Τετάρτη 30 Μαΐου 2018

Υπέβαλαν τα ΣΕΒη τους -του Παναγιώτη Θεοδωρόπουλου



Υπέβαλαν τα ΣΕΒη τους -του Παναγιώτη Θεοδωρόπουλου

 Σε ένα διαγωνισμό παροχών προς τους βιομηχάνους επιδόθηκαν οι Αλέξης Τσίπρας και Κυριάκος Μητσοτάκης. Μιλώντας, στην ετήσια γενική συνέλευση των βιομηχάνων ο πρωθυπουργός αλλά και ο πρόεδρος της ΝΔ, έδωσαν πραγματικό ρεσιτάλ δεσμεύσεων απέναντι στο μεγάλο κεφάλαιο, επιχειρώντας να προσεταιριστούν την εύνοια της ηγεσίας του ΣΕΒ. Φοροελαφρύνσεις, κίνητρα, επιδοτήσεις, διευκολύνσεις, ενισχύσεις και κυρίως παροχή φτηνού εργατικού δυναμικού, πλαισίωσαν τις εξαγγελίες Τσίπρα και Μητσοτάκη. 

Την ίδια στιγμή τόσο ο πρωθυπουργός, όσο και ο πρόεδρος της ΝΔ, ξεκαθάρισαν ότι και μετά το τέλος του προγράμματος θα ακολουθήσουν δύσκολες μέρες για τα λαϊκά στρώματα.

Η επόμενη μέρα του 3ου μνημονίου «δεν θα τα αλλάξει όλα απότομα και θεαματικά, οι αλλαγές θα έρχονται βήμα το βήμα». Με αυτόν τον τρόπο ο πρωθυπουργός κατέστησε σαφές ότι τα αντιλαϊκά μέτρα που έχουν ήδη ψηφιστεί θα εφαρμοστούν. «Θα ήταν λάθος και ανοησία» αν κάποιος πιστεύει ότι «με το ημερολογιακό τέλος του μνημονίου» οι αγορές «θα μας δανείζουν με χαμηλά επιτόκια», συνέχισε ξεκαθαρίζοντας ότι θα ακολουθηθεί πιστά η δημοσιονομική πειθαρχία και το πρόγραμμα λιτότητας. Η χώρα δεν θα χάσει την μεταρρυθμιστική της «ορμή», σημείωσε χαρακτηριστικά. 

Υπηκοότητα μόνο για ήρωες και εκλεκτούς-Περί “άξιων” και “ανάξιων” μεταναστών

 
 
Τέτοιες “έκτακτες” πολιτογραφήσεις , λειτουργούν ως πλυντήριο της βαθιά αντιμεταναστευτικής και στον πυρήνα της ρατσιστικής πολιτικής που εφαρμόζει το σύνολο των κυβερνήσεων της ΕΕ, με διάφορες διαβαθμίσεις.



Αίσθηση έχει προκαλέσει τις τελευταίες μέρες η είδηση ότι 23χρονος μετανάστης χωρίς χαρτιά από το Μάλι έσωσε με κινήσεις “Spiderman” ένα τετράχρονο παιδί που είχε σκαρφαλώσει έξω από το μπαλκόνι του σπιτιού του στο Παρίσι. Ο πρόεδρος Μακρόν υποδέχτηκε το νεαρό στα Ηλύσια Πεδία, δεσμευόμενος πως θα κινηθούν οι διαδικασίες για την πολιτογράφηση του Μαμαντού Γκασαμά, που είχε έρθει με τον αδερφό του από την Αφρική το 2017 και διαμένει σε εστία.

Η υπόθεση, τηρουμένων των αναλογιών, θυμίζει εκείνη της απόδοσης ελληνικής ιθαγένειας στους αδελφούς Αντετοκούμπο, επί κυβέρνησης Σαμαρά το Μάη του 2013, προκειμένου τα δυο μπασκετικά ταλέντα να προσφέρουν τις υπηρεσίες του στην Εθνική Ομάδα. Κανείς φυσικά δε μπορεί να έχει αντίρρηση στο γεγονός αυτό καθ’αυτό της πολιτογράφησης, είτε στη γαλλική είτε στην ελληνική περίπτωση. Είναι όμως πολύ ενδεικτικός ο τρόπος και τα κριτήρια με τον οποίο γίνονται αυτές οι κατ’εξαίρεσιν πολιτογραφήσεις.

