Κυριακή 19 Φεβρουαρίου 2023

Το ΚΚΕ στην πρώτη γραμμή, ενάντια στον πόλεμο και την ελληνική εμπλοκή

 

Καθοριστική συμβολή του «Ριζοσπάστη» στην αντιπαράθεση και στην κάλυψη των εξελίξεων, με αποκαλυπτικά δημοσιεύματα που προκάλεσαν ευρύτερο ενδιαφέρον | 11 από αυτά παρουσιάζονται σ' αυτό το αφιέρωμα

 

Στις 24 Φλεβάρη 2022, με την απαράδεκτη εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, η σύγκρουση ΝΑΤΟ - Ρωσίας πέρασε σε νέα φάση. Μετά το πραξικόπημα του 2014 και την ωμή επέμβαση των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ στην Ουκρανία, αλλά και τη δημιουργία αυτόνομων περιοχών στα ανατολικά της χώρας, που στηρίζονταν πολιτικά και στρατιωτικά από τη Ρωσία, στην αντιπαράθεση με το καθεστώς του Κιέβου και τους δυτικούς συμμάχους του, το ξέσπασμα του πολέμου ήταν το αποτέλεσμα κλιμάκωσης των ανταγωνισμών ανάμεσα στα ιμπεριαλιστικά κέντρα, που δεν μπορούσαν πλέον να συμβιβαστούν με άλλον τρόπο.

Η έναρξη του πολέμου βρήκε το ΚΚΕ σε ετοιμότητα να πρωτοστατήσει στην οργάνωση της πάλης του λαού ενάντιά του και ενάντια στην ελληνική εμπλοκή. Αλλά να δώσει με επιτυχία και την αντιπαράθεση με την κυβέρνηση και τις αστικές πολιτικές δυνάμεις, που συντονίστηκαν αμέσως με την ευρωατλαντική προπαγάνδα, συγκαλύπτοντας τις πραγματικές αιτίες και τον χαρακτήρα του πολέμου, βάζοντας τον λαό να διαλέξει ιμπεριαλιστή.

Σημαντική συμβολή σ' αυτήν τη μάχη είχε και ο «Ριζοσπάστης», καλύπτοντας καθημερινά τις εξελίξεις, φιλοξενώντας πλούσια αρθρογραφία και αποκαλύπτοντας σοβαρές πτυχές του πολέμου και της ελληνικής εμπλοκής. Γι' αυτό στο αφιέρωμα για τον έναν χρόνο του πολέμου, παρουσιάζουμε στις επόμενες σελίδες 11 αποκαλυπτικά δημοσιεύματα της εφημερίδας μας σχετικά με τον πόλεμο και την ελληνική εμπλοκή, που προκάλεσαν ευρύτερο ενδιαφέρον και αντιδράσεις.

Η επικείμενη εκλογική μάχη και η πείρα της περιόδου 2012 - 2015

 

Εχουν περάσει 10 και πάνω χρόνια από τις διπλές εκλογές του 2012 (Μάης και Ιούνης), 7 από τις δύο νέες εκλογικές αναμετρήσεις του 2015 (Γενάρης και Σεπτέμβρης) και 4 σχεδόν χρόνια από τις εκλογές του 2019 (Ιούλης). Δεν ξεχνάμε και το δημοψήφισμα που οι ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ προκήρυξαν με το πλαστό «όχι στο νέο μνημόνιο» (Ιούλης 2015).

Εχουν μεσολαβήσει σημαντικές εξελίξεις. Οχι απρόβλεπτες (με σχετική εξαίρεση την πανδημία) τόσο στην Ελλάδα όσο και σε Ευρώπη και παγκόσμια. Μπροστά στις επικείμενες εκλογές του 2023 η πείρα της 10ετίας περιέχει πολύτιμα στοιχεία για εκατοντάδες χιλιάδες εργατοϋπαλλήλους, φτωχά λαϊκά στρώματα, που με τον έναν ή τον άλλον τρόπο πήραν μέρος σε αγωνιστικές κινητοποιήσεις, απεργίες, συγκεντρώσεις και διαδηλώσεις, ώστε να διαμορφώσουν κριτήριο ψήφου σε αντίθεση προς τα ψεύτικα και εκβιαστικά αστικά διλήμματα, στα οποία πρωταγωνιστούν η ΝΔ και ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ.

Οι εκλογές δεν αναδεικνύουν μόνο κυβέρνηση, αποτυπώνουν και την ετοιμότητα, αποφασιστικότητα της λαϊκής ριζοσπαστικής αντιπολίτευσης, την επόμενη μέρα.

Ολα τα αστικά κόμματα, και εκείνα που, ανεξαρτήτως ιστορικής προέλευσης και πρόσημου, έπαιξαν και παίζουν τον ρόλο του διαχειριστή των συμφερόντων του κεφαλαίου, αναγορεύουν την εκλογική διαδικασία ως την ανώτατη έκφραση της λαϊκής κυριαρχίας. Πρόκειται για κυνική ομολογία ότι απεύχονται τη λαϊκή αγωνιστική παρέμβαση, κάθε πιθανότητα ή δυνατότητα η πολιτική συνείδηση να προσεγγίζει, να φθάνει έως το επίπεδο αμφισβήτησης της ίδιας της πολιτικής εξουσίας. Οι εκβιασμοί και η κινδυνολογία που χρησιμοποιούνται από τη ΝΔ απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ και αντίστροφα βασικό αποδέκτη έχουν τον ίδιο τον λαό.