Τρίτη 15 Απριλίου 2014

Για το καλό τους…

Για το καλό τους…
   Με μια γνωμοδότηση, που σίγουρα θα ικανοποιήσει τον κ.Μπαλτάκο και τους ομοϊδεάτες του, το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους προτείνει, ούτε λίγο ούτε πολύ, την επ΄αόριστον παράταση της κράτησης των μεταναστών στα «στρατόπεδα συγκέντρωσης», μέχρι να συναινέσουν στην «οικειοθελή» απέλασή τους.
Η γνωμοδότηση 44/2014 του Δ” Τμήματος του Νομικού Συμβουλίου, ορίζει τα εξής:
«Ναι μεν δεν προβλέπεται από τον νόμο η δυνατότητα παρατάσεως της κρατήσεως πέραν του 18μηνου, ούτε εκ νέου κράτηση για χρονικό διάστημα μέχρι 18 μήνες, με αιτιολογημένη όμως απόφαση της αρμόδιας Αρχής, λόγω της αρνήσεως συνεργασίας του ίδιου του αλλοδαπού για την πραγματοποίηση και ολοκλήρωση της εκτελέσεως της αποφάσεως επιστροφής του ή απελάσεώς του και του κινδύνου της διαφυγής του, μπορεί να μην αφεθεί ελεύθερος και μετά το 18μηνο, αλλά να του επιβληθεί αυτόματα ο περιοριστικός όρος υποχρεωτικής διαμονής του στο κέντρο προαναχωρησιακής κρατήσεως, μέχρις ότου συνεργασθεί με τις αρμόδιες Αρχές για την εκτέλεση της πράξεως επιστροφής ή απελάσεώς του». Το κράτος θεωρεί ότι η απελευθέρωση των κρατουμένων «θα έχει αποτέλεσμα την έμμεση “νομιμοποίηση” της παραμονής των ως άνω αλλοδαπών στη χώρα, ενώ παράλληλα εκτιμάται, με βεβαιότητα, ότι θα εντείνει τις μεταναστευτικές ροές προς τη χώρα μας και θα οδηγήσει αναπόφευκτα στη ραγδαία αύξηση του πληθυσμού των μη νόμιμων μεταναστών στο εσωτερικό, με τις εντεύθεν δυσμενείς συνέπειες στη δημόσια τάξη και ασφάλεια, λαμβάνοντας μάλιστα υπόψη ότι οι μετανάστες αυτοί στερούνται πόρων για τη διαβίωσή τους».
Όμως - για να μην παρεξηγηθούμε - αυτό το κάνει «για το καλό τους»! Και το εξηγεί:
«Προστατεύεται συγχρόνως με το δημόσιο συμφέρον και το ατομικό τους συμφέρον, αφού πρόκειται για ευάλωτα άτομα, χωρίς μόνιμη διαμονή, χωρίς νόμιμα έγγραφα και χωρίς δυνατότητα να εργασθούν και κινδυνεύουν να πέσουν σε μεγάλη ένδεια ή σε παράνομα κυκλώματα εκμεταλλεύσεώς τους».
Νέα γλώσσα – νέα ήθη.
