Παρασκευή 21 Ιουλίου 2023

Μεταγραφικός καύσωνας

 

 

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η καλοκαιρινή μεταγραφική περίοδος στο αστικό πολιτικό σύστημα.

Η κυβέρνηση ανακοίνωσε Δημαδάμα, η οποία κοιμήθηκε μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ και ξύπνησε ΓΓ Ισότητας στην κυβέρνηση Μητσοτάκη.

Η είδηση προκάλεσε αμηχανία τόσο στο ΠΑΣΟΚ, που διέγραψε τη Ζ. Δημαδάμα, όσο και σε φιλικά προς τον ΣΥΡΙΖΑ μέσα, που τη θεωρούσαν γνήσιο εκπρόσωπο της “αριστερής πτέρυγας” του ΠΑΣΟΚ, λόγω του "φεμινιστικού" της προφίλ. Ποιος ξέρει, μπορεί να την υπολόγιζαν και για ΓΓ Ισότητας στην «προοδευτική διακυβέρνηση» – μούφα που δεν κατάφεραν τελικά να φτιάξουν...

Τώρα, δύο εξηγήσεις υπάρχουν: Είτε την είχαν κρίνει λάθος, είτε η πραγματική πολιτική απόσταση από την «προοδευτική διακυβέρνηση» στην «πιο ακροδεξιά κυβέρνηση όλων των εποχών», είναι «ένα τσιγάρο δρόμος». Διαλέγετε και παίρνετε.

«Μένουμε σπίτι» σε νέα ... έκδοση

 

«Κλειδωθείτε μέσα» τα κρατικά μέτρα και για τον καύσωνα, μαζί με το λουκέτο στα πάρκα

Eurokinissi

«Κλειδωθείτε μέσα» τα κρατικά μέτρα και για τον καύσωνα, μαζί με το λουκέτο στα πάρκα
Και έκδοση ...καύσωνα αποκτά πλέον το «μένουμε σπίτι», το μέτρο που από την πανδημία και μετά έγινε «συνήθεια» σε κάθε «έκτακτη κατάσταση». «Κλειστείτε μέσα» για να μην κολλήσετε, «μέσα» και πάλι για να μην πνιγείτε όταν βρέχει, «κλειδαμπαρωθείτε» όταν χιονίζει κ.ο.κ. Τώρα, το μήνυμα είναι «κλειδωθείτε» γιατί ...θα κάνει ζέστη. Τι είναι όλα τα παραπάνω αν όχι μια επαναλαμβανόμενη κυνική ομολογία ότι το σάπιο κράτος του κεφαλαίου δεν μπορεί να κάνει τίποτα, ούτε για να προστατέψει ουσιαστικά τον λαό ούτε για να τον ανακουφίσει έστω και στοιχειωδώς; Υπάρχει πιο ωμή παραδοχή από την απόφαση της Περιφέρειας Αττικής να βάλει λουκέτο στους μοναδικούς χώρους που δίνουν ανάσα δροσιάς μέσα στον καύσωνα, δηλαδή στα πάρκα, αποκλείοντας τον λαό ακόμα και από μια τέτοια διέξοδο; Για να μην τους αδικούμε, πάντως, τα παραπάνω έχουν και «εξαιρέσεις», αφού το «μένουμε σπίτι» δεν ισχύει εκεί που πρέπει να βγουν τα κέρδη, δεν αγγίζει τους χώρους δουλειάς. Εκεί που η εργοδοσία έσπερνε στην πανδημία τον κορονοϊό αφού τα μέτρα «κόστιζαν», σήμερα βάζει εργαζόμενους σε μεγάλους κινδύνους, με υπαίθριες εργασίες που δεν παύουν ποτέ, με εργαζόμενους να πεθαίνουν στο λιοπύρι όπως στα ναυπηγεία, ντελιβεράδες να συνεχίζουν τη δουλειά ακόμα και τις ώρες αιχμής, ενώ ευαίσθητοι χώροι μένουν χωρίς κλιματισμό, όπως μια σειρά από νοσοκομεία, γιατί πάλι «κοστίζει». Είτε «μένουμε σπίτι» μπας και γλιτώσουμε είτε «μένουμε για δουλειά» μέχρι τελικής πτώσης: Αυτές είναι οι επιλογές, έτσι για να μην ...πλήττουν οι εργαζόμενοι.

Το ύψος και το ανάστημα του Γράμμου

 

Παρ, Ιουλ 21, 2023
 
IMG_20230717_172605

 

Η κορυφή του Γράμμου ονοματίζεται απλά από το υψόμετρό της: 2520. Ο αντίπαλος σιωπηρά και αμήχανα έδωσε ένα αριθμητικό όνομα σε έναν καθ’ όλου τυχαίο τόπο. Οι αστικές επιλογές δεν σβήνουν όμως την ιστορική γεωγραφία. Αυτή η κορυφή, τα βουνά και τα μονοπάτια ανήκουν στον Δημοκρατικό Στρατό, στους μαχητές και τις μαχήτριες με το ατσάλινο ηθικό και τις ατελείωτες ψυχικές-σωματικές αντοχές, που ο αντίπαλος ούτε μπορεί να καταλάβει, ούτε μπορεί να ονοματίσει.

