Πέμπτη 10 Αυγούστου 2023

«ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ» ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ Σε κρεσέντο ιδιωτικοποιήσεων υπηρεσιών η δημοτική Αρχή λίγο πριν τις εκλογές

 

 

«Ενάμισι περίπου μήνα πριν τις δημοτικές εκλογές, η διοίκηση Ζέρβα βρίσκεται σε κρεσέντο ιδιωτικοποίησης - ξεπουλήματος υπηρεσιών του δήμου, παραβιάζοντας ακόμα και τη λογική ότι μια απερχόμενη διοίκηση δεν πρέπει να παίρνει αποφάσεις που δεσμεύουν την επόμενη διοίκηση» καταγγέλλει η «Λαϊκή Συσπείρωση» Θεσσαλονίκης.

Όπως αναφέρει, στο τελευταίο Δημοτικό Συμβούλιο, «λίγους μήνες πριν την εφαρμογή του νόμου (βλ. της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ) για "άνοιγμα των αστικών συγκοινωνιών στην αγορά", ο Κ. Ζέρβας ξιφούλκησε υπέρ της ιδιωτικοποίησης του ΟΑΣΘ. Λειτούργησε σαν "λαγός" του υπουργού Μεταφορών που λίγες μέρες μετά, δήλωνε το ίδιο, στη Θεσσαλονίκη». Τώρα, «μέσα στον Αύγουστο, με τη πόλη να "ζέχνει" από τα σκουπίδια, προσπάθησε να περάσει απόφαση για την ιδιωτικοποίηση μέρους της καθαριότητας (συλλογή ογκωδών αντικειμένων), γεγονός που ξεσήκωσε τις διαμαρτυρίες των εργαζόμενων του Δήμου. Αφού αρνήθηκε να πάρει τα ελάχιστα μέτρα για την ασφάλεια των εργαζόμενων (σε ένα δήμο - πρωταθλητή των εργατικών "ατυχημάτων"), ιδρώνει για να προωθήσει ιδιωτικά συμφέροντα, ανοίγοντας το δρόμο για την υλοποίηση όσων έχει υποσχεθεί» δηλαδή την ιδιωτικοποίηση του συνόλου της καθαριότητας – ανακύκλωσης που ξεκίνησε επί δημαρχίας Μπουτάρη.

ΒΑΡΒΑΡΟΤΗΤΑ Άφησαν να πεθάνουν 27 μετανάστες -και παιδιά- στην έρημο χωρίς νερό στον καύσωνα

 

 

Βαρβαρότητα! Στο θάνατο οδήγησαν 27 ανθρώπους, μεταξύ αυτών και παιδιά. Καταγγέλλεται πως τους άφησαν χωρίς νερό, τροφή και φάρμακα στην έρημο της Βόρειας Αφρικής μέσα στον καύσωνα με αποτέλεσμα να πεθάνουν στη μεθόριο Τυνησίας-Λιβύης. 

Νεκρούς 27 μετανάστες, συμπεριλαμβανομένων παιδιών, βρέθηκαν από την Τρίτη σε περιοχή της ερήμου στη μεθόριο Τυνησίας-Λιβύης, σύμφωνα με λιβυκή οργάνωση υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Οι τυνησιακές αρχές παράτησαν τους ανθρώπους αυτούς στα σύνορα εν μέσω καύσωνα χωρίς νερό, ούτε τροφή, ούτε φάρμακα, τόνισε στο Γερμανικό Πρακτορείο η λιβυκή Εθνική Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Κατά την ίδια πηγή, οι τυνησιακές αρχές οδηγούν ανθρώπους στην απομακρυσμένη περιοχή της ερήμου στα σύνορα και τους εγκαταλείπουν στην τύχη τους.

Με αφορμή μια αφίσα...

