Κυριακή 29 Μαΐου 2016

«Ελπίζουμε ακόμα πως κάποια στιγμή θα συνεχίσουμε το ταξίδι μας... »

 
ΕΓΚΛΩΒΙΣΜΕΝΟΙ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΚΑΙ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΦΙΛΟΞΕΝΙΑΣ ΣΤΟ ΣΧΙΣΤΟ
 
«Ελπίζουμε ακόμα πως κάποια στιγμή θα συνεχίσουμε το ταξίδι μας... »

Ξεκινά σήμερα το οδοιπορικό του «Ριζοσπάστη» σε κέντρα κράτησης και φιλοξενίας της χώρας

Η ελπίδα πως το ταξίδι θα συνεχιστεί δεν έχει σβήσει ακόμα...
Η ελπίδα πως το ταξίδι θα συνεχιστεί δεν έχει σβήσει ακόμα...
 
«Ανοικτά», «κλειστά», «προσωρινά» ή ... σκέτα Κέντρα Φιλοξενίας. Οπως και να τα χαρακτηρίσει κανείς, προκειμένου να τους βάλει έναν τίτλο που ίσως αντιπροσωπεύει καλύτερα μία κατάσταση ή είναι πιο εύηχο, το αποτέλεσμα είναι ένα. Χώροι που, σε σημαντικό βαθμό, είναι ακατάλληλοι, ορισμένοι ακόμα και επικίνδυνοι για τους δεκάδες χιλιάδες εγκλωβισμένους πρόσφυγες και μετανάστες που ζουν σε αυτά.

Ο «Ριζοσπάστης» ξεκινά από σήμερα ένα μεγάλο οδοιπορικό σε αυτούς τους χώρους, προκειμένου να αναδείξει την πραγματική κατάσταση που επικρατεί εκεί για τους άνδρες, τις γυναίκες και τα παιδιά. Εκεί όπου η αλληλεγγύη από εργατικά - λαϊκά νοικοκυριά είναι συνεχής, εκεί όπου το χαμόγελο δεν λείπει, όπου η ελπίδα δε χάνεται. Παρά τις αντίξοες συνθήκες που ζουν, παρά τις τεράστιες ελλείψεις σε είδη πρώτης ανάγκης, τρόφιμα και παιχνίδια, παραμένουν όρθιοι και με ελπίδα για ένα καλύτερο αύριο.

Το οδοιπορικό ξεκινά από το «ανοικτό» κέντρο φιλοξενίας στο Σχιστό. Ανοικτό μόνο στα χαρτιά. Και ποια χαρτιά, τα ληγμένα. Αυτά μας έδειχναν οι μετανάστες (Αφγανοί και Ιρανοί που ζουν εκεί). Από τις 23 Φλεβάρη που μεταφέρθηκαν εκεί, τα έγγραφα παραμονής τους στη χώρα (τρίμηνης διάρκειας) έληξαν μόλις πριν μερικές μέρες. «Κι αν συλληφθούν έξω από το Κέντρο;», ρωτάμε. «Υπάρχει μια σιωπηλή συμφωνία, να μη συλλαμβάνονται», τονίζει ο υπάλληλος της «Πρώτης Υποδοχής», «εκτός κι αν κάνουν παρανομία».
Αντιπροσωπεία κομμουνιστών δημοτικών συμβούλων στο κέντρο φιλοξενίας την περασμένη Πέμπτη
Αντιπροσωπεία κομμουνιστών δημοτικών συμβούλων στο κέντρο φιλοξενίας την περασμένη Πέμπτη

Λίγο καιρό πριν ήταν οι βροχές και η λάσπη. 

Τώρα, οι τρεις ώρες κάτω από τον ήλιο ήταν αρκετές για να διαπιστώσεις πως όσο καλή θέληση και αν υπάρχει από τους υπεύθυνους, το «ψάρι δεν γίνεται κρέας». Παρά τις όποιες φιλότιμες προσπάθειες γίνονται για κάλυψη στοιχειωδών αναγκών, η ζέστη είναι ανυπόφορη και οι σκηνές που μένει η πλειοψηφία των 1.810 μεταναστών μετατρέπονται σε θερμοκήπια. Οι βασικές ελλείψεις και ανάγκες που υπάρχουν, σύμφωνα με τους υπεύθυνους, είναι για: παιδικά ρούχα, μπιμπερό, γάλα σε σκόνη για παιδιά από 0-18 μηνών, ρυζάλευρο, παιδικές τροφές και είδη γυναικείας υγιεινής.

Ο ΑΝΤΙΔΡΑΣΤΙΚΟΣ ΔΗΜΟΣ ΩΡΑΙΟΚΑΣΤΡΟΥ

Ο ΔΗΜΟΣ ΩΡΑΙΟΚΑΣΤΡΟΥ ΚΑΙ ΤΟ ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΟ ΖΗΤΗΜΑ



Πριν λίγες ημέρες η πλειοψηφία του Δημοτικού Συμβουλίου έβγαλε ψήφισμα για τους πρόσφυγες, με τη συμφωνία και της παράταξης του ΣΥΡΙΖΑ. 
Σε αυτό, εκμεταλλευόμενοι υπαρκτά προβλήματα και ανεπάρκειες του «ευρωπαϊκού πολιτισμού» και του ελληνικού κράτους, έκαναν ένα σωρό υποκριτικές εκτιμήσεις και διασπορά φόβου.

Συγκεκριμένα αναφέρει ότι το πρόβλημα του εγκλωβισμού οφείλεται στις πολιτικές χωρών που αγνοούν τις αποφάσεις της Ε.Ε. Αυτό είναι μεγάλο ψέμα! Ο εγκλωβισμός των προσφύγων αποφασίστηκε ομόφωνα από τις 28 κυβερνήσεις, με σύμφωνη γνώμη της Ελληνικής κυβέρνησης. Κατά παράβαση της συνθήκης της Γενεύης και του Καταστατικού του ΟΗΕ.

Αναφέρει το ψήφισμά τους ότι η εγκατάσταση ανθρώπινων υπάρξεων, κύρια στη Δ. Θεσσαλονίκη, αποτελεί επιβάρυνση. Πέραν του ότι οι άνθρωποι δεν θα πρέπει να θεωρούνται επιβάρυνση, λογικό είναι το ότι, εφόσον υπάρξουν οι απαραίτητες προϋποθέσεις φιλοξενίας και κεντρικός σχεδιασμός κατανομής με συμμετοχή ΚΕΠ και ΚΕΔΕ, δεν θα είναι βασικό πρόβλημα ο τόπος διαμονής. Εξάλλου υπάρχουν εγκαταστάσεις σε Πιερία, Κιλκίς, Ημαθία και ετοιμάζονται 6 στρέμματα στη Θέρμη. Ωστόσο, για να στηρίξουν αυτήν τους την εκτίμηση, λένε ότι υπάρχουν παραβατικές συμπεριφορές, χωρίς μέχρι τώρα να έχουν συμβεί σχετικά περιστατικά.