Τρίτη 2 Αυγούστου 2022

«Χέρι» και στα φιλοδωρήματα βάζει η εργοδοσία, ενώ η Επιθεώρηση Εργασίας κάνει συστάσεις...

 

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΟ «GRAND RESORT LAGONISSI»

 

 

Για πρωτοφανή προσπάθεια της εργοδοσίας να βάλει «χέρι στα λεφτά μας, αυτά που κερδίζουμε χάρη στην κοπιαστική εργασία μας», κάνουν λόγο σε ανακοίνωσή τους οι εργαζόμενοι στο «Grand Resort Lagonissi» καθώς από την αρχή της σεζόν, η επιχείρηση αποφάσισε «να κρατάει τα φιλοδωρήματα που δίνονται ηλεκτρονικά (κάρτες κ.λπ.)».

«Επί δεκαετίες έχει καθιερωθεί αρκετοί συνάδελφοι που εξυπηρετούν πελάτες να παίρνουν εκτός του μισθού τους και τα φιλοδωρήματά τους. Όλα αυτά τα χρόνια τα αφεντικά δεν είχαν κανένα δικαίωμα να επέμβουν και να ρυθμίσουν τα φιλοδωρήματά μας, οι εργαζόμενοι τα παίρναμε πάντα στα χέρια μας και τα μοιράζαμε κατά τον τρόπο που κάθε τμήμα είχε ορίσει» επισημαίνουν ενώ αναφέρουν πως η Επιθεώρηση Εργασίας προχώρησε σε ... συστάσεις.

Δήμος Πατρέων: Προσλαμβάνει 180 καθαρίστριες πλήρους απασχόλησης για τα σχολεία κόντρα στην κυβερνητική πολιτική

 


Κόντρα στην κυβερνητική αντιλαϊκή πολιτική από σήμερα 1/8 ο Δήμος Πατρέων ξεκίνησε να δέχεται αιτήσεις για την πρόσληψη 180 ατόμων..

 

 

Κόντρα στην κυβερνητική αντιλαϊκή πολιτική από σήμερα 1/8 ο Δήμος Πατρέων ξεκίνησε να δέχεται αιτήσεις για την πρόσληψη 180 ατόμων για τον καθαρισμό των σχολικών κτιρίων της πόλης με συμβάσεις πλήρους απασχόλησης.

Ο δήμαρχος Πατρέων Κώστας Πελετίδης, με επιστολή του τον Μάιο στην κυβέρνηση, είχε ζητήσει την έγκριση και χρηματοδότηση 215 θέσεων σχολικών καθαριστριών πλήρους ωραρίου, κάτι που όπως φαίνεται δεν έγινε δεκτό. Έτσι, ο δήμος Πατρέων αποφάσισε να προσλάβει ο ίδιος καθαρίστριες πλήρους απασχόλησης για τις σχολικές μονάδες, αναφέροντας τα εξής:

Διαβάστε επίσης: Ο Βορίδης κατηγόρησε τον Πελετίδη γιατί δεν είναι …αντίπαλος των εργαζομένων στον Δήμο Πάτρας!

ΙΑΤΡΙΚΩΣ ΥΠΟΒΟΗΘΟΥΜΕΝΗ ΑΝΑΠΑΡΑΓΩΓΗ «Καινοτομίες» για την ενίσχυση της επιχειρηματικής δράσης...

 

...ή ολοκληρωμένη ουσιαστική στήριξη της μητρότητας και των νέων ζευγαριών με πλήρη κάλυψη από το κράτος;

 

Συνεχίζεται η συζήτηση για το νέο νομοθετικό πλαίσιο της Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής (ΙΥΑ), που υπερψηφίστηκε στις 19 Ιούλη από την κυβέρνηση της ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ. Ο ΣΥΡΙΖΑ ψήφισε «παρών», χωρίς να αμφισβητεί την κυριαρχία των επιχειρηματικών ομίλων και σε αυτόν τον τομέα της Υγείας. Η σχετική συζήτηση στη Βουλή μετατράπηκε σε «διαγωνισμό» ανάμεσα στη σημερινή κυβέρνηση και στον ΣΥΡΙΖΑ για το ποιος υπερασπίζεται τα δικαιώματα των γυναικών. Επιδιώχθηκε να κρυφτεί ότι διαχρονικά όλες οι αστικές κυβερνήσεις «ναρκοθετούν» την απόφαση των γυναικών, των νέων ζευγαριών να τεκνοποιήσουν, κάτω και από την έλλειψη μέτρων κοινωνικής προστασίας της μητρότητας και στήριξης της οικογένειας. Το ΚΚΕ, καταψηφίζοντας επί της αρχής το νομοσχέδιο, ανέδειξε την ουσία του νέου νομοθετικού πλαισίου. Ακολουθούν εκτενή αποσπάσματα της ομιλίας του ειδικού αγορητή του ΚΚΕ στη Βουλή, Γιώργου Λαμπρούλη.
* * *