     Αν τα «στρατόπεδα συγκέντρωσης» μετονομάζονται σε «κέντρα προ-αναχώρησης» και η «κράτηση» σηματοδοτεί την «προστασία από την ανεξέλεγκτη ελευθερία», τότε μπορούμε άνετα να δεχτούμε και το δίκιο του Υπουργού Υγείας, που διακηρύσσει σε όλους τους τόνους ότι τα μέτρα κατεδάφισης του Δημόσιου συστήματος υγείας είναι μέτρα προάσπισης της υγείας των πολιτών. Επίσης, το ότι οι φτωχοί κι οι μετανάστες μένουν χωρίς ιατροφαρμακευτική φροντίδα είναι ουσιαστικά ένας τρόπος για να γλυτώσουν από την τυραννία των γιατρών και των κυκλωμάτων εκμετάλλευσης του πόνου τους. Ναι, γιατί όχι… Αφού ο κυνισμός και ο νόμος της ζούγκλας καθίστανται κυρίαρχη ιδεολογία και όποιος στέκεται ενάντια σ΄αυτόν τον πολιτισμένο αγριανθρωπισμό βαφτίζεται προδότης του έθνους και εχθρός της πατρίδας, τότε μπορούμε χαλαρά κι εμείς να καλωσορίσουμε από τον καναπέ μας το νέο Μεσαίωνα. Και γιατί να ενδιαφερθούμε για το ότι πρόσφυγες από τόπους κατεστραμμένους, οι οποίοι πέρασαν τα πάνδεινα για να φτάσουν σε μια χώρα που ήλπιζαν ότι θα έβρισκαν ψωμί και ελευθερία, είναι τώρα μαντρωμένοι σε κλουβιά δίχως δίκη, δίχως δικαιώματα, δίχως επικοινωνία με τον έξω κόσμο και τους ανακοινώνεται μια ωραία πρωία, μετά από 1,5 χρόνο, ότι θα παραμείνουν μέσα «για το καλό τους και ωσότου συνεργαστούν για την απέλαση»?... Και μάλιστα όταν αυτοί θέλουν όντως να φύγουν από αυτή τη χώρα, αλλά είναι εγκλωβισμένοι εδώ λόγω της Συμφωνίας Δουβλίνο ΙΙ… Οι συγκεκριμένοι, μόλις το έμαθαν στο κέντρο κράτησης Ξάνθης, άρχισαν απεργία πείνας, αλλά αυτό είναι μια πάγια τακτική των απολίτιστων για να πλήξουν το κύρος της χώρας, που μάλιστα είναι έτοιμη να βγει και στις Αγορές.
Σαν Κοινωνικό Ιατρείο Αλληλεγγύης έχουμε ταχθεί από τη στιγμή της ίδρυσης μας στο πλευρό των αποκλεισμένων ντόπιων και μεταναστών και αποτελούμε ενεργό κομμάτι του αντιφασιστικού και αντιρατσιστικού κινήματος. Θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί για να σταματήσει αυτό το αίσχος, θα δουλέψουμε με όλες μας τις δυνάμεις για να διατηρηθεί η ελπίδα για μια ζωή με αξιοπρέπεια.
Σε αυτό το δίλημμα που επανακάμπτει με όρους εμφυλιακούς, θα βαδίσουμε το δρόμο προς το Φως και όχι πίσω στο Σκοτάδι.