Για λίγες ώρες η ορειβατική ομάδα βάδισε στα μονοπάτια των ανταρτών. Βρέθηκε στο γυμνό και ηλεκτρισμένο τόπο του Γράμμου. Περπάτησε προς την κορυφή για μια συμβολική κίνηση με έντονη την συγκίνηση και το δέος. Ένα μέλος της ομάδας εκμυστηρεύτηκε ότι εκείνη ήταν η σημαντικότερη μέρα της ζωής του, καθώς εκπλήρωνε ένα χρέος προς την οικογένειά του που πολέμησε στις γραμμές του ΔΣΕ. Ήταν υπερβολικά αυτά τα λόγια; Αν δεν αφορούσαν τα σημαντικότερα «μονοπάτια» της ζωής εκείνων των ανθρώπων μάλλον θα ήταν. Οι νέες γενιές φαίνεται ότι δύσκολα παραμερίζουν τους ισχυρούς ταξικούς δεσμούς με το παρελθόν τους, γι’ αυτό και συναισθάνονται τέτοια χρέη που ξεπερνούν τα όρια των μονοπατιών.

ΣΩΤΗΡΙΑ ΒΑΣΙΛΑΚΟΠΟΥΛΟΥ Σταθερά οδηγός μας οι σκοποί και τα ιδανικά που την ενέπνευσαν

 

Εκδήλωση για τη συμπλήρωση 43 χρόνων από τη δολοφονία της διοργάνωσαν στον κήπο του Παντείου η ΤΟ Πανεπιστημίων - Ερευνας της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ και η ΠΟ Σπουδάζουσας Αθήνας της ΚΝΕ

 

Με ψηλά την κόκκινη σημαία, με έμπνευση από τους αγώνες, στην πρωτοπόρα δράση, «στην πρώτη γραμμή των αγώνων για την ανασύνταξη του φοιτητικού κινήματος, τη συμπόρευση με το ταξικό εργατικό κίνημα». Ετσι τιμούν οι νέοι κομμουνιστές την Σωτηρία Βασιλακοπούλου, την 21χρονη συντρόφισσα που δολοφονήθηκε από την εργοδοσία έξω από την πύλη της ΕΤΜΑ, μοιράζοντας προκηρύξεις μπροστά στην απεργία της επόμενης μέρας.

Χτες το απόγευμα, μπροστά στη συμπλήρωση 43 χρόνων από εκείνο το ματωμένο πρωινό του Ιούλη, η ΤΟ Πανεπιστημίων - Ερευνας του ΚΚΕ και η ΠΟ Σπουδάζουσας Αθήνας της ΚΝΕ διοργάνωσαν εκδήλωση τιμής στον κήπο του Παντείου.

«...με μια αγκαλιά ματωμένα τριαντάφυλλα τα 21 σου χρόνια -

καλωσορίζεις κάθε μέρα, κάθε νύχτα,

στις δουλειές μας, στις σπουδές μας, στους αγώνες μας -

μικρή συντρόφισσα, με το μικρό χαμόγελο, και τα μεγάλα πανανθρώπινα όνειρα...».

Με το ποίημα που έγραψε ο Γιάννης Ρίτσος μετά τη δολοφονία ξεκίνησε η εκδήλωση. Με ενός λεπτού σιγή, έχοντας απέναντι τη μορφή της Σωτηρίας στη χαρακτηριστική φωτογραφία της, οι παρευρισκόμενοι τίμησαν τη μνήμη της, φώναξαν πως θα είναι αθάνατη, έδωσαν υπόσχεση συνέχισης φωνάζοντας το σύνθημα «αγώνας, τόλμη, γνώση κι αντοχή, εμπρός για ΚΝΕ γερή και μαζική». Η εκδήλωση έκλεισε με μουσικό πρόγραμμα. Κεντρικός ομιλητής στην εκδήλωση ήταν ο Βαγγέλης Μαγνήσαλης, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ.

ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΚΚΕ «Ατομικές διαφορές» βαφτίζει η ΕΕ τις συλλογικές διεκδικήσεις των εργαζομένων!

 

 

Σε απάντηση που έδωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην ερώτηση των ευρωβουλευτών του ΚΚΕ Κώστα Παπαδάκη και Λευτέρη Νικολάου-Αλαβάνου, προστατεύει το πλαίσιο εργασιακού μεσαίωνα που έχουν δημιουργήσει οι πλατφόρμες στα κράτη-μέλη και υποβαθμίζει την απαίτηση για συλλογική σύμβαση και μισθωτή εργασία των διανομέων της «Wolt» χαρακτηρίζοντας των αγώνα τους «ατομικές εργατικές διαφορές».

