Πέμπτη 28 Ιουλίου 2022

ΚΥΡ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ Κάνει «μπαλάκι» τις ευθύνες της κυβέρνησης για τις πυρκαγιές και ζητάει σιωπητήριο στην κριτική

 

Πηγή: Eurokinissi

 

Επιστρατεύοντας τη γνωστή καραμέλα της «κλιματικής κρίσης», αλλά και ενοχοποιώντας την «ανθρώπινη αμέλεια» για τις καταστροφικές πυρκαγιές, ο πρωθυπουργός Κυρ. Μητσοτάκης επιχείρησε να αθωώσει τις εγκληματικές ευθύνες της κυβέρνησής του, η οποία -όπως όλες οι προηγούμενες- ακολουθώντας τη λογική «κόστους - οφέλους» δεν έλαβε ουσιαστικά μέτρα αντιπυρικής προστασίας με έμφαση στην πρόληψη.

Μιλώντας στη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, τόνισε πως πρόκειται για μία «αναμέτρηση με την ''κλιματική κρίση'', την οποία δυστυχώς επιδεινώνουν και η ανθρώπινη αμέλεια αλλά και οι συνειδητές εμπρηστικές ενέργειες».

ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΚΑΣΤΙΚΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ Ρουτίνα πλέον η από κοινού ψήφιση αντιλαϊκών νομοσχεδίων από ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ

 

INTIME NEWS

Στη μακρά λίστα των αντιλαϊκών νομοσχεδίων που ψηφίζουν το ένα μετά το άλλο από κοινού ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ, στην Ολομέλεια της Βουλής, επιβεβαιώνοντας σε όλους τους τόνους τη στρατηγική τους σύμπλευση, χτες ήρθε να προστεθεί και το νομοσχέδιο για την ίδρυση της «Δικαστικής Αστυνομίας»!

Πρόκειται για έναν ακόμα κατασταλτικό μηχανισμό και μάλιστα με αυξημένες και σύνθετες αρμοδιότητες, που δημιουργεί νέους κινδύνους σε βάρος των δικαιωμάτων και ελευθεριών των εργαζομένων, συνολικά του λαού.

Η Δικαστική Αστυνομία αφενός θα αναλάβει τη «φύλαξη» και την «έννομη τάξη» στα δικαστικά μέγαρα. Αφετέρου θα παρέχει «επιστημονική και τεχνική συνδρομή στους δικαστικούς και εισαγγελικούς λειτουργούς» για θέματα των οποίων «η μελέτη και ανάλυση απαιτεί ειδικές γνώσεις», και μάλιστα οι σχετικές εκθέσεις που θα συντάσσει θα αναγνωρίζονται ως αποδεικτικά μέσα, αναιρώντας δικαιώματα των διαδίκων όπως να παρακολουθούν με τεχνικούς συμβούλους την πορεία της πραγματογνωμοσύνης, να παρεμβαίνουν κ.ο.κ.

Ηταν πολύ χαρακτηριστικό το παράδειγμα που είχε φέρει ο εισηγητής της ΝΔ, Ανδ. Πάτσης, μιλώντας στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή, για να αντιληφθεί κανείς τον ...ρόλο της Δικαστικής Αστυνομίας. Αναφέρθηκε σε μεγαλοεπιχειρηματία τεράστιας λιβεριανής επιχείρησης που παρέμεινε προφυλακισμένος επί μακρόν, γιατί οι δικαστικές αρχές δεν μπορούσαν να αντιληφθούν τη λειτουργία των off shore επιχειρήσεων «ως σημαντικό εργαλείο της σύγχρονης παγκόσμιας οικονομίας»...

«Γι' αυτά θα διαφωτίζουν οι "ειδικοί" της Δικαστικής Αστυνομίας τις δικαστικές αρχές;» ανέφερε μιλώντας εκ μέρους του ΚΚΕ που καταψήφισε το νομοσχέδιο, η ειδική αγορήτρια Μ. Κομνηνάκα, χτες στην Ολομέλεια. Στόχος της ίδρυσης της «Δικαστικής Αστυνομίας», σημείωσε, «είναι η πιο αποτελεσματική λειτουργία και απονομή της Δικαιοσύνης, όχι όμως για τα συμφέροντα των εργαζομένων και των λαϊκών στρωμάτων, για τους οποίους η Δικαιοσύνη γίνεται συνεχώς, με αλλεπάλληλες αντιδραστικές μεταρρυθμίσεις και μέτρα, όλο και πιο εχθρική και απρόσιτη, όπως με τον νέο Κώδικα Δικαστηρίων, που ψηφίστηκε πρόσφατα. Αλλά για την επιβολή της αντιλαϊκής νομοθεσίας σε όφελος των επιχειρηματικών ομίλων και των διαφόρων μεγαλοσχημόνων, την ποινικοποίηση των εργατικών και λαϊκών αγώνων».

