Παρασκευή 10 Φεβρουαρίου 2023

Φασιστικός εσμός από τον χριστέμπορα τηλεπατριώτη Βελόπουλο

 


 

Την ώρα που όλος ο πλανήτης έχει κλονιστεί από τους φονικούς σεισμούς σε Τουρκία και Συρία με τους χιλιάδες νεκρούς, ο χριστέμπορας τηλεπατριώτης Βελόπουλος πραγματοποιεί διαδικτυακή ψηφοφορία για το αν πρέπει η όχι να βοηθήσουμε τον Τούρκικο λαό.

Την ώρα που όλος ο πλανήτης έχει κλονιστεί από τους φονικούς σεισμούς σε Τουρκία και Συρία με τους χιλιάδες νεκρούς, νούμερα που διαρκώς μεγαλώνουν, ο χριστέμπορας τηλεπατριώτης Βελόπουλος πραγματοποιεί διαδικτυακή ψηφοφορία, για το αν πρέπει η όχι να βοηθήσουμε τον Τούρκικο λαό σε αυτή την δύσκολη στιγμή.

Πρόκειται για μια απαράδεκτη, απάνθρωπη κίνηση, εμποτισμένη με μίσος, μισαλλοδοξία και ρατσισμό, που αναδεικνύει τον φασιστικό και πατριδοκάπηλο χαρακτήρα του κόμματος  που ηγείται ο Βελόπουλος.

Κόμματα σαν την «Ελληνική Λύση» χαρακτηρίζονται ειδικού σκοπού, που μπαίνουν ανάχωμα στην ριζοσπαστικοποίηση λαϊκών δυνάμεων για να εκτονώσουν την όποια αγανάκτηση σε ανώδυνα για το σύστημα μονοπάτια.

Υποδοχή

 

Στο εσωτερικό, σκυλοκαβγάδες για να θολώνει η ταύτιση με τη ΝΔ. Στο εξωτερικό, όμως, «δημιουργικός» ανταγωνισμός για το ποιος μπορεί καλύτερα να υπηρετήσει τις ανάγκες των μονοπωλίων σε συνθήκες όξυνσης του παγκόσμιου ανταγωνισμού. Ο λόγος για τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος, από το βήμα των «Ευρωσοσιαλιστών», κατέθεσε προτάσεις για να μην «παραμείνει άπραγη η ΕΕ μπροστά στον ανταγωνισμό από τις ΗΠΑ» και να ενισχύσει τη βιομηχανική παραγωγή, με πακτωλό κρατικών ενισχύσεων, που θα πληρώσουν ξανά οι λαοί. Τι πρότεινε λοιπόν ο Αλ. Τσίπρας; «Οι κρατικές ενισχύσεις να δίνονται με τη μορφή εγγυήσεων προκειμένου να μην προσμετρώνται στο δημόσιο χρέος». Δηλαδή, οι περιορισμοί του «Συμφώνου Σταθερότητας» και των άλλων υπερμνημονίων της ΕΕ να μην περιλαμβάνουν τις κρατικές ενισχύσεις στα μονοπώλια, ώστε αυτές να μην έχουν ταβάνι, σε αντίθεση με τα κονδύλια του κρατικού προϋπολογισμού που προορίζονται για τις στοιχειώδεις λαϊκές ανάγκες και για τα οποία υπάρχει ήδη προεργασία να καταγραφούν μειωμένα στο επερχόμενο Μεσοπρόθεσμο. Τι άλλο πρότεινε ο Τσίπρας; «Να υπάρξει ριζική αναθεώρηση του Συμφώνου Σταθερότητας ώστε να στηρίζει πραγματικά την οικονομική ανάπτυξη και σύγκλιση, με υιοθέτηση χρυσού κανόνα μη μέτρησης στον ετήσιο υπολογισμό του ελλείμματος, δημοσίων επενδύσεων για την κλιματική αλλαγή (...)». Δηλαδή, κι άλλες εξαιρέσεις κρατικών δαπανών από τους περιορισμούς του χρέους, που αφορούν - όλως τυχαίως - τα μονοπώλια! Δεν ξέρουμε ποιος αποχαιρέτησε τον Τσίπρα στο αεροδρόμιο, πριν πάει στις Βρυξέλλες για να τα πει αυτά. Ως ελάχιστη όμως αναγνώριση, θα ήταν άδικο να μην τον υποδεχτεί στην επιστροφή μια πολυμελής αντιπροσωπεία των επιφανών βιομηχάνων, εφοπλιστών και άλλων μεγαλοεργοδοτών της χώρας.

Πριν έναν χρόνο

 

 

Πέρυσι τέτοιες μέρες όλα μετρούσαν αντίστροφα για τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο στην Ουκρανία, που ξεκίνησε επίσημα στις 24 Φλεβάρη 2022. Οπως γρήγορα αποδείχθηκε, ήταν το επόμενο επεισόδιο μιας μακράς πορείας κλιμάκωσης της σύγκρουσης ανάμεσα στο ΝΑΤΟ και τη Ρωσία, στο έδαφος των μεταξύ τους ανταγωνισμών...

Δεν ήταν δηλαδή ένα «μονόπρακτο έργο», όπως προσπάθησαν να το παρουσιάσουν και στη χώρα μας τα επιτελεία του ευρωατλαντισμού, καλώντας τον λαό να διαλέξει ιμπεριαλιστή και να νομιμοποιήσει την ελληνική εμπλοκή, που έκτοτε βαθαίνει ολοένα και περισσότερο, με τη σύμφωνη γνώμη της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ, του ΠΑΣΟΚ και των άλλων αστικών κομμάτων.

