Παρασκευή 7 Νοεμβρίου 2014

Μην ντρέπεστε... λέγονται Eurobank, Λάτσης και Wind

Σήμερα η παγκόσμια δημοσιογραφία συγκλονίζεται από μια σημαντική διαρροή: η Διεθνής Σύμπραξη Ερευνητών Δημοσιογράφων (ICIJ) έδωσε στη δημοσιότητα μέρος των 28.000 εγγράφων που αποδεικνύουν τη συστηματική φοροαποφυγή δισεκατομμυρίων ευρώ από τις μεγαλύτερες εταιρείες του κόσμου. Ανάμεσά τους βρίσκονται (προς το παρόν) η EFG Eurobank (της οικογένειας Λάτση) και η Wind... αλλά αυτό δεν θα το διαβάσετε σχεδόν πουθενά.


 Εδώ και καιρό συζητάμε για την ποιότητα της ελληνικής δημοσιογραφίας αλλά η κατάσταση που παρουσιάσαμε σήμερα, Τετάρτη 6 Νοεμβρίου, κάποια στιγμή θα μελετάται ως case study για το πώς μοιάζει ο πάτος της.

Υπάρχει ήδη ένα άρθρο που εξηγεί με κάποια στοιχεία την υπόθεση LuxLeaks (εδώ link για το άρθρο από το διεθνές TPP) αλλά έτσι και αλλιώς η συντακτική ομάδα του TPP ετοιμάζει ένα ουσιαστικό αφιέρωμα που αξίζει να διαβάσετε. Μέχρι τότε όμως διαβάστε αυτό:

Το σκάνδαλο σε μια παράγραφο

Αυτό που αποκαλύπτει σήμερα το ICIJ μέσω των συνεργαζόμενων με αυτό ΜΜΕ ανά τον κόσμο (δυστυχώς το TPP δεν έχει το status των ΝΕΩΝ, τα οποία ανέλαβαν τη διερεύνηση του ελληνικού τμήματος) είναι μια τεράστια υπόθεση φοροαποφυγής, στην οποία ενέχονται εκτός από πολυεθνικές και ισχυρά πολιτικά συμφέροντα. Πρόκειται για ένα νόμιμο σύστημα, σύμφωνα με το οποίο οι εταιρείες μπορούν να πετυχαίνουν ξεχωριστές συμφωνίες με κράτη προκειμένου να έχουν ειδική φορολόγηση. Το ICIJ σήμερα αποκάλυψε ότι οι αρχές του Λουξεμβούργου μέσω ελεγκτικών εταιριών έκαναν συμφωνίες με μερικές από τις μεγαλύτερες εταιρείες στον κόσμο προκειμένου να μεταφέρεται στο Δουκάτο η φορολόγηση των κερδών των εταιριών, νόμιμα, απλά... και εντελώς ανήθικα, αφού ουσιαστικά οι μεγάλες εταιρείες με αυτό τον τρόπο δεν φορολογούνται στις χώρες που δραστηριοποιούνται.

Πόσο μεγάλο είναι το σκάνδαλο

Σύμφωνα με τους ερευνητές του ICIJ, το σκάνδαλο είναι τεράστιο αφού τα ποσά για τα οποία μιλάμε είναι σχεδόν 2 φορές όσο το Ακαθάριστο Εθνικό Προϊόν της Ελλάδας, ενώ η φοροαποφυγή υπολογίζεται σε μερικά δισεκατομμύρια ευρώ.

Ποιες εταιρείες αφορά το σκάνδαλο στην Ελλάδα

Μέχρι στιγμής από τη δημοσίευση των εγγράφων έχουν αποκαλυφθεί οι συναλλαγές 5 εταιρειών ενώ έχει προγραμματιστεί η δημοσίευση για άλλες 4 (7,10,12 και 30 Νοεμβρίου). Οι εταιρείες που εμπλέκονται είναι:

1. Badcock & Brown
2. EFG Group
3. Macquarie Group
4. Olayan Investments Company Establishment
5. Weather Investments

Η EFG Group είναι ένα διεθνές ιδιωτικό τραπεζικό ίδρυμα με έδρα τη Ζυρίχη που ελέγχεται από την οικογένεια Λάτση ενώ η Weather Investments έχει τον έλεγχο της Wind Hellas. Η Olayan ήταν υποψήφια στις ελληνικές ιδιωτικοποιήσεις ενώ έχει ποσοστό και στην Chipita. Είχε πάρει μέρος στο διαγωνισμό για τον Αστέρα Βουλιαγμένης με συνεργάτη τον Κωνσταντακόπουλο αλλά δεν επιλέχθηκε τελικά. Η Badcock & Brown έχει επενδύσει στην Ελλάδα σε αιολικά πάρκα.

Είναι δηλαδή σαφές ότι μιλάμε για εταιρείες με τεράστιο κύκλο εργασιών που παίζουν στα υψηλότερα κλιμάκια της οικονομίας της χώρας.

Λοβέρδος: Ζητούνται… εθελοντές εκπαιδευτικοί

Εθελοντική διδασκαλία και πληρωμή με μόρια

Εθελοντές εκπαιδευτικούς, οι οποίοι θα δεχθούν να εργαστούν δωρεάν, προκειμένου να καλυφθούν οι περίπου 1.100 κενές θέσεις στα σχολεία της χώρας, σκέφτεται να αναζητήσει το υπουργείο Παιδείας.

Σύμφωνα με "Τα Νέα", ο υπουργός Παιδείας, Ανδρέας Λοβέρδος, μελετά την εθελούσια συνεισφορά από εκπαιδευτικούς, οι οποίοι δεν εργάζονται ήδη ως αναπληρωτές και ωρομίσθιοι, με αντάλλαγμα μια μοριοδότηση, που θα τους βοηθήσει να ανέβουν θέσεις στους πίνακες κατάταξης όταν γίνουν προσλήψεις.

