Κυριακή 30 Ιουνίου 2013

Μεταλλευτικός γίγαντας δηλητηριάζει με μόλυβδο τα παιδιά στην Αυστραλία

Απο: antigoldgreece

Αν δεν είδατε ακόμα τις “Μπλε αγελάδες” να το κάνετε οπωσδήποτε – και μετά δείτε κι αυτό:

4757514-3x2-940x627
Άλλη μία μεγάλη και “ευηπόληπτη” μεταλλευτική εταιρεία, η Glencore-Xstrata, δηλητηριάζει τον κοσμάκη με βαρέα μέταλλα, στην προκειμένη περίπτωση με μόλυβδο.
Η Αγγλο-Ελβετική Glencore-Xstrata δεν είναι μια τυχαία εταιρεία: είναι ένας πραγματικός εταιρικός γίγαντας που δημιουργήθηκε από τη συγχώνεση της μεγαλύτερης εταιρείας εμπορίας πρώτων υλών του κόσμου, της Glencore, και της τέταρτης μεγαλύτερης μεταλλευτικής εταιρείας του κόσμου, την Xstrata (για την Xstrata δείτε αυτό, αυτό κι αυτό). Και η χώρα δεν είναι κάποια χώρα του τρίτου κόσμου: μιλάμε για την Αυστραλία, τη χώρα που έχει στηρίξει την οικονομία της στην εξόρυξη πρώτων υλών περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη αναπτυγμένη χώρα.
Στην Αυστραλία, στo Mount Isa του νοτιοδυτικού Κουήνσλαντ, τα παιδιά έχουν αυξημένα επίπεδα μολύβδου στο αίμα και μια νέα μελέτη το συνδέει ξεκάθαρα με το μεταλλείο μολύβδου της περιοχής.
Το 2008, μια έρευνα βρήκε ότι 11% των παιδιών στο Mount Isa είχαν αυξημένα επίπεδα μολύβδου στο αίμα. Ακόμα και σχετικά χαμηλή έκθεση σε μόλυβδο μπορεί να προκαλέσει σοβαρές και μερικές φορές μη αναστρέψιμες εγκεφαλικές βλάβες.
Η ερευνητική ομάδα εξετασε το έδαφος, τη σκόνη και τον αέρα μέσα στα σπίτια και γύρω από αυτά καθώς και σε δημοσιους χώρους. Και βρήκε ότι “είναι απολύτως ξεκάθαρο… ότι αυτές οι εκπομπές φτάνουν στην πόλη και είναι η πηγή του μολύβδου που βρίσκουμε στην αστική περιοχή του Mount Isa. Δεν υπάρχει άλλη λογική ή εφικτή εξήγηση”.
Η εταιρεία φυσικά το αρνείται, λέγοντας ότι η ρύπανση από μόλυβδο είναι ένα φυσικό φαινόμενο που οφείλεται σε αυτό που υπάρχει στο υπέδαφος. Φτιάχνει μάλιστα μια δική της μελέτη για να “το αποδείξει”!
Πηγή: theaustralian.com.au
Ξαναλέμε ότι όλα αυτά συμβαίνουν σε μια προηγμένη χώρα με μεγάλη μεταλλευτική βιομηχανία, που υποτίθεται ότι έχει μέτρα, νόμους, μηχανισμούς ελέγχου.  Εσείς στο Στρατώνι μην ανησυχείτε, έτσι;