Πέμπτη 28 Φεβρουαρίου 2019

Τραγική η κατάσταση στα νοσοκομεία της πόλης (VIDEO)

 

ΣΥΝΕΡΓΑΖΟΜΕΝΕΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΙΚΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ




Τις τραγικές συνθήκες που επικρατούν στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης ως απόρροια της αντιλαϊκής πολιτικής που ακολουθείται ανέδειξαν σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν την Πέμπτη οι Συνεργαζόμενες Συνταξιουχικές Οργανώσεις της Θεσσαλονίκης μετά και την κινητοποίησή τους την Τετάρτη στα γραφεία της 3ης Υγειονομικής Περιφέρειας. 
«Εναντιωνόμαστε στη λογική και της σημερινής κυβέρνησης, ότι οι συνταξιούχοι είναι κόστος που το πληρώνουν οι νέες γενιές και καταγγέλλουμε την επιχειρηματολογία που ανέπτυξε στους "θεσμούς" ότι θα πάψουμε να είμαστε κόστος, επειδή δεν θα ζούμε πολύ μετά τα 70 μας χρόνια. Θα συνεχίσουμε να παλεύουμε μαζί με τους εργαζόμενους και να διεκδικούμε ένα αποκλειστικό σύστημα Υγείας, σύγχρονο, πλήρως στελεχωμένο με υγειονομικούς όλων των ειδικοτήτων, με απολύτως δωρεάν εξετάσεις, νοσηλεία και φάρμακο, χωρίς πλαφόν και περικοπές, με κατάργηση των εισφορών μας στον κλάδο Υγείας και απαγόρευση κάθε επιχειρηματικής δράσης από τους ιδιώτες» τόνισαν μεταξύ άλλων.

Έχει καλό Σύστημα Υγείας η Σουηδία;






Από Panos στο Φεβ 28, 2019 Διεθνή
 
Γράφει ο Πάνος Αλεπλιώτης // 

Τα κέντρα Υγείας και τα Νοσοκομεία της Σουηδίας ανήκουν από το 1990 στις Νομαρχίες, είναι Εταιρίες δημοσίου δικαίου και μπορεί να εκχωρηθούν σε ιδιώτες κατόπιν μειοδοτικού διαγωνισμού μαζί με τα κτίρια και τους ασθενείς(φορολογούμενους).
  • Σύμφωνα με τα στοιχεία του Υπουργείου Υγείας (Socialstyrelsen) και της κρατικής Στατιστικής Υπηρεσίας, μεταξύ 2006 και 2017 αυξήθηκαν τα ιδιωτικά επιχειρηματικά ιατρεία με 82%. Από τα 1145 συνολικά Κέντρα Υγείας, τα 492 (43%) τα διαχειρίζονται εργολάβοι Υγείας.
  • Το 12% των υπηρεσιών Υγείας αγοράζονται από εργολαβικές επιχειρήσεις Υγείας. Το 16% των υπηρεσιών παρέχονται από ενοικιαζόμενο προσωπικό από ιδιωτικές ιατρικές επιχειρήσεις. Στα μικρά ιατρεία οι αριθμοί είναι συνταρακτικοί. Πάνω από το 90% των υπηρεσιών καλύπτεται από ενοικιαζόμενο προσωπικό και εργολαβικές εταιρίες!
  • Στην Νομαρχία Στοκχόλμης πχ το 68% των Κέντρων είναι εργολαβικά.  
Για την παροχή Υγείας ο κάθε δημότης πληρώνει φόρο 9-15% από το εισόδημά του, ανάλογα σε ποια Νομαρχία ανήκει.

«Ψήνονται» εξελίξεις



Η στρατιωτική άσκηση «Γαλάζια Πατρίδα», που ξεκίνησε χτες, στόχο έχει να υπογραμμίσει τις τουρκικές διεκδικήσεις κυρίως στην περιοχή της Ανατ. Μεσογείου, όπου πυκνώνουν οι εξελίξεις στα Ενεργειακά.

Στην πραγματικότητα, η Τουρκία «υπενθυμίζει» σε όλους ότι η «σταθερότητα», και επομένως η ασφάλεια των επενδύσεων που σχεδιάζονται, περνάει αναπόφευκτα μέσα και από τη δική της συμμετοχή στη μοιρασιά της ενεργειακής λείας, είτε μιλάμε για την εξόρυξη των υδρογονανθράκων είτε για τη μεταφορά τους προς τις μεγάλες αγορές της Ευρώπης και της Ασίας.