Εξάλλου, αν ήθελε η κυβέρνηση να διευκολύνει το έργο των δικαστών και των υπαλλήλων θα έπρεπε πρώτα από όλα να καλύψει τα χιλιάδες κενά των οργανικών θέσεων. Ομως, σημείωσε, «επικαλείστε τα υπαρκτά προβλήματα που έχει δημιουργήσει η δική σας πολιτική, όπως και των προηγούμενων κυβερνήσεων, για να δικαιολογήσετε την ίδρυση της Δικαστικής Αστυνομίας».

Ο ΣΥΡΙΖΑ, αφού βρήκε θετικό το νομοσχέδιο και έκανε τις εποικοδομητικές του παρατηρήσεις, στη συνέχεια προσπάθησε για «ξεκάρφωμα» να σηκώσει και λίγο τη σκόνη της αντιπαράθεσης από τη μία για το αν η κυβέρνηση σέβεται την ανεξαρτησία της δικαιοσύνης και από την άλλη χρεώνοντας «εκτεταμένη κατάσταση διαφθοράς επί κυβέρνησης Κυριάκου Μητσοτάκη», όπως ανέφερε ο κοινοβουλευτικός του εκπρόσωπος Γ. Ραγκούσης κ.ο.κ.

Αντίστοιχα το ΠΑΣΟΚ αφιερώθηκε κυρίως στην υπόθεση της απόπειρας παρακολούθησης του κινητού τηλεφώνου του προέδρου του και πρότεινε συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής για το θέμα με τη συμμετοχή και του διοικητή της ΕΥΠ.

«Ο μόνος αναπτυσσόμενος τομέας στο Δημόσιο είναι η αστυνομία»

Απαντώντας ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης καταδίκασε εκ νέου κάθε απόπειρα παρακολούθησης του κινητού τηλεφώνου του Ν. Ανδρουλάκη, όμως επανέλαβε ότι κανείς από τα αστικά κόμματα δεν λέει κουβέντα ότι το σύστημα παρακολούθησης ανήκει σε εταιρεία του Ισραήλ, «του συμμάχου σας», όπως σημείωσε, τονίζοντας ότι ακόμα και η Επιτροπή του Ευρωκοινοβουλίου που ανακάλυψε το σύστημα δεν έβαλε κανένα θέμα, είτε κυρώσεων είτε προστίμων ή να κλείσει την εταιρεία, που βέβαια πουλάει ανενόχλητη τα συστήματά της και σε κράτη και σε επιχειρήσεις.

Επανέφερε επίσης το σοβαρότατο θέμα συνακροάσεων στην έδρα της ΚΕ του ΚΚΕ στον Περισσό, που εντοπίστηκε επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, συνεχίστηκε με κυβέρνηση ΝΔ, όμως δεν έχει δοθεί καμία απάντηση και η ΑΔΑΕ «σηκώνει τα χέρια ψηλά». Ανέφερε ότι «εμείς συμφωνούμε» με την πρόταση του ΠΑΣΟΚ και μάλιστα «να συνεδριάσει άμεσα η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας», όμως, όπως σημείωσε, θα είναι μάταιο αφού ο διοικητής της ΕΥΠ δεν πρόκειται να δώσει καμία απάντηση επικαλούμενος το θεσμικό πλαίσιο περί θέματος εθνικής ασφάλειας.

Οσον αφορά το νομοσχέδιο, σημείωσε ότι «τελικά ο μόνος αναπτυσσόμενος τομέας στο Δημόσιο είναι η αστυνομία», σημειώνοντας πως αντί προσλήψεις εκπαιδευτικών στα πανεπιστήμια έχουμε την πανεπιστημιακή αστυνομία, αντί προσλήψεις υγειονομικών στα νοσοκομεία έχουμε «δικαστική αστυνομία», αντί προσλήψεις πυροσβεστών και υπαλλήλων στα δασαρχεία έχουμε προσλήψεις ειδικών φρουρών με 6μηνη εκπαίδευση που στήνουν 15χρονα παιδιά στον τοίχο.