«Αφετηρία της τοποθέτησης του ΚΚΕ είναι η δωρεάν κάλυψη από το κράτος όλων των εξόδων της ιατρικώς υποβοηθούμενης αναπαραγωγής, όπως και του οικογενειακού προγραμματισμού, του προγεννητικού ελέγχου, του τοκετού, με την ολόπλευρη στήριξη της νέας μητέρας και του νεογνού, στο πλαίσιο ενός δημόσιου και δωρεάν συστήματος Υγείας, χωρίς καμία επιχειρηματική δράση. Ενα σύστημα Υγείας με έμφαση στην πρόληψη και στηριγμένο σε ένα δίκτυο Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας με όλες τις ειδικότητες, ώστε έγκαιρα να αντιμετωπίζονται οι παράγοντες που επιδρούν στη γονιμότητα γυναικών και ανδρών, ανάμεσά τους και οι επιβαρυντικοί παράγοντες των συνθηκών εργασίας, με μέτρα υγείας και ασφάλειας. Τέτοια σύνθετα ζητήματα απαιτούν επιστημονική, κοινωνική έρευνα και φυσικά διεπιστημονική συνεργασία.

Προδιαγεγραμμένη η φτώχεια για τους λαούς για να ανακάμψουν τα μονοπώλια

 

ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑ

Συνεχίζεται το ράλι στην ακρίβεια των τιμών Ενέργειας που τσακίζει τα λαϊκά εισοδήματα
Συνεχίζεται το ράλι στην ακρίβεια των τιμών Ενέργειας που τσακίζει τα λαϊκά εισοδήματα
Ενώ ήδη οι λαοί πληρώνουν ακριβά την εν εξελίξει ενδοϊμπεριαλιστική αντιπαράθεση του ευρωατλαντικού μπλοκ με τη Ρωσία και τους συμμάχους της στην Ουκρανία, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα προέβλεψε χτες μία περαιτέρω μείωση του ΑΕΠ στην Ευρωζώνη κατά 0,8% μεσοπρόθεσμα λόγω συνεχούς αύξησης στις τιμές πετρελαίου.

Σε προδημοσίευση οικονομικού δελτίου της ΕΚΤ αναφέρεται πως η αύξηση στις διεθνείς τιμές Ενέργειας αποτελεί «ένα κάπως περιορισμένο σοκ», το οποίο θα πρέπει να εξεταστεί στο πλαίσιο «της σωρευτικής αύξησης της δυνητικής παραγωγής, η οποία εκτιμάται από την Κομισιόν ότι θα κυμανθεί περίπου στο 5,2% για τα επόμενα τέσσερα χρόνια».

Η δε πρόβλεψη προϋποθέτει «ένα μόνιμο σοκ στην τιμή του πετρελαίου της τάξης του 40%», αναφέρουν οικονομολόγοι της ΕΚΤ, προμηνύοντας νέα δεινά για τα λαϊκά στρώματα.

Την ίδια ώρα, τα κέρδη των πολυεθνικών της Ενέργειας, όπως αυτά που ανακοίνωσαν την περασμένη βδομάδα οι εταιρείες «Shell», «Total Energies», «ExxonMobil», είναι δεκάδες δισ. δολάρια από τις «τρελές» αυξήσεις στις τιμές του φυσικού αερίου και του πετρελαίου, που πληρώνουν έτσι κι αλλιώς τα λαϊκά στρώματα σε όλο τον καπιταλιστικό κόσμο. Στο ζήτημα του λεγόμενου ενεργειακού μείγματος, παρά τις διακηρύξεις των αστικών επιτελείων για την «πράσινη ανάπτυξη» και τη δήθεν προστασία του περιβάλλοντος, επανέρχεται και η χρήση της πυρηνικής ενέργειας, επίσης πεδίο κερδοφορίας για μονοπωλιακούς ομίλους.

Στα βουνά των ανταρτών δεν χωράν τα κέρδη των καπιταλιστών!

 

Εικονογραφίες


Στα βουνά των ανταρτών δεν χωράν τα κέρδη των καπιταλιστών!

 

Δεν κρατούν ούτε τα προσχήματα...