Ιδιος δρόμος




«Δύο δρόμους για την επόμενη μέρα» ανακαλύπτει η κυβερνητική προπαγάνδα και προσπαθεί να σκάψει λίγο πιο βαθιά τις κάλπικες διαχωριστικές γραμμές απέναντι στη ΝΔ.

Τα επιτελεία της αντιπαραθέτουν το «καθαρό κυβερνητικό σχέδιο για την έξοδο» στο «κρυφό μνημόνιο Μητσοτάκη» και την «ανάπτυξη με αναδιανομή, ενίσχυση του κοινωνικού κράτους και στήριξη της εργασίας» στα «αφορολόγητα κέρδη για τους ισχυρούς, κατεδάφιση της δημόσιας Υγείας, ελαστική απασχόληση», τα οποία καταλογίζουν στη ΝΔ.

Παρά τη «φιλότιμη» προσπάθεια, δεν κρύβεται με τίποτα ότι τα «δύο σχέδια» είναι... το εξής ένα, αυτό που υπαγορεύει το κεφάλαιο και αφορά την ανάκαμψη των κερδών του.

Για παράδειγμα, οι υποσχέσεις για αφορολόγητα κέρδη, παραπέρα μείωση της φορολογίας για τους επιχειρηματικούς ομίλους, όπως και μια σειρά άλλα προνόμια που διαφημίζει η ΝΔ, ζητώντας από το κεφάλαιο να την προτιμήσει στον ανταγωνισμό της με τον ΣΥΡΙΖΑ, περιέχονται ατόφια σχεδόν στο «αναπτυξιακό σχέδιο» που παρουσίασε προ ημερών η κυβέρνηση, αλλά και χτες ξανά ο πρωθυπουργός από το βήμα της ΓΣ του ΣΕΒ.

Ισχυρό μήνυμα σε κυβέρνηση και εργοδοσία από τους απεργούς της Θεσσαλονίκης (VIDEO - ΦΩΤΟ)





Ισχυρό μήνυμα στην κυβέρνηση, στην εργοδοσία και στα τσιράκια τους στο συνδικαλιστικό κίνημα, ότι η επιλογή των εργατών είναι ο αγώνας, η οργάνωση και η αντεπίθεση στην «ανάπτυξη» που τσακίζει τη ζωή τους για να θρέψει τα κέρδη των πλουτοκρατών, έστειλαν χιλιάδες εργάτες και υπάλληλοι, από τον ιδιωτικό και το δημόσιο τομέα, μικροί και αυτοαπασχολούμενοι επαγγελματίες, βιοτέχνες, έμποροι, αγρότες, νέοι και γυναίκες, μέσα από τη μαζική συμμετοχή τους στην απεργιακή συγκέντρωση του ΠΑΜΕ στη Θεσσαλονίκη.

Η μαχητική διαδήλωση ξεκίνησε από το Άγαλμα Βενιζέλου και με ενδιάμεσο σταθμό το υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης, κατέληξε έξω από το Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης, το σπίτι των εργατών που ο εργοδοτικός - κυβερνητικός συνδικαλισμός προσπαθεί να το μετατρέψει σε τσιφλίκι των εργοδοτών.

Η μάχη για την επιτυχία της απεργίας ξεκίνησε από νωρίς το πρωί με τις απεργιακές φρουρές να παίρνουν τη θέση τους μπροστά στις πύλες εργοστασίων, εμπορικών καταστημάτων στο κέντρο της πόλης, αλλά και σε επιχειρήσεις τηλεπικοινωνιών και πληροφορικής όπως ο ΟΤΕ στο Φοίνικα κ.ά.

Από το Μπακούνιν στο «Ρουβίκωνα»: Ο αναρχισμός ως δεκανίκι της αστικής εξουσίας








Από atexnos        Μαΐ 29, 2018 Απόψεις



Γράφει ο Νίκος Μόττας //



Τους τελευταίους μήνες πληθαίνουν στα μέσα μαζικής ενημέρωσης οι αναφορές στη δράση του «Ρουβίκωνα», ενώ οι ενέργειες της εν λόγω αναρχικής ομάδας γίνονται ακόμη και αντικείμενο διαμάχης μεταξύ κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης. Την ίδια στιγμή που η δραστηριότητα του «Ρουβίκωνα» προβάλλεται συστηματικά από τα αστικά ΜΜΕ, υποβιβάζονται και «πνίγονται» στην αφάνεια της καθημερινής ειδησεογραφίας οι δράσεις του οργανωμένου εργατικού-λαϊκού κινήματος. 