Η κλιμάκωση της στρατιωτικής παρουσίας της Τουρκίας στην Ανατ. Μεσόγειο και οι προειδοποιήσεις ότι δεν πρόκειται να απεμπολήσει «ζωτικά της συμφέροντα» στην περιοχή έρχονται τη στιγμή που η αμερικανική «ExxonMobil» ετοιμάζεται να ανακοινώσει τα αποτελέσματα των ερευνών στο «οικόπεδο 10» της κυπριακής ΑΟΖ.

Σφυρίζει κλέφτικα...




Επιχειρώντας να κρύψει αυτό που με αφορμή και τις φετινές αγροτικές κινητοποιήσεις έχει πλήρως αποκαλυφθεί, ότι δηλαδή η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ στέκεται εχθρικά απέναντι στα δίκαια αιτήματα και τις διεκδικήσεις των εκατοντάδων χιλιάδων αγροτών και κτηνοτρόφων, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Στ. Αραχωβίτης, σε πρόσφατη συνέντευξή του (εφημερίδα «Εθνος»), επαναλαμβάνει όλα τα γνωστά ψεύδη και τις συκοφαντίες που ξεστόμισε πολλές φορές, πριν και κατά τη διάρκεια των μπλόκων. Αν και προκλητικός, καταντάει πλέον πληκτικός ο υπουργός όταν επιμένει να λέει πως τάχα η κυβέρνηση ικανοποίησε πολλά από τα αγροτικά αιτήματα και ότι το επόμενο διάστημα θα ικανοποιήσει κι άλλα. Οι αγωνιζόμενοι αγρότες τον έχουν προκαλέσει πολλές φορές να πει συγκεκριμένα ποιο από τα αιτήματα που τέθηκαν στη συνάντηση της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων με το κυβερνητικό κλιμάκιο έγινε δεκτό, αλλά συγκεκριμένη απάντηση δεν δίνει. Αντίθετα, προσπαθεί να ξεγλιστρήσει με παραπλανητικές και προκλητικές για τους αγρότες δηλώσεις, του τύπου «τα προβλήματα δεν λύνονται με ανέξοδους λαϊκισμούς και συνθήματα»!

Προκαλούν το λαό με τα εθελοντικά φιλοδωρήματα


Eurokinissi
Ωμή και απροκάλυπτη κοροϊδία για το λαό που ματώνει καθημερινά για τα κέρδη του κεφαλαίου αποτελεί η χτεσινή φιέστα, που έστησε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και προσωπικά ο πρωθυπουργός, Αλ. Τσίπρας, για να εμφανίσει τους εφοπλιστές ως «κοινωνικά ευαίσθητους» και «αρωγούς» της... δίκαιης ανάπτυξης, επειδή ως «μεγάλοι πατριώτες», που είναι, δέχτηκαν να υπογράψουν «συνυποσχετικό» με την κυβέρνηση, το οποίο προβλέπει ότι θα προσφέρουν ετησίως «το 10% των εισαγόμενων μερισμάτων των φυσικών προσώπων» στον προϋπολογισμό της χώρας.
 Οι σχετικές υπογραφές «έπεσαν» χτες ανάμεσα στον πρωθυπουργό και τον πρόεδρο της Ενωσης Ελλήνων Εφοπλιστών, Θ. Βενιάμη, στο Μέγαρο Μαξίμου, με τον πρωθυπουργό ούτε λίγο ούτε πολύ να ζητάει από το λαό να πει και «ευχαριστώ» στους εφοπλιστές επειδή, όπως είπε, «όλοι γνωρίζουν ότι με βάση το Σύνταγμα και την κείμενη νομοθεσία θα μπορούσατε να έχετε αποφύγει οποιαδήποτε συνεισφορά. Εντούτοις, το γεγονός ότι αντιλαμβάνεστε την ανάγκη να στηριχτεί η προσπάθεια της ελληνικής κυβέρνησης για την ανάκαμψη της οικονομίας και την ενίσχυση, συνεπώς, της δημοσιονομικής μας ικανότητας σηματοδοτεί την εθνική ευθύνη που συμμερίζεστε να βγούμε από την κρίση». Πρόσθεσε πως «όλοι επίσης πρέπει να αντιληφθούμε ότι έξοδος από την κρίση σημαίνει μεγαλύτερες ευκαιρίες στο επιχειρείν για όλους»...