Κυριακή 25 Σεπτεμβρίου 2022

Μπαράζ μέτρων στήριξης των μονοπωλίων - Με όλους τους τρόπους ο λογαριασμός στους λαούς

 

ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑ

Σε συνθήκες που εντείνεται ο «ενεργειακός πόλεμος» ως πτυχή της μεγάλης όξυνσης της ιμπεριαλιστικής αντιπαράθεσης Δύσης - Ρωσίας και ενώ αυξάνονται συνεχώς οι προβλέψεις για την εκδήλωση νέας οικονομικής κρίσης, οι αστικές κυβερνήσεις κινούνται με πυξίδα τη διασφάλιση της «ενεργειακής ασφάλειας» των μονοπωλίων τους και με μέτρα στήριξης της κερδοφορίας τους, με τον λογαριασμό να φορτώνεται με κάθε τρόπο στις πλάτες των λαών.

Σε ένα τέτοιο πλαίσιο, στη Βρετανία, ο νέος υπουργός Οικονομικών Κ. Κουαρτένγκ ανακοίνωσε την Παρασκευή μια σειρά μέτρων για τη στήριξη της καπιταλιστικής οικονομίας της χώρας. Μεταξύ αυτών ξεχωρίζουν: Η κατάργηση του σχεδίου αύξησης του εταιρικού φόρου, αφήνοντας τον βασικό φόρο για τις μεγάλες επιχειρήσεις μόλις στο 19% (αντί του 25% που είχε αποφασιστεί προηγουμένως). Η κατάργηση του ανώτατου ορίου στα μπόνους των μεγαλοτραπεζιτών. Η κατάργηση της αύξησης 1,25% στις ασφαλιστικές εισφορές, δίνοντας έτσι άλλο ένα «δωράκι» στη μεγαλοεργοδοσία. Δημιουργία νέων «επενδυτικών ζωνών» με χαμηλότερους φόρους για εταιρείες που εγκαθίστανται σε αυτές. Μείωση του τέλους χαρτοσήμου στις αγορές ακινήτων, ενισχύοντας έτσι τον σχετικό κλάδο. Μείωση του φόρου για τα μεγάλα εισοδήματα, άνω των 150.000 λιρών τον χρόνο, κατά 5% (από 45% στο 40%), ενώ στα ετήσια εισοδήματα μεταξύ 12.571 και 50.270 λιρών ο φόρος μειώνεται μόνο κατά 1%.

Ανυπόφορη

 

Νέες παρεμβάσεις στον νόμο - έκτρωμα που ψήφισε πέρσι ενάντια στις απεργίες, προκειμένου να τις βγάζει παράνομες με ακόμα πιο συνοπτικές διαδικασίες, προανήγγειλε η κυβέρνηση, παίρνοντας την «πάσα» από τα δημοσιογραφικά παπαγαλάκια, που ούρλιαζαν τις προηγούμενες μέρες ενάντια στην απεργία των εργαζομένων στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς. Βεβαίως, καμιά σκασίλα δεν έχει η κυβέρνηση για την «ταλαιπωρία» των επιβατών, αφού δικό της «έργο» είναι η άθλια κατάσταση στα Μέσα Μεταφοράς και στους μποτιλιαρισμένους δρόμους. Αυτό που τη «στοιχειώνει» είναι οι εργατικές κινητοποιήσεις, ειδικά μπροστά στα πιο δύσκολα που έρχονται για τον λαό το επόμενο διάστημα. Αλλωστε, η ένταση του αυταρχισμού δεν είναι ελληνική πρωτοτυπία ούτε «νεοφιλελεύθερη εμμονή», όπως θέλει να την παρουσιάζει ο ΣΥΡΙΖΑ. Για παράδειγμα, στη Φινλανδία η σοσιαλδημοκρατική - «προοδευτική» κυβέρνηση ψήφισε πρόσφατα έναν απεργοκτόνο νόμο, ενώ αντίστοιχες διατάξεις που ενισχύονται υπάρχουν στη νομοθεσία όλων των κρατών - μελών. Σε μια περίοδο, λοιπόν, που σε όλη την Ευρώπη και στον υπόλοιπο κόσμο δυναμώνουν η δυσαρέσκεια και οι κινητοποιήσεις, που οι εργαζόμενοι διεκδικούν και νέες δυνάμεις μπαίνουν στον αγώνα, κυβερνήσεις, αστικά - κρατικά επιτελεία και κόμματα δίνουν τον δικό τους προληπτικό και κατασταλτικό «αγώνα» για να κάμψουν τις λαϊκές αντιδράσεις. Τελικά, αν κάποιος «ταλαιπωρείται» από τις εργατικές διεκδικήσεις είναι μόνο το κεφάλαιο και το πολιτικό του προσωπικό. Κι αυτή η «ταλαιπωρία» μόνο ελπίδα μπορεί να φέρει για τα εργατικά - λαϊκά στρώματα, που με την οργάνωση, την αλληλεγγύη, τη συλλογική πάλη μπορούν να την κάνουν ...ανυπόφορη για τους δυνάστες τους.

48ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΝΕ - «ΟΔΗΓΗΤΗ» Πολύ μεγάλο ενδιαφέρον στη συζήτηση: «Ο ιμπεριαλιστικός πόλεμος στην Ουκρανία και η στάση των κομμουνιστών» (ΦΩΤΟ)

 

 

Το μεγάλο ενδιαφέρον των επισκεπτών του Φεστιβάλ συγκέντρωσε, όπως αναμενόταν, η συζήτηση στη Διεθνούπολη με θέμα «Ο ιμπεριαλιστικός πόλεμος στην Ουκρανία και η στάση των κομμουνιστών», όπου ο κόσμος κύκλωσε κυριολεκτικά τον χώρο για να παρακολουθήσει.

Κεντρικός ομιλητής ήταν ο Ελισαίος Βαγενάς, υπεύθυνος του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων της ΚΕ του ΚΚΕ, στη συνέχεια διαβάστηκε η τοποθέτηση της Νεολαιίστικης Πτέρυγας της Ενωσης Κομμουνιστών Ουκρανίας και εκ μέρους της Επαναστατικής Κομμουνιστικής Ενωσης Νεολαίας Ρωσίας (μπολσεβίκοι) μίλησε ο Ιβάν Ζαρόκοφ.

Ο Ελ. Βαγενάς αναφέρθηκε στα προσχήματα και τις πραγματικές αιτίες του ιμπεριαλιστικού πολέμου στην Ουκρανία, καλώντας τον ελληνικό και τους άλλους λαούς να απορρίψουν τόσο τη ΝΑΤΟική πλευρά όσο και τη ρωσική. Ανέδειξε τον μακρόχρονο γεωπολιτικό και οικονομικό ανταγωνισμό ΝΑΤΟ - Ρωσίας στην Ουκρανία για τον πλούτο της, τους ενεργειακούς δρόμους και τη στρατηγική της θέση.

Μεγάλο θύμα αυτού του ανταγωνισμού είναι οι λαοί της Ουκρανίας και της Ρωσίας που «έζησαν ειρηνικά και μεγαλούργησαν από κοινού στα πλαίσια της ΕΣΣΔ και βρέθηκαν σήμερα να αλληλοσφάζονται για τα συμφέροντα των μονοπωλίων». Αλλά και οι υπόλοιποι λαοί που βιώνουν τις οικονομικές συνέπειες του πολέμου, της καπιταλιστικής κρίσης και του ανταγωνισμού μεταξύ των μονοπωλιακών ομίλων.

Παράλληλα στην εκδήλωση, με αφορμή το πλήθος ερωτημάτων και προβληματισμών που απασχολούν πολλούς νέους και νέες, ιδιαίτερα τους τελευταίους μήνες, ο Φρίξος Μπρούζγος, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ, παρουσίασε τη νέα έκδοση της Ιδεολογικής Επιτροπής του ΚΣ της ΚΝΕ, που κυκλοφορεί από τη «Σύγχρονη Εποχή», εγκαινιάζοντας τον δεύτερο κύκλο της σειράς «Αλήθειες και Ψέματα» για τον καπιταλισμό, που εστιάζει στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο.