Πέμπτη 16 Φεβρουαρίου 2023

Ο Μητσοτάκης “έταξε” αλλαγή του άρθρ. 16 του Συντάγματος! Αθλια προσπάθεια παγίδευσης των καλλιτεχνών

 


 

Οι καλλιτέχνες από τη χθεσινή συνάντηση με τον πρωθυπουργό ήθελαν και διεκδικούσαν – και θα συνεχίσουν να διεκδικούν στο δρόμο – τη δέσμευση της απόσυρσης του απαράδεκτου ΠΔ. Αντ’ αυτού πήραν κάποιες υποσχέσεις με αμφίβολο περιεχόμενο και αποτέλεσμα.

Εκείνο που σίγουρα δεν περιμέναν ήταν ανερυθρίαστα να επιχειρήσει να παγιδεύσει το μεγάλο διεκδικητικό – αγωνιστικό κίνημα των καλλιτεχνών στην δική του κυβερνητική ατζέντα! 

Πρώτα δήλωσε “Είναι στις προθέσεις μας στην επόμενη συνταγματική μεταρρύθμιση να αλλάξουμε το άρθρο 16“, δηλαδή στην πραγματικότητα να εξαφανίσει το συνταγματικό άρθρο που μόνο κατ’ επίφαση πλέον κατοχυρώνει τον αποκλειστικά δημόσιο χαρακτήρα της Ανώτατης Εκπαίδευσης, αλλά που έστω και συμβολικά έχει τη σημασία του.  

Κάθε πέντε μέρες ένας νεκρός εργάτης

 

Ενας νεκρός εργάτης κάθε πέντε μέρες, και μάλιστα σε συνθήκες εκτεταμένου lockdown! Αυτό είναι ένα από τα ανησυχητικά στοιχεία που «εδέησε» πια να δώσει η Επιθεώρηση Εργασίας για το 2021. Μιλάμε για μια χρονιά με τη μισή σχεδόν παραγωγική δραστηριότητα να έχει παγώσει, με εκτεταμένη τηλεργασία και υποαπασχόληση. Κι όμως, στους χώρους δουλειάς συνεχιζόταν η «πανδημία» των εργατικών «ατυχημάτων», με ευθύνες κυβερνήσεων και εργοδοσίας. Ετσι, η εργατική τάξη μπορεί να «έμενε σπίτι», όπως έλεγε η κυβέρνηση, αλλά θρηνούσε 66 νεκρούς, αφού, σύμφωνα με την Επιθεώρηση, συνέβησαν 6.610 εργατικά «ατυχήματα», εκ των οποίων το 1% θανατηφόρα.

Ακόμα και ο συνολικός αυτός αριθμός «ατυχημάτων» είναι δυσθεώρητος, δεδομένων των συνθηκών της χρονιάς εκείνης, αφού δείχνει ότι περίπου 18 εργαζόμενοι τη μέρα εμπλέκονταν σε κάποιο επικίνδυνο «συμβάν» στους χώρους δουλειάς! Μάλιστα, η κατάσταση δεν φαίνεται να βελτιώνεται, αφού το 2017, χρονιά για την οποία δημοσιοποιήθηκε η τελευταία Εκθεση Πεπραγμένων, και ήταν μια χρονιά με ομαλή παραγωγική διαδικασία, σημειώθηκαν 7.537 «ατυχήματα», από τα οποία τα 76 ήταν θανατηφόρα.

* * *

Σημειώνεται ότι για τα έτη 2018 έως 2022, που αφορούν τόσο την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ όσο και την κυβέρνηση της ΝΔ, ακόμα δεν έχουν δοθεί Εκθέσεις Πεπραγμένων, όπως συνηθιζόταν τα προηγούμενα χρόνια, παρά μόνο αυτά τα σκόρπια στοιχεία για το 2021 που είναι αναρτημένα στο site της Επιθεώρησης. Ακόμα κι αυτά, όμως, αποτυπώνουν το εξής: Ο αριθμός των ελέγχων - επανελέγχων από τον κρατικό μηχανισμό παραμένει στον πάτο. Συγκεκριμένα, αναφέρεται ότι το 2021 έγιναν περίπου 31.000 έλεγχοι - επανέλεγχοι από τις Επιθεωρήσεις Εργασιακών Σχέσεων και σχεδόν 26.000 έλεγχοι - επανέλεγχοι από τις Επιθεωρήσεις για την Υγεία και Ασφάλεια στην Εργασία.

Ακου να δεις

 

«Ο πόλεμος δεν ξεκίνησε τον περασμένο Φεβρουάριο. Ο πόλεμος ξεκίνησε το 2014. Από το 2014, οι σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ παρείχαν υποστήριξη στην Ουκρανία, με εκπαίδευση, με εξοπλισμό». Αυτά είπε την Τρίτη ο γγ του ΝΑΤΟ και, όσο να πεις, ο Στόλτενμπεργκ είναι μάλλον ο τελευταίος που οι ...Ταλιμπάν της ευρωατλαντικής προπαγάνδας θα μπορούσαν να χαρακτηρίσουν «πουτινικό». Τις σαχλαμάρες δηλαδή που επιστράτευαν πριν από έναν ακριβώς χρόνο για να επιτεθούν στο ΚΚΕ, όταν έλεγε πως η απαράδεκτη ρωσική εισβολή είναι κρίκος στην αλυσίδα των ιμπεριαλιστικών αντιπαραθέσεων τις οποίες πληρώνουν οι λαοί της Ρωσίας και της Ουκρανίας εδώ και χρόνια, καλώντας τον λαό να μη διαλέξει στρατόπεδο ιμπεριαλιστών - ληστών, αλλά τη «σωστή πλευρά της Ιστορίας», απέναντι από όλες τις ιμπεριαλιστικές ενώσεις και τις αστικές τάξεις. Αν μάλιστα υπολογίσει κανείς ότι αυτά τα είπε ο Στόλτενμπεργκ για να δικαιολογήσει την κλιμάκωση της ΝΑΤΟικής εμπλοκής, ο καθένας καταλαβαίνει πόσο μεγάλος είναι ο κίνδυνος να γενικευτεί ο πόλεμος, πάνω στο εύφλεκτο υλικό των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών που συγκεντρώνεται όλα αυτά τα χρόνια. Αλλος ένας λόγος για να προετοιμάζεται ο λαός μπροστά σε μεγάλες μάχες, ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο και την ελληνική εμπλοκή, που τον μετατρέπει σε στόχο. Σ' αυτόν τον αγώνα πρωτοστατεί μόνο το ΚΚΕ, και η ενίσχυσή του είναι ασπίδα και δύναμη σύγκρουσης για τον λαό.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΔΙΕΘΝΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ Να απελευθερωθούν άμεσα οι Τούρκοι κομμουνιστές και να σταματήσει κάθε ενέργεια παρεμπόδισης της δράσης τους από τις τουρκικές αρχές

