Κυριακή 13 Μαΐου 2018

Τα κινητά προιόντα

 
 

Τα κινητά προιόντα*


Ας υποθέσουμε ότι υπάρχει μια επιχείρηση που, όπως όλες, κατασκευάζει, διακινεί και πουλάει προϊόντα.

Το ένα μεγάλο τμήμα των εργαζομένων δουλεύει στο εργοστάσιο, στα μηχανήματα. Η βασική βάρδια είναι 2-10-στα χαρτιά- και όταν ανοίξουν οι πύλες παίρνουν την θέση τους μπροστά στα μηχανήματα και ξεκινάνε: Παραγωγή, συσκευασία, έλεγχος και τα σχετικά.

Άμα δεν δουλέψουν τα μηχανήματα δεν θα παραχθεί προϊόν. Και αν δεν παραχθεί προϊόν ή εταιρεία δεν θα βγάλει κέρδος.

Τα διαλλείματα είναι αρκετά μεγάλα έτσι ώστε οι εργαζόμενοι να μην κουράζονται πολύ και να πέφτει ο ρυθμός της μηχανής και αρκετά μικρά έτσι ώστε να μην μπορούν να χαλαρώσουν και να είναι το ίδιο δραστήριοι από την πρώτη στιγμή που θα επιστρέψουν. Βέβαια επειδή αυτά δεν μπορούν να αφεθούν στην τύχη, στην κάθε ομάδα της βάρδιας υπάρχει ένας προϊστάμενος ή προϊσταμένη που παρακολουθεί τους εργαζόμενους και φροντίζει ότι όλα δουλεύουν με βάση το πρόγραμμα και δίνει ημερήσια αναφορά στην διοίκηση. Συνήθως είναι πρώην εργαζόμενοι οι ίδιοι, που γνωρίζουν όλη την καθημερινότητα και τις συνήθειες αυτών που εποπτεύουν, ώστε να μπορούν να τους παρακολουθούν καλύτερα.

Στο μνημείο του Γρηγόρη Λαμπράκη κατέληξε η Πορεία Ειρήνης της ΕΔΥΕΘ (ΦΩΤΟ)



Με συγκέντρωση στις 10 π.μ. στο στρατόπεδο Νταλίπη στην Καλαμαριά, ξεκίνησε η Πορεία Ειρήνης στη Θεσσαλονίκη που διοργάνωσε η Επιτροπή Διεθνούς Ύφεσης και Ειρήνης Θεσσαλονίκης (ΕΔΥΕΘ). Η πορεία με ενδιάμεση στάση στο Γ' Σώμα Στρατού, όπου εδρεύει το ΝΑΤΟικό Στρατηγείο, κατέληξε στο μνημείο του Γρηγόρη Λαμπράκη.

Στη συγκέντρωση στο Στρατόπεδο Νταλίπη, στο σημείο εκκίνησης της πορείας, απηύθυνε χαιρετισμό η Αναστασία Παπαδοπούλου, μέλος του Προεδρείου της ΕΔΥΕΘ (διαβάστε εδώ το χαιρετισμό της).

Εξω από το ΝΑΤΟικό Στρατηγείο στο Γ' Σώμα Στρατού, πραγματοποιήθηκε η κεντρική εκδήλωση με ομιλητή τον Νίκο Ζώκα, πρόεδρο της ΕΔΥΕΘ (διαβάστε εδώ την ομιλία του). Χαιρετισμό απηύθυνε ο Σαλίμ Μουσάλαμ, από την Παλαιστινιακή Παροικία Θεσσαλονίκης. Επίσης, διαβάστηκε προς τους συμμετέχοντες της πορείας ειρήνης, το μήνυμα του «Φόρουμ Βελιγραδίου για έναν Κόσμο των Ίσων» που απέστειλε θερμούς αγωνιστικούς χαιρετισμούς και δηλώνει πως συμμετέχει και στηρίζει τον «αξιοθαύμαστο αγώνα σας για ειρήνη, δικαιοσύνη και ισότητα».

Η πορεία συνεχίστηκε στους δρόμους της πόλης, πέρασε μπροστά από το Αμερικάνικο Προξενείο και κατέληξε στη συμβολή των οδών Βενιζέλου και Ερμού, μπροστά στο μνημείο του Γρηγόρη Λαμπράκη.

Εκεί διαβάστηκε το ψήφισμα της αντιιμπεριαλιστικής διαδήλωσης. Ακολούθησε κατάθεση στεφάνων από εκπροσώπους της ΕΔΥΕΘ, των Οργανώσεων Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ και της ΚΝΕ και της ΟΓΕ. Χορωδία γυναικών τραγούδησε το τραγούδι της Ειρήνης και έγινε απαγγελία ποιήματος.

