Τετάρτη 29 Δεκεμβρίου 2021

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ Χωρίς καθυστέρηση να δυναμώσει η πάλη του λαού για να επιβάλει ο ίδιος μέτρα προστασίας της ζωής του

 

 

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, έκανε την εξής δήλωση για την πορεία της πανδημίας και τα μέτρα της κυβέρνησης: 

«Τι άλλο πρέπει να συμβεί για να μπει επιτέλους ένα τέλος στην εγκληματική πολιτική της κυβέρνησης με τις παλινωδίες και τα "μπρος - πίσω", αλλά κυρίως με την άρνησή της να στηρίξει το δημόσιο σύστημα Υγείας και να πάρει μέτρα στους βασικούς χώρους διασποράς;

Η απογείωση των κρουσμάτων, με ό,τι πιθανά ακολουθήσει σε νοσηλείες και θανάτους, από μόνη της επιβάλλει:

- Τη θωράκιση του δημόσιου συστήματος Υγείας και την επίταξη του ιδιωτικού τομέα για να προστεθούν προσωπικό και υποδομές στη μάχη για να σωθούν ανθρώπινες ζωές.

Σε μεγάλο αδιέξοδο....

 

 

«Μεγαλειώδης νίκη του λαού, ανοιχτό το στοίχημα των αγώνων»… Ο παραπάνω τίτλος άρθρου, που αναφέρεται στην επικράτηση του σοσιαλδημοκράτη Γκ. Μπόριτς στις πρόσφατες προεδρικές εκλογές της Χιλής, δεν προέρχεται από την «Αυγή». Είναι ο τίτλος που επέλεξε για το ολοσέλιδο αφιέρωμά του το «Πριν», η εφημερίδα του ΝΑΡ/ΑΝΤΑΡΣΥΑ.

Διαβάζοντας κανείς το άρθρο και τα όσα γράφει για τον Μπόριτς και την πολιτική του, είναι δύσκολο να καταλάβει πώς ακριβώς στοιχειοθετείται ο τίτλος του και για ποιον λόγο πρέπει να χαρεί… Μάλλον είναι και αυτό το «ευτράπελο» ένα από τα αποτελέσματα της λογικής που θέλει τις αστικές κυβερνήσεις να μην είναι εξ ορισμού εκφραστές και υπηρέτες των συμφερόντων της αστικής τάξης, αλλά «φτερά στον άνεμο», που με την πίεση των λαϊκών αγώνων μπορούν να ...αρθούν στο ύψος των περιστάσεων! Να φανταστεί κανείς ότι όλα αυτά γράφτηκαν στο «Πριν» τη στιγμή που είχε χαιρετίσει την εκλογή Μπόριτς στη Χιλή ακόμα και ο Γκουαϊδό, ο σεσημασμένος αχυράνθρωπος των ΗΠΑ στη Βενεζουέλα! 

Πήχης

 

«Κανείς στη νεοελληνική ιστορία δεν έκανε περισσότερα για το ΕΣΥ σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα και σε συνθήκες τόσο μεγάλης πίεσης». Αυτήν τη «βαρύγδουπη» δήλωση έκανε χτες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και η αλήθεια είναι ότι έβαλε πολύ ψηλά τον πήχη. Τα «επιτεύγματα» όμως της κυβέρνησης εν μέσω πανδημίας δεν αποτιμώνται σε μέτρα ενίσχυσης του δημόσιου συστήματος Υγείας, της ΠΦΥ, σε μόνιμες προσλήψεις, αύξηση της χρηματοδότησης και άλλες τέτοιες «πολυτέλειες» που διεκδικούν υγειονομικοί, σωματεία και φορείς. Αντίθετα, έχει «γράψει ιστορία» στην αξιοποίηση της πανδημίας ως «ευκαιρίας» για να προωθήσει πιο αποφασιστικά τον σχεδιασμό του κεφαλαίου και στην Υγεία. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι είναι του πεταματού το «έργο» όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ και ΝΔ. Τα αποτελέσματα άλλωστε από την πολιτική της εμπορευματοποίησης, που όλοι μαζί υπηρέτησαν και υπηρετούν, μιλάνε από μόνα τους: Συνεχείς περικοπές σε κρατικά κονδύλια και προσωπικό, «κόφτες» όλων των ειδών για τις λαϊκές ανάγκες, ιδιωτικοοικονομική λειτουργία και ΣΔΙΤ στα δημόσια νοσοκομεία, άνοιγμα νέων πεδίων κερδοφορίας στους ιδιωτικούς ομίλους, με τον λαό να βάζει ακόμα πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη. Αν κάτι αποδείχτηκε επομένως και στην περίοδο της πανδημίας, είναι το «ασυμβίβαστο» ανάμεσα στις λαϊκές ανάγκες και τα κέρδη του κεφαλαίου. Αυτό το εμπόδιο πρέπει να παραμερίσει ο λαός από τον δρόμο του, βάζοντας ψηλά τον πήχη της απαιτητικότητας και της διεκδίκησης. Παλεύοντας για ουσιαστικά μέτρα προστασίας της υγείας και της ζωής του, δημόσιο, σύγχρονο και δωρεάν σύστημα Υγείας για όλους.

