Κυριακή 15 Δεκεμβρίου 2019

Εργαλείο της αντιλαϊκής πολιτικής στην Υγεία - Πρόνοια


Κείμενο του Τμήματος Υγείας - Πρόνοιας της ΚΕ του ΚΚΕ


Ο γενικός προσανατολισμός του κρατικού προϋπολογισμού για το 2020 και τα επιμέρους στοιχεία του που αφορούν στην Υγεία και την Πρόνοια πρέπει να σημάνουν «συναγερμό» στο εργατικό - λαϊκό κίνημα. Γιατί συνεχίζονται οι περικοπές στις δαπάνες που αφορούν στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη του λαού και τις προνοιακές παροχές, δεν έχουν προσωρινό χαρακτήρα, μονιμοποιούνται και επεκτείνονται, αφού συνδέονται άμεσα με την επιδίωξη του κεφαλαίου να εξασφαλίσει όσο γίνεται πιο φτηνή εργατική δύναμη, πιο «φτηνούς» εργαζόμενους. Σε αυτόν το σκοπό, οι λαϊκές κοινωνικές ανάγκες, όπως η Υγεία και η Πρόνοια, αποτελούν «κόστος» και εμπόδιο, όχι μόνο στην περίοδο της καπιταλιστικής οικονομικής κρίσης αλλά και στην περίοδο της όποιας ανάπτυξης.

Η εισηγητική έκθεση της κυβέρνησης της ΝΔ, όσον αφορά τους βασικούς στόχους του προϋπολογισμού, και η αντίστοιχη της προηγούμενης κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ μοιάζουν σαν «δυο σταγόνες νερού».

Θυμίζουμε τις δηλώσεις του νέου υπουργού ότι θα «κρατήσουμε και θα χτίσουμε πάνω σε ό,τι θετικό έχει γίνει», όπως και τις διαπιστώσεις του πρώην υπουργού Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ ότι δεν υπάρχουν ουσιαστικές διαφορές στα μεγέθη του προϋπολογισμού για την Υγεία - Πρόνοια σε σχέση με τον προϋπολογισμό της δικής του θητείας και ότι τα μέτρα της ΝΔ (προσλήψεις, αναπροσαρμογές των περιθωρίων δαπανών του ΕΟΠΥΥ ανάλογα με το ΑΕΠ κ.λπ.) αποτελούν υλοποίηση των μέτρων που πήρε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.

Φιλελέ με την τσέπη του κράτους – Ο πολυθεσίτης υφυπουργός του Μακρόν που θέλει να διαλύσει το ασφαλιστικό της Γαλλίας





Είναι εκπληκτικό πώς διάφοροι κηφήνες κουνάν το δάχτυλο στους εργαζόμενους του δημόσιου -και όχι μόνο- φωνάζοντας πως έχουν πολλά προνόμια και πρέπει να γίνουν ιδιωτικοποιήσεις, τη στιγμή που οι ίδιοι ρουφάνε ζεστό κρατικό χρήμα, καταλαμβάνοντας πολλά πόστα συγχρόνως.

 Κατιούσα

   Το σκάνδαλο με τον υφυπουργό Ντελβουά, δεν έχει τελειωμό…
Μετά από την αποκάλυψη προ ολίγων ημερών, για την θέση που καταλάμβανε στο think tank Parallexe, όπου δραστηριοποιείται στον τομέα του συνταξιοδοτικού-ασφαλιστικού, κερδίζοντας περί τα 5 χιλ € το μήνα, τα οποία δεν είχε αναφέρει στο «πόθεν έσχες» του, από την στιγμή που κατέλαβε την θέση στην κυβέρνηση, νέες αποκαλύψεις έρχονται να μας ενημερώσουν πως βρίσκεται κι ως έμμισθο μέλος στο συμβούλιο του Ιδρύματος της εταιρίας SNCF (γαλλικός ΟΣΕ), το οποίο είναι υπεύθυνο για την ιδιωτικοποίηση του γαλλικού δικτύου. Επίσης καταλαμβάνει και ένα τρίτο πόστο, το οποίο έχει να κάνει με το Παρατηρητήριο Διαφάνειας του Δημόσιου Βίου στην περιοχή Haut de Seine, που είναι υπεύθυνο για σκάνδαλα κατάχρησης δημοσίου χρήματος και άλλων δραστηριοτήτων που προσβάλουν τον κρατικό μηχανισμό της περιοχής.Η πλειοψηφία των μέσων μαζικής ενημέρωσης προσπαθεί να κρατήσει χαμηλά τους τόνους σχετικά με την υπόθεσή του, καθώς είναι ο κύριος εισηγητής του νέου ασφαλιστικού- συνταξιοδοτικού νομοθετικού πλαισίου.

