Τρίτη 13 Αυγούστου 2019

Καμία αύξηση στην τιμή του ρεύματος - Μείωση της τιμής και κατάργηση των χαρατσιών



«Δεν θα δεχτούμε να μας βυθίσουν στο σκοτάδι και να λεηλατήσουν το λαϊκό εισόδημα για χάρη των επιχειρηματικών ομίλων. Καμία αύξηση στην τιμή του ρεύματος - Μείωση της τιμής και κατάργηση των χαρατσιών», τονίζει το ΠΑΜΕ καθώς το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας στο πλαίσιο της «διάσωσης» της ΔΕΗ ετοιμάζεται να ανακοινώσει αύξηση 10% στα τιμολόγια, άγριο «κυνήγι» για την είσπραξη οφειλών, μειώσεις προσωπικού και περικοπές μισθών και βεβαίως πώληση των «φιλέτων» της ΔΕΗ στους ιδιωτικούς επιχειρηματικούς ομίλους.

Σε ανακοίνωσή του το ΠΑΜΕ σημειώνει:

Σελίδες απ’ την Εθνική Αντίσταση και τον ΔΣΕ: «Γουστάρω να πεθάνεις»!



Μια συγκλονιστική μαρτυρία από τον Αποστόλη Κουτσούμπα, πατέρα του Δημήτρη Κουτσούμπα, ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

Μια συγκλονιστική μαρτυρία που γράφτηκε το 1987 από τον Αποστόλη Κουτσούμπα. Το κείμενο βρέθηκε από το γιο του Δημήτρη Κουτσούμπα, ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, χειρόγραφο και δακτυλογραφήθηκε. Δόθηκε στο Αρχείο του Κόμματος, απ’ όπου το πήρε και το δημοσίευσε το περιοδικό «Εθνική Αντίσταση», της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ.

Τον Οκτώβρη του 1942, ήρθα στη Λάρισα και εργαζόμουν στο ΣΕΚ (τμήμα έλξης, βοηθός θερμαστή). Έμενα στην οδό Κολοκοτρώνη στο σπίτι ενός παλιού συντρόφου, μόνιμος θερμαστής στο ΣΕΚ. Το όνομά του Καποτέλης Βαγγέλης. Κατά καιρούς στο σπίτι του συνεδρίαζε ο τριμελής πυρήνας. Εγώ κράταγα τσίλιες. Έτσι, τον Απρίλη του 1943 στρατολογήθηκα στο Κόμμα από τον σ. Βαγγέλη. Στη Λάρισα έζησα όλη τη δραστηριότητά μου (ιδιαίτερα στο χώρο του ΣΕΚ). Έφυγα το 1944 για το αντάρτικο ύστερα από τη σύλληψη του πατέρα μου, παπά – Δημήτρη Κουτσούμπα και του αδελφού μου Κώστα και τους οποίους εκτέλεσαν στο Χρυσό Άμφισσας.

Σταγόνα - σταγόνα


Σταγόνα - σταγόνα έρχεται στην επιφάνεια το πικρό ποτήρι που κρύβεται πίσω από την οριακή έκπτωση του ΕΝΦΙΑ, την οποία διαφημίζει η κυβέρνηση, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ παραπονιέται πως ήταν δική του ιδέα. Σύμφωνα με δημοσιεύματα, οι μειώσεις αυτές, που θα ευνοήσουν περισσότερο τους κατόχους μεγάλων ιδιοκτησιών, θα δημιουργήσουν δημοσιονομικό κενό της τάξης των 470 εκατ. ευρώ σε σχέση με τα προϋπολογισμένα έσοδα από το βάρβαρο χαράτσι. Τα λεφτά αυτά βέβαια δεν πάνε «υπέρ πίστεως», αλλά θα εισπραχθούν κανονικά από την κυβέρνηση, για «να μην κινδυνεύσουν οι δημοσιονομικοί στόχοι». Με ποιον τρόπο; Με την αύξηση της εισπραξιμότητας του ΕΝΦΙΑ, που κυμαίνεται σήμερα σε ποσοστά γύρω στο 75%, εξαιτίας της αδυναμίας χιλιάδων λαϊκών νοικοκυριών να ανταποκριθούν στις φορολογικές υποχρεώσεις τους. Δηλαδή, η κυβέρνηση θα καλύψει το δημοσιονομικό κενό κυνηγώντας τα συνήθη υποζύγια: Τα λαϊκά στρώματα που πληρώνουν το 95% των άμεσων και έμμεσων φόρων. Με άλλα λόγια, από τη μια τσέπη τα δίνει και από την άλλη τα παίρνει η κυβέρνηση, κάνοντας πρωταπριλιάτικο αστείο την «ανακούφιση» των λαϊκών νοικοκυριών, την ίδια ώρα που με νομοσχέδιο τις επόμενες μέρες σχεδιάζει νέες φοροαπαλλαγές στο κεφάλαιο. Αλλη μια επιβεβαίωση ότι μέσα στο ασφυκτικό πλαίσιο αυτής της αντιλαϊκής πολιτικής, που υπηρετεί τη «δημοσιονομική σταθερότητα» και την ανάπτυξη για το κεφάλαιο, δεν μπορεί να υπάρξει πραγματική ελάφρυνση και ανακούφιση των λαϊκών στρωμάτων, παρά μόνο με οργανωμένο αγώνα για τις σύγχρονες ανάγκες, που θα βάζει στόχο την ανατροπή της.