Κοινωνικό Ιατρείο Αλληλεγγύης Θεσσαλονίκης

Η ντροπή ενός Υπουργού!


Ο Υπουργός Παιδείας ανακάλυψε εσχάτως την ντροπή 

Ο κύριος Αρβανιτόπουλος κοιτάχτηκε επιτέλους στον καθρέφτη και ντράπηκε.
  • Δεν ντράπηκε που με μια απόφασή του διέλυσε στην κυριολεξία την ΤΕΕ, αφήνοντας 20.000 μαθητές στην τύχη τους και βγάζοντας τους εκπαιδευτικούς τους σε διαθεσιμότητα. 
  • Δεν ντράπηκε να παίζει με την αγωνία 2000 εκπαιδευτικών που ακόμα βρίσκονται σε διαθεσιμότητα, ενώ στις τηλεοπτικές του εμφανίσεις συνεχώς τους «τακτοποιεί». 
  • Δεν ντράπηκε να βάλει την υπογραφή του στις πρώτες απολύσεις εκπαιδευτικών μετά από 100 χρόνια στην Ελλάδα, ανάμεσά τους και του προέδρου της ΟΛΜΕ! 
  • Δεν ντράπηκε που επί δύο συνεχόμενα σχολικά έτη τα σχολεία αδυνατούν να λειτουργήσουν λόγω των χιλιάδων κενών που δεν καλύπτονται. 
  • Δεν ντράπηκε που κάθε χρόνο η ενισχυτική διδασκαλία ξεκινά λίγο πριν τις εξετάσεις. 
  • Δεν ντράπηκε που οι μαθητές της Α’ Λυκείου θα συρθούν στις νέου τύπου προαγωγικές εξετάσεις χωρίς να έχουν, ακόμα και σήμερα, πρόσβαση στην περίφημη «τράπεζα θεμάτων». 
  •  Δεν ντράπηκε που οι εκπαιδευτικοί της Α’ Λυκείου περιμένουν επίσης, παραμονές των προαγωγικών εξετάσεων, να δουν το είδος των θεμάτων στα οποία θα εξεταστούν οι μαθητές τους. 
  • Δεν ντράπηκε να δηλώνει μέσω του υφυπουργού του ότι το μεγαλύτερο μέρος των μαθητών του Λυκείου πρέπει να οδηγηθούν στην κατάρτιση και τη μαθητεία. 
  • Δεν ντράπηκε για τη διάλυση των εργασιακών δικαιωμάτων των εκπαιδευτικών. 
  • Δεν ντράπηκε να καταστρατηγεί τους νόμους με κάθε ευκαιρία. 
  • Δεν ντράπηκε για το κλίμα τρομοκρατίας που έχει εξαπολύσει στα σχολεία. 
  • Δεν ντράπηκε που επιτρέπει σε εξωθεσμικούς εκπρόσωπους της task force να τον υποκαθιστούν μέσα στο υπουργείο του. 
  • Δεν ντράπηκε που αγνοεί τις καταγγελίες και τα έγγραφα της Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων με τα οποία τον καλούν να τηρήσει τη νομιμότητα σχετικά με το «mySchool». 
  • Δεν ντράπηκε να προωθήσει αυτή την κακόγουστη «φάρσα» που ονομάζει αξιολόγηση, την οποία,  ακόμα και με το νέο καθεστώς τρομοκρατίας και τις απειλές της απόλυσης, εκπαιδευτικοί και διευθυντές αρνούνται να εφαρμόσουν. 
  • Δεν ντράπηκε να θεσμοθετήσει μια αυτό‐αξιολόγηση που είναι στην ουσία μηχανισμός κατηγοριοποίησης‐ιδιωτικοποίησης και κλεισίματος δημόσιων σχολείων. 
  • Δεν ντράπηκε που επιχειρεί να επιβάλει ένα μηχανισμό «αξιολόγησης» του εκπαιδευτικού με στόχο να διαλύσει την εκπαιδευτική κοινότητα δημιουργώντας σχέσεις ανταγωνισμού, άκρατου ατομικισμού και χειραγώγησης, οδηγώντας σε νέες απολύσεις. 
  • Δεν ντράπηκε να περικόπτει συνεχώς τις εκπαιδευτικές δαπάνες για τη λειτουργία των δημόσιων σχολείων. 
  • Δεν ντράπηκε να παραμένει μέλος μιας κυβέρνησης που εκτελεί με συνέπεια ένα σχέδιο ολοσχερούς διάλυσης της χώρας και του κοινωνικού ιστού της. 
Δεν ντράπηκε για όλα αυτά και για πολλά άλλα.
Ντράπηκε μόνο για το ότι οι εκπαιδευτικοί δεν «αξιολογούνται».
Θα ξανα‐ντραπεί ίσως και σε λίγο, όταν θα διαπιστώσει ότι και οι πρυτάνεις δεν υποκύπτουν στην απαίτησή του για μαζικές διαγραφές φοιτητών.

Ο κύριος Αρβανιτόπουλος ντρέπεται που είναι υπουργός.

Κι εμείς επίσης. 

Αθήνα, Απρίλιος 2014 

ΣΥΝΕΡΓΑΖΟΜΕΝΕΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΕΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