Τρίτη 5 Ιανουαρίου 2016

Ο ΔΗΜΟΤΙΚΟΣ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΤΟΥ 2016, ΜΕ ΑΝΑΔΡΟΜΗ ΣΤΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ





            Στις 29-7-14, στη συνεδρίαση για τον Προϋπολογισμό του 2015 της Επιτροπής Διαβούλευσης, ο πρώην δήμαρχος κ. Σαραμάντος δήλωνε :
«Οι παλιότεροι, όπως το 2010, πλασματικοί και εικονικοί Προϋπολογισμοί που παρουσίαζαν 48 εκατομμύρια στα έσοδα των 3 δήμων που συνενώθηκαν, ανήκουν στο παρελθόν. Σήμερα στον Προϋπολογισμό του Δήμου δεν θα έχουμε πάνω από 17 - 18 εκατομμύρια στο σκέλος των εσόδων».
Ωστόσο  και ο Προϋπολογισμός του 2011 ήταν φουσκωμένος, 35.690.000 ευρώ, δηλαδή υπολόγιζε τριπλάσια έσοδα από όσα πραγματοποιήθηκαν το 2010) ενώ τα έξοδα ήταν πενταπλάσια των ενταλθέντων του 2010! Τότε, προβλέπονταν ο διπλασιασμός εσόδων από ανταποδοτικά τέλη (6 εκατ. από 3). Ο κρινόμενος Προϋ/σμός του 2016, προτείνει μόνο 3.666.000 ανταποδοτικά τέλη, τριπλασιάζει όμως τους φόρους και τις εισφορές (1,5 εκατ. από 458 χιλ.).
 Από το 2011, υπολογίζονταν οι κρατικές επιχορηγήσεις για επενδύσεις και έργα 3 φορές λιγότερο από ότι την προηγούμενη χρονιά, προβλεπόταν η μείωση των επιχορηγήσεων για λειτουργικές ανάγκες 25%, ενώ τώρα η δημοτική αρχή προσπαθεί να τις κρατήσει στο προηγούμενο ύψος των 4,5 εκατ., χωρίς καμία διεκδίκηση αύξησής τους. Για τις επιχορηγήσεις έργων, επαναλαμβάνει το ποσό του 2015, 6.359.000 ευρώ που αφορά την αποχέτευση Πεντάλοφου- Νεοχωρούδας, αυξάνοντας έτσι τεχνητά τον Προϋ/σμό. Θα διεκδικήσει άραγε δυναμικά, έστω αυτό το έργο; ή το αναφέρει απλά για να εμφανίζεται ο Προϋ/σμός του 2016 στο ύψος των 31 περίπου εκατομμυρίων, όσο και αυτός του 2015; Βέβαια,  ο τελευταίος Προϋ/σμός εκτελέστηκε μόνο κατά 82,5% στο σκέλος των εσόδων ενώ για το σκέλος των εξόδων η δημοτική αρχή δεν μας επέτρεψε τις συγκρίσεις γιατί δεν εμφάνισε τα ποσά των ενταλθέντων εξόδων, γενικά και κατά λογαριασμούς!

Λάθος ο προορισμός, λάθος και το δρομολόγιο


Λάθος ο προορισμός, λάθος και το δρομολόγιο

Γράφει ο Cogito ergo sum // Ατέχνως
«Η διαπραγμάτευση θα είναι μέχρι τέλους μια συνεχής καθημερινή μάχη. Όμως, η Ελλάδα δεν είναι πια μόνη της. Με δυνατή φωνή, ξεκάθαρες θέσεις και στέρεα επιχειρήματα, έχει καταφέρει να σπάσει την απομόνωση των προηγούμενων χρόνων.»

Αυτά έγραφε, μεταξύ άλλων, ο πρωθυπουργός σε πρόσφατο άρθρο του στην εφημερίδα Αυγή. Όχι πως δεν ξέραμε ότι αυτή η κυβέρνηση αρέσκεται στις σκληρές διαπραγματεύσεις και δεν είναι σαν τις προηγούμενες, που κατάπιναν αμάσητα όλες τις απαιτήσεις των δανειστών. Όμως, δεν βλάφτει να μας θυμίζει κάπου-κάπου ο πρωθυπουργός μας ότι τώρα πια μασάμε καλά την μπουκιά πριν την καταπιούμε κι αν με ρωτήσετε ποια είναι η ουσιαστική διαφορά θα σας απαντήσω πως λυπάμαι που δεν μπορείτε να δείτε καμμιά διαφορά ανάμεσα στις δεξιές και τις αριστερές μπουκιές. Πάντως, όπως και να το κάνουμε, στο λυκαυγές της νέας χρονιάς χρειαζόμαστε γερό στομάχι γιατί έχουμε πολλές μεγάλες μπουκιές να καταπιούμε και, κατά πώς λέει ο πρωθυπουργός, μας περιμένουν δύσκολες διαπραγματεύσεις σε πολλούς τομείς, όπως π.χ.: