Τετάρτη 4 Ιανουαρίου 2017

Μοιράζει λεφτά ο Καρέλιας;





ΗΜΕΡΟΔΡΟΜΟΣ ΗΜΕΡΟΔΡΟΜΟΣ • 4 Ιανουαριου 2017 
 
Και φέτος γίνεται είδηση το ποσό που «μοιράζει» η ΚΑΠΝΟΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΚΑΡΕΛΙΑ Α.Ε. Αποσπάσματα από την ομιλία του Ανδρέα Καρέλια, ο οποίος ανακοίνωσε τις παροχές στους εργαζόμενους, έχουν δημοσιευθεί σχεδόν παντού.
Ας δούμε λίγα πράγματα γι’ αυτή τη «μοιρασιά», μια «μοιρασιά» που δεν την κάνει μόνο η ΚΑΡΕΛΙΑΣ Α.Ε, την έκαναν κι άλλες μεγάλες επιχειρήσεις στο παρελθόν, στην Ελλάδα, και τη συνεχίζουν αρκετές στο εξωτερικό.

Οι «έκτακτες οικειοθελείς παροχές», καθώς και «τα έκτακτα πρόσθετα bonus για τους εργαζομένους που διέπρεψαν με την απόδοσή τους μέσα στην χρονιά που πέρασε» «αναμένεται να ξεπεράσουν και πάλι το ποσόν των 3.000.000 ευρώ».  Όποιος θέλει να δει αναλυτικά τον καταμερισμό των παροχών μπορεί να τις βρει εδώ μαζί με ολόκληρη την ομιλία του Ανδρέα Καρέλια.

Η «διαπαιδαγώγηση» του «καλού εργαζόμενου»

Ας ξεκινήσουμε από τα «εύκολα»: Μας έκανε εντύπωση μια παροχή, όπως την περιέγραψε στην ομιλία του:

«Το επίδομα παρουσίας θα είναι και φέτος 800,00 ευρώ καθαρά. Θυμίζω ότι αυτό το δικαιούνται όσοι δεν έλειψαν ούτε μία μέρα από την εργασία τους. Πέρσι το ποσό αυτό το έλαβε το 84% των εργαζομένων, πράγμα ιδιαίτερα ευχάριστο».

Το επίδομα αυτό λαμβάνεται, δηλαδή, από τους εργαζόμενους που …δεν αρρώστησαν ούτε μια μέρα και «φυσικά» δεν έκαναν απεργία ούτε μια μέρα. Με άλλα λόγια ένα 800άρι ευρώ το χρόνο κοστίζει η «διαπαιδαγώγηση» του «καλού εργαζόμενου» που δεν συμμετέχει ούτε σε γενικές απεργίες για τα συνολικά προβλήματα, ούτε σε απεργίες του κλάδου και επιβάλλει στον εαυτό του να μη λείψει ούτε όταν είναι άρρωστος.