ΟΙ ΣΚΑΤΟΨΥΧΟΙ ΜΑΣ ΦΕΡΝΟΥΝ ΠΙΣΩ ΣΤΑ 1955 !!


1η Δεκεμβρίου 1955. 

Η αφροαμερικανίδα Ρόζα Παρκς γυρνούσε στο σπίτι της μετά απο μια κουραστική μερα στη δουλειά της ως μοδίστρα, στο Μοντγκόμερυ της Αλαμπάμα.
Μπήκε στο λεωφορείο προχώρησε προς τις πίσω μέρος που ήταν για τους μαύρους κι εκατσε σε μια θεση που βρήκε κενή. Στις επόμενες στάσεις μπήκαν μέσα λευκοί επιβάτες.
Ο οδηγός όταν είδε ότι ένας λευκός δεν ειχε θέση ανάγκασε τους νέγρους να σηκωθούν και να παραχωρήσουν τη θέση τους. Η Ροζα ηταν η μόνη που αρνήθηκε.
Με συνοδεία αστυνομικών οδηγήθηκε στα κρατητήρια. Ο φίλος της Εντγκαρ Νίξον την επόμενη πλήρωσε την εγγύηση και αφέθηκε ελεύθερη.
4 μέρες μετά κρίθηκε ένοχη για παραβίαση του νόμου περι φυλετικού διαχωρισμού και της επιβλήθηκε πρόστιμο.

Την ίδια μέρα σύσσωμη η αφροαμερικανική κοινοτητα αποφάσισε να μη χρησιμοποιήσει το συγκεκριμένο μέσο μεταφοράς. 

Διπλό όνομα


Ενα στοιχείο που δημοσιοποίησε την Πέμπτη ο ΕΦΚΑ είναι ιδιαίτερα αποκαλυπτικό για τις σταθερές ράγες πάνω στις οποίες πατάει το «τρένο» των νέων ανατροπών που προωθεί η κυβέρνηση της ΝΔ στο Ασφαλιστικό. Οπως μαθαίνουμε, οι παροχές προς τους συνταξιούχους για την κύρια σύνταξη το 2019 μειώθηκαν κατά 2,671 δισ. ευρώ σε σχέση με την αντίστοιχη δαπάνη του 2018. Η μείωση αυτή οφείλεται στον διαφορετικό τρόπο υπολογισμού των συντάξεων που καθιέρωσε ο νόμος Κατρούγκαλου του ΣΥΡΙΖΑ, με αποτέλεσμα αυτές να είναι μειωμένες σε σχέση με το 2018. Είναι αυτός ο νόμος για τον οποίο η προηγούμενη κυβέρνηση κοκορευόταν ότι δεν μειώνει παραπέρα τις συντάξεις, ενώ η σημερινή δεσμεύεται να διατηρήσει τη «φιλοσοφία» του και να τον επεκτείνει, για το λόγο ότι συμβάλλει καθοριστικά στη μείωση της κρατικής δαπάνης για τις συντάξεις, όπως απέδειξε άλλωστε και η εφαρμογή του στην πράξη όλον τον προηγούμενο χρόνο. Η εξέλιξη αυτή δημιουργεί και άλλο ένα δεδομένο: Μέχρι σήμερα, ο νόμος Βρούτση - Αχτσιόγλου ήταν ο μόνος με διπλό όνομα, αφού η υπουργός Εργασίας του ΣΥΡΙΖΑ έθεσε σε «βελτιωμένη» εφαρμογή έναν νόμο που είχε ψηφίσει ο προκάτοχός της από τη ΝΔ. Τώρα, κινδυνεύει να χάσει την «αποκλειστικότητα» από τον νόμο Κατρούγκαλου - Βρούτση, που όπως όλα δείχνουν θα είναι το επόμενο εκτρωματικό δημιούργημα στην αντιασφαλιστική νομοθεσία, σε αγαστή συνεργασία των πρώην και των νυν...

ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΟ ΠΑΝΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΙΚΟ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ


Μαζική και μαχητική διαδήλωση κόντρα στις αντίξοες καιρικές συνθήκες (VIDEO - ΦΩΤΟ)





Μαζική και μαχητική διαδήλωση από τα Προπύλαια προς το Σύνταγμα και τη Βουλή, παρά τη δυνατή βροχή και όλα τα καιρικά εμπόδια που είχαν να αντιμετωπίσουν, πραγματοποίησαν οι συνταξιούχοι, στο πλαίσιο του πανελλαδικού τους συλλαλητηρίου στην Αθήνα.
Με το πανό των Συνεργαζόμενων Συνταξιουχικών Οργανώσεων να προπορεύεται, συνταξιούχοι από την Αττική και από κάθε περιοχή της χώρας, από τη Μακεδονία και τη Θράκη, από τη Θεσσαλία, την Ήπειρο και την Πελοπόννησο, από την Κρήτη, τη Λήμνο κ.α., έστειλαν μήνυμα αποφασιστικότητας για την κλιμάκωση του αγώνα ενάντια σε όλους τους αντιασφαλιστικούς νόμους των κυβερνήσεων ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ, όπως και ενάντια στο «τελευταίο βήμα» ιδιωτικοποίησης της Ασφάλισης που προωθεί η σημερινή κυβέρνηση.
Με συνθήματα όπως: «Με αγώνες έχει γίνει η Ασφάλιση, δεν είναι για παζάρια και διάλυση», «Για τους συνταξιούχους δεν υπάρχει μία, λεφτά υπάρχουν μόνο για την πλουτοκρατία», οι συνταξιούχοι κατευθύνθηκαν μέσω της οδού Πανεπιστημίου προς το Σύνταγμα.

Αυτοί συμπλέουν. Ο λαός να μη συναινέσει!


«Είναι αυτονόητη η συναίνεση και εθνικά επιβεβλημένη», «χρειάζεται νηφαλιότητα και σύνεση», «όχι ακρότητες». «Ευτυχώς οικοδομείται ένα περιβάλλον χαμηλών τόνων, είναι μια κατάκτηση που πρέπει να προστατευθεί, δείχνει μια ωριμότητα». Οι παραπάνω σχολιασμοί «αναλυτών», με αφορμή την εικόνα «μετώπου» των αστικών κομμάτων μετά το πρόσφατο Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής για τα Ελληνοτουρκικά, αποτυπώνουν την ικανοποίηση της αστικής τάξης για τη στοίχιση όλων τους στον θανάσιμο εναγκαλισμό της χώρας με ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ. Είναι μια προπαγάνδα που συνοδεύει την εναλλαγή ανάμεσα στον εφησυχασμό για το ρόλο των «διεθνών συμμάχων» - δηλαδή των ιμπεριαλιστών - και στον εκβιασμό, δείχνοντας τον «νευρικό γείτονα» ώστε να αποδεχτεί ο λαός με το πιστόλι στον κρόταφο έναν συμβιβασμό συνδιαχείρισης, δηλαδή το επόμενο επεισόδιο της κλιμάκωσης των ανταγωνισμών.

Οταν ο ένας «αναγνωρίζει» το έργο του άλλου...

Είναι τέτοια η αγωνία τους να περάσει η «συναίνεση» από το επίπεδο των διακομματικών διαβουλεύσεων στη λαϊκή συναίνεση, που ακόμα και η κριτική ανάμεσά τους δεν εστιάζει στις «διαφορές στρατηγικής» - πού να τις βρουν άλλωστε; - αλλά στο ποιος προστατεύει αυτή τη «συναίνεση» και ποιος την «τορπιλίζει». Οποιαδήποτε αποδοχή από το λαό της λογικής ότι πρέπει να είναι «αυτονόητη» η «συμφωνία όλων γύρω από τα κρίσιμα θέματα» είναι η άλλη όψη της επιχείρησης επιβολής «σιγής νεκροταφείου» στην εργατική τάξη, για να μην αμφισβητεί την πολιτική που τσακίζει τα δικαιώματα και τις ανάγκες της. Το παραμύθι είναι χιλιοπαιγμένο: Χτες ήταν η «σωτηρία της χώρας από την κρίση», σήμερα είναι η «προσέλκυση επενδύσεων» και οι «εθνικές προκλήσεις», «στόχοι» που πάντα στο όνομά τους ο λαός καλείται να κάνει θυσίες, είτε από το εισόδημα είτε από τον φυσικό του πλούτο και τα κυριαρχικά του δικαιώματα.