Σάββατο 31 Αυγούστου 2024

Κράτος - ρυμουλκό των εφοπλιστών...

 


«Ηγετικό ρόλο» θα παίξει η Ελλάδα στη ρυμούλκηση του δεξαμενόπλοιου «Sounion», που καίγεται με 150.000 τόνους πετρέλαιο στα ανοιχτά της Υεμένης, χτυπημένο από τους Χούθι.

Οπως μαθαίνουμε, ο ίδιος ο πρωθυπουργός σε συνεργασία με Ευρωατλαντικούς «εταίρους» στην περιοχή ...«συντονίζει» την επιχείρηση απάντλησης και μεταφόρτωσης του καυσίμου.

Το καράβι, συνοδεία πολεμικών σκαφών που συμμετέχουν στην επιχείρηση «Aspides», θα οδηγηθεί σε ασφαλές λιμάνι και αν επισκευάζεται, καλώς.

Αν όχι, θα πάρει άλλο ο εφοπλιστής...

* * *

Μένουμε όμως με την απορία...

Το καράβι αυτό μετέφερε πετρέλαιο για λογαριασμό κάποιων ομίλων της Ενέργειας, που θα το ...διυλίσουν σε πολλά εκατομμύρια ευρώ.

Το πλοίο μεταφοράς ανήκει σε έναν μεγάλο εφοπλιστικό όμιλο, από αυτούς που μετράνε τρελά κέρδη, ειδικά όταν παίρνουν το ρίσκο να διασχίσουν εμπόλεμη περιοχή, όπως η Ερυθρά, με πορεία προς το Σουέζ...

Το ερώτημα λοιπόν είναι: Γιατί δεν αναλαμβάνουν με δικά τους έξοδα τα μονοπώλια και οι ασφαλιστικές τους εταιρείες να «σώσουν» το καράβι και το περιβάλλον από τη βέβαιη καταστροφή;

Πόσο θα στοιχίσει στον ελληνικό λαό ο «ηγετικός ρόλος» της χώρας μας στην επιχείρηση διάσωσης και ενώ πάνω στο καράβι δεν υπάρχει πλέον ψυχή;

(Οι ναυτεργάτες, αφού λαχτάρησαν από την επίθεση στην οποία τους εξέθεσε ο πλοιοκτήτης, απομακρύνθηκαν από την πρώτη στιγμή).

Ματιές στις τριήμερες εκδηλώσεις της Θεσσαλονίκης

 

Στις 12, 13 και 14 Σεπτέμβρη στο πρώην στρατόπεδο «Καρατάσιου» (Πολίχνη) | Το Σάββατο 14 Σεπτέμβρη θα μιλήσει ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δ. Κουτσούμπας, και θα χαιρετίσει ο Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ, Θ. Κωτσαντής

 

Η κορύφωση του 50ού Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή» στην Κεντρική Μακεδονία, με σύνθημα «Γράφουμε ιστορία, αλλάζουμε τον κόσμο... Το μέλλον μας είναι ο σοσιαλισμός!», πραγματοποιείται στη Θεσσαλονίκη στις 12, 13 και 14 Σεπτέμβρη, στο πρώην στρατόπεδο «Καρατάσιου» στην Πολίχνη.

Οι τριήμερες εκδηλώσεις θα κορυφωθούν με την πολιτική συγκέντρωση το Σάββατο 14 Σεπτέμβρη, όπου θα μιλήσει ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δ. Κουτσούμπας, και θα χαιρετίσει ο Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ, Θ. Κωτσαντής.

Το πλούσιο καλλιτεχνικό πρόγραμμα, με μεγάλους καλλιτέχνες και αφιερώματα, και το αναβαθμισμένο περιεχόμενο των Στεκιών που λειτουργούν στο πλαίσιο του Φεστιβάλ και της Κεντρικής Εκθεσης συμπληρώνουν με τον καλύτερο τρόπο το πρόγραμμα εκδηλώσεων - συζητήσεων που θα πραγματοποιηθούν στον χώρο του Φεστιβάλ, και οι οποίες αναμένονται με μεγάλο ενδιαφέρον.