Ομοσπονδία Συνταξιούχων Ελλάδας Δελτιο Τυπου για ΕΦΚΑ





ΣΥΝΕΡΓΑΖΟΜΕΝΕΣ   ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΙΚΕΣ   ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ
ΙΚΑ – ΕΛΤΑ – ΔΗΜΟΣΙΟΥ – ΟΣΕ – OAEE – ΝΑΤ – ΠΟΣΕ-ΟΑΕΕ
Σωκράτους 23 – Αθήνα ΤΗΛ.52 29 442 - ΦΑΞ.52 29 907
Αθήνα 4/1/2017
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
          Η κυβέρνηση βγήκε στο κλαρί δια της Υπουργού Εργασίας και του Υφυπουργού της με συνέντευξη τύπου και θέλησε να παρουσιάσει το νέο «επίτευγμα της» τον Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ) σπέρνοντας ελπίδες και αυταπάτες ότι δήθεν με την εκποίηση των ταμείων το ασφαλιστικό σύστημα το ταλαιπωρημένο από την συνεχή καταλήστευση του από το κεφάλαιο θα σταθεί… στα πόδια του. Φρούδες ελπίδες.
          Οι Συνεργαζόμενες Συνταξιουχικές Οργανώσεις από την εξαγγελία του ΕΦΚΑ το ονόμασε Ενιαίο Φορέα ΚΑΤΕΔΑΦΙΣΗΣ Ασφαλιστικού και αυτό το δείχνουν όλα τα στοιχεία που αφορούν τον νέο φορέα ο οποίος δεν δημιουργήθηκε για να δώσει λύση στα τρέχοντα προβλήματα του ασφαλιστικού κύρια οικονομικά.
          Έχοντας υπ’ όψιν τα ελλείμματα των ταμείων αλλά και το ότι ο ΕΦΚΑ ξεκινά με ένα έλλειμμα πάνω από 1 δις. Ακόμα ότι με τον 4387/16 το κόστος στη τσέπη εργαζομένων και συνταξιούχων θα είναι περισσότερο από 8 δις καταλαβαίνουμε τι έρχεται να διαχειριστεί ο ΕΦΚΑ.
          Ενοποίηση ταμείων πετσόκομμα συντάξεων, αύξηση εισφορών και κατάργηση με λίγα λόγια του κοινωνικού χαρακτήρα του ασφαλιστικού συστήματος, όπως κάνει ο νόμος λαιμητόμος.  
          Καλούμε τους συναδέλφους συνταξιούχους στο δρόμο του αγώνα για να αποκρούσουμε τέτοιες μεθοδεύσεις που θα μας φέρουν ακόμα πιο δύσκολες μέρες.
Διεκδικούμε :
·         Κατάργηση όλων των αντιλαϊκών – αντισυνταξιουχικών νόμων που μειώνουν τις συντάξεις.
·         Απαιτούμε την καταβολή 13ης και 14ης σύνταξης σε όλους τους συνταξιούχους, χωρίς διαχωρισμούς.
·         Κατώτερη σύνταξη από 340ευρώ σε 600ευρώ.
·         Κατώτερο μισθό για τα παιδιά μας 751ευρώ και καταβολή επιδομάτων ανεργίας στους ανέργους.
·         Καμία περικοπή στο ΕΚΑΣ και κανονική καταβολή σε όλους τους δικαιούχους.
·         Καμιά περικοπή και αποκατάσταση στις συντάξεις χηρείας και αναπήρων.
·         Κατάργηση κάθε πληρωμής στην υγεία, εξετάσεις, φάρμακα, άμεση πρόσληψη ιατρικού-νοσηλευτικού προσωπικού και απαγόρευση κάθε επιχειρηματικής δράσης στην υγεία.
·         Κατάργηση των κρατήσεων για την υγεία.
·         Καταβολή στους δικαιούχους το μέρισμα και το εφάπαξ.
·         Φορολογική ανακούφιση με επαναφορά του αφορολόγητου μας 12000 ευρώ.
·         Άμεση είσπραξη των οφειλομένων στα ασφαλιστικά ταμεία από επιχειρηματικούς ομίλους.
·         Ανακεφαλαιοποιήση των ασφαλιστικών ταμείων.
Οι Συνεργαζόμενες Συνταξιουχικές Οργανώσεις

Λοιπόν, πώς τα περνάμε στον Καπιταλισμό;


Λοιπόν, πώς τα περνάμε στον Καπιταλισμό; 

Γράφει ο Νίκος Μόττας // 

Το 2017 σηματοδοτεί μια μεγάλη επέτειο- αυτής των 100 χρόνων από τη Μεγάλη Οκτωβριανή Επανάσταση. Ένας αιώνας συμπληρώνεται φέτος από την «έφοδο στον ουρανό». Από τον Οκτώβρη του 1917 που σημάδεψε την παγκόσμια ιστορία, όχι μονάχα στα γεωγραφικά όρια όπου συγκροτήθηκε το πρώτο σοσιαλιστικό κράτος στην ανθρωπότητα, αλλά σε κάθε γωνιά του κόσμου, βάζοντας την σφραγίδα του στον 20ο αιώνα για περισσότερα από 70 χρόνια.

