Σάββατο 25 Ιουνίου 2022

«Η κόκκινη σημαία είναι σημαία της αδελφοσύνης και της ειρήνης»

 

 

Δεν υπάρχει αμφιβολία πως αυτές τις μέρες στα εδάφη της πρώην ΕΣΣΔ η πιο ξακουστή γιαγιά είναι η Αννα Ιβάνοβνα Ιβανόβα, η γιαγιά που με την κόκκινη σημαία με το σφυροδρέπανο (της ΕΣΣΔ) υποδέχτηκε τους Ουκρανούς στρατιώτες έξω από το σπίτι της, σε ένα χωριό κοντά στο Χάρκοβο, νομίζοντας πως είναι Ρώσοι. Αναλυτικά για το γεγονός έχουμε γράψει στον «Ριζοσπάστη» στις 7/5/22: Οπως φαίνεται σε βίντεο που αναρτήθηκε στο YouTube, Ουκρανοί στρατιώτες που μοιράζουν τρόφιμα σε περιοχή του Χαρκόβου, πέφτουν πάνω σε ένα ζευγάρι ηλικιωμένων. Αυτοί νομίζουν ότι πρόκειται για Ρώσους στρατιώτες και τους καλωσορίζουν. Οι Ουκρανοί αποφασίζουν να συνεχίσουν για λίγο αυτό το μπέρδεμα, μιας και το βρίσκουν εξαιρετικά διασκεδαστικό. Αρχικά, ο Ουκρανός στρατιώτης καλεί τον παππού να πει «δόξα στον Πούτιν, δόξα στα ρωσικά στρατεύματα». Ο παππούς, που φαίνεται να είδε τα ουκρανικά διακριτικά στη στολή και έχει αρχίσει να καταλαβαίνει, αρνείται. Ο στρατιώτης τού λέει ότι «αυτό είπε μόλις η σύζυγός σας».

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ Για τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη

 

Η Σύνοδος Κορυφής του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη, στις 29 - 30 Ιούνη, θα αποτελέσει «αιχμή του δόρατος» για την περαιτέρω κλιμάκωση της ΝΑΤΟικής επιθετικότητας εναντίον των λαών, αλλά και για την όξυνση των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών, που αυτήν την περίοδο εκδηλώνονται με τη σφοδρή πολεμική σύγκρουση στην Ουκρανία.

Με τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ επιδιώκεται η ισχυροποίηση της επιθετικής Στρατηγικής «ΝΑΤΟ 2030», με κύρια σημεία:

  • Την ενίσχυση και μονιμοποίηση των δυνάμεων του ΝΑΤΟ στην περιοχή του πολέμου, στην Ανατολική Ευρώπη.
  • Την επέκταση της δράσης της ΝΑΤΟικής συμμαχίας - αυτοτελώς ή και με συνεργαζόμενα κράτη - σε όλη την υδρόγειο, όπως στον Ινδο-Ειρηνικό που εξελίσσεται σε «θερμή» περιοχή με ξεχωριστή θέση στον ανταγωνισμό ΗΠΑ - Κίνας.
  • Την προώθηση της διεύρυνσης του ΝΑΤΟ, με την ένταξη σε πρώτη φάση της Σουηδίας και της Φινλανδίας και με στόχο την παραπέρα περικύκλωση της Ρωσίας.
  • Τον εκσυγχρονισμό του συμβατικού, αλλά και πυρηνικού οπλοστασίου, με νέα εξοπλιστικά προγράμματα - μαμούθ, που θα κληθούν να πληρώσουν οι λαοί.

Οι αποφάσεις αυτές σηματοδοτούν την κλιμάκωση και γενίκευση της σύγκρουσης ανάμεσα στο ευρωατλαντικό στρατόπεδο από τη μία και στο - υπό διαμόρφωση - ευρασιατικό, με επικεφαλής την Κίνα και τη Ρωσία από την άλλη.

Πρόκειται για μια σύγκρουση απρόβλεπτων διαστάσεων για το μοίρασμα των αγορών, των ενεργειακών και γενικότερα των πλουτοπαραγωγικών πηγών, που διαμορφώνουν τους όρους για έναν νέο γύρο ιμπεριαλιστικών πολέμων με μεγάλα θύματα τους λαούς όλου του κόσμου. Αυτήν την πορεία επιβεβαιώνουν τόσο η δήλωση του υπουργού Εξωτερικών της Ρωσίας για ισχυροποίηση του Οργανισμού Συλλογικής Ασφάλειας (συμμαχία χωρών με επικεφαλής τη Ρωσία), ως «αντίβαρο» στο ΝΑΤΟ, όσο και η πρόσφατη δήλωση του αρχηγού των Ενόπλων Δυνάμεων της Βρετανίας για «προετοιμασία πολεμικής αναμέτρησης στην Ευρώπη».

Ποιοι αδειάζουν τα κρατικά ταμεία, ποιοι τα γεμίζουν και ποιοι είναι οι μπαταχτσήδες

 

  Πηγή: Eurokinissi

 

Χθες στις Βρυξέλλες βρέθηκαν τόσο ο Κ. Μητσοτάκης, όσο και ο Α. Τσίπρας. Ο πρώτος για να πάρει μέρος στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ και ο δεύτερος για την Προπαρασκευαστική Σύνοδο των κομμάτων της ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας. Και οι δύο στήριξαν την επέκταση της ΕΕ «προς ανατολάς», αλλά και τις κυρώσεις στη Ρωσία, αποφάσεις δηλαδή που ρίχνουν κι άλλο λάδι στη φωτιά του ιμπεριαλιστικού πολέμου και αυξάνουν τον λογαριασμό που πληρώνουν οι λαοί. Προφανώς, λοιπόν, το συγκεκριμένο θέμα, αν και πάρα πολύ σοβαρό, δεν προσφέρθηκε για τον δικομματικό προεκλογικό ψευτοκαυγά...

Χθες, επίσης, δημοσιεύθηκε το πόθεν έσχες των πολιτικών. «Εδώ είμαστε», είπαν, και άρχισαν να μετράνε ο ένας τις καταθέσεις, τα σπίτια και τα δάνεια του άλλου. Ξεχωριστή θέση στην αντιπαράθεση βρήκε ο υψηλός δανεισμός μελών της κυβέρνησης, με τον ΣΥΡΙΖΑ να λέει ότι με τόσα δάνεια η κυβέρνηση είναι «ευάλωτη» (!) και «δεν νομοθετεί για το δημόσιο συμφέρον, αλλά για το συμφέρον των πιστωτών της». Δεν το ξέραμε ότι η ΝΔ κατά βάθος θέλει να ασκήσει πολιτική για το συμφέρον των πολλών, αλλά την εμποδίζουν τα δάνεια της Κεραμέως. Το μάθαμε κι αυτό από τον ΣΥΡΙΖΑ…