Σάββατο 23 Νοεμβρίου 2013

Το νέο τηλέφωνο της Ομάδας Νομικής Υποστήριξης και νομικές συμβουλές για διαδηλωτές

Το κείμενο που ακολουθεί περιέχει το νέο τηλέφωνο της Ομάδας Νομικής Υποστήριξης και επικαιροποιημένες νομικές συμβουλές για διαδηλωτές. 


Τηλέφωνο της Ομάδας Νομικής Υποστήριξης: 210 3801943

1. ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ

Πληροφορίες για το νομικό πλαίσιο που αφορά το δικαίωμα της διαδήλωσης στην Ελλάδα, πρακτικές συμβουλές για την υλοποίηση αυτού του δικαιώματος πριν και κατά τη διάρκεια των κινητοποιήσεων, όπως και για τη συμπεριφορά σε περίπτωση προσαγωγής, σύλληψης και εμπλοκής με την ποινική δικαιοσύνη.

2. ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΥΝΑΘΡΟΙΣΗΣ / ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΕΙΣ

Σύμφωνα με το άρθρο 11 του Συντάγματος, οι Έλληνες έχουν το δικαίωμα να συνέρχονται ήσυχα και χωρίς όπλα, το δικαίωμα όμως αυτό ισχύει και για τους αλλοδαπούς.

Απόφυγε την κατοχή μαχαιριών ή σουγιάδων, ακόμη και αν τα χρειάζεσαι για άλλη χρήση (επαγγελματική κλπ.), καθώς και κάθε αντικειμένου που θα μπορούσε να θεωρηθεί κατάλληλο για άμυνα ή επίθεση (ρόπαλο κλπ), διότι έχουν συχνά κριθεί ως όπλα.

Κατά τη διάρκεια της διαδήλωσης, αυτή θεωρείται παράνομη και δεν προστατεύεται από το Σύνταγμα, «όταν παύει να είναι ήσυχη και χωρίς όπλα και εκτρέπεται σε πράξεις βίας κατά προσώπων ή πραγμάτων». Στις παραπάνω περιπτώσεις, απαιτείται παρουσία εισαγγελέα και η απαγόρευση ή η πρόσκληση προς διάλυση γνωστοποιείται στο πλήθος τρεις φορές. Να σημειώσουμε, ότι στην Ελλάδα είναι σπάνια η σύλληψη με αποκλειστικό λόγο τη συμμετοχή σε παράνομη διαδήλωση.

3. ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΔΗΛΩΣΗ

Άφησε στο σπίτι ατζέντες με τηλέφωνα.

Έχε μαζί σου το κινητό σου τηλέφωνο, αφού προηγουμένως έχεις αφαιρέσει από αυτό, τυχόν πληροφορίες που δεν θέλεις να γίνουν γνωστές σε περίπτωση σύλληψής σου. Σε περίπτωση σύλληψής σου, το πιθανότερο είναι ότι θα σου αφαιρεθεί το κινητό από την αστυνομία (όχι πάντα). Μπορείς να χρησιμοποιήσεις τα πρώτα λεπτά για να ειδοποιήσεις με γραπτά μηνύματα, οικείους σου ή δικηγόρο. Aν συλληφθείς και σου ζητηθεί να το παραδώσεις, αφαίρεσε πρώτα την κάρτα και αν αυτό δεν είναι δυνατόν, απενεργοποίησέ το.

Έχε μαζί σου:

Α. Ταυτότητα ή διαβατήριο.

Β. Τηλεκάρτα

Γ. Σημείωσε στο χέρι σου ή μάθε απέξω το τηλέφωνο της Ομάδας Νομικής Υποστήριξης: 210 3801943.

Δ. Για την περίπτωση σύλληψης, κάποια φάρμακα που χρειάζεσαι οπωσδήποτε ή υγρό φακών.

Στην Ελλάδα θεωρείται επιβαρυντικό σε περίπτωση σύλληψης και απαγγελίας ορισμένων κατηγοριών το να καλύπτεις το πρόσωπό σου, να φοράς μαντήλι η κουκούλα. Όσον αφορά γάντια ή άλλα προστατευτικά (περικνημίδες, γυαλιά κολύμβησης κλπ.), η χρήση τους θεωρείται επιβαρυντική περίσταση σε κάποια αδικήματα. Δεδομένου ότι στην Ελλάδα η αστυνομία χρησιμοποιεί ευρέως μεγάλες ποσότητες χημικών αερίων ενάντια στους διαδηλωτές, μπορείς να εφοδιαστείς με κατάλληλα αντιόξινα διαλύματα (malox, riopan κ.λ.π.) ένα κομμάτι πανί βαμβακερό και μπόλικο νερό για να πιείς σε περίπτωση που έρθεις σε επαφή με χημικά.