Η λύση αυτή εξετάζεται από το υπουργείο, καθώς τα κενά στα σχολεία φαίνεται αδύνατο να καλυφθούν παρά το πάγωμα αιτήσεων συνταξιοδότησης εκπαιδευτικών μέχρι το τέλος του σχολικού έτους και την ανάκληση αποσπάσεων εκπαιδευτικών σε διάφορους τομείς.

Έτσι, σύμφωνα με το δημοσίευμα, εξετάζεται η ύστατη λύση
: Να απευθυνθεί ο υπουργός στον ανώνυμο εκπαιδευτικό, ζητώντας του να εργαστεί εθελοντικά για να βοηθήσει τους μαθητές και τις εκατοντάδες οικογένειες που διαμαρτύρονται επειδή δεν έχουν δασκάλους και καθηγητές.

«Απομένουν ακόμη 1.100 κενά και μιλάω για κενά που αφορούν την επάρκεια στα σχολεία, όχι την πληρότητα, γιατί αυτός ο στόχος δεν επιτυγχάνεται πια. Δεν μπορώ να τα καλύψω αυτά τα 1.100 κενά γιατί δεν έχω άλλα κονδύλια» τονίζει ο κ. Λοβέρδος, μιλώντας στα "Νέα".

«Αξεπέραστο πρόβλημα λοιπόν. Τι να κάνω; Προσπαθώ κατ’ αρχήν να βρω μια λύση που δεν μπορώ να αποκαλύψω ακόμα, αλλά επειδή δεν είμαι σίγουρος ότι θα προχωρήσει, σκέφτομαι ότι αν βρεθώ σε αδιέξοδο το μόνο που απομένει είναι να απευθυνθώ στον ανώνυμο εκπαιδευτικό ζητώντας την εθελούσια συνεισφορά του. Να δουλέψει χωρίς λεφτά για να καλυφθούν τα κενά, εθελοντικά δηλαδή με αντάλλαγμα κάποια μόρια που θα τον βοηθήσουν όταν γίνουν προσλήψεις».

Κληθείς να σχολιάσει το ότι μία τέτοια εξέλιξη θα ξεσηκώσει πλήθος αντιδράσεων από τους αναπληρωτές εκπαιδευτικούς που θα αδικηθούν αν κάποιοι άλλοι λάβουν μόρια εργαζόμενοι αφιλοκερδώς και τους προσπεράσουν στις σχετικές λίστες, σχολίασε ότι το γνωρίζει, προσθέτοντας: «Δηλαδή τι να κάνω; Έχουμε ένα σοβαρό πρόβλημα που αφορά τις οικογένειες και τα παιδιά. Προσπαθώ να βρω τρόπους να το λύσω».


Ο Ανδρέας Λοβέρδος έχει ζητήσει τη διεξαγωγή νέου ΑΣΕΠ του χρόνου για 10.000 -15.000 προσλήψεις εκπαιδευτικών, κάτι που είναι μεν πιθανό, αλλά όχι και σίγουρο ακόμη. 
πηγή: nooz.gr 

Πώς φτάσαμε στους “Στύλιους”;

Νίκος Μπογιόπουλος στον eniko

    Άμεση ήταν η αντίδραση του πρωθυπουργού στην χτεσινή αθλιότητα του τέως υφυπουργού Παιδείας ονόματι Στύλιου. Ο κ.Σαμαράς έπραξε το αυτονόητο. Και «παραίτησε» τον εν λόγω ο οποίος νωρίτερα είχε απευθύνει από βήματος Βουλής αυτό το πολύ «διαπαιδαγωγικό» (σσ: υφυπουργός Παιδείας ήταν γαρ…): «Θέλετε Κασιδιάρη κυρία Κανέλλη»… 
    Συγχαρητήρια, λοιπόν, στον κ.Σαμαρά για την αυτονόητη απόφασή του, και το λέμε ειλικρινά μιας και έχουμε φτάσει στο σημείο να ψάχνουμε ακόμα και το αυτονόητο. Συγχαρητήρια και για έναν επιπλέον λόγο. Διότι η αντίδραση του πρωθυπουργού προήλθε από έναν άνθρωπο που πριν ακριβώς από ένα χρόνο είχε δηλώσει: «Εγώ μεγάλωσα και δεν γνώρισα ποτέ μου ένα φασίστα, να μου πουν ότι "ξέρεις, αυτός είναι φασίστας" από μικρός. Δεν βρήκα έναν. Που είναι; Γιατί είναι;». Λόγια του κ.Σαμαρά είναι αυτά (συνέντευξη Α.Σαμαρά, «Mega», 4/11/2013)…
    Η υπόθεση Στύλιου, όμως, θέτει ένα ζήτημα. Και το ζήτημα είναι: Πως οδηγηθήκαμε να κυβερνούν τον τόπο οι «Στύλιοι»;
    Ίσως αυτή να είναι μια εξήγηση: Ότι δηλαδή ο κ.Σαμαράς (ο επικεφαλής του κόμματος που έχει υπουργό τον κ.Βορίδη, κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο τον κ.Γεωργιάδη και βουλευτή τον κ.Πλεύρη) εκτός ότι δεν είχε μέχρι τώρα γνωρίσει κανέναν φασίστα, ίσως να μην είχε γνωρίσει και κανέναν ακροδεξιό. Όπως αυτούς, για παράδειγμα, που όταν βρίσκονταν στο ΛΑ.Ο.Σ, ο προκάτοχός του, ο κ.Καραμανλής, τους είχε κατατάξει «στα άκρα και στις ακρότητες»…