Αυτός ήταν ένας από τους πρώτους μύθους που κατέρρευσαν με την έναρξη κιόλας του πολέμου. Ο δεύτερος ήταν ότι ο πόλεμος γίνεται για την υπεράσπιση της δημοκρατίας της «δύσης» απέναντι στον ολοκληρωτισμό της Ρωσίας, που δεν επέτρεπε καμία παραφωνία στη ΝΑΤΟική ομοφωνία στήριξης της κυβέρνησης Ζελένσκι με κάθε μέσο.

Συντρίμμια οι ανάγκες των λαών...

 

Το δράμα των λαών της Τουρκίας και της Συρίας έχει πυροδοτήσει μια μεγάλη συζήτηση για τα αίτια που οδήγησαν σε χιλιάδες νεκρούς και ακόμα περισσότερους άστεγους και αγνοούμενους. Σύμφωνα με τον πρώτο απολογισμό, πάνω από 5.600 κτίρια έχουν ισοπεδωθεί και για την πλειοψηφία τους ο κρατικός μηχανισμός ακόμα δεν έχει δώσει σημεία ...ζωής.

Ο λαός θρηνεί πάνω από τα συντρίμμια, αγανακτεί γιατί παλεύει αβοήθητος από το κράτος και παρακολουθεί σαστισμένος το μπαλάκι των ευθυνών που ανταλλάσσουν οι αρμόδιοι. Ο Ρ. Τ. Ερντογάν κατηγορεί τους δήμους, τους κατασκευαστές και τους επόπτες για «αμέλεια» που «ισοδυναμεί με φόνο». Τα ΜΜΕ κάνουν λόγο για αστοχία υλικών, κακοτεχνίες, ανεπάρκεια ελέγχων και εφαρμογής κανονισμών. Περιγράφουν παλιά κτίρια που έπεσαν σαν χάρτινοι πύργοι.

Ολα ξυπνούν μνήμες από τον σεισμό του 1999, όπου στα 20.000 ισοπεδωμένα κτίρια βρέθηκαν πάνω από 17.000 νεκροί. Κι αυτό παρά το γεγονός ότι ο αντισεισμικός κανονισμός στην Τουρκία αναθεωρείται ανά σχεδόν 10 χρόνια (8 φορές από το 1947, με τελευταία το 2019). Με βάση αυτόν τον κανονισμό, στην περιοχή όπου σημειώθηκαν οι δύο σεισμοί τα κτίρια θα πρέπει να αντέχουν σεισμούς όπου το έδαφος επιταχύνεται κατά 30% έως 40% της κανονικής βαρύτητας. Στους τωρινούς η επιτάχυνση υπολογίζεται από 20% έως και 50%, αλλά η καταστροφή είναι συντριπτική...

***

Είναι φανερό δηλαδή ότι υπήρχαν και τα εργαλεία και τα μέσα πρόληψης, τα οποία όμως δεν εφαρμόζονται διαχρονικά. Και για να βρει κανείς την πραγματική αιτία, δεν χρειάζεται να ψάξει στα χαλάσματα. Την βλέπει γύρω του, σε κάθε λαϊκή ανάγκη που συνθλίβεται. Και δεν είναι άλλη από το κέρδος και την κρατική πολιτική του «κόστους - οφέλους» που το θωρακίζει.

Το επιβεβαιώνουν και οι πλέον αρμόδιοι. Οπως ένας ειδικός στη μηχανική ανθεκτικότητας, στην αντιμετώπιση καταστροφών και στην ανασυγκρότηση, ο οποίος σημείωνε τις προάλλες σε διεθνή Μέσα: «Οτιδήποτε χτίστηκε πριν από το 2000 (σ.σ. στην Τουρκία) μπορεί να θεωρηθεί πολύ επικίνδυνο». Αν και υπάρχουν πλέον δυνατότητες αντισεισμικής αναβάθμισης κτιρίων, οι οποίες κοστίζουν κατά μέσο όρο το 10% έως 15% του κόστους αντικατάστασης, αυτές πραγματοποιούνται σε ελάχιστες περιπτώσεις, επειδή «η σεισμική μετασκευή δεν προσθέτει αγοραία αξία»...

ΑΤΥΠΗ ΣΥΝΟΔΟΣ ΚΟΡΥΦΗΣ ΤΗΣ ΕΕ Ένταση της καταστολής ενάντια στα ξεριζωμένα θύματα των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων

 

Πηγή: Associated Press

 

Ένταση της καταστολής σε βάρος των κατατρεγμένων προσφύγων και μεταναστών αποφάσισαν οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων των 27 χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης χθες Πέμπτη, στην άτυπη Σύνοδο Κορυφής για το μεταναστευτικό.

«Θα ενεργήσουμε για την ενίσχυση των εξωτερικών συνόρων μας και την αποτροπή της παράτυπης μετανάστευσης», δήλωσε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, μετά τις εργασίες της άτυπης Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα.

Την ώρα που η ΕΕ εξαπολύει και συμμετέχει σε ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις, που αναγκάζουν τους λαούς να πάρουν τον δρόμο του ξενιτεμού για να γλιτώσουν από τις βόμβες και τη φτώχεια, στη συνέχεια τους επιφυλάσσει σκληρή καταστολή.