Πέμπτη 5 Απριλίου 2018

«Νέο» ρεύμα


«Ενα νέο ρεύμα μεταξύ των φοιτητών, οι οποίοι έχουν κύριο μέλημα την αναζήτηση λύσεων εκτός κομματικών προσταγμάτων, αναπτύσσεται στα ελληνικά πανεπιστήμια», αναφέρει η «Καθημερινή» σε πρόσφατο δημοσίευμά της, που αναλαμβάνει να διαφημίσει διάφορες «πρωτοβουλίες» φοιτητών σε κάποια λίγα τμήματα ΑΕΙ. Την ίδια ώρα, βέβαια, «θάβεται» κάθε αγωνιστική δράση που αναπτύσσουν μια σειρά φοιτητικοί και σπουδαστικοί σύλλογοι για προβλήματα που καίνε τους φοιτητές. Οπως οι κινητοποιήσεις φοιτητικών συλλόγων όταν π.χ. ήρθαν αντιμέτωποι με τον κίνδυνο διακοπής της διανομής συγγραμμάτων, όταν κόπηκε η σίτιση σε εστιακούς φοιτητές, για την κατάσταση συνολικά στις εστίες, για τις εξελίξεις με την παιδαγωγική επάρκεια κ.ά., που δεν τις υποδέχτηκαν κάποιοι με ανάλογο ενθουσιασμό... Δεν είναι βέβαια η πρώτη φορά που παρουσιάζεται ως «νέο» κάτι που στην πραγματικότητα... μυρίζει πια ναφθαλίνη. Αυτό που τους καίει είναι μέσα στα ΑΕΙ να μην κουνιέται φύλλο, να επικρατεί σιγή νεκροταφείου απέναντι στην αντιλαϊκή πολιτική που βάζει στο στόχαστρο τα μορφωτικά δικαιώματα της νεολαίας. Αυτό εξυπηρετεί και το τσουβάλιασμα παρατάξεων και πολιτικών. Οι φοιτητές ξέρουν καλά ποιοι πρωτοστατούν στον καθημερινό αγώνα για κάθε μικρό και μεγάλο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν, ποιοι τον υπονομεύουν και βέβαια ποιες δυνάμεις είναι η φωνή των επιχειρηματικών συμφερόντων μέσα στα ιδρύματα...

ΣΥΝΕΡΓΑΖΟΜΕΝΕΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΙΚΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ «Ξεσηκωμός. Αδιάκοπα όλοι στον αγώνα» - Κινητοποιήσεις τις επόμενες μέρες



Σε ξεσηκωμό καλούν τους συνταξιούχους οι Συνεργαζόμενες Συνταξιουχικές Οργανώσεις ΙΚΑ - ΕΛΤΑ - Δημοσίου - ΟΣΕ - ΟΑΕΕ - ΝΑΤ - ΟΤΑ - ΠΟΣΕ-ΟΑΕΕ - ΠΣ Δικηγόρων. Καλούν στο δρόμο του αγώνα καθώς σε λίγο διάστημα η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ έρχεται να εφαρμόσει τις καταστρεπτικές αντισυνταξιουχικές διατάξεις του νόμου 4387/16.

«Οι συντάξεις μας που τις πληρώσαμε σε όλη μας τη ζωή με τη δουλειά μας γίνονται προνοιακά βοηθήματα. Με όπλο τον αγώνα μας να μην τους το επιτρέψουμε», τονίζουν και καλούν στις εξής κινητοποιήσεις στην Αττική:
  • Τετάρτη 25 Απρίλη: Στις 10 π.μ. στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης
  • Τρίτη 15 Μάη: Στις 10 π.μ. στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης
  • Παρασκευή 25 Μάη: Στις 10 π.μ. στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης
  • Τρίτη 19 Ιούνη: Στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης
Θα ακολουθούν πορείες σε διάφορα υπουργεία και στη Βουλή. Ανάλογες κινητοποιήσεις θα πραγματοποιούνται σταθερά από τα σωματεία σε όλη τη χώρα.

ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ ΥΔΡΕΥΣΗΣ - ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗΣ ΣΕ ΑΘΗΝΑ ΚΑΙ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ Νέες ανατιμήσεις και χαράτσια «προίκα» για τα κέρδη των επενδυτών


 
 
Νέες ανατιμήσεις και χαράτσια «προίκα» για τα κέρδη των επενδυτών 
 
Για να προχωρήσει η ιδιωτικοποίηση των δυο εταιρειών, προβλέπονται αυξήσεις στα τιμολόγια που θα διασφαλίζουν τα προσδοκώμενα κέρδη των μετόχων βρέξει - χιονίσει!
  • Διαβεβαιώσεις για σίγουρη κερδοφορία σε παλιούς και νέους μετόχους της ΕΥΔΑΠ και της ΕΥΑΘ, με «εγγύηση» τις ανατιμήσεις και τα νέα χαράτσια στα τιμολόγια της λαϊκής κατανάλωσης, δίνει το «υπερταμείο», με την εισαγωγή της «νέας μεθόδου τιμολόγησης υπηρεσιών ύδατος», που περιέχεται στο «στρατηγικό σχέδιο» των ιδιωτικοποιήσεων για την περίοδο 2018 - 2022.
  • Με τη νέα τιμολογιακή πολιτική, η κυβέρνηση φορτώνει στις τσέπες του λαού την «εύλογη απόδοση επί των ιδιωτικών κεφαλαίων» (!), που σημαίνει διασφάλιση της κερδοφορίας τους, ενώ για τον ίδιο σκοπό προβλέπονται και «περιοδικές αυξήσεις των τιμολογίων έως το ποσοστό αύξησης του ΑΕΠ του προηγούμενου έτους».
  • Ανάλογος σχεδιασμός υπάρχει και για τις άλλες εταιρείες ύδρευσης - αποχέτευσης που δεν έχουν ενταχθεί στο «υπερταμείο», ενώ για το σύνολο των επιχειρήσεων που περιλαμβάνει το πρόγραμμα «αξιοποίησης», βάσει του 3ου μνημονίου, προβλέπονται «βελτίωση» των οικονομικών δεικτών, αύξηση των μερισμάτων και των εσόδων τους, που σημαίνει νέα δεινά για τους εργαζόμενους σ' αυτές τις επιχειρήσεις και νέα βάρη στο λαό.

Ριζοσπάστης

Ψεύτικες προσδοκίες


 
Πηγή: Eurokinissi/Motionteam

Για τον «μεγαλύτερο διαγωνισμό πρόσληψης μόνιμου προσωπικού των τελευταίων ετών» κομπάζει ο υπουργός Εσωτερικών, αναφερόμενος στο διαγωνισμό του ΑΣΕΠ για τους εργαζόμενους στην καθαριότητα των δήμων.

Η κυβέρνηση προσπαθεί να δημιουργήσει την αίσθηση ότι «η κατάσταση αλλάζει», ότι οι απολύσεις των προηγούμενων κυβερνήσεων γίνονται τώρα προσλήψεις, κι ότι αυτό συμβαίνει προς όφελος της μόνιμης εργασίας και σε βάρος της προσωρινής.

Συνοδεύει την προπαγάνδα της με ένα σωρό ψέματα, θέλοντας να ξεγελάσει τους εργαζόμενους, να δημιουργήσει προσμονές και προσδοκίες, να ανακόψει την πάλη για μόνιμη και σταθερή δουλειά, που το προηγούμενο διάστημα την ανάγκασε σε ελιγμούς.

Προβάλλει για παράδειγμα η κυβέρνηση τις 8.166 θέσεις εργασίας που προκηρύχτηκαν μέσω ΑΣΕΠ, αλλά δεν λέει ότι η μεγάλη πλειοψηφία των συμβασιούχων στους ΟΤΑ αποκλείστηκαν από το διαγωνισμό και επομένως χάνουν τη δουλειά τους.