Μετά τη διαδήλωση φρόντισε να ενημερώσεις τους φίλους σου ότι είσαι καλά και συμφωνείστε ένα σημείο συνάντησης. Έτσι αποφεύγεται ο πανικός και οι άσκοπες αναζητήσεις οικείων προσώπων.

Στο "μάτι" των ελεγκτών της τρόικας τίθενται 849 φοροαπαλλαγές. Θα πληγούν φυσικά-νομικά πρόσωπα, ακίνητα, καταναλωτικά, αυτοκίνητα


Στο στόχαστρο της τρόικας τίθενται 849 φοροαπαλλαγές σε εισοδήματα φυσικών και νομικών προσώπων, ακίνητα, συναλλαγές, φόρους κατανάλωσης, ΦΠΑ, ειδικούς φόρους, αυτοκίνητα, στο πλαίσιο της κατάρτισης του νέου Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος για την περίοδο 2014-17.
Οι ισχύουσες φοροαπαλλαγές καταγράφηκαν από ειδική ομάδα εργασίας του υπουργείου Οικονομικών και περιλαμβάνονται σε ειδικό τόμο, ο οποίος κατατέθηκε στη Βουλή και είναι προς αξιολόγηση, καθώς περιλαμβάνει όλες τις απαλλαγές από το φόρο που ισχύουν, μετά το πρώτο «κούρεμα» που έγινε πέρυσι, όπως επίσης και την απώλεια εσόδων για το Δημόσιο.
Σημειώνεται πως η τρόικα για την περίοδο 2015-2016 εκτιμά πως υπάρχει ένα δημοσιονομικό κενό ύψους 3,9-4,2 δισ. ευρώ, ποσό το οποίο μπορεί να μεταβληθεί. Μεταξύ των μέτρων που έχει υποδείξει στην κυβέρνηση είναι η κατάργηση φοροαπαλλαγών, η μείωση του εθνικού σκέλους του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων και οι μειώσεις διαφόρων άλλων δαπανών του προϋπολογισμού.
Το υπουργείο Οικονομικών κατέγραψε τις φοροαπαλλαγές που ίσχυσαν μέχρι και τις 30 Σεπτεμβρίου 2013, οι οποίες ανέρχονται σε 849, ενώ το κόστος τους για τον κρατικό προϋπολογισμό υπολογίστηκε από το ΥΠΟΙΚ σε 4,3 δισ. ευρώ, ποσό που καλλιεργεί προσδοκίες για περικοπές.
Στη φορολογία εισοδήματος φυσικών προσώπων (μισθωτοί, συνταξιούχοι, αγρότες, ελεύθεροι επαγγελματίες, ατομικές επιχειρήσεις) καταμετρήθηκαν 178 περιπτώσεις φοροαπαλλαγών, μεταξύ των οποίων είναι η αυτοτελής φορολόγηση εισοδημάτων, η ειδική φορολόγηση εισοδημάτων, οι απαλλαγές από το εισόδημα και τα ακίνητα, η μειωμένη εφαρμογή τεκμηρίων κ.λπ. Φέτος (για τη χρήση 2012) έγινε χρήση 10.723.322 περιπτώσεων φοροαπαλλαγών (κάθε φορολογούμενος έκανε χρήση περισσότερων της μίας φοροαπαλλαγής).
Τα δηλωθέντα ποσά ανά κατηγορία δαπάνης που απαλλάσσονταν από το φόρο ανήλθαν στο ποσό των 11,21 δισ. ευρώ, το ποσό της απαλλαγής (έκπτωσης από εισόδημα ή φόρο) ήταν 3,53 δισ. ευρώ, και το όφελος που αποκόμισαν οι φορολογούμενοι και …ζημιώθηκε το Δημόσιο ήταν 1,02 δισ. ευρώ. Η καταγραφή έγινε με βάση τα στοιχεία των δηλώσεων του 2013, ενώ όπως προκύπτει, από τις δαπάνες που καταργήθηκαν ήδη από τη φετινή χρήση, το όφελος θα είναι:
*51,7 εκατ. ευρώ, από τη δαπάνη ασφαλίστρων ζωής.
*21,7 εκατ. από τα δίδακτρα.
*104,1 εκατ. ευρώ, από τις ασφαλιστικές εισφορές.
*52,2 εκατ. ευρώ, από το ενοίκιο κύριας κατοικίας των φοιτητών.
*3,6 εκατ. ευρώ, από την ενεργειακή αναβάθμιση των κτηρίων.
*317,8 εκατ. ευρώ, από την κατάργηση της φοροαπαλλαγής των κατοίκων παραμεθόριων περιοχών με παιδιά.