Η 100η επέτειος της Οκτωβριανής Επανάστασης συμπίπτει με την όξυνση των αντιθέσεων στον σύγχρονο καπιταλιστικό κόσμο και την εντατικοποίηση των ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών. Ο καπιταλισμός, σάπιος και ξεπερασμένος από την ίδια την Ιστορία, βρίσκεται εγκλωβισμένος στις ίδιες του τις αντιφάσεις. Πρόκειται για αντιφάσεις που αποτελούν τη μήτρα όλων των φαινομένων κρίσης στις σύγχρονες κοινωνίες: οικονομικές κρίσεις, πόλεμοι, εκτεταμένη φτώχεια, διευρυμένες κοινωνικές-ταξικές ανισότητες, ανεργία, υποαπασχόληση, εντατικοποίηση της εκμετάλλευσης, καταστροφή του περιβάλλοντος κλπ. Οι οικονομικές και κοινωνικές εξελίξεις στο διεθνές ιμπεριαλιστικό σύστημα αποτυπώνονται με απόλυτη ορθότητα και σαφήνεια στο πρώτο κεφάλαιο (θέσεις 1-16) των Θέσεων της ΚΕ του ΚΚΕ για το 20ό Συνέδριο που δημοσιεύθηκαν πριν λίγο διάστημα.

Πανηγύρια για το αυτονόητο


«Η Κοινωνική Ασφάλιση αλλάζει» ισχυρίζεται η κυβέρνηση στο προπαγανδιστικό υλικό που εξέδωσε για τον ΕΦΚΑ, φέρνοντας για παράδειγμα τις συντάξεις που εκκρεμούν από το 2014 και δεσμεύεται να τις αποδώσει μέχρι το τέλος του χρόνου, τα εφάπαξ και τα μερίσματα που δεν έχουν δοθεί από το 2013 και υπόσχεται να τα τακτοποιήσει και άλλα παρόμοια. Καλά όλα αυτά, αλλά θυμίζουν λίγο την ιστορία με τον Χότζα. Στην πραγματικότητα, η κυβέρνηση «πατάει» πάνω στην άθλια κατάσταση που είχε διαμορφωθεί έως τώρα και παρουσιάζει περίπου ως ...επίτευγμα την αυτονόητη υποχρέωση του ασφαλιστικού συστήματος να αποδίδει έγκαιρα τις συντάξεις, τα εφάπαξ και τα μερίσματα, για τα οποία άλλωστε οι δικαιούχοι πλήρωναν μια ζωή. Χώρια που πίσω από την προσπάθεια να δημιουργηθούν εντυπώσεις για το αυτονόητο, κρύβεται ότι τα εφάπαξ και τα μερίσματα δίνονται πετσοκομμένα από προηγούμενους νόμους και ότι οι νέες συντάξεις, που στο εξής θα αποδίδονται σε τρεις μήνες σύμφωνα με την κυβέρνηση, θα είναι κι αυτές μειωμένες κατά πολύ σε σχέση με τις σημερινές, που είναι ούτως ή άλλως ανεπαρκείς για να καλύψουν τις πραγματικές ανάγκες.

Φιέστες για τον ΕΦΚΑ

 
 
Με τυμπανοκρουσίες και «ταρατατζούμ» συνοδεύτηκε, χτες, η παρουσίαση του νέου υπερ-Ταμείου, του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης, η συγκρότηση του οποίου προβλέπεται από τον αντιασφαλιστικό νόμο 4387/2016. Ο νέος ασφαλιστικός Οργανισμός, στον οποίο ενσωματώνονται εννιά φορείς της Κοινωνικής Ασφάλισης, θα καλύπτει πλέον 4,2 εκατ. ασφαλισμένους και 2,6 εκατ. συνταξιούχους.

Το υπερ-Ταμείο ξεκινάει τη λειτουργία του με έλλειμμα της τάξης των 1,049 δισ. ευρώ. Το ταμειακό του έλλειμμα είναι σχεδόν τριπλάσιο και φτάνει τα 2,9 δισ. ευρώ, αλλά στο προσχέδιο του προϋπολογισμού του ΕΦΚΑ, που δημοσιοποιήθηκε τον περασμένο Σεπτέμβρη, προβλεπόταν επιπλέον χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό και το ΑΚΑΓΕ.

Σε κάθε περίπτωση, ο ελλειμματικός προϋπολογισμός από τον πρώτο χρόνο είναι η πιο επικίνδυνη «προίκα» για το νέο Ταμείο, καθώς προσφέρει το άλλοθι που αναζητούν κυβέρνηση, εργοδότες και κουαρτέτο για να στηρίξουν προπαγανδιστικά το σχέδιο για παραπέρα περικοπές στις συντάξεις και ανατροπές συνολικά στο σύστημα της Κοινωνικής Ασφάλισης.