 

Μπορεί το ΝΑΤΟ και άλλοι σύμμαχοί του να μην έχουν ακόμα εμπλακεί φανερά με τακτικό στρατό στα μέτωπα της Ουκρανίας, στη σύγκρουση με τη Ρωσία, είναι ωστόσο γνωστό ότι συμμετέχουν στον πόλεμο με πολλούς τρόπους: Εξασφαλίζοντας στην ουκρανική κυβέρνηση και στον στρατό χρήμα και όπλα, παρέχοντας πληροφορίες, συμμετέχοντας στον σχεδιασμό επιχειρήσεων, εκπαιδεύοντας Ουκρανούς στρατιώτες σε σύγχρονα οπλικά συστήματα και πολλά άλλα. Πέρα όμως απ' αυτά, οι ΝΑΤΟικές και άλλες χώρες αναδεικνύονται και στον νούμερο ένα στρατολόγο του ουκρανικού στρατού, στελεχώνοντας μισθοφορικούς στρατούς, ανάμεσά τους και τη λεγόμενη «Διεθνή Λεγεώνα για την υπεράσπιση της Ουκρανίας». Τα κέντρα στρατολόγησης βρίσκονται στις ουκρανικές πρεσβείες ανά τον κόσμο και σύμφωνα με την επίσημη ιστοσελίδα της Λεγεώνας, που σχηματίστηκε με προεδρικό διάταγμα του Ζελένσκι, «έχει λάβει μέρος στις περισσότερες από τις κρίσιμες εκστρατείες και μάχες του πολέμου», ενώ «ομάδες λεγεωνάριων είναι επίσης ενσωματωμένες σε μερικές από τις πιο εξέχουσες ταξιαρχίες των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας».

 

* * *

Στα ΝΑΤΟικά κράτη και σε άλλα που στηρίζουν τον ευρωατλαντικό ιμπεριαλιστικό συνασπισμό στη σύγκρουση με τη Ρωσία, ένας ολόκληρος μηχανισμός κινείται για τη στράτευση νέων κυρίως ανθρώπων στη μισθοφορική Λεγεώνα. Με δεδομένο μάλιστα ότι δεν απαιτείται προηγούμενη στρατιωτική εμπειρία, τα πλοκάμια αυτών των μηχανισμών έχουν απλωθεί στις σχολές και στα πανεπιστήμια, αναζητώντας φρέσκο κρέας για τα κανόνια των ιμπεριαλιστών. Είναι χαρακτηριστική μια αφίσα που κυκλοφορεί σε αμερικανικά πανεπιστήμια, καλώντας τους φοιτητές να ...ξοφλήσουν τα φοιτητικά τους δάνεια με την κατάταξή τους στη Λεγεώνα, με τους ενδιαφερόμενους να παραπέμπονται στην ουκρανική πρεσβεία της Ουάσιγκτον. Η αφίσα δείχνει έναν απελπισμένο από τα χρέη φοιτητή να κάθεται στο πάτωμα και του προτείνει «να ενταχθεί στους γενναίους», όπου θα έχει «καθεστώς διεθνούς εθελοντή, ιατρική ασφάλιση και μηνιαίο μισθό», με δέλεαρ να απαλλαγεί από τα δάνεια που πήρε για να σπουδάσει. Με δεδομένο ότι στις ΗΠΑ αυτήν την περίοδο το θέμα των χρεών από φοιτητικά δάνεια είναι τεράστιο, το «target group» μιας τέτοιας εκστρατείας είναι σχεδόν ανεξάντλητο.

Οι ναζί δολοφονούν και ο “Μωυσής” σωπαίνει

 

ΑΠΟ ΔΗΜΗΤΡΑ ΜΥΡΙΛΛΑ Τεταρτη 9 Αυγουστου 2023


 

Πού είναι ο μέγας στρατηλάτης; Πού βρίσκεται ο ανερχόμενος προφήτης; Πού συσκέπτεται ο μεγαλοπρεπής των τριών ημερών γενειοφόρος; Σε ποια γωνία να στοχάζεται  το επόμενο χαριτωμένο – ο θεός και ο Μωϋσής να το κάνουν – αστειάκι τύπου “βγάζει δουλίτσες η Νέα Φιλαδέλφεια”;

Ο αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας δεν φταίει, ο πολιτικός του προϊστάμενος και υπουργός φυσικά και δεν φέρει καμία πολιτική ευθύνη (!), όσο για τον πολυχρονεμένο… διά της θορυβώδους απουσίας δηλώνει εξίσου θορυβωδώς ότι ο “40 και κάτι τοις εκατό πρωθυπουργός” δεν ευθύνεται ποτέ και για τίποτα!

