Πέμπτη 9 Νοεμβρίου 2017

Οφσόρ


Στις (νόμιμες) δραστηριότητες που ήρθαν στο φως με τα «Paradise papers», γίνονται αναφορές σε εταιρείες - κολοσσούς που εκμεταλλεύονται εκατομμύρια εργαζόμενους σε όλο τον κόσμο. Τη μερίδα του λέοντος έχουν όμιλοι από κράτη που παρέχουν πλήθος από κίνητρα για τη «διευκόλυνση της επιχειρηματικότητας». Για παράδειγμα, η «Apple», η «Νike» και άλλοι αμερικανικοί μονοπωλιακοί όμιλοι επιλέγουν να επενδύουν μέσω «οφσόρ», για να φοροαποφεύγουν, ενώ προέρχονται από ένα κράτος που για κανένα λόγο δεν χαρακτηρίζεται «εχθρικό στην επιχειρηματικότητα». Και επειδή αυτήν τη φιλολογία ακούνε συνέχεια οι εργαζόμενοι στην Ελλάδα, για να στηρίξουν κάθε είδους προνόμια στους επιχειρηματικούς ομίλους (φτηνή εργατική δύναμη, φοροαπαλλαγές κ.λπ.), ας μείνει ως συμπέρασμα ότι μπροστά στην αύξηση της κερδοφορίας του, το κεφάλαιο δεν χορταίνει με τίποτα. Και ότι οι κυβερνήσεις και τα κόμματα του κεφαλαίου δεν έχουν κανέναν ενδοιασμό, δίπλα στις «νόμιμες» φοροαπαλλαγές, να διατηρούν ορθάνοιχτους διαύλους για τη διοχέτευση των κερδών τους σε φορολογικούς παραδείσους, για την επανεπένδυσή τους με ακόμα καλύτερους όρους.

Ποιος έχτισε το Τείχος του Βερολίνου; Μύθος και πραγματικότητα.

  Κάποιοι γιορτάζουν σήμερα. Γι αυτούς η πτώση του “Τείχους του Βερολίνου” σήμαινε όχι απλά την ενοποίηση των δύο τμημάτων της Γερμανίας αλλά το ξεκίνημα της γενικής εφόδου για την ανατροπή των σοσιαλιστικών καθεστώτων της Ανατολικής Ευρώπης.

teixos ImgL
      
 Με την αποσιώπηση και την παραχάραξη των ιστορικών γεγονότων έγραψαν μια διαφορετική “ιστορία”, που απέχει από την πραγματικότητα και δίνει ανιστόρητη απάντηση στο ερώτημα “ποιος ευθύνεται για το χτίσιμο αυτού του τείχους”. Παραθέτοντας γυμνά τα γεγονότα το συμπέρασμα βγαίνει από μόνο του:

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ Καμάρωσε τα «παράσημα» για την αντιλαϊκή πολιτική...


...σήκωσε τον «αχό» της σκανδαλολογίας

Eurokinissi
Τον «αγώνα» που έδωσε και δίνει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ για να ανακάμψει η κερδοφορία του κεφαλαίου υπενθύμισε ο Αλ. Τσίπρας, με την ομιλία του χτες στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματός του, κομπάζοντας για τα εύσημα που η προσπάθεια αυτή αποσπά. «Εκεί που οι άλλοι απέτυχαν και απέτυχαν παταγωδώς, σήμερα εμείς πετυχαίνουμε και βγάζουμε τη χώρα από την κρίση», ανέφερε χαρακτηριστικά.
 Κι αυτή δεν είναι η μόνη προσφορά της κυβέρνησης στο σύστημα, το οποίο «ξεπλένει», καλλιεργώντας αυταπάτες ότι είναι δυνατόν να διορθωθεί και να απαλλαχθεί από φαινόμενα όπως η διαφθορά, η διαπλοκή κ.ά. Με αφορμή την υπόθεση των «Paradise papers», ο Αλ. Τσίπρας υπερασπίστηκε τον εξανθρωπισμό του καπιταλισμού, ενώ επιτέθηκε εκ νέου στη ΝΔ, σηκώνοντας κουρνιαχτό μιας αντιπαράθεσης μακριά απ' τα κρίσιμα για το λαό ζητήματα, όπου η σύμπτωσή τους είναι εκκωφαντική.

Μετά τις «αγορές» χορεύουν και τα «κοράκια»



Μετά τις «αγορές» χορεύουν και τα «κοράκια» – του Γεράσιμου Χολέβα

 

Οι «κανένα σπίτι στα χέρια τραπεζίτη» διώκτες των αγώνων κατά των πλειστηριασμών. «Αυτεπάγγελτη δίωξη και όχι δίωξη κατ’ έγκληση» και ενίσχυση των μέτρων ασφαλείας στα Ειρηνοδικεία ανακοίνωσε η κυβέρνηση. 

 

   Τι να θυμίσει κανείς πάλι; Να θυμίσει πως φωνάζανε «κανένα σπίτι στα χέρια τραπεζίτη» και τώρα παίρνουν νέα μέτρα για να πατάξουν κάθε κίνηση αλληλεγγύης στα θύματα των πλειστηριασμών;

   Αν και φαίνεται να μην έχει πια νόημα θα συνεχίσουμε το κάνουμε. Θα υπενθυμίζουμε τα αυτονόητα, δηλαδή (αυτό είναι το συμπέρασμα που προκύπτει πια από τα αυτονόητα) πως οι άνθρωποι είναι κοινοί ψεύτες και πολιτικοί απατεώνες υψηλού επιπέδου. Τι άλλο θα μπορούσε να είναι οι «κανένα σπίτι στα χέρια τραπεζίτη» που τώρα γίνονται διώκτες των αγώνων κατά των πλειστηριασμών;…