Τετάρτη 23 Νοεμβρίου 2022

Το «ακριβό κουβαδάκι» του Κυριάκου Μητσοτάκη

 



 

«Ως προς το καλάθι του νοικοκυριού (…)  Προφανώς δεν αφορά τους “αριστερούς του χαβιαριού” όπως τους αποκαλούν στη Γαλλία ή τους “σοσιαλιστές της σαμπάνιας”, όπως τους αποκαλούν στη Γερμανία. Ενδιαφέρει όμως το μέσο Έλληνα, που δυσκολεύεται να τα βγάλει πέρα (…) Με αυτούς λοιπόν και με το καλάθι του νοικοκυριού είμαστε εμείς λοιπόν. Και όσοι το σνομπάρουν και το απαξιώνουν, ας πάρουν το δικό τους ακριβό κουβαδάκι και ας πάνε να παίξουν αλλού».

Πάει πολύ, κύριε Μητσοτάκη, εσείς να προχωράτε σε ειρωνείες για «αριστερούς του χαβιαριού» – κι άλλα τέτοια «έξυπνα» και «άριστα» – ενώ είστε πρωθυπουργός στη χώρα που η εξαθλίωση του λαού μέρα με τη μέρα μεγαλώνει. 

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΝΕΟΛΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑΣ Τα σημερινά σκοτάδια θρέφουν τα «τέρατα» - Αυτός ο κόσμος θέλει ανατροπή!

 

Αποσπάσματα από την ανακοίνωση της ΚΝΕ για την Παγκόσμια Μέρα για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών (25 Νοέμβρη)

 

Η ΚΝΕ εκφράζει ακόμα μια φορά την αλληλεγγύη της στις γυναίκες, σε κάθε νέα και νέο που βιώνει την πολύμορφη βία στο σχολείο, στη σχολή, στη γειτονιά, στον χώρο δουλειάς, στην οικογένεια.

Καλεί όλες και όλους που οργίζονται, αγανακτούν, με τα αποτρόπαια και φρικιαστικά εγκλήματα κατά των γυναικών, των παιδιών, να δυναμώσουν τον αγώνα απέναντι στους οικονομικούς και κοινωνικούς παράγοντες που γεννούν τους δράστες - «τέρατα» και αφήνουν τις γυναίκες ανασφαλείς, εκτεθειμένες σε πιέσεις, εκβιασμούς, κινδύνους.

***

Στην ανακοίνωσή της για την Παγκόσμια Μέρα για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών (25 Νοέμβρη), με τίτλο: «Βία - εκμετάλλευση - ανισοτιμία μάς γεμίζουν οργή! Ο κόσμος των "τεράτων" θέλει ανατροπή!», η ΚΝΕ τονίζει ότι αποτέλεσμα των πολύμορφων διακρίσεων που βιώνουν οι γυναίκες στην εργασία, στην Εκπαίδευση, στην οικογένεια, σε κάθε πλευρά της ζωής τους «είναι η σεξουαλική βία και κακοποίηση, που φτάνει μέχρι τον βιασμό, τη δολοφονία των γυναικών, την πιο ακραία και χυδαία μορφή βίας».

ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΚΚΕ Τροπολογίες για επαναφορά των δώρων και παύση πλειστηριασμών

 

Πηγή: Eurokinissi

 

Πέντε τροπολογίες για την ανακούφιση του λαού από την ασκούμενη πολιτική που τσακίζει τα εισοδήματα και τη ζωή του, κατέθεσε σήμερα η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ στο σχέδιο νόμου του υπουργείου Εργασίας για το «μίνι ασφαλιστικό».

Συγκεκριμένα, κατέθεσε τροπολογίες για την επαναφορά και καταβολή του 13ου και 14ου μισθού και σύνταξης στους εργαζόμενους και τους συνταξιούχους (Δώρο Χριστουγέννων και Πάσχα), για τα χρέη ατομικής ασφάλισης προς τα ασφαλιστικά ταμεία των μη μισθωτών και των ασφαλισμένων στον ΟΓΑ, για την παύση των πλειστηριασμών, για το εφάπαξ των ελευθεροεπαγγελματιών μηχανικών και για τη μείωση των εισφορών για την αναγνώριση πλασματικών χρόνων.

