Πέμπτη 4 Ιανουαρίου 2024

Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΚΡΙΒΕΙΑ Με μέτρα - κοροϊδία και ψίχουλα εμπαίζουν τα λαϊκά νοικοκυριά

 

RIZOSPASTIS

Με ένα μπαράζ ανατιμήσεων σε δεκάδες καταναλωτικά προϊόντα αναγκαία για τα λαϊκά νοικοκυριά, που θα φτάσουν ακόμα και το 14%, ξεκινά το 2024. Ηδη, η ακρίβεια σε συνδυασμό με τους καθηλωμένους μισθούς και τη φοροκαταιγίδα που βαραίνει τους εργαζόμενους και τους ελεύθερους επαγγελματίες, εξανεμίζουν το λαϊκό εισόδημα.

Η κυβέρνηση συνεχίζει να ανακοινώνει μέτρα - κοροϊδία και κάποια ψίχουλα που δεν μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες. Ετσι, την ώρα που ο πληθωρισμός στα τρόφιμα «τρέχει» στην Ελλάδα με 25%, όπως παραδέχθηκε χτες σε συνέντευξή του ο υπουργός Ανάπτυξης, Κώστας Σκρέκας, τα μόνα μέτρα που ανήγγειλε ήταν το «κλείδωμα» τιμών για 6 μήνες σε 1.300 προϊόντα και οι «έλεγχοι τιμών» στο βρεφικό γάλα, η αύξηση του οποίου έφθασε έως και 213%, σύμφωνα με την ελληνική Επιτροπή Ανταγωνισμού που αναδεικνύει την Ελλάδα ως την ακριβότερη χώρα στο βρεφικό γάλα στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

Να σημειωθεί ότι οι ανατιμήσεις αναμένεται να συνεχιστούν καθώς οι κατάλογοι των προμηθευτών που φτάνουν στα σούπερ μάρκετ δείχνουν νέες αυξήσεις και σε μια σειρά προϊόντων όπως τα προϊόντα κονσέρβας (14%), όσπρια και ρύζι (10%), δημητριακά (8%) και αλλαντικά (8%).

Προστασία της λαϊκής οικογένειας από τα αναγκαστικά μέτρα είσπραξης, κατασχέσεις και πλειστηριασμούς κατά οφειλετών των δήμων


 

Την προστασία της λαϊκής οικογένειας από τα αναγκαστικά μέτρα είσπραξης, κατασχέσεις και πλειστηριασμούς κατά οφειλετών των δήμων ζητά το ΚΚΕ με Ερώτηση που κατέθεσαν οι βουλευτές Χρήστος Κατσώτης, Νίκος Αμπατιέλος, Γιάννης Δελής, Νίκος Έξαρχος, Νίκος Καραθανασόπουλος, Μαρία Κομνηνάκα, Γιώργος Λαμπρούλης, Γιώργος Μαρίνος, Βασίλης Μεταξάς, Νίκος Παπαναστάσης και Μανώλης Συντυχάκης, προς τους υπουργούς Οικονομικών και Εσωτερικών.

Αναλυτικά:

Ακήρυχτος πόλεμος

 

Φωτό αρχείου
Φωτό αρχείου
Πηγή: Eurokinissi

 

Κατά μέσο όρο, δύο νεκροί τη βδομάδα από «ατυχήματα» σε χώρους δουλειάς. Εκατοντάδες σακατεμένοι, επαγγελματικές ασθένειες που δεν καταγράφονται καν. Εργαζόμενοι που φεύγουν από το σπίτι για το μεροκάματο και είτε καταλήγουν στο νοσοκομείο, είτε - ακόμα χειρότερα - χάνουν τη ζωή τους.

Τα σοκαριστικά στοιχεία από τα εργατικά «ατυχήματα» δίνουν στο «πιάτο» τη βάρβαρη κανονικότητα που έχουν επιβάλει κράτος και εργοδοσία στους χώρους δουλειάς, με τους αμέτρητους νόμους διάλυσης των εργασιακών σχέσεων, την εντατικοποίηση και το ξεδόντιασμα των ελεγκτικών μηχανισμών.

Από την ίδια την Επιθεώρηση Εργασίας προκύπτει ότι το 2022 καταγγέλθηκαν 103 θανατηφόρα «ατυχήματα». Δηλαδή, πάνω από δύο κάθε βδομάδα.

Για το 2023 δεν υπάρχουν ακόμα συγκεντρωμένα στοιχεία, αλλά ο μαύρος «κανόνας» φαίνεται ότι τηρήθηκε απαράβατος, με ορισμένες πηγές να ανεβάζουν τον αριθμό ακόμα και στους 182 νεκρούς! Ενδεικτικά, μόνο ο κλάδος των κατασκευών μέτρησε σχεδόν 20 νεκρούς στο μεροκάματο μέσα στο 2023.