Σάββατο 7 Ιανουαρίου 2023

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ Κάλεσμα για αλληλεγγύη ενάντια σε πλειστηριασμό κατοικίας λαϊκής οικογένειας στις 9 Γενάρη


Φωτό αρχείου
Φωτό αρχείου

 

Κάλεσμα έξω από το Δικαστικό Μέγαρο Θεσσαλονίκης, τη Δευτέρα 9 Γενάρη, στις 10 π.μ., σε παράσταση αλληλεγγύης και διαμαρτυρίας την ώρα που θα εκδικάζεται η ακύρωση του πλειστηριασμού της πρώτης κατοικίας λαϊκής οικογένειας, απευθύνει ο Σύλλογος Μικρών και Αυτοαπασχολουμένων Εμπόρων Θεσσαλονίκης.

Όπως αναφέρει, «ακόμα μια λαϊκή οικογένεια αυτοαπασχολούμενων είναι εκτεθειμένη στην επίθεση των τοκογλύφων, των τραπεζών και βρίσκεται μπροστά στον κίνδυνο της έξωσης από το σπίτι της. Πρέπει να αποτρέψουμε ένα ακόμα έγκλημα εις βάρος της λαϊκής κατοικίας, της λαϊκής οικογένειας.

Επισημαίνουμε ότι απαιτούμε από την κυβέρνηση:

  • Νομοθετική απαγόρευση πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας.

  • Κούρεμα χρεών προς τράπεζες.

  • Ρυθμίσεις που να μπορεί να ανταποκριθεί η λαϊκή οικογένεια, χωρίς να υποχρεωθεί να υποβαθμίσει παραπέρα τις ανάγκες της».

ΦΥΛΛΑΔΙΟ ΤΟΥ ΚΚΕ Δωρέαν φάρμακο για το λαό - Να απαγορευτούν οι «παράλληλες εξαγωγές»


 

«Να απαγορευτούν οι "παράλληλες εξαγωγές" φαρμάκων! Φάρμακο δωρεάν για τον λαό την ώρα που το χρειάζεται!». Με αυτά τα συνθήματα το ΚΚΕ, με φυλλάδιο που εξέδωσε, απευθύνεται στο λαό, με αφορμή το σοβαρό ζήτημα της έλλειψης φαρμάκων, που έχει προκύψει το τελευταίο διάστημα.

Αναλυτικά:

«Το τεράστιο πρόβλημα της έλλειψης των αναγκαίων φαρμάκων για την έγκαιρη, ασφαλή και αποτελεσματική αντιμετώπιση των προβλημάτων υγείας του λαού είναι αποτέλεσμα της "χρόνιας νόσου" της καπιταλιστικής οικονομίας που διαμορφώνει το φάρμακο ως πανάκριβο εμπόρευμα για τον λαό και ως μέσο απόσπασης τεράστιων κερδών από φαρμακοβιομήχανους και φαρμακέμπορους είτε αυτοί έχουν την "έδρα τους" στην Ελλάδα είτε αλλού.

Ιστορικά κέρδη για τις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες, την ώρα που διαλύεται το ασφαλιστικό σύστημα

 



 

Την ώρα που το ασφαλιστικό σύστημα στη χώρα βουλιάζει, κυριολεκτικά, από τις απανωτές «μεταρρυθμίσεις» των κυβερνήσεων ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ, οι ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες διένυσαν μια χρονιά γεμάτη αμύθητα κέρδη, σύμφωνα με όσα αναφέρει η εταιρεία KPMG στην ετήσια έκθεσή της για την ιδιωτική ασφαλιστική αγορά.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας το 2021 αποτέλεσε μια «καλή χρονιά» από πλευράς παραγωγής ασφαλίστρων, με αύξηση των εγγεγραμμένων ασφαλίστρων στα 4,5 δισ. ευρώ περίπου (από 4,1 δισ. το 2020), με επίκεντρο τις ασφαλίσεις ζωής οι οποίες συνδέονται με επενδύσεις αλλά και ικανοποιητική αύξηση των ασφαλίσεων κατά ζημιών. Τα κέρδη εκτοξεύθηκαν στα ιστορικά υψηλά επίπεδα των 18 εκατ. ευρώ κατά μέσον όρο σε σχέση με τα 14 εκατ. ευρώ την προ πανδημίας εποχή, ενώ ο δείκτης απόδοσης κεφαλαίων σκαρφάλωσε στο 8%, από 6,9%.