Οταν «πουλάς τουρισμό», μην περιμένεις τίποτα λιγότερο από αύξηση των κρουσμάτων, των διασωληνωμένων και των θανάτων.

 

Μαθήματα ... λογικής

 

  Πηγή: Eurokinissi

 

«Οταν πουλάς τουρισμό, πρέπει να πουλάς στους πιθανούς σου πελάτες ότι είσαι μια υγειονομικά ασφαλής χώρα. Πράγματι, αυτή η δήλωση είχε αποτέλεσμα, κάναμε τζίρο και πήγαμε καλά».

Σε ποια δήλωση αναφέρεται με «σπασμένα φρένα» ο Αδωνις Γεωργιάδης; Στα όσα έλεγε ο Κυρ. Μητσοτάκης στην έναρξη της τελευταίας τουριστικής σεζόν, όταν υποστήριζε ότι «διανύουμε το τελευταίο μίλι της πανδημίας», δικαιολογώντας τότε τα πρωτόκολλα - λάστιχο για λογαριασμό των επιχειρηματικών ομίλων.

Το τι ακολούθησε είναι γνωστό: Το επόμενο κύμα της πανδημίας αποδείχθηκε το φονικότερο όλων, με τον λαό να πληρώνει το πανάκριβο τίμημα των «αυξημένων τζίρων» για τους μεγαλοξενοδόχους, τις αεροπορικές και ναυτιλιακές εταιρείες και τους tour operators.

29/12/1977 O Τσάπλιν πέθανε - Ζήτω ο Σαρλώ

 

 

 

Στα 88 χρόνια, και αφού είχε να γυρίσει ταινία εδώ και έντεκα χρόνια, ο Τσάρλυ Τσάπλιν, από τους πιο καταξιωμένους καλλιτέχνες του αιώνα μας, ο άνθρωπος που «έκανε τους μικρούς και τους μεγάλους να γελάνε» και συγχρόνως να στέκονται με περίσκεψη στην τραγική αποκάλυψη μιας κοινωνίας όλο αντιφάσεις, πέθανε ανήμερα τα Χριστούγεννα, τα ξημερώματα στο σπίτι του στην Ελβετία. Η Ευρώπη ήταν και η τελευταία κατοικία αυτής της μεγαλοφυΐας, αφού η χώρα, που δημιούργησε το μεγαλύτερο σχεδόν μέρος του ανεπανάληπτου έργου του, δεν ανέχτηκε το κοινωνικό και πολιτικό περιεχόμενο των ταινιών του, την κριτική που άσκησε με οξύτητα και με το εκπληκτικό του χιούμορ ο Σαρλώ, ενάντια στην καταπίεση, στην εκμετάλλευση, στην αθλιότητα, την υποκρισία και τον μιλιταρισμό (...)

Το οδοιπορικό αυτού του ανθρώπου, του καλλιτέχνη, που οι ικανότητές του, τα έργα του και η ζωή του θα παραμείνουν τα αιώνια σύμβολα του ανθρώπινου κινηματογράφου, άρχισε σαν μυθιστόρημα του Κάρολου Ντίκενς στις 16 Απρίλη του 1889, όταν ο Τσάπλιν γεννήθηκε από καλλιτέχνες γονείς. Σε ηλικία πέντε χρονών βρέθηκε ορφανός από πατέρα και με την άρρωστη μητέρα του βυθίστηκαν σε μια απελπιστική φτώχια. Τα παιδικά χρόνια του Τσάπλιν θα σημαδέψουν στο σύνολο σχεδόν του έργου του που το μήνυμά του είναι ένα ανελέητο κατηγορώ ενάντια σ' όλες τις πτυχές της κοινωνίας της εκμετάλλευσης, του πολέμου, της αδικίας, της στέρησης και της φτώχιας.

