Τετάρτη 8 Φεβρουαρίου 2023

ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ - ΜΑΖΙΚΟΙ ΦΟΡΕΙΣ Πλατιά ανταπόκριση αλληλεγγύης στους λαούς της Τουρκίας και της Συρίας

 


Μια μεγάλη εκστρατεία για τη συγκέντρωση απαραίτητων ειδών είναι σε εξέλιξη σε όλη τη χώρα

 

Τεράστια είναι ήδη η ανταπόκριση εκατοντάδων εργατικών συνδικάτων και άλλων φορέων σε όλη τη χώρα στο κάλεσμα που από την πρώτη στιγμή απηύθυνε το ΠΑΜΕ για συγκέντρωση υλικής βοήθειας για τους σεισμοπαθείς της Τουρκίας και της Συρίας.

Υπενθυμίζεται ότι το ΠΑΜΕ λίγες ώρες μετά τον πρώτο σεισμό επικοινώνησε με συνδικάτα της Τουρκίας, της Συρίας και των άλλων περιοχών που επλήγησαν, στέλνοντας μήνυμα αδελφοσύνης και αλληλεγγύης.

Τα είδη που συγκεντρώνονται είναι: Κουβέρτες, γάλα σε σκόνη, πάνες ενηλίκων/μωρών, σερβιέτες, απορρυπαντικά ρούχων, οροί, γάζες, επίδεσμοι, είδη ατομικής υγιεινής.

Να αρθεί το δολοφονικό εμπάργκο στη Συρία

Μάλιστα, αυτή η προσπάθεια των εργατικών συνδικάτων και των άλλων μαζικών φορέων γίνεται κόντρα και στα εγκλήματα διαρκείας των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων, αφού αυτά στέκονται εμπόδιο ακόμα και στην έκφραση αλληλεγγύης. Είναι χαρακτηριστικό ότι το δολοφονικό εμπάργκο που βιώνει ο λαός της Συρίας συνεχίζεται παρά τον καταστροφικό σεισμό, το οποίο συμπληρώνει την πολύχρονη ιμπεριαλιστική επέμβαση.

«Ο λαός της Συρίας χρειάζεται άμεση ανθρωπιστική βοήθεια, υλικά πρώτης ανάγκης, φάρμακα, κ.ά., όμως ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ συνεχίζουν το δολοφονικό εμπάργκο ενάντια σε έναν ολόκληρο λαό, που δίνει μάχη για την επιβίωση με χιλιάδες νεκρούς από τον σεισμό», σημειώνει το ΠΑΜΕ σε ανακοίνωσή του, απαιτώντας άμεσα να αρθούν όλα τα εμπόδια στην αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας στον λαό της Συρίας.

ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΤΗΣ “ΛΑΪΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ” ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ 30-1-2023

 

 



1.  Σχετικά με το πρόβλημα της μη εγγραφής παιδιού ΑμΕΑ σε Παιδικό Σταθμό του ΔΟΠΠΑΩ, λόγω μη ύπαρξης πιστώσεων για εξειδικευμένο προσωπικό εάν λήφθηκαν ή θα ληφθούν συγκεκριμένες αποφάσεις από τη δημοτική αρχή και τη διοίκηση της δημοτικής επιχείρησης για την κάλυψη αντίστοιχων πιστώσεων για το έτος 2023;

2.  Λόγω της έξαρσης των ιώσεων και του covid19, υπάρχουν μέτρα στα Σχολεία για τυχόν πολυπληθή τμήματα, ακατάλληλες αίθουσες, ελλείψεις σε προσωπικό καθαριότητας, σε αντισηπτικά και είδη καθαρισμού;

3.  Τι γίνεται με το φημολογούμενο θάψιμο αμιάντου στη περιοχή του γηπέδου του Δρυμού;

Τραγωδία

 

Πηγή: Associated Press

 

Ανείπωτη τραγωδία στην Τουρκία και τη Συρία. Πολλές χιλιάδες οι νεκροί. Οχι μόνο - και κυρίως - από τον σεισμό! Γιατί εν έτει 2023, οι επιστήμες και η τεχνολογία έχουν δώσει τα εργαλεία για να εντοπίζονται με ακρίβεια τα σεισμικά ρήγματα, ποιες περιοχές κινδυνεύουν περισσότερο, πώς πρέπει να χτίζονται τα σπίτια, τα σχολεία, τα νοσοκομεία, για να μην κινδυνεύουν ανθρώπινες ζωές. Κι όμως... Μέχρι τώρα, πάνω από 5.000 είναι οι νεκροί και οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο για πάνω από 20.000! Ποιος είναι λοιπόν ο ένοχος γι' αυτά τα εγκλήματα;

Για άλλη μια φορά, μετά την καταστροφή, η συζήτηση εστιάζεται στο επίκεντρο, στο εστιακό βάθος, στην ενεργοποίηση των ρηγμάτων και κατά πόσο θα επηρεάσουν τη μία ή την άλλη περιοχή. Σοβαρά θέματα μεν, αλλά για το κύριο ούτε κουβέντα!

Και το κύριο είναι ότι δεν υπάρχει κανένα ολοκληρωμένο σχέδιο αντισεισμικής θωράκισης με κριτήριο την προστασία των λαϊκών στρωμάτων. Γιατί αυτή είναι η βασική αιτία για τους χιλιάδες νεκρούς μετά από έναν σεισμό.

