Πέμπτη 12 Οκτωβρίου 2017

Τα «εστιατόρια» της χωματερής




 
Είχα γράψει πριν από αρκετό καιρό ένα άρθρο με τίτλο «το κίνημα τρώω τα σκουπίδια σου» και αφορούσε ένα «πρωτοποριακό» κίνημα από ανθρώπους (στην Αγγλία) που ζούσαν μαγειρεύοντας σκουπίδια και δίδασκαν τις συνταγές στο youtube. Το ενδιαφέρον στη συγκεκριμένη είδηση ήταν ότι αυτοί οι άνθρωποι το παρουσίαζαν αυτό ως κάτι επαναστατικό, αναρχικό, αντισυστημικό ή και εγώ δεν ξέρω τι άλλο.

Μετάφραση


Μιλώντας στο επιχειρηματικό συνέδριο του «Economist» για τις σχέσεις ΕΕ - Ευρασίας - Κίνας, με θέμα «Χτίζοντας γέφυρες από την Ανατολή στη Δύση», ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Γ. Κατρούγκαλος, είπε ότι «στη θέση του παλαιού χρεοκοπημένου κρατικοδίαιτου μοντέλου, η κυβέρνηση σχεδιάζει ένα μοντέλο βασισμένο στα συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας, μεταξύ των οποίων είναι η γεωστρατηγική της θέση και η πολιτική της σταθερότητα». Τα λόγια αυτά του υπουργού, μας θύμισαν την πρόσφατη έκθεση της Γιούρομπανκ, για τα «συγκριτικά πλεονεκτήματα» της ελληνικής οικονομίας, στα οποία συγκαταλέγονταν, ανάμεσα σε άλλα, το «ανταγωνιστικό κόστος εργασίας», με τις μεγάλες μειώσεις στους μισθούς, η «μεσοπρόθεσμη μακροοικονομική και δημοσιονομική σταθερότητα», με τις περικοπές στις δαπάνες για στοιχειώδεις λαϊκές ανάγκες, και το «μεγάλο πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων». Οσο για τη «γεωστρατηγική θέση», που αναφέρει ο υπουργός, ανακαλέσαμε στη μνήμη μας το προχτεσινό κύριο άρθρο της «Καθημερινής», με το οποίο συνιστούσε στον πρωθυπουργό να επιδιώξει ακόμα μεγαλύτερη εμπλοκή σε ιμπεριαλιστικά σχέδια και ανταγωνισμούς, ενόψει του ταξιδιού του στις ΗΠΑ: «Δεν αρκεί να ευλογούμε συνεχώς τα "γένια μας", τονίζοντας πόσο κρίσιμο είναι το "οικόπεδό" μας από γεωπολιτικής απόψεως. Πρέπει να κάνουμε και κάτι για να το αξιοποιήσουμε, με απτά οφέλη». Για όσους επομένως δεν κατάλαβαν τι εννοεί ο Κατρούγκαλος, ακολουθεί η ...μετάφραση από τα αρμόδια επιτελεία...

«Μέση λύση δεν υπάρχει»



 


 


...Εφτασε η ώρα...

«Η κρίση ωρίμασε», προειδοποιούσε ο Λένιν στις 29 Σεπτέμβρη.
 «Ολόκληρο το μέλλον της ρωσικής επανάστασης παίζεται κορόνα - γράμματα. Κρίνεται η τιμή ολόκληρου του Μπολσεβίκικου Κόμματος»
 (Απαντα, τόμ. 34, σελ. 280, εκδ. «Σύγχρονη Εποχή»).

Αναλύοντας το σύνολο των γεγονότων στη χώρα, ο Λένιν συμπέρανε ότι είχε φτάσει η ώρα για την άμεση προετοιμασία της ένοπλης εξέγερσης. 

Αντιλαϊκές «διευθετήσεις» από κυβέρνηση - ΔΕΗ ΑΕ



Με στοχευμένες διαρροές, δηλώσεις και δημοσιεύματα, κυβέρνηση και ΔΕΗ ΑΕ προετοιμάζουν το έδαφος για αυξήσεις στα τιμολόγια του ηλεκτρικού ρεύματος και αυστηροποίηση των προϋποθέσεων ένταξης στο Κοινωνικό Τιμολόγιο (ΚΟΤ), που σημαίνει ότι χιλιάδες σημερινοί δικαιούχοι θα χάσουν ακόμα κι αυτήν την ελάχιστη πρόσβαση σε φτηνότερη ηλεκτρική ενέργεια. 

Κυβερνητικά στελέχη και τεχνοκράτες της ΔΕΗ, αξιοποιώντας υπαρκτά κρούσματα απάτης σε βάρος της επιχείρησης από εύπορους κατά βάση πελάτες, επαναφέρουν τις τελευταίες μέρες τη φιλολογία περί «μπαταχτσήδων», που «αξιοποιούν την παροχή του Κοινωνικού Τιμολογίου δίχως να την δικαιούνται». Στόχος τους είναι να δημιουργήσουν την αίσθηση ότι το Κοινωνικό Τιμολόγιο είναι «μπάτε σκύλοι αλέστε», άρα είναι απαραίτητος ο επανασχεδιασμός του, με σκληρό ξεσκαρτάρισμα των σημερινών δικαιούχων, προκειμένου να μη συνεχίσει η ΔΕΗ ΑΕ να φορτώνεται με χρέη.

Έχουν τις «πηγές» τους...


Πηγή: Eurokinissi

Σ' ένα κρεσέντο αντιλαϊκού παροξυσμού, η ΝΔ παρουσίασε την Κυριακή από το προσυνέδριο της Νίκαιας τις προτάσεις της για τα Εργασιακά, ζητώντας από το κεφάλαιο να της αναθέσει ρόλο πρωταγωνιστή έναντι του ΣΥΡΙΖΑ στην παραπέρα διάλυση των εργασιακών σχέσεων.

Κρυμμένη πίσω από τις απαντήσεις που έδωσαν μερικές χιλιάδες επισκέπτες της ιστοσελίδας της στο «ερωτηματολόγιο» για τα Εργασιακά, η ΝΔ πρότεινε να θωρακιστούν παραπέρα οι επιχειρησιακές συμβάσεις, έναντι των κλαδικών, που η εργοδοσία τις έχει ούτως ή άλλως εξαφανίσει από το χάρτη της αγοράς εργασίας, να αλλάξει ο συνδικαλιστικός νόμος, στην κατεύθυνση της παραπέρα αποδυνάμωσης της συνδικαλιστικής προστασίας και του δικαιώματος στην απεργία, και να ενισχυθεί ο «κοινωνικός διάλογος».