Σάββατο 8 Αυγούστου 2020

Μια μπαλάντα για το Μαουτχάουζεν



Στις 8 Αυγούστου 1938 ανοίγει τις πύλες του στην Αυστρία το φοβερό στρατόπεδο συγκέντρωσης και εξόντωσης, του Μαουτχάουζεν, που υπήρξε συνώνυμο του θανάτου και τόπος μαρτυρίου για πάνω από 200.000 κρατούμενους από σχεδόν όλες τις χώρες της Ευρώπης.
Στις 8 Αυγούστου 1938 ανοίγει τις πύλες του στην Αυστρία το φοβερό στρατόπεδο συγκέντρωσης και εξόντωσης, του Μαουτχάουζεν, που υπήρξε συνώνυμο του θανάτου και τόπος μαρτυρίου για πάνω από 200.000 κρατούμενους από σχεδόν όλες τις χώρες της Ευρώπης. 122.797 άνθρωποι, ανάμεσά τους και 3.700 Έλληνες, ξεψύχησαν μαρτυρικά στα κρεματόρια του Μαουτχάουζεν.

Σιγά τα αίματα, κύριε Μητσοτάκη!

Σιγά τα αίματα, κύριε Μητσοτάκη

Σιγά τα αίματα, κύριε Μητσοτάκη!

 

Ο Κυριάκος ανακαλύπτει την …Αμερική!

 

«Στο ΝΑΤΟ νομίζω πως είναι πολύ σαφές ότι αυτή η στάση ουδετερότητας, ότι δηλαδή έχουμε να κάνουμε με δύο μέλη του ΝΑΤΟ και άρα δεν θα παρέμβουμε, δεν θα είναι πλέον αποδεκτή από εμένα.

Το έθεσα και στον γγ Στόλτενμπεργκ, ότι συνεισφέρουμε στο ΝΑΤΟ, είμαστε σύμμαχος χώρα και προσδοκούμε, όταν αισθανόμαστε πως ένας άλλος ΝΑΤΟικός σύμμαχος συμπεριφέρεται κατά τρόπο που θέτει σε κίνδυνο τα δικά μας συμφέροντα, να μην υιοθετεί το ΝΑΤΟ αυτήν τη στάση των ίσων αποστάσεων και της μη παρέμβασης στις εσωτερικές διαφορές.

Είναι βαθύτατα άδικο για την Ελλάδα».

Τι κάνουμε με τους ψεκασμένους;



Εκτός από το να κάθονται πάνω από το facebook περιμένοντας να ξεκινήσουν τον επόμενο διαδικτυακό τσακωμό με κάποιον που πιστεύει ότι υπάρχει ιός, τι σκατά κάνουν στη ζωή τους; Είναι κανονικοί άνθρωποι; Δουλεύουν; Έχουν παιδιά; Έχουν φίλους; Πηγαίνουν βόλτες; Τους έχει δει κανείς ζωντανά;

Το ξέρω, εγώ σας το έχω πει να μην κάθεστε να ασχολείστε με τους φασίστες στα ιντερνετς αλλά είναι τόσες πολλές οι παρεμβάσεις τους που δύσκολα μπορείς να τους αποφύγεις. Τώρα που ο κορωναϊός επανήλθε στην καθημερινότητά μας, οι φασίστες έθαψαν για λίγο το πληκτρολόγιο του πολέμου εναντίον των προσφύγων, των Τούρκων και των ΜΚΟ και βάλθηκαν να μας πείσουν ότι ο ιός δεν υπάρχει, όλα είναι τσιπ, 666, και να μη φοράμε μάσκα γιατί θα πεθάνουμε. Και το κάνουν με τον ίδιο τρόπο που το έκαναν και παλαιότερα: Κάτω από κάθε ανάρτηση, σχολιάζουν για το πόσο πρόβατα είμαστε κτλ. Για παράδειγμα γράφει ο τίτλος της είδησης «Πυργκαγιά στην τάδε δασική περιοχή. Επιχειρούν ελικόπτερα της Πυροσβεστικής». Και διαβάζεις από κάτω: «αν καεί κανένας θα πουν ότι πήγε από Covid», «αντί να δώσουν λεφτά για καναντέρ τα δίνουν για έναν ανύπαρκτο ιό» και φυσικά τα ακόμα πιο ψαγμένα «κατάλαβες Έλληνα, γι’ αυτό θέλουν να σε κλείσουν στο σπίτι και να σου βουλώσουν το στόμα με μάσκα, για να μη λες τίποτα τώρα που σου καταστρέφουν την ΠΑΤΡΙΔΑ σου».

