Τρίτη 3 Απριλίου 2018

Προετοιμασία εδάφους


Αν ρίξει κανείς μια πιο προσεκτική ματιά στην αρθρογραφία που φιλοξενεί ο Τύπος τις μέρες αυτές, σχετικά με την ανάγκη «εθνικής συναίνεσης», ενόψει των «αναταράξεων» που διαβλέπουν όλοι στα Ελληνοτουρκικά, θα δει να πυκνώνουν οι αναφορές για την ανάγκη να υπάρχει «συμπαγής εμπιστοσύνη της κοινωνίας», να «συγκροτηθεί το εσωτερικό εθνικό μέτωπο», να αντιστραφούν «η διάβρωση του πατριωτισμού, ο ανέξοδος εφησυχασμός της νεολαίας, η διάδοση ιδεολογημάτων χωρίς αντίκρισμα, οι διχαστικές τάσεις» και άλλα τέτοια. Είναι βέβαια πέρα από φανερό ότι οι αναφορές αυτές πληθαίνουν στο πλαίσιο της «προετοιμασίας εδάφους» που κάνουν τα αστικά επιτελεία, θέλοντας το λαό στοιχισμένο με την αστική τάξη και τους στόχους της, σε ένα ενδεχόμενο περαιτέρω κλιμάκωσης, ακόμα και θερμού επεισοδίου ή πολεμικής εμπλοκής. Ακριβώς αντίθετη όμως πρέπει να είναι η προετοιμασία του λαού: Η υπεράσπιση των συνόρων και της εδαφικής ακεραιότητας της χώρας στην οποία πρέπει να μπουν μπροστά, καμία σχέση δεν έχει με τα συμφέροντα των καπιταλιστών. Οι εργαζόμενοι να μη δείξουν καμία εμπιστοσύνη στην αστική τάξη και στις κυβερνήσεις της.

«Σεμνά» και… φιλοναζιστικά – Βραβείο Πούλιτζερ στο TVXS του κ.Κούλογλου




«Σεμνά» και… φιλοναζιστικά – Βραβείο Πούλιτζερ στο TVXS του κ.Κούλογλου (του Νίκου Μπογιόπουλου)

 

 
 
Το παρακάτω κείμενο, υπό τον τίτλο «“Σεμνά” και… φιλοναζιστικά», απεστάλη προ 3 ημερών για δημοσίευση στο TVXS ως απάντηση σε ανάρτηση της συγκεκριμένης σελίδας με τίτλο «Πιο σεμνά, κ. Μπογιόπουλε». Η απάντησή μας ουδέποτε δημοσιεύτηκε. Αμέλεια; Λογοκρισία; Ας το εξηγήσουν οι κύριοι του ΤVXS όταν κληθούν να παραλάβουν το Πούλιτζερ δεοντολογίας. Ακολουθεί η απάντησή μας – με προσθήκη τριών Σημειώσεων για τις ανάγκες της παρούσας δημοσίευσης – που το «TVXS ανεξάρτητη ενημέρωση», όπως συστήνεται στην ταυτότητά του, στέρησε από τους αναγνώστες.
 
«Σεμνά» και… φιλοναζιστικά! 
 
Η αντικομμουνιστική, αντισοβιετική, φιλοναζιστική προπαγάνδα για τη σφαγή στο Κατίν βρήκε στις 17-18/3/2018 φιλόξενο χώρο στην «Εφημερίδα των Συντακτών» (https://www.efsyn.gr/arthro/alitheies-kai-psemata-gia-ti-sfagi-toy-katin).
 
Όπως καταγράψαμε σε απαντητικό μας άρθρο στον «Ημεροδρόμο» στις 20/3/2018
  (http://www.imerodromos.gr/o-glitsas-tis-efimeridas-ton-syntakton-tou-nikou-bogiopoulou/) συνεργάτης της εφημερίδας (καταγεγραμμένος ως «γλίτσας Νο2 στο άρθρο μας) εκτοξεύοντας απίθανες ύβρεις εναντίον μας (καταγράφονται στο «υστερόγραφο» του παρόντος κειμένου) ξεδίπλωσε σε ένα ολόκληρο δισέλιδο έναν αντικομμουνιστικό και αντισοβιετικό οχετό – που μόνο σε έντυπα φασιστικής κατεύθυνσης συναντά κανείς. Oχημα ήταν η παρουσίαση μιας συρραφής κειμένων ενός «συγγραφέα» (καταγεγραμμένος ως «γλίτσας Νο1 στο άρθρο μας) που τα αποκαλεί «βιβλίο» και στο οποίο αναπαράγεται αυτούσια η ναζιστική και αστική προπαγάνδα για το Κατίν.

Δώρα στο κεφάλαιο και κάλεσμα στο λαό να ξεχάσει όσα έχασε


Eurokinissi
Μέτρημα «ρευστού» προς τους επιχειρηματικούς ομίλους και «δέσμευση» προς τους εργαζόμενους ότι δεν πρόκειται να ανακτήσουν ούτε στο ελάχιστο τις απώλειες που είχαν κατά τη διάρκεια της κρίσης περιλάμβανε η ομιλία του Αλ. Τσίπρα στο «αναπτυξιακό» συνέδριο της Ανατολικής Αττικής, που πραγματοποιήθηκε στο Λαύριο.
 Ο πρωθυπουργός μίλησε σε αυτήν, τη 12η κατά σειρά κυβερνητική - επιχειρηματική φιέστα, το περασμένο Σάββατο, αναλύοντας τα «πλεονεκτήματα» και την «ιεράρχηση» που έχουν ανάγκη οι μονοπωλιακοί όμιλοι για την τεράστια αυτή περιοχή.