«Συγκρούσεις»...και ισοδύναμα



Ως ...«μετωπική σύγκρουση» με τις εταιρείες - αναδόχους των αυτοκινητοδρόμων παρουσιάζει η κυβέρνηση τη στάση της απέναντι στην πρόθεση των τελευταίων να αυξήσουν κατά 12% τα διόδια από τον ερχόμενο Σεπτέμβρη. Θυμίζουμε ότι τέτοιες «συγκρούσεις» διαφημίζονταν με δελτία Τύπου και πριν μερικούς μήνες, με τον τότε υπουργό Υποδομών να ανακοινώνει ότι οι αυξήσεις που προβλέπουν οι συμβάσεις παραχώρησης αναστέλλονται, χωρίς να αποκαλύπτει τα ανταλλάγματα που δόθηκαν στους παραχωρησιούχους. Οι εταιρείες επανέρχονται τώρα, επικαλούμενες τον υψηλό πληθωρισμό, και ανακοινώνουν αυξήσεις από τον ερχόμενο μήνα. Το υπουργείο, από την πλευρά του, τους καλεί να συνεχίσουν το παζάρι, με τον αρμόδιο υπουργό να δηλώνει ότι «θα εξαντλήσουμε κάθε δυνατότητα αναστολής» των αυξήσεων.

Πού βρίσκεται το «ζουμί»; Σύμφωνα με δημοσιεύματα, η «λύση» που συζητούσε η κυβέρνηση τον περασμένο Οκτώβρη, για να αποφύγει έκρηξη της λαϊκής δυσαρέσκειας από μια ενδεχόμενη αύξηση των διοδίων εν μέσω γενικευμένης ακρίβειας, ήταν να παρατείνει τις συμβάσεις παραχώρησης των δρόμων ή άλλα «ισοδύναμα» μέτρα. Οι εταιρείες, δηλαδή, χωρίς να βάλουν ούτε ένα ευρώ από την τσέπη τους, θα συνέχιζαν να εισπράττουν διόδια με καθαρό κέρδος ή θα τους γίνονταν άλλου είδους «διευκολύνσεις», που θα τις κάλυπτε ο κρατικός προϋπολογισμός. Αν και δεν μάθαμε τι περιείχε τελικά το «deal» κυβέρνησης - παραχωρησιούχων, είναι βέβαιο ότι η όποια χασούρα από τη μη αύξηση των υπέρογκων διοδίων φορτώθηκε από άλλη τσέπη στην καμπούρα του λαού. Αυτό έχει στο μυαλό του και ο σημερινός υπουργός, Χρ. Σταϊκούρας, όταν λέει ότι «θα εξαντλήσει κάθε δυνατότητα» στα παζάρια με τους ομίλους, κοροϊδεύοντας κατάμουτρα τα λαϊκά στρώματα που στενάζουν από την ακρίβεια και πληρώνουν «χρυσάφι» τα διόδια. Μία και μόνη λύση απαντάει στα πραγματικά τους συμφέροντα και στον εμπαιγμό κυβέρνησης - παραχωρησιούχων: Να καταργηθούν εδώ και τώρα όλα τα διόδια!

«ΤΟ ΜΑΤΣ ΤΟΥ ΘΑΝΑΤΟΥ» Ουκρανία 1942: Η θρυλική «Σταρτ» που εξευτέλισε τους Ναζί μέσα και έξω από το γήπ

 

Την περίοδο της γερμανικής κατοχής στην Ευρώπη, υπήρξαν περιπτώσεις που οι ναζί ενθάρρυναν τη διοργάνωση αθλητικών διοργανώσεων για τους δικούς τους σκοπούς, την προπαγάνδα, αλλά και την προσπάθεια να «ξεγελάσουν» τους κατακτημένους με «θεάματα».

