Παρασκευή 8 Φεβρουαρίου 2019

ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ, ΜΕΛΕΤΗ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΜΟ



Ένα πραξικόπημα βρίσκεται σε εξέλιξη στη Βενεζουέλα, προσπαθώντας να εξαφανίσει τον πρόεδρό της N.  Μαδούρο και να τοποθετήσει στη θέση του μια μαριονέτα των ΗΠΑ. 
 
ΟΙ ΗΠΑ αναγνώρισαν αμέσως, από τις 23 Ιανουαρίου, ως προσωρινό πρόεδρο της Βενεζουέλας τον αυτοανακηρυχθέντα Χουάν Γκουαϊδό, άλλωστε δικό τους δημιούργημα είναι.  Οι 19 χώρες της ΕΕ, ανάμεσά τους Βρετανία, Ισπανία, Γαλλία, Γερμανία κλπ. που προχώρησαν στην αναγνώριση την επομένη μέρα από τη λήξη του  ευρωπαϊκού τελεσίγραφου προς τον εκλεγμένο πρόεδρο Νικολάς Μαδούρο για προκήρυξη εκλογών, δεν μπορούν να προκαλέσουν καμιά έκπληξη γι’ αυτή την ενέργεια. Η ΕΕ ανέκαθεν υποστήριζε κάθε ιμπεριαλιστική περιπέτεια των ΗΠΑ, από το Ιράκ ως τη  Λιβύη.  Η  δική μας κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, που διατυμπάνιζε τις καλές της σχέσεις με το κόμμα του Ούγκο Τσάβες, προσπαθεί να ισορροπήσει ανάμεσα σ’  εκ διαμέτρου αντίθετες θέσεις και γι’ αυτό στο εσωτερικό θέλει να δίνεται η εντύπωση της  συμπαράστασης προς τη Βενεζουέλα, ενώ συγχρόνως όλο και περισσότερο ευθυγραμμίζεται με τη βασική πολιτική θέση της ΕΕ και ΗΠΑ. 

ΚΟ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΤΟΥ ΚΚΕ


Απαράδεκτη η δικαστική απόφαση για την επίθεση της Χρυσής Αυγής έξω από το ΕΠΑΛ Λαγκαδά


Σε ανακοίνωσή του για τη σημερινή απαράδεκτη απόφαση του δικαστηρίου για την επίθεση της Χρυσής Αυγής έξω από το ΕΠΑΛ Λαγκαδά το Γραφείο Τύπου της ΚΟ Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ αναφέρει:

«Το ΚΚΕ καταγγέλλει τη σημερινή απαράδεκτη απόφαση του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Θεσσαλονίκης, σχετικά με την επίθεση της ναζιστικής εγκληματικής Χρυσής Αυγής έξω από το ΕΠΑΛ Λαγκαδά, το Νοέμβρη του 2012, με την επιβολή ποινών στα δύο από τα τρία θύματα, αθωώνοντας μόνο τον έναν, παρά το ότι η πρόταση της εισαγγελέως ήταν να αθωωθούν τα θύματα της δολοφονικής επίθεσης. Ταυτόχρονα μείωσε την ποινή των δύο Χρυσαυγιτών.

Από τη «Λευκή Βίβλο» στις σημερινές αντεργατικές αναδιαρθρώσεις

Βγάλε κι εσύ έναν κομμουνιστή δήμαρχο, μπορείς…



Τους χαλάσαμε την πιάτσα … είπε προχτές ο Πελετίδης. Πράγματι. Αυτό ακριβώς έκαναν. Όχι όμως μόνο την πιάτσα της Πάτρας. Φανταστείτε τι θα γίνειστο τρίτο πεντάχρονο πρόγραμμα του Πελετίδη.

Χρόνια τώρα, οι δήμαρχοι κι οι άλλοι τοπικοί παράγοντες, έπαιξαν τις τελευταίες δεκαετίες το ρόλο του μακριού χεριού του κράτους, της ΕΕ και του κεφαλαίου. Αλλά και το ρόλο του κυματοθραύστη της λαϊκής δυσαρέσκειας.

Όποιος ζητούσε κάτι, οι μόνιμες επωδοί ήταν: “Δεν είναι αρμοδιότητα του Δήμου”, “Είναι ψηφισμένος νόμος”, “Δε γίνεται αλλιώς”, “Σ’ όποιο δήμο και να πας τα ίδια συμβαίνουν” κλπ. Είτε αυτό αφορούσε ένα χαρακτηρισμό οικοπέδου και μια παιδική χαρά ή ένα δρόμο, είτε μια απόλυση εργαζομένου του δήμου, είτε τα κορίτσια που “δουλεύουν” στους παιδικούς σταθμούς, είτε το σκέπασμα της Αττικής οδού, είτε τα εισιτήρια στο κολυμβητήριο και τα δημοτικά τέλη κλπ.
Τέλμα. Ομοιομορφία. Αδιέξοδο. Ο Πατούλης (ΝΔ) στο Μαρούσι κι ο Καρπέτας (ΠΑΣΟΚ) στη Μεταμόρφωση  κι ο Γκότσης (ΣΥΡΙΖΑ) στη Νέα Ιωνία.