Μεγάλα και καθημερινά ζητήματα που απασχολούν και προβληματίζουν τους νέους και τις νέες, και τα οποία όταν συνδέονται με τις σύγχρονες, ανατρεπτικές προτάσεις του ΚΚΕ και της ΚΝΕ μπορούν να δώσουν ώθηση στη μελέτη, στην έμπνευση για την καθημερινή δράση, στη διεκδίκηση. Η ολοένα και μεγαλύτερη εμπορευματοποίηση του ποδοσφαίρου και συνολικά του αθλητισμού, η συμπλήρωση 25 χρόνων από τον πόλεμο στη Γιουγκοσλαβία, η αντίληψη του ΚΚΕ για την Τέχνη που εμπνέεται, συμπαραστέκεται και συμβάλλει στους αγώνες του λαού, το ίδιο το περιεχόμενο της πρότασης διεξόδου του ΚΚΕ και της ΚΝΕ ως απάντηση στα αδιέξοδα που αντιμετωπίζουν σήμερα ο λαός και η νεολαία, είναι μερικά από τα ζητήματα που ανοίγουν οι συζητήσεις του Φεστιβάλ.

«Ουδετερότητα» ... τέλος


 

«Η Ελβετία έρχεται πιο κοντά στην ΕΕ σε στρατιωτικό επίπεδο», έγραψε προ ημερών η εφημερίδα «Neue Zurcher Zeitung», σχετικά με την απόφαση της Βέρνης να συμμετάσχει σε προγράμματα μόνιμης στρατιωτικής συνεργασίας με την ΕΕ. Συγκεκριμένα, θα ενταχθεί σε δύο προγράμματα της PESCO (Μόνιμη Διαρθρωμένη Συνεργασία), για την ενίσχυση της αμυντικής συνεργασίας μεταξύ των κρατών - μελών της ΕΕ, που είναι πρόθυμα να συμμετάσχουν σε αυτήν. Η PESCO περιλαμβάνει συνολικά 68 τομείς συνεργασίας και προωθεί την Κοινή Πολιτική Ασφάλειας και Αμυνας της ΕΕ, συμπληρωματικά στη δράση που αναπτύσσει η συντριπτική πλειοψηφία των ευρωπαϊκών κρατών ως μελών του ΝΑΤΟ.

Το πρώτο πρόγραμμα όπου θα πάρει μέρος η Ελβετία - λέγεται και «Σένγκεν των στρατών» - αφορά την κινητικότητα των στρατιωτικών δυνάμεων (Military Mobility) μέσα στην ΕΕ. Στόχος είναι να διευκολύνει και να επιταχύνει τη μετακίνηση στρατιωτικών δυνάμεων μεταξύ των χωρών, ξεπερνώντας χρονοβόρες και γραφειοκρατικές διαδικασίες που υφίστανται μέχρι σήμερα. Αυτό μπορεί να συμβεί κατά τη διάρκεια πολυεθνικών στρατιωτικών ασκήσεων ή σε έκτακτες περιστάσεις, όπως το ξέσπασμα ενός γενικευμένου πολέμου. Αντίστοιχα και το ΝΑΤΟ ενισχύει τη «συνδεσιμότητα» των χωρών της Ευρώπης για γρήγορη μετακίνηση στρατευμάτων και εξοπλισμού προς τα μέτωπα των συγκρούσεων.

Διαβάστε στον «Ριζοσπάστη του Σαββατοκύριακου» 31 Αυγούστου - 1 Σεπτέμβρη


 

Διαβάστε στον «Ριζοσπάστη του Σαββατοκύριακου» 31 Αυγούστου - 1 Σεπτέμβρη 2024:

Με φορτωμένη αντιλαϊκή ατζέντα μπαίνει ο Σεπτέμβρης

Καμιά αναμονή! Να πάρει απάντηση η πολιτική που εξοντώνει τον λαό.

Ξεσηκωμός! Στις 7 Σεπτέμβρη το μεγάλο συλλαλητήριο των σωματείων στα εγκαίνια της ∆ΕΘ, στη Θεσσαλονίκη

50ό Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή»

Η σκυτάλη σε μεγάλες πόλεις, στον δρόμο προς την κορύφωση

Πυρκαγιά στη βορειοανατολική Αττική

Στο «περίμενε» οι πυρόπληκτοι 20 μέρες μετά την καταστροφή!

Ουκρανία - Μέση Ανατολή

Κλιμάκωση των συγκρούσεων µε σφραγίδα ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – ΕΕ