Τρίτη 9 Ιανουαρίου 2024

Παρωνυχίδα

 

Σύμφωνα με στοιχεία της ICAP, οι 500 πιο κερδοφόρες ελληνικές εταιρείες κατέγραψαν το 2022 αύξηση 75% στα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA), φτάνοντας τα 25,1 δισ. ευρώ! Από αυτές το 35,8% είναι εταιρείες τροφίμων και αλυσίδες σούπερ μάρκετ. Με τον πληθωρισμό στα ύψη, ειδικά στα τρόφιμα, θα περίμενε κανείς ότι η κερδοφορία αυτών των ομίλων θα επηρεαζόταν αρνητικά από τις μεγάλες δυσκολίες που έχουν τα λαϊκά νοικοκυριά να τα βγάλουν πέρα, αφού οι μισθοί δεν φτάνουν ούτε μέχρι τις 20 του μήνα. Κι όμως... Τα κέρδη αυτών των επιχειρήσεων αυξάνονται παρά την έκρηξη του πληθωρισμού, επιβεβαιώνοντας ότι τα «μέτρα» της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση τάχα της ακρίβειας δρουν ...προωθητικά για τα δικά τους συμφέροντα και όχι για το εισόδημα του λαού. Τα στοιχεία δίνουν ηχηρό χαστούκι και στην κοροϊδία με τα δήθεν «μεγάλα πρόστιμα» που διαφημίζει η κυβέρνηση σε περιπτώσεις κραυγαλέων ανατιμήσεων. Αποδεικνύεται ότι τα πρόστιμα αυτά - αν και εφόσον τα πληρώσουν τελικά οι επιχειρήσεις - αποτελούν παρωνυχίδα μπροστά στα τεράστια κέρδη τους! Οπότε, ούτε γάτα ούτε ζημιά. Οι χαμένοι και οι κερδισμένοι της πολιτικής των pass, των «καλαθιών» για κάθε περίσταση και των δήθεν «μόνιμων εκπτώσεων» αποτυπώνονται στα νούμερα της συγκεκριμένης έρευνας, κάνοντας ακόμα πιο επιτακτική την ανάγκη να βρεθούν στο επίκεντρο της λαϊκής πάλης τα μέτρα ουσιαστικής ανακούφισης που προτείνει και διεκδικεί το ΚΚΕ: Κατάργηση του ΦΠΑ στα είδη πλατιάς κατανάλωσης, στην Ενέργεια και στα καύσιμα, αύξηση των μισθών και των συντάξεων, επαναφορά 13ου - 14ου μισθού και σύνταξης.

Κίνδυνοι ... «υψηλού επιπέδου» για τον λαό


Πηγή: Eurokinissi

 

Με πανηγυρικούς τόνους υποδέχτηκαν τα αστικά επιτελεία την επίσκεψη Μπλίνκεν στα Χανιά και τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό, όπου επιβεβαιώθηκαν «οι καλύτερες από ποτέ σχέσεις ανάμεσα στην Ελλάδα και στις ΗΠΑ». Για την ατζέντα της επίσκεψης, βέβαια, ελάχιστα ανακοινώθηκαν, πέρα από τα γνωστά αναμασήματα για τον ρόλο της Ελλάδας ως «παράγοντα σταθερότητας» και «ηγετικής δύναμης» στην περιοχή. Αλλά και σε ό,τι αφορά τα Ελληνοτουρκικά οι πληροφορίες δίνονται με το σταγονόμετρο, παρά το γεγονός ότι ο Αμερικανός ΥΠΕΞ επισκέφτηκε την Τουρκία πριν έρθει στην Ελλάδα, για να συνεχίσει από εδώ την περιοδεία του στη Μέση Ανατολή.

Πίσω λοιπόν από τα πανηγύρια για το «υψηλό επίπεδο των ελληνοαμερικανικών σχέσεων», παραμένουν αμείλικτα ερωτήματα: Τι συζήτησαν Μητσοτάκης και Μπλίνκεν για τις εξελίξεις στην Μέση Ανατολή, ειδικά τώρα που ο κίνδυνος επέκτασης του πολέμου είναι μεγαλύτερος από ποτέ; Τι κουβέντιασαν για την επικείμενη αποστολή ελληνικής φρεγάτας στην Ερυθρά Θάλασσα, υπό αμερικανική διοίκηση, την ώρα που φουντώνουν οι πολεμικές απειλές των ΗΠΑ - Βρετανίας στην Υεμένη; Τι συζήτησαν για την εμπλοκή της Ελλάδας στα ισραηλινά σχέδια ξεριζωμού των Παλαιστινίων από τη Γάζα και μεταφοράς τους σε άλλες χώρες της περιοχής; Τι είπαν για τις εξελίξεις στην Ουκρανία και τη συμμετοχή της χώρας μας στην πολεμική σύγκρουση; Και, τέλος, τι συζήτησαν για το παζάρι στα Ελληνοτουρκικά, ενόψει μάλιστα του επόμενου γύρου, που περιλαμβάνει την επίσκεψη ελληνικής αποστολής στην Τουρκία;