Ολομέτωπη επίθεση σε ασφαλιστικά και εργασιακά δικαιώματα


«Προμετωπίδα» του σχεδίου της Επιτροπής αποτελούν τα νέα αντεργατικά μέτρα με αιχμή την κατεδάφιση όσων ασφαλιστικών δικαιωμάτων έχουν απομείνει, με την προώθηση της ιδιωτικής ασφάλισης και του αμιγώς κεφαλαιοποιητικού συστήματος, που μετατρέπει την επικουρική σύνταξη σε «ατομικό επενδυτικό προϊόν».


Οπως επισημαίνει χαρακτηριστικά η έκθεση, «ο βέλτιστος τρόπος συμπλήρωσης του κεφαλαιοποιητικού χαρακτήρα είναι ο μετασχηματισμός της επικουρικής σύνταξης (σήμερα νοητής κεφαλαιοποίησης) σε νέα επικουρική που θα λειτουργεί πλήρως κεφαλαιοποιητικά. Δεδομένης της καθυστέρησης της ανάπτυξης του κεφαλαιοποιητικού πυλώνα στη χώρα, η μεταρρύθμιση της επικουρικής πρέπει να προχωρήσει τάχιστα και με ευρύ πεδίο εφαρμογής (ενδεικτικά, για όλους τους νέους εργαζόμενους και εθελοντικά για όσους παλαιότερους ασφαλισμένους το επιλέξουν)».

Πρόκειται για το σχέδιο συνολικής ιδιωτικοποίησης του ασφαλιστικού συστήματος, που από κοινωνικό δικαίωμα μετατρέπεται σε «επένδυση», ατομικό ρίσκο και κυνήγι μέσω του τζόγου. Οι εργαζόμενοι υποχρεώνονται να καταβάλλουν τις εισφορές τους σε ένα κεφαλαιοποιητικό σύστημα, που θα τις μετατρέπει σε αντικείμενο τζόγου στις χρηματιστηριακές αγορές, και ανάλογα με την «απόδοση» της επένδυσης θα διαμορφώνεται και το ποσό που θα πιστώνεται στο τέλος στον περιβόητο «ατομικό κουμπαρά» του κάθε ασφαλισμένου.

ΜΝΗΜΕΙΟ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ ΣΤΗ ΜΑΚΡΟΝΗΣΟ


Απόδοση τιμής σ' όσους υπερασπίστηκαν ανώτερα ιδανικά
 
 
«Μακρόνησος, Μακελειό στη Χαράδρα». Εργο του Γ. Φαρσακίδη
«Μακρόνησος, Μακελειό στη Χαράδρα». Εργο του Γ. Φαρσακίδη
«Σε τούτα τα βράχια τουφεκίστηκαν οι 300 του Α' Τάγματος
 τούτα τα φύκια είναι μια τούφα μαλλιά
ξεκολλημένα μαζί με το πετσί

απ' το καύκαλο ενός συντρόφου
που αρνήθηκε να υπογράψει δήλωση»

Γιάννης Ρίτσος

***
 
Μακρόνησος, Αύγουστος του 2020. Οταν κοιτάς το νησί από απέναντι, φαντάζουν μακριά στο χρόνο οι ιστορίες που έχεις ακούσει. Μόλις πατήσεις το πόδι σου στη στεριά του, αυτόματα η ιστορία είναι ζώσα. Τα βράχια που γράφει ο Ρίτσος είναι εκεί. Τα φύκια που είναι μια τούφα μαλλιά είναι εκεί. Οι μορφές των 300 του Α' Τάγματος, μινιμαρισμένες στις φιγούρες του Μνημείου που στήνεται αυτές τις μέρες από την ΚΕ του ΚΚΕ, είναι εκεί.

***
 
Μακρόνησος. Το στρατόπεδο όπου οι μηχανισμοί καταστολής τελειοποιήθηκαν, η βία συστηματοποιήθηκε και οι πολιτικά διωκόμενοι γνώρισαν τη μεγαλύτερη αναμέτρησή τους με τον ταξικό αντίπαλο.

Η δημιουργία του στρατοπέδου, που ξεκίνησε να λειτουργεί στις 28 Μάη του 1947, υπήρξε οργανωμένο σχέδιο των Βρετανών και Αμερικανών, σε συνεργασία με το ελληνικό αστικό κράτος, για την εξουδετέρωση μιας μεγάλης μερίδας του λαϊκού κινήματος.