Σάββατο 3 Οκτωβρίου 2020

Σχετικά με τις καταλήψεις

 


Στην Ελλάδα, η κατάληψη αναδείχτηκε ως μορφή πάλης για τους αγωνιστές ενάντια στη δικτατορία, με την κατάληψη της Νομικής και του Πολυτεχνείου στα 1973. Η αιματηρή καταστολή της εξέγερσης σύνδεσε την κατάληψη με ηρωικές στιγμές, όχι μόνο του φοιτητικού κινήματος, αλλά όλης της δημοκρατικής αντιπολίτευσης, κάνοντάς την αποδεκτή ως απόλυτα αποτελεσματική μορφή δράσης.

Δυο εβδομάδες μετά την έναρξη των σχολείων, οι μαθητές, σ’ ένα μεγάλο ποσοστό σε όλη την Ελλάδα, τα καταλαμβάνουν για να διαμαρτυρηθούν για την επισφαλή επιστροφή τους στις τάξεις, απαιτώντας τον περιορισμό των μαθητών στην τάξη σε 15 το πολύ, την άμεση πρόσληψη περισσότερων εκπαιδευτικών, εξασφάλιση μόνιμου προσωπικού καθαρισμού κλπ. Η κυρίαρχη εξουσία, με όλες τις μορφές της,  ανταπαντά με απόπειρες καταστολής των καταλήψεων  και ενεργοποίηση δικαστικών αρχών, ενώ  σχεδόν το σύνολο των ΜΜΕ επιστρατεύει κάθε επιχείρημα  -υποκινούμενες, επικίνδυνες για διάδοση κορωνοϊού κλπ. – για να τις καταδικάσει. Για να μην εστιάσει στο προφανές, πως αυτές οι καταλήψεις και διαδηλώσεις εκδηλώνονται εν μέσω αυξανόμενης αντίδρασης μεταξύ των νέων και των εργαζομένων για τον ελλιπή τρόπο που  οι καπιταλιστικές κυβερνήσεις οργανώνουν την αντιμετώπιση της πανδημίας. 

ΝΙΚΟΛΑΪ ΑΛΕΞΕΓΙΕΒΙΤΣ ΟΣΤΡΟΦΣΚΙ


Ο κομμουνισμός είναι η αναγέννηση όλου του κόσμου
 

Η συνέντευξη του μεγάλου Σοβιετικού λογοτέχνη, συγγραφέα του έργου «Πώς δενότανε τ' ατσάλι», στην αγγλική εφημερίδα «News Chronicle», λίγο πριν από το θάνατό του

 

Ο Οστρόφσκι σε νεαρή ηλικία
Ο Οστρόφσκι σε νεαρή ηλικία

Στις 16 Σεπτέμβρη συμπληρώθηκαν 116 χρόνια από τη γέννηση του Σοβιετικού συγγραφέα Νικολάι Αλεξέγιεβιτς Οστρόφσκι (16/9/1904 - 22/12/1936). Πρόκειται για τον δημιουργό του ανυπέρβλητου μυθιστορήματος «Πώς δενότανε τ' ατσάλι», όπου απεικονίζεται λογοτεχνικά ο τεράστιος αγώνας της γενιάς της επανάστασης, με έντονα τα αυτοβιογραφικά στοιχεία.

Ο Οστρόφσκι έζησε από κοντά τη γέννηση του σοβιετικού κράτους, δούλεψε με πάθος για το στέριωμά του, πολέμησε εθελοντικά στον εμφύλιο, από τις γραμμές της ταξιαρχίας του ιππικού του Κοτόφσκι της 1ης στρατιάς ιππικού και τραυματίστηκε βαριά τον Αύγουστο του 1920. Από το 1919 ήταν μέλος της Κομσομόλ, στην οποία αναδείχτηκε ηγετικό στέλεχος την περίοδο '23 - '24 στην Ουκρανία. Η ταλαιπωρημένη υγεία του τον καθήλωσε από το 1927 στο κρεβάτι και το 1928 έχασε το φως του.