«Απόβαση» Αμερικανών στο Λιτόχωρο


Μέρες του πολέμου στη Γιουγκοσλαβία, όταν η περιοχή είχε μετατραπεί σε ένα τεράστιο ορμητήριο πολέμου, θυμίζει η μεγάλη αποβατική επιχείρηση στρατιωτικών δυνάμεων των ΗΠΑ που βρίσκεται σε εξέλιξη από νωρίς χθες το πρωί στη Γρίτσα του Λιτοχώρου στην Πιερία.

Ενα τεράστιο ελικοπτεροφόρο πλοίο, με τη συνοδεία τριών ακόμα του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ και δύο ελληνικών, κατέπλευσε ανοιχτά του λιμανιού της Γρίτσας. Με τα γνωστά χόβερκραφτ μεταφέρονταν οι εκατοντάδες πεζοναύτες στη στεριά. Ολη η γύρω περιοχή είχε αποκλειστεί με μεγάλη κινητοποίηση Αστυνομίας, Στρατού, Λιμενικού και Πυροσβεστικής.

Σύμφωνα με πληροφορίες, πρόκειται για πλοίο αποβατικών επιχειρήσεων, το «USS Mesa Verde» με την 26th Marine Expeditionary Unit, με περίπου 2.000 πεζοναύτες, ένα από τα τρία που έχουν αναπτύξει οι Αμερικανοί στην Ανατολική Μεσόγειο και στην Ερυθρά Θάλασσα, και το οποίο αναμένεται να παραμείνει στην περιοχή του Λιτοχώρου μέχρι τις 16 Γενάρη, στο πλαίσιο ασκήσεων που πραγματοποιούν, αξιοποιώντας - με βάση και την κατάπτυστη Ελληνοαμερικανική Συμφωνία - για ασκήσεις και το πεδίο βολής αρμάτων Λιτοχώρου. Από τη μεριά των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων συμμετέχει η 32η Ταξιαρχία Ελλήνων Πεζοναυτών.

Δεν περνάει απαρατήρητος και ο «συμβολισμός», με την αποβατική κίνηση να γίνεται λίγες ώρες μετά την επίσκεψη του Αντ. Μπλίνκεν και τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό Κυρ. Μητσοτάκη, στο πλαίσιο της περιοδείας του Αμερικανού ΥΠΕΞ στην περιοχή, συνάντηση που σφράγισε την παραπέρα εμπλοκή της χώρας μας στα αμερικανοΝΑΤΟικά σχέδια.

 

Ριζοσπάστης 

Πιο «ορατός» από ποτέ


Πηγή: Eurokinissi

 

Μία ακόμα αναζωπύρωση του κορονοϊού, απ' αυτές που η κυβέρνηση γνωρίζει καλά ότι είναι «εντός προγράμματος», αρκούσε - σε συνδυασμό με τις εποχικές ιώσεις - για να αναδείξει την πραγματική εικόνα του δημόσιου συστήματος Υγείας: Αυτή της υποστελέχωσης και της υποχρηματοδότησης, ως αποτέλεσμα της πολιτικής εμπορευματοποίησης και ιδιωτικοποίησης, που εκθέτει σε κίνδυνο την υγεία, ακόμα και τη ζωή του λαού, όχι μόνο στις σημερινές «έκτακτες» συνθήκες αλλά σε μόνιμη βάση.

Μετά από τέσσερα χρόνια αναμέτρησης με τον κορονοϊό, ο λαός και οι υγειονομικοί ξέρουν πλέον καλά ότι απέναντί τους δεν έχουν κάποιον «αόρατο εχθρό». Αντίθετα, πιο ορατή από ποτέ είναι η απειλή της στρατηγικής του κεφαλαίου, που διευρύνει ολοένα και περισσότερο την απόσταση ανάμεσα στις λαϊκές ανάγκες και στο χάλι που ανακυκλώνεται στο δημόσιο σύστημα Υγείας.