουν τη συναίνεση αυτή πίσω από κάλπικες διαχωριστικές γραμμές.
Αλλά πώς να «αντιπολιτευτείς» την πολιτική που άσκησες ως κυβέρνηση, στήριξες ως αντιπολίτευση και ήσουν έτοιμος να εφαρμόσεις ξανά ως νέα κυβέρνηση, με τα ...«συνθέσιμα» προγράμματα όλων των άλλων αστικών κομμάτων; Δεν γίνεται...
Γι' αυτό άλλωστε η ΝΔ εκφράζει την επιθυμία της και μετά τις 25 Ιούνη να συνεχίσει να έχει μια «υπεύθυνη αντιπολίτευση», σαν αυτήν του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ που απολάμβανε την προηγούμενη τετραετία.
Γιατί μια συναινετική αντιπολίτευση δεν είναι απλά μια «εύκολη» και «βολική» αντιπολίτευση στην όποια κυβέρνηση, αναγκαία στη λειτουργία του αστικού πολιτικού συστήματος, αλλά επί της ουσίας αθροίζεται στη συμπολίτευση, στηρίζοντας την ίδια αντιλαϊκή στρατηγική, το κοινό τους πρόγραμμα. Κι αυτό ισχύει τόσο για τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ, όσο και για τα άλλα κόμματα. Το ζήτημα αυτό πρέπει να αποτελέσει κριτήριο ψήφου για τις εκλογές στις 25 Ιούνη.