Δευτέρα 13 Νοεμβρίου 2017

ΔΑΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΔΗΜΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ Επίδειξη αυταρχισμού από τη διοίκηση Μπουτάρη




Άλλο ένα κρούσμα αυταρχισμού από τη διοίκηση Μπουτάρη καταγγέλλει η ΔΑΣ Εργαζομένων του Δήμου Θεσσαλονίκης. Σε σχετική ανακοίνωση αναφέρει:

«Η συνάδελφος Εύη Τανταλίδου παύτηκε από προϊσταμένη της Ε' Δημοτικής Κοινότητας και μετακινήθηκε σε άλλη υπηρεσία ως απλή υπάλληλος, επειδή δεν δεχόταν τις παράτυπες παρεμβάσεις της διοίκησης και της προέδρου της Ε' Δημοτικής Κοινότητας.

Στην Υγεία; «Σκοτωμός» για σκάνδαλα και σκανδαλάκια, για το ποιος έκανε τα περισσότερα «πάρτι» και ποιος όχι. Αλλά την Πέμπτη, στη συζήτηση στη Βουλή, μαζί σήκωσαν τα χεράκια τους για να ψηφίσουν τη διάλυση του σταθερού χρόνου εργασίας για τους νοσοκομειακούς γιατρούς, που ανοίγει το δρόμο για όλους τους άλλους. Μαζί στηρίζουν και την πολιτική της περαιτέρω εμπορευματοποίησης της Υγείας, και των λογής «κοφτών» στις ανάγκες του λαού. Στους εξοπλισμούς; Καταγγελίες και άπλυτα στη φόρα, εισαγγελείς και δίκες. Αλλά σε ό,τι αφορά τον ευρωΝΑΤΟικό προσανατολισμό των Ενόπλων Δυνάμεων και τους εξοπλισμούς για τις ανάγκες των επεμβάσεων, τσιμουδιά. Η αναβάθμιση των «F-16» που κατά το Κογκρέσο «υπηρετεί την πολιτική των ΗΠΑ στην περιοχή», είναι και για τους δυο «αναγκαιότητα», η παρουσία της ΝΑΤΟικής αρμάδας στο Αιγαίο «απαραίτητη», η Σούδα το «καμάρι» τους. Για τα «χαρτιά του παραδείσου», τις μετοχές και τις οφσόρ, σελίδες επί σελίδων, υπονοούμενα και καταγγελίες. Αλλά μαζί ψηφίζουν τις ευρωπαϊκές Οδηγίες και όλα τα υπόλοιπα για τα επιχειρηματικά και τραπεζικά απόρρητα. Μαζί «ανατριχιάζουν» όταν ακούνε τις προτάσεις που επανειλημμένα έχει καταθέσει το ΚΚΕ για ονομαστικοποίηση μετοχών, απαγόρευση οφσόρ κ.ο.κ. Καπνός κι ομίχλη παντού, για να κρύβεται όχι μόνο η ταύτισή τους στα βασικά του κεφαλαίου, αλλά κυρίως ότι ο καπιταλισμός, αυτό το σύστημα που υπηρετούν, είναι και σάπιος και αγιάτρευτος.

«Paradise papers»: Ποιος αποκαλύπτει για ποιον;


Για μια ακόμα φορά, τα οικονομικά σκάνδαλα «πλούσιων και διάσημων», αυτήν τη φορά μέσα απ' τα λεγόμενα «Paradise papers», έγιναν αντικείμενο πολιτικής αντιπαράθεσης.

Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ αξιοποίησε αυτές τις αποκαλύψεις αφενός για να κατηγορήσει τη ΝΔ για διαπλοκή, αφετέρου για να καταγγείλει την κοινωνική μάστιγα της φοροδιαφυγής, των φορολογικών παραδείσων, των «offshore» που «αναδεικνύουν πολύ σημαντικές πτυχές του μηχανισμού αναπαραγωγής των κοινωνικών ανισοτήτων».

Γιατί, όμως, γίνονται αυτές οι αποκαλύψεις; Αξίζει, ακολουθώντας τις συμβουλές του Λένιν, να αναρωτηθούμε: Ποιος ωφελείται απ' τις «αποκαλύψεις;».

Ενας ακόμα κρίκος σε μια αλυσίδα αποκαλύψεων
 
Στο ίδιο μήκος κύματος με τα προπέρσινα «Panama papers», τα «Paradise papers» είναι ένας όγκος εγγράφων μιας δικηγορικής εταιρείας με έδρα στις Βερμούδες, τα οποία δημοσίευσε μερικές μέρες πριν η γερμανική εφημερίδα «Suddeutsche Zeitung» και «αποκαλύπτουν» ένα διεθνές πλέγμα επιχειρήσεων και κατάλληλων πρακτικών, με τις οποίες εταιρείες, διασημότητες, πολιτικοί από διάφορες χώρες του κόσμου, απ' τις ΗΠΑ μέχρι τη Ρωσία, υπουργοί της κυβέρνησης Τραμπ, ακόμα και η βασίλισσα της Αγγλίας, διοχετεύουν κεφάλαια σε φορολογικούς παραδείσους σ' ολόκληρο τον κόσμο.