Κυριακή 10 Μαρτίου 2013

Το τολμήσαμε πέτυχε και θα το ξανακάνουμε!

.
 
Το συντονιστικό κατοίκων Ωραιοκάστρου εναντία στο χαράτσι και την φοροληστεια, μετά από την πορεία που πραγματοποίησε στης 2/3 στο κέντρο του Ωραιοκάστρου για να ενημερώσει και να απευθυνθεί σε ακόμα περισσότερους συντοπίτες μας που ζουν και βιώνουν στο πετσί τους αυτήν την πολιτική της εξαθλίωση.
Κάναμε ένα βήμα το Σάββατο 9/3/2013 ακόμα μεγαλύτερο έχοντας σύμμαχο το δίκιο μας. Τολμήσαμε και απευθυνθήκαμε σε ακόμη περισσότερο κόσμο, κάναμε κάτι πρωτόγνωρο για την Θεσσαλονίκη διαδηλώσαμε στο ιστορικό κέντρο της πάλης . Αυτό από μόνο του είναι επιτυχία.

Κ Α Λ Ε Σ Μ Α σε συγκέντρωσ​η - συζήτηση (αυτοαπασχ​ολούμενοι, ελεύθεροι επαγγελματ​ίες)

Κ Α ΛΕ Σ ΜΑ σε συγκέντρωση – συζήτηση
                  
Αγαπητοί συμπολίτες,-ισσες
Εμείς, οι αυτοαπασχολούμενοι, ελεύθεροι επαγγελματίες,νιώθουμε -όπως και ο υπόλοιπος λαός- να «πνιγόμαστε» απ’ την πολιτική που εφαρμόζεται και την κατάσταση που επικρατεί τα τελευταία χρόνια.
Πιο ειδικά, ο ΟΑΕΕ –πρώην ΤΕΒΕ- έχει αθετήσει τον κοινωφελή του ρόλο έχοντας μετατραπεί σε μονοπωλιακό τοκογλυφικό μηχανισμό. Φτάσαμε στο σημείο να αδυνατούμε να καταβάλλουμε τις παράλογες εισφορές που μας ζητάνε, ενώ την ίδια στιγμή μας παρέχουν ένα μικρό μέρος της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης που χρειαζόμαστε. Πολλά μαγαζιά κι επιχειρήσεις κλείνουν καθημερινά κυρίως γιατί αδυνατούν να καταβάλλουν τις εισφορές στον ΟΑΕΕ/ΤΕΒΕ- ΕΟΠΥΥ.
Θέλουμε να αντιδράσουμε πριν να είναι αργά και για μας και για όλους.
Πιστεύουμε ότι μόνο με συλλογικό τρόπο μπορούμε να βρούμε λύσεις. Γι’ αυτό:
Σας καλούμε σε συγκέντρωση και συζήτηση τη Δευτέρα 11 Μαρτίου 2013, στις 7.30μ.μ., στο χώρο του ΚΑΠΗ Ωραιοκάστρου (κτίριο Ι.Καποδίστριας) να συζητήσουμε για την κατάσταση που ζούμε καθημερινά και την αναζήτηση λύσεων για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε.
ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΑΥΤΟΑΠΑΣΧΟΛΟΥΜΕΝΩΝ, ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΩΡΑΙΟΚΑΣΤΡΟΥ
(πληροφορίες: τηλ. 6978934348,6986662162)

Ολες οι «Σκουριές» του κόσμου

Αναδημοσιεύση απο: ierissos.blogspot.gr


Η διεθνής εμπειρία δικαιώνει τους φόβους των κατοίκων της Βόρειας Ελλάδας για την εξόρυξη χρυσού. Μπροστά στο κέρδος, πολυεθνικές και κυβερνήσεις θυσιάζουν ανθρώπινες ζωές και περιβάλλον, ενώ οι αντιδράσεις των κατοίκων και των οικολογικών οργανώσεων αντιμετωπίζονται ακόμη και με δολοφονίες ακτιβιστών...

Οι Σκουριές Χαλκιδικής, το Πέραμα του Εβρου, το Κιλκίς δεν είναι ελληνικές πρωτοτυπίες. Αντιδράσεις, πορείες, διαμαρτυρίες κατά των εξορύξεων χρυσού σημειώνονται σε ολόκληρο τον πλανήτη. Σε Βόρεια και Νότια Αμερική, στην Αφρική, στην Ασία, αλλά και στην Ευρώπη. Στις πιο φτωχές χώρες, όπου οι πολυεθνικές κάνουν ό,τι θέλουν, η αγριότητα των επιχειρήσεων και η καταστολή των κυβερνήσεων είναι ακόμη μεγαλύτερες. Οργανώσεις κατά των εξορύξεων χρυσού καταγγέλλουν μέχρι και δολοφονίες ακτιβιστών.
Στην Ευρώπη, οι αντιδράσεις εκφράζονται με πιο ήπιο τρόπο και οι αρχές δεν παίρνουν δραστικά μέτρα (εκτός Ελλάδας...). Στη Ρουμανία, μάλιστα, οι διαδηλωτές δεν έχουν βρει ποτέ μπροστά τους την αστυνομία. Παρά τις διαβεβαιώσεις των εταιρειών ότι οι εξορύξεις γίνονται με ασφαλή τρόπο, ότι λαμβάνονται όλα τα απαραίτητα μέτρα και ότι -εν ολίγοις- δεν υπάρχει κίνδυνος, η Ευρώπη έχει ζήσει πρόσφατα δύο καταστροφές, που προκλήθηκαν όταν έσπασαν τα φράγματα, τα οποία συγκρατούσαν τόνους νερού με χημικά απόβλητα των μεταλλευτικών δραστηριοτήτων, στη Φινλανδία και στην Ουγγαρία.
Στην πρώτη περίπτωση, τα λύματα χύθηκαν στη θάλασσα. Στη δεύτερη, ένα ποτάμι από κόκκινη λάσπη κατέκλυσε μεγάλη κατοικημένη έκταση. Οι πληγέντες κάτοικοι είδαν τους άντρες των συνεργείων του κρατικού μηχανισμού να πλησιάζουν με πλαστικές φόρμες και αντιασφυξιογόνες μάσκες, για να τους προσφέρουν βοήθεια. Αυτές τις εικόνες φοβούνται πως θα ζήσουν οι κάτοικοι της Χαλκιδικής, του Κιλκίς και του Περάματος. Αλλά και των Σερρών, όπου σε δύο περιοχές φέρεται το ΙΓΜΕ να ανακάλυψε μεγάλα κοιτάσματα χρυσού: στη Νιγρίτα και στο Αγκιστρο.

Θεσσαλονίκη πορεία ενάντια στα μεταλλεία χρυσού στη Χαλκιδική 9/3/2013. (εικόνες&βίντεο)


Η πορεία που έγινε σήμερα ήταν μεγαλειώδης. Εντυπωσιακή σε συμμετοχή και παλμό. Ένα χαρακτηριστικό του όγκου της είναι ότι όταν η κεφαλή περνούσε την πλατεία Αριστοτέλους από την παραλιακή απέναντι στην Τσιμισκή ακόμα συνέχιζε η πορεία!
Στης δημοκρατίες έχουν λόγο οι κοινωνίες στης δικτατορίες έχουν λόγο οι εταιρίες.
Η πρωτοβουλία κάτοικων Ωραιοκάστρου πήγε κόντρα στο ρεύμα ενσωματώθηκε στον κύριο όγκο των διαδηλωτών με συνθήματα και κοιτάζοντας τους στα μάτια.