Πέμπτη 27 Ιουνίου 2013

Προσφυγή στο ΣτΕ από την «Ελληνικός Χρυσός» και το Εργατικό Κέντρο Χαλκιδικής για την διακοπή των κατασκευαστικών εργασιών

Απο: antigoldgreece
 
Προσέφυγαν στο Συμβούλιο της Επικρατείας η εταιρεία «Ελληνικός Χρυσός» και το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Χαλκιδικής, κατά της διακοπής των έργων στις Σκουριές Χαλκιδικής που διέταξε η πολεοδομία του δήμου Αριστοτέλη.
18-1--17-thumb-medium 
Εργασίες μέσα στο δάσος στις Σκουριές
Η Πολεοδομία του δήμου Αριστοτέλη είχε διαβιβάσει στο αρμόδιο Αστυνομικό Τμήμα Αρναίας σήμα στο οποίο ανέφερε: «Παρακαλούμε σύμφωνα με το άρθρο 4 του Ν. 4067/2012 (νέος οικοδομικός κανονισμός) να διακόψετε κάθε οικοδομική εργασία στη θέση Σκουριές της Μεγάλης Παναγιάς του δήμου Αριστοτέλη Χαλκιδικής, καθώς έπειτα από αυτοψία που διενήργησαν αρμόδιοι υπάλληλοι της υπηρεσίας, διαπιστώθηκαν εκτεταμένες εκσκαφές και άλλες κατασκευές χωρίς άδεια δόμησης».
Παράλληλα, ο δήμος Αριστοτέλη, όπως υποστηρίζουν οι δυο προσφεύγοντες στο ΣτΕ, έχει αποστείλει ερωτήματα στην αρμόδια διεύθυνση του υπουργείου Περιβάλλοντος και στην επιθεώρηση μεταλλείων Βορείου Ελλάδος που σχετίζονται με το περιεχόμενο της άδειας εγκατάστασης του μεταλλείου. Τα επίμαχα έργα αφορούν εκσκαφές και την κατασκευή βάθρων για τις ηλεκτρομηχανολογικές εγκαταστάσεις του μεταλλείου χρυσού. Δηλαδή στα βάθρα θα στηριχθούν οι πυκνωτές τελμάτων, οι πυκνωτές προϊόντων, οι σφαιρόμυλοι και οι μύλοι του εργοστασίου εμπλουτισμού, οι αναγκαίες σωληνώσεις κ.λπ. Παράλληλα, έχουν τοποθετηθεί προκατασκευασμένοι οικίσκοι (container) για την εξυπηρέτηση των εργαζομένων, που σύμφωνα με το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο, ανέρχονται στους 250.
Η εταιρεία «Ελληνικός Χρυσός» και το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Χαλκιδικής, υποστηρίζουν ότι αναρμοδίως η τοπική πολεοδομία διέταξε τη διακοπή των κατασκευαστικών εργασιών, καθώς αρμόδιο για το θέμα αυτό -σύμφωνα με τον Μεταλλευτικό Κώδικα- είναι η Επιθεώρηση Μεταλλείων Βορείου Ελλάδος. Υποστηρίζουν επίσης, ότι δεν απαιτείται άδεια της Πολεοδομίας, καθώς τα επίμαχα κατασκευαστικά έργα έχουν εγκριθεί από την άδεια εγκατάστασης που έχει ήδη δοθεί. Εξάλλου, προσθέτουν, δεν πρόκειται για εργασίες που έχουν σκοπό τη δόμηση, ώστε να απαιτείται πολεοδομική άδεια, αλλά αφορούν την εγκατάσταση ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού.
Υποστηρίζουν επίσης πως η διακοπή των κατασκευαστικών εργασιών είναι και αντισυνταγματική, καθώς πριν σταλεί το επίμαχο σήμα, δεν κλήθηκαν οι υπεύθυνοι της εταιρείας «Ελληνικός Χρυσός» να παρέχουν εξηγήσεις, όπως επιβάλλει το άρθρο 20 του Συντάγματος.
Πηγή: ΑΜΠΕ

Εργατικό Κέντρο Χαλκιδικής: Μιλάμε για ξεφτίλα!