Ένα περιστατικό που η απόπειρά τους, γύρισε ανάποδα και εξευτέλισε το Γ΄ Ράιχ, συνέβη στην Ουκρανία το 1942. Η ιστορία κατέληξε στο λεγόμενο «ματς του θανάτου» στις 9 Αυγούστου του 1942, που ήταν η απόπειρα να πάρουν τη ρεβάνς μίας «ηχηρής» ήττας που υπέστησαν στις 6 Αυγούστου 1942.

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΠΑΤΡΑΣ Για εμάς τα παιδιά μας και οι εργαζόμενοι δεν είναι κόστος!


Δήλωση του αντιδημάρχου Διοίκησης και Οικονομικών Δ. Πλέσσα




« Για άλλη μια φορά ο δήμος Πατρέων, με τη δημοτική αρχή της "Λαϊκής Συσπείρωσης", προσλαμβάνει και για το σχολικό έτος 2023-2024 σχολικές καθαρίστριες με πλήρες ωράριο εργασίας και όχι με τρίωρα και τετράωρα, που μέχρι εκεί χρηματοδοτεί η κυβέρνηση, φτάνοντας φέτος τις 180», σημειώνει σε δήλωσή του ο αντιδήμαρχος Διοίκησης και Οικονομικών του δήμου Πατρέων, Διονύσης Πλέσσας, με αφορμή την πρόσφατη πρόσληψη 180 σχολικών καθαριστριών, πλήρους ωραρίου, μπροστά και στις ανάγκες της νέας σχολικής σεζόν.

Αναλυτικά σημειώνει: «Διαχρονικά, όλες οι κυβερνήσεις (ΝΔ- ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ) αντιμετωπίζουν τις συγκεκριμένες εργαζόμενες, αλλά και τα παιδιά μας στα σχολεία σαν κόστος, μη χρηματοδοτώντας τις ανάγκες τους παρά και τις επανειλημμένες διαχρονικά διεκδικήσεις της δημοτικής αρχής. Την ίδια στιγμή, επίσης διαχρονικά και προκλητικά χρηματοδοτούν την ακόμα μεγαλύτερη κερδοφορία του κεφαλαίου και τις απαιτήσεις του απέναντι στις λαϊκές ανάγκες.

Δεν αλλάζει

 


«Μα καλά, δεν μπορούσαν να το προλάβουν;». Αυτό το ερώτημα έρχεται και ξανάρχεται μετά από κάθε μεγάλη τραγωδία, όπως τώρα η δολοφονία του 29χρονου στη Νέα Φιλαδέλφεια από Κροάτες φασίστες χούλιγκαν. Το ίδιο αναρωτιούνται τα θύματα των πυρκαγιών και των πλημμυρών, που κάθε χρόνο ρημάζουν ζωές και περιουσίες. Το ίδιο και οι οικογένειες των αδικοχαμένων στα Τέμπη.

Η προσπάθεια που η κυβέρνηση προκλητικά κλιμακώνει από προχτές δεν έχει στόχο μόνο να κρύψει τις δικές της βαρύτατες πολιτικές ευθύνες για το μακελειό, αλλά να βγάλει λάδι και το αντιλαϊκό αστικό κράτος, που είναι ικανό, σβέλτο και αποτελεσματικό για τις ανάγκες των ομίλων και γι' αυτό αργοκίνητο, ανήμπορο και εχθρικό για τον λαό και τις ανάγκες του.

Οπως κάθε φορά, η κυβέρνηση αξιοποιεί γι' αυτόν τον σκοπό υπαρκτά επιχειρησιακά κενά και αδυναμίες σε κρίκους του κρατικού μηχανισμού, που όμως εξαφανίζονται ως διά μαγείας όταν το κράτος, με όλο το αντιδραστικό του οπλοστάσιο, καλείται να αντιμετωπίσει το εργατικό - λαϊκό κίνημα και τις διεκδικήσεις του.