Ξέρουν καλά


 

Τα πολύνεκρα ναυάγια των τελευταίων ημερών στο Αιγαίο, με θύματα δεκάδες μετανάστες, ανάμεσά τους και μικρά παιδιά, είναι ένα ακόμα έγκλημα της καπιταλιστικής βαρβαρότητας. Εχει φαρδιά - πλατιά την υπογραφή όλων εκείνων που στήριξαν και στηρίζουν την πολιτική της καταστολής και του εγκλωβισμού των κατατρεγμένων, που βάζουν σε κίνδυνο ακόμα και τη ζωή τους, αναζητώντας ένα καλύτερο αύριο γι' αυτούς και τις οικογένειές τους.

Η προσπάθεια να συγκαλυφθούν οι εγκληματικές ευθύνες της ΕΕ, της κυβέρνησης και των άλλων αστικών κομμάτων πίσω από τα «αδίστακτα κυκλώματα των διακινητών» και την «εργαλειοποίηση του Μεταναστευτικού από την Τουρκία» είναι απαράδεκτη και προκλητική.

Ξέρουν καλά πως δεν είναι «αθώοι του αίματος» για τους χιλιάδες ξεριζωμένους που χάνουν τη ζωή τους κάθε χρόνο στις όχθες του Εβρου, στα νερά του Αιγαίου και ολόκληρης της Μεσογείου.

Εκεί που διασπείρεται ο ιός αλλά δεν χωράνε μέτρα προστασίας

 

ΧΩΡΟΙ ΔΟΥΛΕΙΑΣ - ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΕΣ - ΣΧΟΛΕΙΑ

«Περίπατο» έχουν πάει τα μέτρα προστασίας στους χώρους δουλειάς

 

«Πατείς με - πατώ σε» στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς
«Πατείς με - πατώ σε» στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς
Απόκρυψη κρουσμάτων, άρνηση για άδειες ειδικού σκοπού, ανύπαρκτη ιχνηλάτηση σε περίπτωση κρούσματος, καραντίνα - άγνωστη λέξη σε πολλές περιπτώσεις, ακόμα και για όσους νοσούν: Τα παραπάνω είναι μερικά από όσα συνθέτουν την «ατομική ευθύνη» κυβέρνησης και εργοδοσίας για την κατάσταση που επικρατεί στους μεγάλους χώρους δουλειάς, όπου εδώ και μήνες έχουν πάψει ακόμα και τα στοιχειώδη μέτρα προστασίας από την πανδημία.

Οπως καταγγέλλουν εργαζόμενοι και σωματεία, οι χώροι δουλειάς βράζουν από κρούσματα, αποτέλεσμα των πρωτοκόλλων - «λάστιχο», που κόβονται και ράβονται στα μέτρα των επιχειρήσεων, στο όνομα του περιορισμού του «κόστους λειτουργίας». Βιομηχανίες, Εμπόριο, Επισιτισμός - Τουρισμός, μεταφορές, logistics, μεγάλα γραφεία αποτελούν εστίες υπερμετάδοσης, με χιλιάδες εργαζόμενους να είναι καθημερινά αντιμέτωποι με την εξάπλωση της πανδημίας. Οι μόνοι έλεγχοι που διενεργούνται είναι αυτοί για τους οποίους οι εργαζόμενοι πληρώνουν από την τσέπη τους.

Σε μια σειρά επιχειρήσεις έχουν εγκαταλειφθεί ακόμα και τα στοιχειώδη μέτρα που είχαν επιβάλει οι εργαζόμενοι, όπως η τήρηση των αποστάσεων, η χορήγηση μασκών και αντισηπτικών, οι απολυμάνσεις στους χώρους της δουλειάς. Εκτός από την προληπτική καραντίνα των στενών επαφών κρουσμάτων, έχει καταργηθεί και η άδεια ειδικού σκοπού, φέρνοντας σε αδιέξοδο τους εργαζόμενους γονείς όταν τα παιδιά τους βρίσκονται θετικά στον ιό.