Κι ήρθε ο… πόντιος στην Πάτρα, να τους τα κάνει όλα γης μαδιάμ. Να ισοπεδώσει την και την “ανταποδοτικότητα” και τις “περιορισμένες αρμοδιότητες”. (Έχω βέβαια τη γνώμη ότι δεν είναι «προσωπικό» το θέμα. Ότι πρόκειται για συλλογική πολιτική προσπάθεια πολλών ανθρώπων, μεταξύ των οποίων κι ο Πελετίδης. Κι αυτή την προσπάθεια την εκφράζει προς τα έξω ένας φωτισμένος δήμαρχος).

Η κυβέρνηση κάνει πλάτες στην άρνηση της Γερμανίας να πληρώσει τις οφειλές της


Αρθρο του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ στην εφημερίδα «Εθνος»

Το ΚΚΕ θα συνεχίζει να πρωτοστατεί στη δράση για τη διεκδίκηση των γερμανικών αποζημιώσεων, αξιοποιώντας κάθε δυνατότητα για την ικανοποίηση του δίκαιου αιτήματος του λαού μας
Το ΚΚΕ θα συνεχίζει να πρωτοστατεί στη δράση για τη διεκδίκηση των γερμανικών αποζημιώσεων, αξιοποιώντας κάθε δυνατότητα για την ικανοποίηση του δίκαιου αιτήματος του λαού μας
Σήμερα, 74 χρόνια από τη λήξη του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και την Αντιφασιστική Νίκη των Λαών, σε εκκρεμότητα παραμένουν οι οφειλές της Γερμανίας σε αποζημιώσεις και επανορθώσεις. Κι όταν μιλάμε για τις γερμανικές αποζημιώσεις και επανορθώσεις, μιλάμε για το αναγκαστικό κατοχικό δάνειο - ληστεία, που επιβλήθηκε στην κατεχόμενη Ελλάδα, τις τεράστιες καταστροφές στις υποδομές που προκάλεσαν τα γερμανικά κατοχικά στρατεύματα, που αναγνωρίστηκαν από τη Διάσκεψη των Συμμάχων στο Παρίσι (Δεκέμβρης 1945 - Γενάρης 1946), τις αποζημιώσεις των θυμάτων των φρικιαστικών ναζιστικών εγκλημάτων, των ομήρων στα ναζιστικά στρατόπεδα και στα εργοστάσια των γερμανικών μονοπωλίων, την επιστροφή των αρχαιολογικών θησαυρών ανεκτίμητης αξίας και των θησαυρών πολιτιστικής κληρονομιάς, που λεηλατήθηκαν από τις γερμανικές κατοχικές δυνάμεις.
 
Τεράστιες είναι οι ευθύνες όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων της χώρας και της σημερινής κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, γιατί ουσιαστικά δεν έθεσαν ποτέ ζήτημα πραγματικής διεκδίκησης των γερμανικών επανορθώσεων. Κι αυτό, χρησιμοποιώντας διάφορες αστήρικτες δικαιολογίες και προσχήματα, όπως ότι «δεν είναι τώρα η κατάλληλη στιγμή για να τεθεί το ζήτημα», ότι «πρέπει να βρούμε την κατάλληλη στιγμή», την οποία τελικά ποτέ δεν βρήκαν όλα αυτά τα χρόνια.

