Δευτέρα 21 Αυγούστου 2023

Μικροί θνητοί, μεγάλοι αθάνατοι

 

Οταν η εξουσία και δη η αστική εκλεγμένη μιλάει μόνο με τους μεγάλους, τότε οι... μικροί βρυχώνται και δεν τους ακούει. Νομοτελειακό; Ισως όχι. Είναι όμως εμπειρικά διαπιστωμένο, και σε επίπεδο πολιτικής ανάλυσης ευεξήγητο, να το αισθάνεσαι ως επικείμενη θύελλα, κοινωνική αναταραχή ή και αγανάκτηση κι εξέγερση, λέξεις που μπήκαν επιπόλαια στη ζωή μας από την περασμένη δεκαετία και φορτώθηκαν απολίτικα τη βαθιά οικονομική κρίση που τσάκισε τις μάζες των... μικρών.
 
Να 'μαστε λοιπόν εδώ, λίγο μετά το αυγουστιάτικο Πάσχα των πανηγυριών και της απόδρασης που ανακουφίζει την πλέμπα με τα τόσο κατασυκοφαντημένα «μπάνια του λαού», να βλέπουμε και σε ευρωπαϊκό και σε εγχώριο επίπεδο (με αφορμή την μπάλα, τον φόνο και την UEFA) τον αλαζονικό και απροκάλυπτα πεταγμένο στα μούτρα μας τοξικό χαρακτήρα της ταξικότητας. Για να γίνουν ήσυχα πρόβατα οι πολίτες, αυτοί που λέμε καθημερινοί του μόχθου, μισθωτοί, μεροκαματιάρηδες, άνεργοι, κακο-καλοπληρωμένοι, με την αγωνία της επόμενης μέρας, του ακριβού νερού, ηλεκτρικού, και το σφίξιμο της τροφικής αλυσίδας στο στομάχι, στα νεύρα και στον λαιμό, οι ποιμένες του καπιταλισμού διαχώρισαν στο πιτς φιτίλι τους μικρούς απ' τους μεγάλους. Δηλαδή τον εαυτό τους από τους άλλους.

Οι …δεσμώτες του Αυγούστου (Κράτος υπάρχει και είναι αντιλαϊκό…)

 



 

Το να πάρει ένα βυτιοφόρο φωτιά εν κινήσει στην Εθνική Οδό

δεν είναι ούτε το πιο σπάνιο,

ούτε το πιο απρόβλεπτο πράγμα στον κόσμο.

Πόσο μάλλον όταν μιλάμε για την Αθηνών – Κορίνθου

που κατά μήκος της βρίσκονται τουλάχιστον δύο από τα μεγαλύτερα διυλιστήρια της χώρας

και διασχίζει τη μεγαλύτερη βιομηχανική ζώνη.

* * *

Εύλογα λοιπόν αναρωτιέται κανείς:

Ποιο είναι το σχέδιο του κρατικού μηχανισμού

σε περίπτωση ενός τέτοιου ατυχήματος;

Τι θα γινόταν αν την ώρα του εγκλωβισμού

ξεσπούσε πυρκαγιά δίπλα σε χιλιάδες ακινητοποιημένα οχήματα;

Αν κάποιος πάθαινε ανακοπή,

ή χρειαζόταν άμεση ιατρική βοήθεια;

49ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΝΕ - «ΟΔΗΓΗΤΗ» Αφιέρωμα στους «ποιητές των δρόμων» στις κεντρικές εκδηλώσεις της Αθήνας

 

 

Ανάμεσα στα σημαντικά αφιερώματα που φιλοξενεί και φέτος το 49ο Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή» στην Αθήνα είναι και αυτό στους τρεις «ποιητές των δρόμων», όπως χαρακτηριστικά τιτλοφορείται το αφιέρωμα στους Παύλο Σιδηρόπουλο, Νικόλα Ασιμο και Κατερίνα Γώγου, που θα παρουσιαστεί την Παρασκευή 22/9 στη Σκηνή Φοιτητών και Νέων Εργαζομένων. Το αφιέρωμα επιμελείται ο Στέλιος Μαγαλιός και συμμετέχουν (με αλφαβητική σειρά) οι: Παρασκευάς Θεοδωράκης, Στέλιος Μαγαλιός, Μάρω Μαρκέλλου, Δημήτρης Μητσοτάκης («Ενδελέχεια»), Στέλιος Σαλβαδόρ («Μωρά στη Φωτιά»), Εύα Τσάχρα, Θανάσης Χουλιαράς κ.ά.

Ο Σιδηρόπουλος, ο Ασιμος και η Γώγου δεν συνεργάστηκαν ποτέ επαγγελματικά. Ο Ανδρέας Ταρνανάς ισχυρίστηκε ότι «συναντήθηκαν» στο τραγούδι «Ράγκα-Παράγκα», σε μια κατάληψη των Εξαρχείων, αλλά δέχτηκε έντονες αμφισβητήσεις γι' αυτό. Ισως η φιλολογία που τους συνέδεσε να ξεκίνησε από την πρόταση της Κατερίνας Γώγου: «Ελεύθερος σκοπευτής ήταν ο Ασιμος. Τον δολοφόνησαν. Τον Παύλο Σιδηρόπουλο, το ίδιο. Η μόνη επιζήσασα, εγώ». Δεν τους δολοφόνησαν όμως. Ούτε αυτοκτόνησαν κι οι τρεις, όπως ισχυρίζονται κάποιοι.

Κοινό τους στοιχείο ήταν η βαθιά ευαισθησία του χαρακτήρα τους, που είχε ευθεία αντανάκλαση και στο έργο τους. Η σαπίλα του συστήματος τους οδηγούσε να εκφράζουν την αποστροφή τους γι' αυτό, όμως ο μοναχικός δρόμος που διάλεξαν να το αντιπαλέψουν, τους οδήγησε σε αδιέξοδα. Είχαν μια δύσκολη ζωή κι έφυγαν όλοι νωρίς, με μια πίκρα... Ηταν «παιδιά» της κρίσης ενός συστήματος που τους έβγαλε στο περιθώριο.

 Καθένας τους όμως ήταν κάτι ξεχωριστό...