Η ρητορική του πρωθυπουργού περί «οριστικής εξόδου» από τα μνημόνια το καλοκαίρι και περί «δίκαιης ανάπτυξης» συνδυάστηκε με εκβιασμούς για να δεχτούν οι εργαζόμενοι τα νέα προαπαιτούμενα μέτρα, σημειώνοντας πως «κάνουν λάθος όσοι νομίζουν ότι είναι νομοτελειακή η πορεία προς την ανάπτυξη και την έξοδο από την κρίση». Ταυτόχρονα, για μια ακόμα φορά κάλεσε τους εργαζόμενους να κρατούν «μικρό καλάθι», αναπαράγοντας τη γνωστή φιλολογία περί «παθογενειών» του παρελθόντος: «Να μην κάνουμε τα λάθη του παρελθόντος, για να μην επιστρέψουμε ποτέ στο σημείο εκείνο που βρεθήκαμε 8 χρόνια πριν», ανέφερε χαρακτηριστικά, στέλνοντας το μήνυμα της οριστικής διαγραφής των κατακτήσεων που ξηλώθηκαν τα τελευταία χρόνια.

Το πρόβλημα με το νερό δεν ήρθε από το πουθενά




Η πολυήμερη διακοπή της υδροδότησης στη Θεσσαλονίκη, που προκάλεσε μεγάλα προβλήματα στους εργαζόμενους, σε επαγγελματίες, στη λειτουργία σχολείων, νοσοκομείων κ.α., αναδεικνύει την έλλειψη υποδομών και συντήρησης, που είναι αναγκαία ακόμα και για την κάλυψη στοιχειωδών λαϊκών αναγκών, αλλά προσκρούει στη λογική της ανταποδοτικότητας και του καπιταλιστικού κέρδους. Το πρόβλημα παρουσιάστηκε εξαιτίας μεγάλης βλάβης (θραύσης) στον κεντρικό αγωγό υδροδότησης της πόλης από τις πηγές της Αραβησσού, που τροφοδοτεί με νερό (μαζί με τον Αλιάκμονα) το Πολεοδομικό Συγκρότημα Θεσσαλονίκης. Ο συγκεκριμένος αγωγός λειτουργεί από το 1977 και στη διάρκεια αυτών των 40 χρόνων έχουν εκδηλωθεί πέντε μεγάλες βλάβες, που οδήγησαν σε πολυήμερες διακοπές. Ποτέ δεν έγινε συντήρηση του αγωγού, με την ΕΥΑΘ να δικαιολογείται ότι «κανένας αγωγός ύδρευσης δεν συντηρείται όταν βρίσκεται σε λειτουργία, θα πρέπει να διακοπεί η παροχή. Αρα δεν υπήρχε θέμα προληπτικής συντήρησης». Το επιχείρημα είναι αστείο. Εδώ και 40 χρόνια, καμιά σχεδιασμένη προσπάθεια δεν έχει γίνει, ώστε να διασφαλίζεται η τακτική συντήρηση του δικτύου, χωρίς να απαιτείται η διακοπή της υδροδότησης.

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΕΣ - ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ Συμβολική κατάληψη στα γραφεία της ΓΣΕΕ (ΦΩΤΟ)



Αυτή τη στιγμή, Εργατικά Κέντρα, Ομοσπονδίες και Συνδικάτα που ανήκουν στη δύναμη του ΠΑΜΕ πραγματοποιούν συμβολική κατάληψη στα γραφεία της ΓΣΕΕ.

Στην πρόσοψη του κτιρίου της ΓΣΕΕ, τα μέλη των ομοσπονδιών και συνδικάτων έχουν αναρτήσει γιγαντοπανό που αναγράφει «Αυξήσεις σε μισθούς - Συντάξεις - Συλλογικές Συμβάσεις. Κανείς κάτω από 751 Ευρώ».
Οι εργαζόμενοι κόλλησαν στην είσοδο του κτιρίου ένα αυτοκόλλητο το οποίο αναγράφει: «Γενική Ένωση Εργοδοτών Ελλάδας».

Το ΠΑΜΕ σε ανακοίνωσή του τονίζει: «Την ώρα που τα συνδικάτα (Οικοδόμοι, Τρόφιμα-Ποτά, Ηθοποιοί, Φάρμακο) διεκδικούν αυξήσεις στους μισθούς και τα μεροκάματα, η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ (ΠΑΣΚΕ-ΔΑΚΕ-ΣΥΡΙΖΑ/ΛΑΕ) υπέγραψαν τη λεγόμενη Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, δηλαδή την πολιτική της Κυβέρνησης, του ΣΕΒ και των άλλων εργοδοτικών Ενώσεων.

Έτσι υπονομεύουν την διεκδίκηση κλαδικών συμβάσεων εργασίας και οδηγούν χιλιάδες εργαζόμενους στη φτώχεια και την εξαθλίωση».