Αναλυτικά, στην πρώτη τροπολογία το ΚΚΕ, στην αιτιολογική έκθεση σημειώνει πως με τα μνημόνια καταργήθηκε από τους εργαζόμενους στο δημόσιο και από τους συνταξιούχους το επίδομα εορτών Χριστουγέννων και Πάσχα και το επίδομα αδείας. Το ΚΚΕ προτείνει την παρακάτω τροπολογία για την επαναφορά του επιδόματος Χριστουγέννων και Πάσχα και του επιδόματος αδείας, δηλαδή του 13ου και 14ου μισθού για τους εργαζόμενους και της 13ης και 14ης σύνταξης για τους συνταξιούχους. (Διαβάστε εδώ αναλυτικά)

Καρμανιόλα

 

Η κατάθεση του νέου προϋπολογισμού στη Βουλή  
Η κατάθεση του νέου προϋπολογισμού στη Βουλή
Πηγή: Eurokinissi

 

Την αντιλαϊκή επίθεση που κλιμακώνεται, σε συνθήκες γενικευμένης ακρίβειας και ενεργειακής φτώχειας, αποτυπώνει το σχέδιο του προϋπολογισμού - καρμανιόλα που δόθηκε στη δημοσιότητα. Οι έμμεσοι και άμεσοι φόροι, που η συντριπτική πλειοψηφία τους φορτώνεται στις πλάτες του λαού, είναι αυξημένοι για άλλη μια χρονιά και φτάνουν συνολικά τα 50 - 60 δισ. ευρώ.

Την ίδια ώρα, δαπάνες που αφορούν και τις πιο στοιχειώδεις λαϊκές ανάγκες, συνεχίζουν να κατρακυλούν στα τάρταρα της «δημοσιονομικής σταθερότητας» και των «αντοχών της οικονομίας».

Κι ενώ συμβαίνουν αυτά, η κυβέρνηση πανηγυρίζει προκλητικά για τον «πρώτο κρατικό προϋπολογισμό τα τελευταία 12 χρόνια, που καταρτίζεται εκτός του πλαισίου μνημονιακής επιτήρησης ή ενισχυμένης εποπτείας»! Αν κάτι επιβεβαιώνουν όμως οι πανηγυρισμοί της, είναι ότι με μνημόνια ή χωρίς, σε ανάπτυξη ή κρίση της οικονομίας, τον λογαριασμό τον πληρώνει πάντα ο λαός.

H Καϊλή αποθεώνει το Κατάρ του ματωμένου Μουντιάλ: Είναι «πρωτοπόρο» στα εργασιακά δικαιώματα!

 


 
 
 

Ιδού τι είπε η Καϊλή χωρίς ίχνος ντροπής για τη χώρα που καταγγέλλεται ότι χιλιάδες εργάτες έχασαν τη ζωή τους για τη «χρυσή» διοργάνωση του Κατάρ: 

«Παραθυράκια» και παζάρια για το εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο

 

Copyright 2022 The Associated

Ως δυνητικό «παράθυρο» για παράκαμψη του εμπάργκο της ΕΕ στο ρωσικό πετρέλαιο εμφανίζεται η συμφωνία της «Lukoil» με την υπηρεσιακή κυβέρνηση της Βουλγαρίας για τη συνέχιση της λειτουργίας της ρωσικής πετρελαϊκής εταιρείας σε βουλγαρικό έδαφος.

Σύμφωνα με τον ιστότοπο «Euractiv», η συμφωνία της βουλγαρικής κυβέρνησης με τη «Lukoil Neftochim Bulgaria» προβλέπει ότι η ρωσική εταιρεία θα αρχίσει να πληρώνει το πραγματικό ποσό των φόρων που της αναλογεί στη Βουλγαρία, εφόσον της επιτραπεί να συνεχίσει να λειτουργεί σε πλήρη δυναμικότητα και να εξάγει πετρελαιοειδή στην ΕΕ μέχρι το τέλος του 2024.

Μέχρι σήμερα η «Lukoil Neftohim Bulgaria», η οποία κατέχει το μεγαλύτερο διυλιστήριο πετρελαίου στα Βαλκάνια, στο λιμάνι Μπουργκάς της Μαύρης Θάλασσας, αξιοποιούσε διάφορα φορολογικά «κόλπα» για να αποφεύγει την καταβολή φόρων στη Βουλγαρία.

Με τη συμφωνία, η ρωσική εταιρεία δεσμεύεται να καταβάλλει φόρους που - σύμφωνα με τον αναπληρωτή πρωθυπουργό Οικονομικής Πολιτικής Χρ. Αλέξιεφ - θα ανέρχονται σε περίπου 350 εκατ. ευρώ ετησίως.