Το σύστημα των εκλείψεων

 

Εκλείπω: σταματώ να υπάρχω, εξαφανίζομαι, χάνομαι.

Μεταφορικά: πεθαίνω.

(Απλές υπενθυμίσεις ετυμολογίας)

Η λέξη «έκλειψη» χρησιμοποιείται για να περιγράψει το φαινόμενο κατά το οποίο ένα ουράνιο σώμα εισέρχεται στη σκιά ενός άλλου, με αποτέλεσμα να χάνει μέρος της φωτεινότητάς του ή να μη φαίνεται ολόκληρο ή μέρος του.

Εδώ, όμως, δε μιλάμε για ουράνια σώματα, μιλάμε για μια χώρα που σιγά σιγά σκοτεινιάζει και κινδυνεύει να εξαφανιστεί πίσω από ένα σύστημα που καταπίνει τα πάντα και πρώτα απ' όλα το φως.

Το φως απ' όπου κι αν προέρχεται.

Εκλειψη ανάπτυξης

Εδώ παρατηρείται το φαινόμενο να ακούμε από την κυβέρνηση για ανάπτυξη κι ευημερία, χωρίς αυτές να φαίνονται πουθενά. Σ' αυτήν την ανάπτυξη, την αόρατη, συμβαίνει το εξής: ο κόσμος πεινάει, πετιέται έξω από τα σπίτια του, ζει τον εφιάλτη της φτώχειας και της ανεργίας, βλέπει τις τιμές και την ακρίβεια να έχουν εκτοξευθεί, ενώ τους μισθούς και τις συντάξεις να κατρακυλούν όλο και πιο βαθιά στα τάρταρα.

Αυτό λοιπόν, που αυτοί λένε «ανάπτυξη», αναμένεται να... ευδοκιμήσει περαιτέρω, το 2023 που μπήκε παρέα με ανατιμήσεις που φτάνουν το 35%! (και για να μην ξεχνιόμαστε, το Ινστιτούτο Καταναλωτή υπενθυμίζει πως «τα δύο τελευταία χρόνια οι αυξήσεις τιμών σε πολλά προϊόντα ξεπέρασαν και το 70%»). Το πιο σουρεαλιστικό, δε, είναι πως η «ανάπτυξή» τους ευδοκιμεί, μόνο σε δελτία ειδήσεων και κυβερνητικές πομφόλυγες, ενώ στην καθημερινότητα παραμένει άφαντη.

Απόφαση της ΚΕ του ΚΚΕ για τις εξελίξεις και την μάχη των εκλογών

 

 

Η Απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ για τις εξελίξεις και την μάχη των εκλογών έχει ως εξής:

1. Συνεδρίασε η Κεντρική Επιτροπή του ΚΚΕ και κατέληξε στο πρόγραμμα δράσης του Κόμματος για το επόμενο διάστημα, στη βάση των πολιτικών και οικονομικών εξελίξεων και με ορίζοντα την επερχόμενη μάχη των βουλευτικών εκλογών.

Ενέκρινε τον βασικό κορμό των υποψηφίων του Κόμματος στις βουλευτικές, περιφερειακές και δημοτικές εκλογές και επεξεργάστηκε βασικά ζητήματα που αφορούν το περιεχόμενο του πολιτικού ανοίγματος μπροστά στις εκλογικές μάχες. Συζήτησε για την τελική ευθεία προς το 13ο Συνέδριο της ΚΝΕ που θα γίνει 10-12 Φλεβάρη 2023, με στόχο την επιτυχία του.

Η Κεντρική Επιτροπή καλεί τα μέλη και τους φίλους του Κόμματος και της ΚΝΕ σε συστράτευση και δράση για την οργάνωση και πραγματοποίηση μιας νέας πλατιάς πολιτικής εξόρμησης στον λαό με στόχο την ισχυροποίηση του ΚΚΕ, η οποία αποτελεί την καλύτερη απάντηση απέναντι στα ψευτοδιλήμματα και τους εκβιασμούς που θα ενταθούν το επόμενο διάστημα και μπροστά στην εκλογική μάχη.