Η επίκαιρη πυρόσβεση



Τα τύμπανα του πολέμου χτυπούν πιο γρήγορα και πιο έντονα κι ακούγονται απ' τα υψώματα του Γκολάν, τα αρχαία Αρβυλα και τις αφρόεσσες ακτές της ανατολικής Μεσογείου μέχρι την πόρτα μας. Οπου κι αν κοιτάξει κάποιος στην Ευρώπη, ως έδαφος αυτή τη στιγμή, τρέχει μια πολυεθνική ΝΑΤΟική πολεμική άσκηση κάπου, με βαριά όπλα, αεροπλάνα και κυρίως στρατιώτες που μιλάνε διαφορετικές γλώσσες αλλά υπακούνε σε μία εντολή, του ορατού αόρατου αφεντικού της.
 
Κάπου ανάμεσα στο κουλουράκι που έφαγε ο εστεμμένος Κάρολος, σήμα κατατεθέν πια μιας συριζανέλικης αριστεράς, κυβερνώντας με κάθε λογής καρικατούρες που μιλάν (άκουσον, άκουσον) στο όνομα άλλου Καρόλου, και στην πανδαισία ψαρικών του προεδρικού μεγάρου, οι πολίτες του τόπου μας αδυνατούν να κατανοήσουν πως στην ευρωχώρα έως το τέλος του έτους τρέχουν και θα τρέξουν ογδόντα θηριώδεις πολεμικές ασκήσεις του ΝΑΤΟ, προετοιμαστικές ενός πολέμου με τη Ρωσία.

ΔΥΝΑΤΟ ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑ - ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΣΥΜΠΟΡΕΥΣΗ ΜΕ ΤΟ ΚΚΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΑΥΤΗ ΕΙΝΑΙ Η «ΚΑΘΑΡΗ» ΔΙΕΞΟΔΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΛΑΟ!


Τετρασέλιδο φυλλάδιο του ΚΚΕ για τις εξελίξεις με το οποίο οι Κομματικές Οργανώσεις προχωράνε τις επόμενες μέρες σε πλατιά πολιτική εξόρμηση

Εργατοϋπάλληλοι, άνεργοι, άνεργες, αυτoαπασχολούμενοι, βιοπαλαιστές αγρότες, συνταξιούχοι, νέοι και νέες,Με τη γνωστή τακτική της παραπλάνησης και της καλλιέργειας ψεύτικων ελπίδων, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ στήνει το παραμύθι της «μεταμνημονιακής εποχής». 

Μιλάει για το «τέλος των μνημονίων», την «επιστροφή στην κανονικότητα», την «ανάκαμψη της οικονομίας».

«Καθαρή έξοδος» για το λαό σημαίνει κατάργηση των μνημονιακών νόμων, αναπλήρωση οικονομικών απωλειών, ικανοποίηση των σύγχρονων λαϊκών αναγκών.

Το πολιτικό σχέδιο τόσο του ΣΥΡΙΖΑ, όσο και της ΝΔ, του Κινήματος Αλλαγής, όλων των αστικών κομμάτων, περιλαμβάνει όλες τις δεσμεύσεις που έφεραν τη χρεοκοπία για τα εργατικά - λαϊκά στρώματα.
  • Ολοι αυτοί αφήνουν άθικτους τους εκατοντάδες μνημονιακούς νόμους που όλα αυτά τα χρόνια τσάκισαν μισθούς, συντάξεις, δικαιώματα, εκτόξευσαν τη φοροληστεία, έβαλαν στο στόχαστρο την πρώτη κατοικία κ.λπ.
  • Ηδη έχουν προνομοθετηθεί μέτρα - φωτιά, όπως η μείωση των συντάξεων και του αφορολόγητου, οι ιδιωτικοποιήσεις, που συνιστούν ουσιαστικά ένα συμπληρωματικό μνημόνιο.
  • Αποτελεί ψέμα αυτό που λέει η κυβέρνηση ότι τα μέτρα αυτά δεν είναι δεδομένα και θα τα επαναδιαπραγματευτεί, γιατί τα ματωμένα πλεονάσματα έχουν συμφωνηθεί μέχρι το 2060.
  • Κομισιόν, ΔΝΤ, ΟΟΣΑ, που δίνουν συγχαρητήρια στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ για την εφαρμογή των «μεταρρυθμίσεων», έχουν δηλώσει κατηγορηματικά ότι αυτές πρέπει να συνεχιστούν.
  • Στη λίστα βρίσκονται νέες ανατροπές στο Ασφαλιστικό, ενίσχυση της φοροληστείας, ακόμη μεγαλύτερη ευελιξία στην αγορά εργασίας, περαιτέρω ιδιωτικοποιήσεις, το χτύπημα των συνδικαλιστικών ελευθεριών. Δηλαδή, όλα όσα ζητάνε και οι μεγαλοεπιχειρηματίες, ο ΣΕΒ.

ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΣΥΓΧΥΣΗ





Στις 9 Μαίου η  Ευρώπη γιορτάζει την ημέρα της, την επέτειο της αντίστοιχης   ημέρας του 1950 όταν ο Ρ. Σούμαν διάβασε τη διακήρυξη ενοποίησης της Ευρώπης, των αστικών δημοκρατιών της δυτικής Ευρώπης, επανασηματοδοτώντας εκείνη του 1945, ενώ η Ρωσία την ίδια μέρα τιμά  την άνευ όρων  συνθηκολόγηση των Γερμανών στα 1945 μετά την κατάληψη του  Βερολίνου από  τον   κόκκινο στρατό της ΕΣΣΔ. Η Ευρωπαϊκή οικονομική κοινότητα Άνθρακα και  Χάλυβα γέννησε την Ένωση της καπιταλιστικής Ευρώπης και η Ρωσία του Β. Πούτιν στην προσπάθεια να οικειοποιηθεί την ΕΣΣΔ  αποδίδει την κύρια ευθύνη για τη διάλυσή της στο κομμουνιστικό κόμμα της Σοβιετικής Ένωσης. 

               Δυο ενδεικτικά παραδείγματα ερμηνείας της ιστορίας με σκοπό τη δικαίωση σύγχρονων πολιτικών επιλογών. Η νίκη επί του φασισμού δικαιώνεται στην καπιταλιστική Δύση από τη μια  με την καπιταλιστική  ενοποιητική διαδικασία της Ευρώπης και από την άλλη  στη Ρωσία με την  ανάδειξη της εθνικής ενότητας που την καθιστά διάδοχο της ΕΣΣΔ, χωρίς  όμως σοσιαλισμό ή ταξικά συμφέροντα. 

               Κι αν η ιστορία, έστω και κομμάτια της, καθορίζει την εμπειρία μας όταν τη βιώνουμε, όμως τις στάσεις κι αντιλήψεις, που μας κληροδοτεί για να αντιληφθούμε το παρόν, η κυρίαρχη εξουσία έχει άφθονα μέσα για να διαμορφώσει κατά τα συμφέροντά της. Φτάνοντας λοιπόν στο βιολογικό της τέλος η γενιά στη οποία εγγράφηκε η ιστορία  του β’ παγκοσμίου πολέμου στο σώμα της  καθώς χάνεται η μνήμη της, ακόμα κι αν πλεκόταν το πραγματικό με το φανταστικό, απομένουν οι μεταγενέστερες γενιές μόνο με τις  ερμηνείες της ιστορίας που επεμβαίνουν και διαμορφώνουν τη συλλογική μνήμη.  Κι επειδή αυτή που  επικρατεί είναι  η ερμηνεία της κυρίαρχης τάξης η ιστορία καταλήγει ένα ακόμα όργανό της για την επιβολή των συμφερόντων της. 

ΑΙΣΧΟΣ η απόφαση του ΣτΕ για συντάξεις




ΣτΕ: Νόμιμες οι περικοπές συντάξεων του νόμου Κατρούγκαλο



Το ΣτΕ απέρριψε τις προσφυγές των 
(Συνδικαλιστικών Οργανώσεων των συνταξιούχων) ?

Ζητούσαν να κηρυχθεί αντισυνταγματικός ο επανυπολογισμός των συντάξεων και η περικοπή της προσωπικής διαφοράς στις καταβαλλόμενες συντάξεις τους, που είχαν επιβληθεί με τον ν. 4387/2016 «Νόμος Κατρούγκαλου».

Τι έχουν να πουν τώρα για στους συνταξιούχους για τις προσφυγές οι λεγόμενες  ( Συνδικαλιστικές Οργανώσεις των συνταξιούχων ) που οργάνωσαν τη συμπαιγνία με δικηγορικά γραφεία και αφαίμαξαν παραπέρα και από τους Νόμους που ψήφισαν τα κόμματα που ανίκανα και ανήκουν οι γνωστοί και μη εξαιρετέοι εργατοπατέρες ?