Ανέδειξε ότι είναι παραμύθια τα περί ανεξάρτητης δικαιοσύνης, αφού υλοποιεί τους αντιλαϊκούς νόμους της εκάστοτε αστικής κυβέρνησης, έχουμε δικαστήρια πολυτελείας που λύνουν υποθέσεις των επιχειρηματικών ομίλων σε μία βδομάδα, όταν ο εργαζόμενος που έχει απολυθεί και θα πρέπει να πληρωθεί για να ζήσει, μπορεί να περιμένει και δύο χρόνια να βγει απόφαση, όλες οι απεργίες χαρακτηρίζονται παράνομες. Και βέβαια η ηγεσία της Δικαιοσύνης διορίζεται από την εκάστοτε κυβέρνηση.

Τόνισε ακόμα ότι «εμείς διαφωνούμε με την δικαστική αστυνομία επί της αρχής». «Υπάρχει ανάγκη στήριξης υλικής και επιστημονικής στους δικαστικούς λειτουργούς. Αλλά γιατί αστυνομία;».

Ριζοσπάστης 

«Δουλεύοντας λίγο περισσότερο... »

 

Φωτο απο i247 News Greece



Με τον πόλεμο στην Ουκρανία να λειτουργεί ως καταλύτης στην παραπέρα όξυνση των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών και στην ένταση «ανησυχιών» για την πορεία της διεθνούς καπιταλιστικής οικονομίας, το κεφάλαιο και οι κυβερνήσεις του επιχειρούν με κάθε τρόπο να φορτώσουν τη «λυπητερή» στις πλάτες των λαών, επιταχύνοντας και αντεργατικά μέτρα που ζυμώνουν εδώ και καιρό.

Το «έχουμε δει το έργο» και στη χώρα μας, τόσο στην περίοδο της βαθιάς και παρατεταμένης καπιταλιστικής οικονομικής κρίσης από το 2008, όσο και στην πιο πρόσφατη κρίση που επιτάχυνε η πανδημία: Αντεργατικές αναδιαρθρώσεις που προετοιμάζονταν για χρόνια προωθούνται ταχύτατα από κυβερνήσεις όλων των αποχρώσεων, «έκτακτα» αντιλαϊκά μέτρα έρχονται για να μείνουν.

Συχνά, τα «προσεχώς» αυτής της επίθεσης εφαρμόζονται πρώτα στις ισχυρότερες καπιταλιστικές χώρες, ενώ ρόλο «μπροστάρη» αναλαμβάνει σε πολλές περιπτώσεις η σοσιαλδημοκρατία.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ Παλεύουμε για το μεγάλο, το ωραίο, το συγκλονιστικό, για τις όμορφες μέρες που δεν έχουν έρθει ακόμα!

 

Η συνέντευξη του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ στην ΕΡΤ1 και τον δημοσιογράφο Γ. Κουβαρά

 

-- Βρισκόμαστε στον Περισσό, και είμαι εδώ με τον ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, τον κ. Κουτσούμπα, και πολύ τον ευχαριστώ που μας υποδέχτηκε εδώ, στον ιστορικό χώρο για το ΚΚΕ. Ενα κόμμα με μεγάλη Ιστορία και αναρωτιέμαι - είναι το πρώτο που νιώθω ότι θέλω να σας ρωτήσω - πόσο σας βαραίνει αυτή η Ιστορία, ειδικά όταν απευθύνεστε στους νέους, γιατί κακά τα ψέματα, οι νέοι είναι το μέλλον και δεν ξέρω πόσο το ΚΚΕ με όλο αυτό που κουβαλάει είναι σήμερα πειστικό στη νέα γενιά.

-- Είναι μεγάλο το βάρος αναμφίβολα, αλλά πιστεύουμε ακράδαντα ότι τις πιο όμορφες μέρες μας δεν τις έχουμε ζήσει ακόμα, είναι μπροστά μας. Αρα, από αυτή τη σκοπιά οι προτάσεις, οι θέσεις, το Πρόγραμμα του ΚΚΕ απευθύνεται κυρίως στη νέα γενιά, γιατί αυτή είναι και το σήμερα και το αύριο αυτού του τόπου. Και μάλιστα, όπως λέει και το σύνθημα του κεντρικού Φεστιβάλ της ΚΝΕ που θα γίνει τον Σεπτέμβρη στην Αθήνα, «το πιο ωραίο, το πιο μεγάλο, το πιο συγκλονιστικό» είναι αυτό που παλεύουμε. Είναι τα λόγια του Ν. Μπελογιάννη που φέτος συμπληρώνονται και 70 χρόνια από την εκτέλεσή του. Αρα, το μεγάλο, το ωραίο, το συγκλονιστικό είναι αυτό που πιστεύουμε, οι ιδέες του ΚΚΕ και οι προτάσεις του, οι συγκεκριμένες προτάσεις του για την εξέλιξη της ελληνικής κοινωνίας.

ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΟ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ ΤΟΥ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ Μεθοδεύεται η επέκταση των αμερικανικών Ενόπλων Δυνάμεων και σε άλλες τοποθεσίες της χώρ

 

Αυτό το ενδεχόμενο συζητήθηκε κατά την πρόσφατη επίσκεψη του Ελληνα υπουργού Αμυνας, Ν. Παναγιωτόπουλου, στις ΗΠΑ

 

Η βάση της Σούδας 
Η βάση της Σούδας

Η επέκταση των αμερικανικών Ενόπλων Δυνάμεων και σε άλλες τοποθεσίες συζητήθηκε κατά την πρόσφατη επίσκεψη του Έλληνα υπουργού Άμυνας στις ΗΠΑ, τις συνεννοήσεις εκεί με τον Αμερικανό ομόλογό του και άλλους παράγοντες της αμερικανικής διοίκησης. Μια εξέλιξη που μόνο κινδύνους εγκυμονεί για τον λαό στο πλαίσιο της κλιμάκωσης της ιμπεριαλιστικής σύγκρουσης στο Ουκρανικό, και με την Ελλάδα ευρωατλαντικό προπύργιο, κόντρα σε άλλα κέντρα.

Θυμίζουμε ότι μετά τη συνάντηση του Ν. Παναγιωτόπουλου με τον υπουργό Άμυνας των ΗΠΑ, Λ. Οστιν, την προηγούμενη βδομάδα στην Ουάσιγκτον, η ελληνική πλευρά, παραπέμποντας και στη νέα Συμφωνία για τις Βάσεις (MDCA), εξέδωσε ανακοίνωση σύμφωνα με την οποία «οι οκτώ νέες τοποθεσίες που συμπεριλαμβάνονται πλέον στη Συμφωνία - και ειδικότερα η Αλεξανδρούπολη - αντικατοπτρίζουν τον στρατηγικό χαρακτήρα της αμυντικής συνεργασίας των δύο χωρών και τη διαχρονική γεωστρατηγική σημασία της Ελλάδος».

Να σημειωθεί ότι μετά και τις δύο επικαιροποιήσεις της Συμφωνίας για τις Βάσεις (MDCA) τον Νοέμβρη του 2019 και τον Οκτώβρη του 2021, οι δύο κυβερνήσεις δημοσιοποίησαν 6 υποδομές, όπου εδραιωνόταν η αμερικανική παρουσία:

Πέφτουν απ΄ τα σύννεφα;

 

 

Οι αποκαλύψεις και οι καταγγελίες για την παρακολούθηση του τηλεφώνου του προέδρου του ΠΑΣΟΚ είναι προφανώς πολύ σοβαρές και δεν χρειάζεται καμία υποτίμηση, αντίθετα απαιτούνται η καταδίκη τέτοιου είδους περιστατικών και η αναζήτηση των όποιων ευθυνών.

Όμως είναι δυνατόν να πέφτει κανείς από τα σύννεφα; Πόσο υποκριτικές είναι όλες αυτές οι αναφορές αστικών πολιτικών, δημοσιογράφων, αναλυτών που κάνουν σαν να μην ξέρουν τι συμβαίνει;

Ειδικά όταν αφορά εκπροσώπους κομμάτων όπως η ΝΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ, που είτε από κυβερνητικές θέσεις είτε όχι στήριξαν την ενίσχυση του αντιδραστικού θεσμικού πλαισίου που ευνοεί τις κάθε είδους παρακολουθήσεις. Οι ίδιοι ανέχτηκαν τη δράση διάφορων κρατικών μηχανισμών και πρακτορείων, μυστικών υπηρεσιών, εγχώριων ή και ξένων. Οι ίδιοι δεν κάνουν τα «στραβά μάτια» για τη δράση στη χώρα των μυστικών υπηρεσιών των «ΝΑΤΟικών συμμάχων» όπως η CIA, η ΜΙ6 κ.λπ.;