 

 

Να απελευθερωθούν άμεσα οι Τούρκοι κομμουνιστές και να σταματήσει κάθε ενέργεια παρεμπόδισης της δράσης τους από τις τουρκικές αρχές, τονίζει σε ανακοίνωσή του το Τμήμα Διεθνών Σχέσεων της ΚΕ του ΚΚΕ, εκφράζοντας παράλληλα την αλληλεγγύη του Κόμματος στον λαό και το ΚΚ της Τουρκίας.

Η ανακοίνωση αναφέρει ακόμη:

«Το ΚΚΕ καταγγέλλει την απαράδεκτη σύλληψη σκοπιμότητας δέκα μελών και στελεχών του Κομμουνιστικού Κόμματος Τουρκίας στο Οσμάνιε (κοντά στα Άδανα) σε μεγάλη επιχείρηση των τουρκικών αστυνομικών δυνάμεων κατά του Κέντρου Αλληλεγγύης στους σεισμόπληκτους, που έχει οργανώσει το ΚΚΤ.

Το δίδαγμα


 

Το δράμα των Τούρκων και Σύρων, που μετράνε πληγές από τον φονικό σεισμό, φέρνει στην επιφάνεια τις εγκληματικές ευθύνες του κράτους και των μηχανισμών του, που κάτω απ' όλες τις συνθήκες θωρακίζουν την ανταγωνιστικότητα και τα κέρδη των ομίλων, σε βάρος των δικαιωμάτων και των αναγκών του λαού. Ακόμα και των πιο αυτονόητων, όπως η προστασία της ζωής από τις φυσικές καταστροφές...

Το οδοιπορικό του «Ριζοσπάστη» στις σεισμόπληκτες περιοχές της Τουρκίας φανερώνει πέρα από κάθε αμφισβήτηση τον πραγματικό ένοχο για την καταστροφή: Είναι το αστικό κράτος και η ταξική - αντιλαϊκή πολιτική του που άφησε τον λαό απροστάτευτο σε μια από τις πιο σεισμογενείς περιοχές του πλανήτη, παρά το γεγονός ότι στα χαρτιά οι αντισεισμικοί κανονισμοί αναγνωρίζουν τον κίνδυνο για μεγάλες καταστροφές.

Το «μαρτύριο της σταγόνας» και ο Γολγοθάς συνεχίζονται για εργαζόμενους, συνταξιούχους και άλλους βιοπαλαιστές

 

Προεκλογικά επιδόματα και ψευτορυθμίσεις, ενώ «ζουν και βασιλεύουν» φοροληστεία, υπερχρέωση και τσάκισμα μισθών - συντάξεων
 

Το πώς θα μοιραστεί το προεκλογικό επίδομα φτώχειας από 200 έως 300 ευρώ στους συνταξιούχους, αντί για πραγματικές αυξήσεις σε όλες τις συντάξεις, διευκρίνισε χθες το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης (μετά και τις σχετικές ανακοινώσεις Μητσοτάκη).

Επιπλέον ανακοινώθηκε η δυνατότητα και νέας ρύθμισης παλιών και νέων οφειλών, που έχουν καταντήσει «θηλιά στον λαιμό» αυτοαπασχολούμενων και επαγγελματιών. Για τους αγρότες, υπό την πίεση των αγωνιστικών τους κινητοποιήσεων, ανακοινώθηκε η επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο για όλο το 2023.

Σε ό,τι αφορά τη ρύθμιση οφειλών, για όσους έχουν απολέσει τις φορολογικές και ασφαλιστικές ρυθμίσεις των 72 ή 120 δόσεων μέχρι 1η Φλεβάρη δίνεται δυνατότητα αναβίωσης καταβάλλοντας 2 μηνιαίες δόσεις μέχρι 31 Ιούλη, που αποσβένει παλαιές υποχρεώσεις.

Παραπέρα, για όσους φορολογούμενους είναι «συνεπείς» στις υποχρεώσεις τους ή είχαν ρυθμισμένες φορολογικές και ασφαλιστικές οφειλές την 1η Νοέμβρη 2021 τις οποίες συνέχισαν να εξυπηρετούν, αλλά δημιούργησαν νέες, διαμορφώνεται νέο σχήμα: Οφειλές που κατέστησαν ληξιπρόθεσμες μετά την 1η Νοέμβρη 2021 και μέχρι 1η Φλεβάρη μπορούν να ενταχθούν είτε σε 36 δόσεις με το επιτόκιο των 12 δόσεων, είτε σε 72 δόσεις με το επιτόκιο που ισχύει για τις 24 δόσεις.