Ας δούμε για παράδειγμα πόσο χρόνο έχουν αφιερώσει τα μέσα ενημέρωσης σε πρόσφατες επιθέσεις του «Ρουβίκωνα» στο ΣτΕ και σε συμβολαιογραφικό γραφείο και πόσο χρόνο, αντίστοιχα, αφιερώνουν σε μαζικές κινητοποιήσεις συνταξιούχων και φοιτητών, ή στη δράση ταξικών σωματείων σε χώρους δουλειάς εν όψει της απεργίας της 30ης Μάη. 


Το έργο το’ χουμε ξαναδεί πολλές φορές το παρελθόν. Είναι συνηθισμένο φαινόμενο να παρουσιάζονται εκτεταμένα ρεπορτάζ για επεισόδια «αντιεξουσιαστών» και αστυνομίας, και ταυτόχρονα να «θάβονται» δημοσιογραφικά ογκώδεις απεργιακές συγκεντρώσεις του ΠΑΜΕ και των ταξικών δυνάμεων που συσπειρώνονται σε αυτό. Δεν πρέπει να μας προκαλεί εντύπωση.


Το αστικό σύστημα ξέρει τι προβάλλει και γιατί το προβάλλει. Ξέρει πολύ καλά που και σε τι δίνει δημοσιότητα. Η δραστηριότητα- αλλα και η ιδεολογία – του λεγόμενου αναρχικού χώρου προσφέρει διπλό κέρδος στην αστική εξουσία: Αφενός είναι πλήρως ανώδυνη για το ίδιο το καπιταλιστικό σύστημα και, αφετέρου είναι εύκολα αξιοποιήσιμη για τον εγκλωβισμό εντός των τειχών του συστήματος, νεανικών κυρίως, συνειδήσεων. 

Ολοι σήμερα στην απεργία και τις συγκεντρώσεις, με σημαία τις εργατικές - λαϊκές ανάγκες!


Στις 10.30 π.μ. στην Ομόνοια η συγκέντρωση του ΠΑΜΕ στην Αθήνα - Στις 10 π.μ. στο Αγαλμα Βενιζέλου η συγκέντρωση της Θεσσαλονίκης

Στη μάχη της περιφρούρησης της πανελλαδικής πανεργατικής απεργίας και της επιτυχίας των συγκεντρώσεων που οργανώνουν σε όλη τη χώρα ρίχνονται σήμερα τα Σωματεία, οι Ομοσπονδίες και τα Εργατικά Κέντρα που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ.
 «Μπροστά οι δικές μας ανάγκες!». Με πλαίσιο αιτημάτων και διεκδικήσεων που φέρνει στο προσκήνιο τις ανάγκες των εργαζομένων και των οικογενειών τους, παίρνουν θέση απέναντι στην εργοδοσία και την κυβέρνηση, που εντείνουν την επίθεση με στόχο τη στήριξη των κερδών και της ανταγωνιστικότητας.

«Η ανάπτυξή σας τσακίζει τη ζωή μας! Αγώνας, οργάνωση και αντεπίθεση η επιλογή μας!». Με το σύνθημα αυτό απαντούν στα «αναπτυξιακά σχέδια» κυβέρνησης και επιχειρηματικών ομίλων, αλλά και στις δυνάμεις του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού που θέλουν να στοιχίσουν τους εργαζόμενους πίσω από τους «εθνικούς στόχους» των μονοπωλίων.

Στην Αθήνα, η απεργιακή συγκέντρωση του ΠΑΜΕ θα γίνει στις 10.30 π.μ. στην Ομόνοια. Στον Πειραιά, στις 10 π.μ. στην πλατεία Καραϊσκάκη. Στη Θεσσαλονίκη, στις 10 π.μ. στο Αγαλμα Βενιζέλου. Συγκεντρώσεις θα γίνουν σε δεκάδες ακόμα πόλεις σε όλη τη χώρα.

Τη συμμετοχή τους στις απεργιακές κινητοποιήσεις έχουν αποφασίσει 6 Ομοσπονδίες και πάνω από 30 Ενώσεις και Σύλλογοι αυτοαπασχολούμενων και ΕΒΕ, γεγονός που χαιρετίζει με ανακοίνωσή της η ΠΑΣΕΒΕ.

Κάλεσμα συμμετοχής στις συγκεντρώσεις του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος έχουν επίσης απευθύνει η Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων και μια σειρά Ομοσπονδίες και Αγροτικοί Σύλλογοι, το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών (ΜΑΣ), η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας (ΟΓΕ), η Ελληνική Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη (ΕΕΔΥΕ) και η Κίνηση για την Εθνική Αμυνα (ΚΕΘΑ).