Η πολύπλευρη πολιτική, οργανωτική και εκλογική ισχυροποίηση του ΚΚΕ είναι όρος για να ανέβει ο βαθμός οργάνωσης, μαχητικότητας και αποτελεσματικότητας στην παρέμβαση του ίδιου του εργατικού - λαϊκού κινήματος στις εξελίξεις, που είναι ζωτικής σημασίας, πιο αναγκαία και επείγουσα από ποτέ. Αυτό είναι και το περιεχόμενο της αγωνιστικής συμπόρευσης με το ΚΚΕ που αποτυπώνεται και στο σύνθημα «Ο λαός μπορεί να σώσει τον λαό, στον δρόμο της ανατροπής, με ΚΚΕ πιο δυνατό».

Μόνο ο λαός με δυνατό ΚΚΕ μπορεί να «κάψει» τα αντιλαϊκά σενάρια

 

« Προετοιμασία εδάφους» κάνουν τα αστικά επιτελεία, ώστε ο λαός να πληρώσει ξανά με σειρά από αντιλαϊκά μέτρα τη θωράκιση των επιχειρηματικών ομίλων, ενόψει της επερχόμενης καπιταλιστικής κρίσης, των «αβεβαιοτήτων» και κινδύνων για τη μελλοντική πορεία της καπιταλιστικής οικονομίας, φόβους που διατυπώνουν «ανοιχτά» πλέον και με ...σιγουριά το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και η Τράπεζα της Ελλάδας.

Το ΔΝΤ άλλωστε εκτιμά ότι το 2023 θα είναι «μία δύσκολη χρονιά», επειδή επιβραδύνονται ταυτόχρονα οι οικονομίες των ΗΠΑ, της Κίνας και της ΕΕ. Και ότι η νέα χρονιά θα είναι σκληρότερη από το 2022, καθώς αναμένει πως «το ένα τρίτο της παγκόσμιας οικονομίας θα είναι σε κατάσταση ύφεσης». Τον περασμένο Οκτώβρη και το ΔΝΤ είχε υποβαθμίσει τις προοπτικές ανάπτυξης της διεθνούς οικονομίας για το 2023, επικαλούμενο τις συνέπειες που προκαλούν οι δυτικές κυρώσεις με αφορμή τον πόλεμο στην Ουκρανία, αλλά και τους σφοδρούς ανταγωνισμούς ισχυρών οικονομικών συμφερόντων.

Στρώνουν το έδαφος για να πληρώσει ξανά ο λαός

Για το τι σημαίνουν όλα αυτά για την Ελλάδα και πώς εξειδικεύονται σε επίπεδο αντιλαϊκών μέτρων ώστε να θωρακιστεί η καπιταλιστική κερδοφορία, τις ...εξηγήσεις έδωσε λίγο πριν από τα Χριστούγεννα η Τράπεζα της Ελλάδας με έκθεσή της.

Σε αυτή θυμίζει όλες τις αντιλαϊκές «παραμέτρους» και δεσμεύσεις που μοιράζονται η κυβέρνηση της ΝΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ και τα άλλα αστικά κόμματα, το «κοινό πρόγραμμα» δηλαδή που θα υλοποιήσει η όποια επόμενη αντιλαϊκή κυβέρνηση. «Κοινό πρόγραμμα» που ντύνεται τις μέρες αυτές από εκβιασμούς και ψευτοδιλήμματα, στο έδαφος της αντιλαϊκής πολιτικής που κλιμακώνεται, με τους σημερινούς και επίδοξους κυβερνητικούς «σωτήρες» να καλούν τον λαό να διαλέξει από ποια τσέπη θα χάσει προκειμένου να θωρακιστεί το κεφάλαιο.

Διαβάστε στον «Ριζοσπάστη του Σαββατοκύριακου» 7 - 8 Γενάρη

 

 

Διαβάστε στον «Ριζοσπάστη του Σαββατοκύριακου» 7 - 8 Γενάρη 2023: 

 

  • Απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής για τις εξελίξεις και των μάχη των εκλογών. Μόνο ο λαός μπορεί να σώσει το λαό, με ΚΚΕ δυνατό. Μπορούμε να κάψουμε όλα τα αντιλαϊκά σενάρια. Η απάντηση στους διπλούς εκβιασμούς της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ είναι μια: Ισχυρό ΚΚΕ.
  • Κεντρική Επιτροπή του ΚΚΕ. Το Σάββατο 14 Γενάρη η συναυλία - αφιέρωμα στον σπουδαίο Σταύρο Ξαρχάκο. Στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας (ΣΕΦ), στις 7.30 μ.μ. Θα μιλήσει ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας. Την ορχήστρα θα διευθύνει ο ίδιος ο συνθέτης.