Τυφλός και παράλυτος, ρίχνεται στον αγώνα της αυτομόρφωσης, αγώνας, ουσιαστικά, για τη ζωή. Από το 1932 έως το 1935 ολοκλήρωσε το «Πώς δενότανε τ' ατσάλι» και μέχρι το θάνατό του δούλευε το τρίτομο βιβλίο του «Γεννημένοι στη θύελλα», στο οποίο περιέγραψε τη σοσιαλιστική οικοδόμηση στη Δυτική Ουκρανία της περιόδου '19 - '20.

Το «Πώς δενότανε τ' ατσάλι» γυρίστηκε ταινία δύο φορές (1942 και 1957). Το 1935 απονεμήθηκε στον Οστρόφσκι ο τίτλος του επιτρόπου ταξιαρχίας, ενώ το 1966 τιμήθηκε μετά θάνατο με το παράσημο «Λένιν» και το βραβείο της λενινιστικής Κομσομόλ. Τα έργα του μεταφράστηκαν σε πολλές γλώσσες, ενώ ο ήρωας του πλέον γνωστού έργου του, ο Πάβελ Κορτσάγκιν, αποτέλεσε κεντρικό σημείο αναφοράς στη διαπαιδαγώγηση της σοβιετικής νεολαίας της εποχής.

Με αφορμή την επέτειο της γέννησής του, ο «Ριζοσπάστης» δημοσιεύει σήμερα μεταφρασμένη ολόκληρη την τελευταία του μεγάλη συνέντευξη σε ξένο μέσο (30/10/1936, δύο μήνες πριν από το θάνατό του) και συγκεκριμένα στον ανταποκριτή της αγγλικής εφημερίδας «News Chronicle» (πηγή: https://otevalm.livejournal.com/4910625.html). Η επιμέλεια κειμένου είναι της Σαπφώς Διαμαντή.

Στα σκουπίδια οι εκβιασμοί τους - στο προσκήνιο οι ανάγκες μας!


Κάθε τόσο και έναν καινούργιο εκβιασμό ξεφουρνίζει η κυβέρνηση, ένα νέο ψευτοδίλημμα προκειμένου να «επιλέξει» ο λαός με ποιον τρόπο και σε ποια εκδοχή θα βγει χαμένος, θα πληρώσει άμεσα ή έμμεσα για τα συμφέροντα των επιχειρηματικών ομίλων, απαιτώντας έτσι την υποταγή του.
Ψευτοδιλήμματα με στόχο την υποταγή του λαού

Είναι εδώ και μήνες που η κυβέρνηση και τα αστικά επιτελεία, τα κόμματα του κεφαλαίου, γύρω από τις εξελίξεις στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και την εμπλοκή στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ καλούν το λαό να διαλέξει ανάμεσα σε ένα πολεμικό επεισόδιο και σε ένα συμβιβασμό, με τσεκούρωμα των κυριαρχικών δικαιωμάτων, στο όνομα τάχα της «σταθερότητας» και της «ασφάλειας». Μάλιστα, οι αιτίες που οδηγούν σε όξυνση των αντιθέσεων στην περιοχή προβάλλονται από την κυβέρνηση ως «λύση». Οι ιμπεριαλιστικοί οργανισμοί που δίνουν «αέρα στα πανιά» της τουρκικής επιθετικότητας παρουσιάζονται ως οι «προστάτες» των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας. Η μετατροπή της Ελλάδας σε ΝΑΤΟικό προγεφύρωμα, με την Κρήτη να αποτελεί πολεμικό ορμητήριο, με δεκάδες αμερικανικές βάσεις σε όλη τη χώρα να γίνονται «στόχος» των ανταγωνιζόμενων στρατοπέδων, παρουσιάζεται ως ο δρόμος για την κατοχύρωση συνόρων και κυριαρχικών δικαιωμάτων. Ο λαός τελικά καλείται, για να αποφύγει τάχα τα χειρότερα, να υποταχθεί σε μια ακόμα ιμπεριαλιστικής κοπής διευθέτηση σε Αιγαίο και Ανατ. Μεσόγειο, που θα «κουμπώνει» με το αμερικανοΝΑΤΟικό σχέδιο στην περιοχή. Καλείται να αποδεχτεί με ...ανακούφιση μια «λύση» που και τα κυριαρχικά δικαιώματα θα πελεκάει και θα ανοίγει το δρόμο σε νέες αντιπαραθέσεις και συγκρούσεις στο μέλλον.