Τετάρτη 17 Ιουλίου 2013

Η Eldorado παγώνει τις Σκουριές, στρέφεται στα έτοιμα αποθέματα

Τουλάχιστον περίεργη φαίνεται η απόφαση της Eldorado Gold να αναβάλει για το 2016 την πραγματοποίηση της επένδυσης των 430 εκατ. στις Σκουριές Χαλκιδικής, αναφέροντας ως βασικό λόγο την πτώση της τιμής του χρυσού,
Παράλληλα περιορίζει το συνολικό μέγεθος από τα 670 εκατ. στα 430 στέλνοντας σαφές μήνυμα. Με αυτό τον τρόπο η εταιρία επιλέγει να αφήσει έκθετο τον πρωθυπουργό που είρθε σε μετωπική σύγκρουση με τους κατοίκους της περιοχής, ενώ παράλληλα αδειάζει και τους υποστηρικτές της επένδυσης.
 Παράλληλα, ο προϋπολογισμός της για έρευνες μειώθηκε στα 51 εκατ. δολ. από 98,5 εκατ. δολ.
Αυτές οι αλλαγές θα επιτρέψουν στην Eldorado να αναπτύξει τις δραστηριότητές της, έχοντας ως βάση την τιμή του χρυσού στα 1,250 δολάρια, αναφέρει η ανακοίνωση.
Αξίζει βέβαια να σημειωθεί ότι η βασική πηγή εσόδων, όσον αφορά τον χρυσό, είναι η εκμετάλλευση (εμπλουτισμός και μεταπώληση) των δυο λιμών τέλματος που έχουν εξορυγμένα αποθέματα από τον καιρό των μεταλλείν Μποδοσάκη η αξία των οποίων σε τρέχουσες τιμές υπερβαίνει τα 10 δισ. ευρώ και τα οποία αγόρασε στην τιμή των 11 εκατ,
Το κόστος επεξεργασιας για τα αποθέματα αυτά είναι ελάχιστον και δεν αποτελεί ούτε το 10% της τιμής του τελικού μεταλλεύματος το οποίο φεύγει από την Ελλάδα σε τιμές... λυματοτολάσπης αν και η περιεκτικότητά του σε χρυσό υπερβαίνει τα 26 γραμμάτια στον τόνο.
πηγή: sofokleousin