Κάλεσμα για ενίσχυση της αλληλεγγύης στους δοκιμαζόμενους λαούς της Τουρκίας και της Συρίας

 

ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ  Ι.Κ.Α.  ΜΕΙΖΟΝΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ’’ Η ΕΝΟΤΗΤΑ’’

Αριστοτέλους 32 – Ολύμπου 77,  Τ.Κ. 546 31,  Ε.Κ.Θ. Τηλ: 2310 237694

www.syntaxio.blogspot.com---------  e-mail:suntax.ika@gmail.com

 


Η διοίκηση του σωματείου συνταξιούχων ΙΚΑ Μείζονος Θεσσαλονίκης  «Η ΕΝΟΤΗΤΑ» εκφράζει την βαθιά θλίψη των μελών του σωματείου για τους χιλιάδες νεκρούς, τραυματίες και άστεγους πού άφησε πίσω του ο χτεσινός καταστροφικός σεισμός στην Τουρκία και τη Συρία.

Εκφράζει την αμέριστη αλληλεγγύη της στους εκατοντάδες χιλιάδες άστεγους, των δύο χωρών, συμμετέχοντας στην προσπάθεια συλλογής ειδών πρώτης ανάγκης, τα οποία θα σταλούν σ΄ αυτές και καλεί τους συνταξιούχους της πόλης και της γύρω περιοχής, που επιθυμούν να συνδράμουν σε αυτή της την προσπάθεια, για τις σχετικές πληροφορίες, να επικοινωνούν με τα γραφεία του σωματείου στο τηλ. 2310 237694 από 09:30 έως  12:30 και με τα τηλέφωνα 6932964486 (προέδρου) και 6945513280 (Γ. Γραμματέα), σε όλη τη διάρκεια της ημέρας. 

Ο αντιλαϊκός «θίασος» της εξαπάτησης του λαού συνεχίζει την πορεία του

 

Είναι δύσκολο πλέον να παίξουν τους ρόλους των διαφωνούντων, αφού η στρατηγική τους σύμπλευση είναι εξόφθαλμη

 

Eurokinissi

Την πρωτοτυπία να παρακολουθούμε κακοπαιγμένη «επιθεώρηση» μέσα στο καταχείμωνο, και μάλιστα με χιόνι, μας χάρισαν χτες ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας.

Στο φόντο της συζήτησης στη Βουλή επί του νομοσχεδίου για το προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων και πλειοδοτώντας για το ποιος τάζει περισσότερα ψίχουλα στα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, ο πρωθυπουργός ισχυρίστηκε ότι το επίμαχο νομοσχέδιο απαντά δήθεν σε αιτήματα και εκκρεμότητες για τη σταδιοδρομία, τις αποδοχές και την περίθαλψη του προσωπικού.

Στην πράξη, το νομοσχέδιο αναφέρεται σε ένα ...υποσύνολο του υποσυνόλου από όσα διεκδικούν, εξ ου και ο ίδιος ο πρωθυπουργός είπε ότι «απέχουμε αρκετά από το να είμαστε εκεί που θέλουμε», επικαλούμενος ξανά τις «αντοχές» της εγχώριας καπιταλιστικής οικονομίας και τάζοντας ότι όσο αυτή θα επεκτείνεται τόσο θα επεκτείνεται και η αμοιβή των στελεχών, την ώρα που οι ανάγκες ανάπτυξής της υπέρ του κεφαλαίου και οι ΝΑΤΟικοί σχεδιασμοί υπαγορεύουν το ακριβώς αντίθετο. Σε κάθε περίπτωση, τους παρέπεμψε στις αρχές του 2024, όταν και θα παρουσιάσει ένα «ειδικό μισθολόγιο» για το προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων. Αλλη μία από τις υποσχέσεις που έχουν «χορτάσει» χρόνια τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων απ' όλες διαδοχικά τις κυβερνήσεις.

Το θαύμα του κέρδους...

 

Πηγή: Associated Press

 

Σε πρόσφατες δηλώσεις του ο Τούρκος πρωθυπουργός κόμπαζε για τους ρυθμούς ανάπτυξης της οικονομίας. Οι εξαγωγές έσπασαν ρεκόρ το 2022, φτάνοντας στα 254 δισ. δολάρια, με άνοδο 13% σε ετήσια βάση. Το μερίδιο της Τουρκίας στο παγκόσμιο εξαγωγικό εμπόριο ξεπέρασε το 1% για πρώτη φορά. Μόνο τον Δεκέμβρη, οι τουρκικές εξαγωγές προς τη Ρωσία υπερδιπλασιάστηκαν, φτάνοντας στα 1,31 δισ. δολάρια, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία. Η οικονομία μόνο το πρώτο τρίμηνο του 2022 αναπτύχθηκε κατά 6,2%. Μεγάλα έργα ολοκληρώθηκαν ή κατασκευάζονται τα τελευταία χρόνια, όπως η νέα διώρυγα στον Βόσπορο, το τεράστιο αεροδρόμιο και το υποθαλάσσιο τούνελ της Κωνσταντινούπολης, ο πυρηνικός σταθμός στο Ακούγιου.