Για τις οικονομικές κρίσεις του καπιταλισμού


 
Η οικονομική κρίση στις καπιταλιστικές οικονομίες αναπαράγει συνεχώς τις συζητήσεις στα αστικά επιτελεία, για το χαρακτήρα της, την αιτία της, την αντιμετώπισή της, τις μορφές διαχείρισής της. Με ένα και μοναδικό στόχο: οι συνέπειες της για το κεφάλαιο να είναι όσο γίνεται λιγότερο οδυνηρές
 
Αλλωστε, κρίση σημαίνει και καταστροφή παραγωγικών δυνάμεων, επομένως και ενός τμήματος του κεφαλαίου. Το τελευταίο είναι υπερτιμημένο και με την αγυρτεία του παρασιτισμού και της κερδοσκοπίας, και μέσω του απαραίτητου στον καπιταλισμό μηχανισμού των Χρηματιστηρίων, και πρέπει να επανέλθει στην πραγματική του αξία. Αυτό θα το κάνει η κρίση. 
 
Ταυτόχρονα όμως η κρίση καταστρέφει τις μικρότερες καπιταλιστικές επιχειρήσεις, που αντικειμενικά θα τις καρπωθούν οι μεγάλοι μονοπωλιακοί όμιλοι, επομένως ωθεί και στη συγκεντροποίηση του κεφαλαίου.

Κανένας εφησυχασμός




Η μεγάλη φωτιά της Δευτέρας στον Υμηττό, όπως και αυτές σε Ελαφόνησο, Ζούμπερη και Μαραθώνα, το Σαββατοκύριακο που μας πέρασε, έρχονται να επιβεβαιώσουν ότι ο κίνδυνος από τις τραγικές ελλείψεις στην αντιπυρική προστασία είναι εδώ. Παρά τα μεγάλα λόγια, ένας από τους λίγους εναπομείναντες «πνεύμονες» της Αττικής βρέθηκε ξανά σε κίνδυνο και μάλιστα σε μια μέρα που ο βαθμός επιφυλακής ήταν μεγάλος. Αντίστοιχη είναι η κατάσταση κάθε χρόνο, άλλοτε στην Πεντέλη, άλλοτε στον Υμηττό, άλλοτε στην Πάρνηθα, χωρίς δυστυχώς η εξέλιξη να είναι πάντα ίδια με την τελευταία... Και μπορεί να ακούμε από αρμόδια κυβερνητικά στελέχη φράσεις θριαμβολογίας, όπως «Ηταν μία απόδειξη ότι το κράτος είναι εδώ», αυτές ωστόσο δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να αποπροσανατολίζουν και να καθησυχάζουν το λαό. Τίποτα ουσιαστικό δεν έχει αλλάξει σε ό,τι αφορά τα προβλήματα στην πρόληψη και στην αντιμετώπιση των πυρκαγιών, με ευθύνη του κράτους, που συνεχίζει να εγκληματεί σε βάρος του περιβάλλοντος και να εκθέτει σε κινδύνους τα δάση, την περιουσία, ακόμα και τη ζωή του λαού. Αλήθεια, μπορεί κάποιος από τους αρμόδιους της κυβέρνησης που τα λένε αυτά, με αφορμή την επιχείρηση στον Υμηττό, να πει τι θα γίνει σε περίπτωση δεύτερου και τρίτου μετώπου στην Αττική ή σε μια άλλη Περιφέρεια της χώρας;

Η κλωστή


  Πηγή: Eurokinissi

Μια «κλωστή» συνδέει όλους τους νόμους που ψήφισε η κυβέρνηση τις πρώτες τριάντα μέρες μετά τις εκλογές, όπως και την αντιλαϊκή πολιτική της με την πολιτική των προηγούμενων: Η «βελτίωση του επιχειρηματικού κλίματος», που «θα προσελκύσει επενδύσεις» και «θα δώσει μεγαλύτερη ώθηση στην ανάπτυξη».

Για παράδειγμα, σκοπός των αλλαγών στον κρατικό μηχανισμό είναι να γίνει πιο «φιλικός» στις επενδύσεις, μειώνοντας τη γραφειοκρατία για τους «επενδυτές» και κάνοντας το κράτος πιο αποδοτικό στην προώθηση «μεταρρυθμίσεων» που έχει ανάγκη η «αγορά», «ανεξαρτήτως πολιτικών εναλλαγών», ανεξάρτητα δηλαδή από το ποιο κόμμα θα είναι στην κυβέρνηση.