Τετάρτη 5 Αυγούστου 2020

Σφοδρή επίθεση σε Ασφαλιστικό - Εργασιακά




«Ραχοκοκαλιά» της έκθεσης της Επιτροπής αποτελούν τα νέα αντεργατικά μέτρα, με αιχμή του δόρατος τις προτάσεις για κατεδάφιση όσων ασφαλιστικών δικαιωμάτων είχαν απομείνει, με την προώθηση της ιδιωτικής ασφάλισης και του αμιγώς κεφαλαιοποιητικού συστήματος, που μετατρέπει την επικουρική σύνταξη σε «ατομικό επενδυτικό προϊόν».

Οι «προτάσεις» της Επιτροπής σε ό,τι αφορά το Ασφαλιστικό κάθε άλλο παρά νέες είναι. Είναι αναπαραγωγή των βασικών αντιασφαλιστικών κατευθύνσεων που έχουν χαραχθεί σε όλες τις καπιταλιστικές οικονομίες και οι οποίες υλοποιούνται σταδιακά, τα τελευταία 30 χρόνια, αλλού πιο γρήγορα, αλλού πιο αργά, με βασικούς στόχους: Το τελειωτικό χτύπημα της Κοινωνικής Ασφάλισης. Την απαλλαγή κράτους και μεγαλοεργοδοσίας από τις όποιες εισφορές κατέβαλλαν στα ασφαλιστικά ταμεία, κάνοντας ακόμα πιο φθηνή την ήδη τσακισμένη εργατική δύναμη. Τη διαμόρφωση όρων που θα μετατρέψουν, ακόμα μια φορά, τα τεράστια αποθεματικά των ασφαλιστικών ταμείων που δημιουργούνται από τις εισφορές των εργαζομένων σε πάμφθηνη πηγή χρηματοδότησης των καπιταλιστικών επενδύσεων, από την απόδοση των οποίων θα εξαρτάται αν, πότε και σε τι ύψος θα καταβάλλονται συντάξεις και κοινωνικές παροχές.

Οποιαδήποτε ομοιότητα... δεν είναι συμπτωματική


Για ακόμα μια φορά η κυβέρνηση επικαλείται την «ατομική ευθύνη» του λαού κρύβοντας τις ευθύνες της για την κατάσταση του συστήματος Υγείας
Eurokinissi
Για ακόμα μια φορά η κυβέρνηση επικαλείται την «ατομική ευθύνη» του λαού κρύβοντας τις ευθύνες της για την κατάσταση του συστήματος Υγείας
Μία από τις πολλές επιτροπές ειδικών και επιστημόνων που δημιουργούν κατά καιρούς οι αστικές κυβερνήσεις, προκειμένου να επεξεργαστούν μέτρα για την οικονομία, πριν από μερικά χρόνια πρότεινε μεταξύ άλλων τα εξής: Ιδιωτικές κατασκευαστικές εταιρείες να αναλαμβάνουν κατασκευή και συντήρηση σύγχρονων υποδομών της χώρας με αντάλλαγμα την αφορολόγητη εκμετάλλευσή τους για 30 χρόνια. Μείωση της απασχόλησης στον δημόσιο τομέα από 1,1 εκατομμύρια σε 700 χιλιάδες εργαζόμενους. Απελευθέρωση όλων των αγορών εργασίας, αγαθών και υπηρεσιών. Ανάκληση της απαγόρευσης ιδιωτικών πανεπιστημίων και της απαγόρευσης αστυνομικής παρουσίας στους πανεπιστημιακούς χώρους. Αναδιοργάνωση του εθνικού πλαισίου Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας. Αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, μείωση του ποσοστού αναπλήρωσης των συντάξιμων αποδοχών. Κεφαλαιοποιητικό σύστημα κ.ά.

Αυτές οι προτάσεις - σύνολο 14 - διατυπώθηκαν το... μακρινό 2010, ενώ η καπιταλιστική κρίση είχε ξεσπάσει για τα καλά, από τον ήδη νομπελίστα οικονομολόγο Χριστόφορο Πισσαρίδη και τους καθηγητές Οικονομικών Κ. Αζαριάδη και Γ. Ιωαννίδη. Στόχος τους, όπως έγραφαν τότε, ήταν «να αυξήσουν έως το 2020 την παραγωγικότητα της εργασίας στο 120% του μέσου όρου της ΕΕ-27 και να δημιουργήσουν 1,2 εκατομμύρια νέες θέσεις εργασίας στον ιδιωτικό τομέα».

ΑΝΤΙΠΥΡΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟΣ 2020 «Τα ψεύτικα τα λόγια, τα μεγάλα... »




Eurokinissi
Σε εξέλιξη βρίσκεται η προσπάθεια της κυβέρνησης να καλλιεργήσει μια πλασματική εικόνα σχετικά με την ετοιμότητά της για την τρέχουσα αντιπυρική περίοδο. Ωστόσο, από τις απαντήσεις των αρμόδιων υπουργών σε σχετική Ερώτηση του ΚΚΕ που κατατέθηκε στις 30 Απρίλη, γινόταν αντιληπτό ότι η κυβέρνηση έπαιζε στην κυριολεξία με τη φωτιά.
 
Η πραγματικότητα, έτσι όπως διαμορφώθηκε μέσα από τις καταστροφικές συνέπειες των πυρκαγιών που εκδηλώθηκαν κυρίως στην Πελοπόννησο, αποκαλύπτει ότι όχι μόνο δεν προχώρησε σε παρεμβάσεις που έχουν ανάγκη η πυροπροστασία και η δασοπροστασία της χώρας, αλλά ακροβατεί στην κόψη του ξυραφιού με μόνο αβαντάζ τις καιρικές συνθήκες που επικρατούσαν μέχρι πριν από λίγες μέρες.

Ποια είναι όμως τα βασικά της επιχειρήματα για την ετοιμότητα που επικαλείται; Η ενίσχυση των εναέριων μέσων με επιπλέον ενοικίαση 6 ιδιωτικών ελικοπτέρων, η δημιουργία 82 νέων δομών με την ίδρυση 80 εποχικών κλιμακίων και 2 αερομεταφερόμενων μονάδων, καθώς και η μεγαλύτερη διάθεση προσωπικού από κάθε άλλη αντιπυρική περίοδο περί τους 16.310 πυροσβέστες.
Ας δούμε όμως τι έπραξε...

Πρόληψη και χρηματοδότηση
 
Τι έκανε η κυβέρνηση για τη χρηματοδότηση των προληπτικών παρεμβάσεων, την έγκαιρη δημιουργία αντιπυρικών ζωνών, τη συντήρηση και δημιουργία δασικών και αγροτικών δρόμων, τις αποψιλώσεις και τους καθαρισμούς σε δάση, άλση, πάρκα και οικοπεδικούς χώρους, την τοποθέτηση υδατοδεξαμενών, πυροσβεστικών κρουνών και υδροδοτικών δικτύων εντός ή πλησίον δασικών εκτάσεων; Ο,τι και οι προηγούμενες κυβερνήσεις. Απολύτως τίποτε πριν από την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου. Μετά δε την έναρξή της, ασθμαίνοντας χορήγησε σε 326 δήμους μόλις 18.400.000 ευρώ και στις δασικές υπηρεσίες μόλις 4.454.105 ευρώ για παρεμβάσεις στο 65% των εδαφών της χώρας!

Επίκαιρο...


Φωτό αρχείου 
Φωτό αρχείου

Οι αυριανές συγκεντρώσεις που οργανώνει η ΕΕΔΥΕ, με τη συμμετοχή εργατικών σωματείων, φορέων, συλλόγων γυναικών, με αφορμή τη συμπλήρωση 75 χρόνων από το ιμπεριαλιστικό έγκλημα των ΗΠΑ στη Χιροσίμα και το Ναγκασάκι, είναι πιο επίκαιρες από ποτέ.

Οι εξελίξεις επιβεβαιώνουν ότι προχωράει η όλο και βαθύτερη εμπλοκή της χώρας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς, με ανυπολόγιστους κινδύνους για το λαό.

Η επιθετικότητα ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ δυναμώνει, οι ανταγωνισμοί με Κίνα, Ρωσία και τα υπόλοιπα ιμπεριαλιστικά κέντρα οξύνονται για τον έλεγχο των αγορών, των ενεργειακών πόρων και δρόμων, των πλουτοπαραγωγικών πηγών, και οι λαοί της περιοχής βρίσκονται προ πολλού στο επίκεντρο. Για να διασφαλίσουν τα κέρδη μιας χούφτας επιχειρηματικών ομίλων οι ιμπεριαλιστές δεν διστάζουν μπροστά σε κανένα έγκλημα, σπέρνουν πολέμους, επεμβάσεις, φτώχεια και προσφυγιά.