Μετεπιβίβαση

Μετεπιβίβαση 

Όσοι είχαν ξεκινήσει από το χωριό για την πόλη άλλαζαν λεωφορείο και μια και δυο φορές. Μερικοί είχαν πάει πιο μακριά με τρένο και ήξεραν και άλλους που πήραν και αεροπλάνο.Είχαν ακούσει πως αρκετές φορές υπάρχει μετεπιβίβαση και ανταπόκριση και μας τα έλεγαν και κάναμε χαμογελαστοί εικόνες. Κατεβαίνεις από το μέσον που ταξιδεύεις και περιμένεις να έρθει το επόμενο λεωφορείο, τρένο, καράβι ή αεροπλάνο να σε πάει στον τελικό προορισμό σου. Περιμένεις σε ένα σταθμό. Με κτίριο, υπόστεγο, τουαλέτα, αναψυκτήριο. Καμιά φορά προκύπτουν θέματα όπως βλάβες, άσχημος καιρός, ασυνεννοησία και χάνεις το επόμενο. Η εταιρία, αφού έχεις πληρώσει εισιτήριο, πρέπει να σου εξασφαλίσει την διανυκτέρευση, να σου πληρώσει το φαγητό σου και μερικές φορές να σου δώσει και αποζημίωση. Δεν βλέπει, τι χρώμα έχεις, τι φοράς, αν είσαι όμορφος, άσχημος, κοντός, ψηλός, χοντρός ή μοντέλο, γέρος ή παιδί. Μερικές φορές οι γέροι πληρώνουν μειωμένο και τα παιδιά ταξιδεύουν τζάμπα. Όταν υπάρχουν μεγάλες καθυστερήσεις δημιουργούνται νεύρα, αγωνίες, διαφωνίες, φωνές, ζητούνται εξηγήσεις, η ίδια ερώτηση παντού και ξανά και ξανά. Πότε θα φύγουμε; Ιδιαίτερα στα παιδιά. Ψάχνουν συνήθως για τον υπεύθυνο, κάποιον υπάλληλο. Δεν ξέρει πολλές φορές. Δεν ξέρει! Και ποιος ξέρει; Η Εταιρία ξέρει. Η Εταιρία θα ειδοποιήσει, θα ξέρουν οι υπάλληλοι και θα ξέρουμε κι εμείς που στοιβιαζόμαστε στον σταθμό μετεπιβίβασης. Μέχρι τότε περιμένουμε. Έτσι και γω περιμένω να μου πει η Εταιρία!

ΝΑΤΟική συναίνεση


Μπορεί το πρωτόκολλο ένταξης της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ να τροφοδοτεί έναν ακόμα γύρο στην κούφια αντιπαράθεση γύρω από το ονοματολογικό, ανάμεσα στον ΣΥΡΙΖΑ και τη ΝΔ, όμως όταν η συζήτηση αγγίζει τη στρατηγική που υπηρετεί η συμφωνία των Πρεσπών, δύσκολα καταλαβαίνει κανείς αν κάποιος εκπροσωπεί την κυβέρνηση ή την αξιωματική αντιπολίτευση, αφού και οι δυο κρατούσαν γερά το λιβανιστήρι για το ΝΑΤΟ και τις ΗΠΑ. «Εμείς (...) έχουμε στρατηγικό σκοπό την ευρωπαϊκή και ευρωατλαντική πορεία των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων (...) αυτή είναι μια στρατηγική μας θέση (...) Κάνουμε το καθήκον μας υπεύθυνα με καθαρή συνείδηση, παραμένοντας η πιο στέρεη πολιτική δύναμη της χώρας υπέρ της ευρωατλαντικής πορείας των γειτόνων μας...». Τα παραπάνω, για παράδειγμα, τα είπε ο Γ. Κουμουτσάκος εκ μέρους της ΝΔ, μάλλον απευθυνόμενος σε ευρωατλαντικό ακροατήριο και για να αποφευχθούν «παρεξηγήσεις» σχετικά με τη στάση της ΝΔ απέναντι στη συμφωνία και το Πρωτόκολλο. Είναι ακριβώς τα ίδια που λέει και η κυβέρνηση, όπως και τα υπόλοιπα αστικά κόμματα, για να μαντρώσουν έναν ακόμα λαό στο ΝΑΤΟ και για να διευρυνθεί η δολοφονική αυτή μηχανή. Αυτή η απόλυτη σύμπλευση είναι που πρέπει να γίνει κριτήριο για το λαό και όχι οι ψευτοκαβγάδες τους γύρω από τα «διαδικαστικά», το αν επιδιώχθηκε «συναίνεση» κ.ο.κ., αφού η συναίνεση μεταξύ τους στο ευρωΝΑΤΟικό πλαίσιο είναι δεδομένη.

Με προσχήματα απέναντι στα αγροτικά αιτήματα




Μετά τις πρωτοφανείς διώξεις σε βάρος στελεχών του οργανωμένου αγροτικού κινήματος με το «καλημέρα» των αγροτικών κινητοποιήσεων στα μπλόκα, η κυβέρνηση, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και τα φιλοκυβερνητικά (και όχι μόνο) ΜΜΕ έχουν περάσει στο δεύτερο στάδιο της ύπουλης προσπάθειας να καλλιεργήσουν τον περιβόητο «κοινωνικό αυτοματισμό» ενάντια στον δίκαιο αγώνα που δίνουν οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι σε όλη τη χώρα.

Σε αλλεπάλληλες δηλώσεις του υπουργού, σε τίτλους και ρεπορτάζ, παρουσιάζονται οι αγωνιζόμενοι αγροτοκτηνοτρόφοι ως «υπερβολικοί και αδιάλλακτοι», ως «αρνητές του διαλόγου», με αφορμή το γεγονός ότι δεν πραγματοποιείται συνάντηση των αγροτών με την κυβέρνηση. Ομως, η ευθύνη ανήκει αποκλειστικά στον ίδιο τον υπουργό και συνολικά στην κυβέρνηση.