Η πρόταση οδηγίας που όπως αναφέρει «θα προλαμβάνει την εσφαλμένη ταξινόμηση των εργαζομένων σε πλατφόρμες» με βάση την ίδια δεν πρόκειται να κάνει και πολλά αφού όπως λέει «Σύμφωνα με εκτιμήσεις, εννέα στις δέκα πλατφόρμες που δραστηριοποιούνται επί του παρόντος στην ΕΕ κατηγοριοποιούν τα άτομα που εργάζονται μέσω αυτών σε αυτοαπασχολούμενους. Οι περισσότεροι από αυτούς είναι πραγματικά αυτόνομοι στην εργασία τους και μπορούν να χρησιμοποιούν την εργασία σε πλατφόρμα ως τρόπο ανάπτυξης των επιχειρηματικών τους δραστηριοτήτων».

Ευκαιρία τα αποκαΐδια για τα αρπακτικά της γης και της «πράσινης» Ενέργειας

 

Eurokinissi

Την ώρα που κατακαιγόταν για άλλη μια φορά η χώρα, ως συνέπεια της πολιτικής εμπορευματοποίησης της γης, της έλλειψης πυροσβεστικών μέσων και ολοκληρωμένου αντιπυρικού σχεδιασμού, από όλες διαχρονικά τις κυβερνήσεις, ο Κυρ. Μητσοτάκης επισκέφτηκε χτες το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, από όπου, προκλητικά, έσπευσε σε νέες διαβεβαιώσεις προς τους κάθε λογής «επενδυτές» για ιδιωτικοποίηση της «διαχείρισης» των δασών και επέκταση των ΑΠΕ απ' τα βουνά ως τη θάλασσα.

Ανέφερε συγκεκριμένα ότι «η πράσινη μετάβαση είναι ένα από τα μεγάλα στοιχήματα αυτής της διακυβέρνησης, να χτίσουμε πάνω στην πολύ σημαντική πρόοδο την οποία πετύχαμε την προηγούμενη τετραετία και να προσθέτουμε διαρκώς ΑΠΕ στο ενεργειακό μας μείγμα, προσαρμοζόμενοι πάντα και στην πρόοδο της τεχνολογίας, δίνοντας μεγαλύτερη έμφαση σε ζητήματα αποθήκευσης Ενέργειας, ανοίγοντας καινούριες αγορές, όπως η αγορά των αιολικών στη θάλασσα».

Για να χρυσώσει, δε, το χάπι στον λαό, ισχυρίστηκε με θράσος ότι η πολυδιαφημισμένη «πράσινη μετάβαση» «θα έχει όχι μόνο περιβαλλοντικό όφελος, αλλά θα οδηγήσει τελικά και σε χαμηλότερες τιμές Ενέργειας για τους καταναλωτές». Στην πραγματικότητα, ο λαός βουλιάζει στην ενεργειακή - και όχι μόνο - φτώχεια, λόγω π.χ. της αντικατάστασης της φθηνής Ενέργειας από λιγνίτη με την ακριβή Ενέργεια από τις ανεμογεννήτριες, αλλά και της επιλογής του εισαγόμενου LNG ως στρατηγικού καυσίμου ηλεκτροπαραγωγής, και την ίδια ώρα οι συνέπειες για το περιβάλλον είναι ανυπολόγιστες, όπως π.χ. με την καύση σκουπιδιών.

Μνημείο...

 

Πηγή: Eurokinissi

 

Μνημείο...

Μνημείο ψηφοθηρίας και καιροσκοπισμού που ανοίγει πολύ επικίνδυνους δρόμους είναι το νομοσχέδιο της κυβέρνησης για την ψήφο των αποδήμων, το οποίο από χτες συζητιέται στη Βουλή για να ψηφιστεί τη Δευτέρα.

Το νομοσχέδιο οδηγεί σε πλήρη αλλοίωση του εκλογικού σώματος, αφού καταργεί κάθε κριτήριο που ίσχυε έως σήμερα ώστε να αποδεικνύεται ο οικονομικός, κοινωνικός δεσμός των εκλογέων με την Ελλάδα, ανοίγει τον δρόμο για δυνητικά ανυπολόγιστη διεύρυνση των εκλογικών καταλόγων με την άμεση παρέμβαση διαφόρων λόμπι του εξωτερικού.

Η βιασύνη της κυβέρνησης να διαμορφώσει ένα τέτοιο εκλογικό σώμα, ψηφοθηρώντας χυδαία με τους αποδήμους, δημιουργεί αυτονόητα πολύ μεγάλα ερωτήματα, την ώρα που μπροστά βρίσκονται μια σειρά από κρίσιμα ζητήματα, όπως π.χ. οι προαναγγελλόμενες «υποχωρήσεις» στα Ελληνοτουρκικά για να «τρέξουν» οι ΝΑΤΟικές διευθετήσεις και τα σχέδια συνεκμετάλλευσης.