Τρίτη 16 Μαΐου 2017

«Αντίμετρα»


Τα «αναπτυξιακά αντίμετρα» της συμφωνίας περιγράφει ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας, Αλ. Χαρίτσης, σε συνέντευξη στο «Βήμα»: «Διεκδικήσαμε και πετύχαμε η συμφωνία να περιέχει τρία αναπτυξιακά αντίμετρα συνολικού ύψους 900 εκατ. ευρώ μέχρι και το 2021. Περιλαμβάνουν 100 εκατ. ευρώ τον χρόνο για την ενεργειακή αναβάθμιση ενεργοβόρων βιομηχανιών, που θα εξασφαλίσουν σημαντική εξοικονόμηση ενέργειας και μείωση του κόστους παραγωγής. Ταυτόχρονα, εξασφαλίσαμε 100 εκατ. ευρώ επιπλέον τον χρόνο για το νέο αναπτυξιακό νόμο, για να ικανοποιήσουμε την αυξημένη ζήτηση και άλλα τόσα για την υλοποίηση σημαντικών αγροτικών υποδομών, όπως δίκτυα ύδρευσης, αρδευτικά κανάλια, αγροτικοί δρόμοι, που χρόνιζαν εδώ και δεκαετίες». Τα λεφτά για τις ενεργοβόρες βιομηχανίες θα εξασφαλίσουν στους ιδιοκτήτες - μετόχους μείωση του κόστους παραγωγής, άρα μεγαλύτερα κέρδη. Ο αναπτυξιακός νόμος μπουκώνει τους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους με άμεσες και έμμεσες επιδοτήσεις. Και τέλος, τα λεφτά για τις αγροτικές υποδομές, που επιλέγονται κατά βάση με «αναπτυξιακά» και ανταποδοτικά κριτήρια, θα αναθερμάνουν την κερδοφορία των κατασκευαστικών ομίλων και σε μια προοπτική των μεγάλων επιχειρήσεων που θα δραστηριοποιηθούν στον αγροτοδιατροφικό τομέα. Αν, λοιπόν, τα «αντίμετρα» υπηρετούν με τόσο στοχευμένο τρόπο την ανταγωνιστικότητα και την κερδοφορία του κεφαλαίου, τότε «τύφλα να 'χουν» τα μέτρα...

ΚΡΥΦΤΟΥΛΙ ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΗ ΜΑΣ


Στη Βουλή,  όπου συζητούνται τα μέτρα και τα αντίμετρα της συμφωνίας, ο βουλευτής της Χρυσής Αυγής Ηλίας Κασιδιάρης χειροδικεί κατά του βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας Νίκου Δένδια, επειδή ο δεύτερος πέρασε από μπροστά του την ώρα που μιλούσε στην έναρξη της συζήτησης στην επιτροπή της Βουλής για το πολυνομοσχέδιο. Από το βουλευτή τη Χ.Α. Γ.Λαγό έγινε προσπάθεια συμψηφισμού της σημερινής  τραμπούκικης  συμπεριφοράς του Η. Κασιδιάρη με την θεωρούμενη, σύμφωνα με τη  Χ.Α., βία που ασκήθηκε από την κυβέρνηση Α. Σαμαρά, και ειδικότερα το Ν. Δένδια, επειδή οδήγησαν βουλευτές της Χ. Α στη φυλακή. Σύσσωμη η βουλή καταδίκασε το επεισόδιο και απαίτησε την αποβολή της κοινοβουλευτικής ομάδας της Χ.Α.

Η «επόμενη μέρα»



Ως «αναγκαίο κακό» περιγράφουν τα αντιλαϊκά μέτρα που περνάνε αυτές τις μέρες από τη Βουλή τα αστικά επιτελεία, εστιάζοντας τη συζήτηση στις προοπτικές που ανοίγει η ολοκλήρωση της δεύτερης «αξιολόγησης» για μια λαμπρή «επόμενη μέρα» για το κεφάλαιο, όπως επίσης και στα όσα ακόμα επείγουν να γίνουν ώστε η ανάκαμψη της καπιταλιστικής κερδοφορίας να έρθει μια ώρα αρχύτερα.

***
 
Η «αισιοδοξία» αυτή δεν στερείται βάσης, σε ό,τι αφορά το εγχώριο κεφάλαιο. Οπως χαρακτηριστικά περιγράφεται στην «Οικονομική Καθημερινή» της περασμένης Κυριακής, η δραστική μείωση της τιμής της εργατικής δύναμης, η ένταση της εκμετάλλευσης, όπως και το - κατά το δυνατόν «ελεγχόμενο» - ξεκαθάρισμα του πεδίου από τα υπερσυσσωρευμένα κεφάλαια που προκάλεσαν την καπιταλιστική κρίση, η «βάση» δηλαδή και οι προϋποθέσεις για να περάσει η εγχώρια καπιταλιστική οικονομία σε ένα νέο κύκλο ανάπτυξης, έχουν σε μεγάλο βαθμό επιτευχθεί:

Γενική απεργία



Μέρα γενικής απεργίας αύριο και μεγάλης ευθύνης για τον καθένα. Η δημοσιοποίηση του πολυνομοσχεδίου, το βράδυ του Σαββάτου, επιβεβαίωσε ότι τα μέτρα που φέρνει η κυβέρνηση είναι σαρωτικά και ότι χτυπάνε από «χίλιες μεριές» το λαϊκό εισόδημα και τα εργατικά - λαϊκά δικαιώματα.

Προπάντων, είναι μέτρα μόνιμα, που αθροίζονται σε όσα έχουν ήδη νομοθετήσει η σημερινή και οι προηγούμενες κυβερνήσεις, στο όνομα της καπιταλιστικής ανάπτυξης, της θωράκισης δηλαδή και της ανάκαμψης της κερδοφορίας και της ανταγωνιστικότητας του κεφαλαίου.