Φωτό αρχείου 
Φωτό αρχείου
Πηγή: Eurokinissi

 

Πριν από μερικές μέρες, είχε προγραμματιστεί συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Αττικής με μοναδικό θέμα το νέο αντιλαϊκό Περιφερειακό Σχέδιο Διαχείρισης Απορριμμάτων (ΠΕΣΔΑ). Η διοίκηση της Περιφέρειας που στηρίζεται από τη ΝΔ, «ποιώντας την ανάγκη φιλοτιμία», συγκάλεσε το σώμα ύστερα από πρωτοβουλία της «Λαϊκής Συσπείρωσης» για συλλογή υπογραφών περιφερειακών συμβούλων. Οι σύμβουλοι της διοίκησης και τα «εξαπτέρυγά» τους (Τζήμερος και χρυσαυγίτες) δεν εμφανίστηκαν και η συνεδρίαση δεν πραγματοποιήθηκε λόγω μη απαρτίας. Η στάση τους ήταν προδιαγεγραμμένη, αφού είχαν ήδη εξαγγείλει την επομένη μέρα ...ημερίδα παρουσίασης του νέου ΠΕΣΔΑ, με τηλεδιάσκεψη που εξελίχθηκε σε μια φαρσοκωμωδία, με δόσεις αντικομμουνισμού.

Επί θητείας Πατούλη οι περιφερειακοί σύμβουλοι της «Λαϊκής Συσπείρωσης» έχουν ζητήσει 12 φορές να συζητηθεί το θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων στο Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής. Η απάντηση της διοίκησης ήταν μονότονη: «Θα συζητηθεί ως μονοθεματικό σε επόμενη συνεδρίαση». Η οποία δεν ερχόταν ποτέ.

«Αγορά» σπουδών

 

 

Περίπου 37.600 παιδιά που συμμετείχαν στις πανελλαδικές εξετάσεις έμειναν εκτός πανεπιστημίων, ενώ την ίδια στιγμή περίπου 10.000 θέσεις φοιτητών σε πανεπιστήμια μένουν κενές. Για μια ακόμα φορά, ο «κόφτης» της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής έδειξε την «αποτελεσματικότητά» του...

Ο «απεγκλωβισμός των νέων από τα πανεπιστήμια», όπως κόμπαζε πέρσι η υπουργός Παιδείας για την ΕΒΕ, συνεχίζεται. Ο «απεγκλωβισμός» αυτός, στον οποίο συντέλεσε και η θέσπιση της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής, δεν αφορά βέβαια μια «καλύτερη» επιλογή και διέξοδο για τους μαθητές και τις οικογένειές τους.

Αντίθετα, η κυβέρνηση επικεντρώνει τα πανηγύρια της σε εκείνο που μετράει για το κεφάλαιο: Την «πολύ μεγάλη αύξηση στις εγγραφές στα δημόσια ΙΕΚ, από 37% στο 65%» μέσω του παράλληλου μηχανογραφικού, ενώ θα υπάρξουν και επιπλέον 10.000 νέες θέσεις τον Σεπτέμβρη, όπως είπε η υπουργός Παιδείας. Την ίδια ώρα, τα ιδιωτικά ΙΕΚ και οι άλλες επιχειρήσεις στον χώρο της κατάρτισης ακονίζουν ήδη τα μαχαίρια τους για τη διεκδίκηση μιας πιο διευρυμένης «πελατείας».

Αποπροσανατολιστική αντιπαράθεση ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ

 

Eurokinissi

Σε πεδίο δικομματικής αποπροσανατολιστικής αντιπαράθεσης εξελίσσεται η υπόθεση με τις παρακολουθήσεις τηλεφώνων, μετά την καταγγελία και τη μηνυτήρια αναφορά που κατέθεσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝΑΛ Ν. Ανδρουλάκης για απόπειρα παγίδευσης του κινητού του μέσω της εγκατάστασης του λογισμικού «Predator».

Την Παρασκευή συνεδρίασε κεκλεισμένων των θυρών η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, όπου κλήθηκαν σε ακρόαση ο διοικητής της ΕΥΠ και ο πρόεδρος της Ανεξάρτητης Αρχής για τη Διασφάλιση του Απορρήτου των Επικοινωνιών (ΑΑΔΕ). Σύμφωνα με τα όσα έγιναν γνωστά, στη συνεδρίαση της Επιτροπής ο υπουργός Επικρατείας, Γ. Γεραπετρίτης, φέρεται να είπε πως το ελληνικό Δημόσιο ουδέποτε έχει προμηθευτεί παράνομο λογισμικό παρακολούθησης και δεν υπάρχει, ούτε άμεσα ούτε έμμεσα τέτοια σύμβαση. Απαντώντας σε ερώτηση του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ, Χ. Καστανίδη, για το αν υπάρχει σύμβαση της ΕΥΠ με κάποια εταιρεία «Krikel», ανέφερε πως η συγκεκριμένη εταιρεία δεν υπέγραψε τίποτε με την παρούσα κυβέρνηση, αλλά το 2018 επί ΣΥΡΙΖΑ, με την υπογραφή του τότε υπουργού Ν. Τόσκα.